Kruche ciasteczka jaglano-ryżowe 188jajko – bez skorupki musi ważyć 60 g – ewentualnie dopełnić zimną wodą mąka ryżowa do podsypania WYKONANIE: Obie mąki, suchy budyń z domieszką mąki ziemniaczanej i cukier wymieszać. Dodać miękkie masło i jajko. Składniki rozetrzeć najpierw drewnianą łyżką, następnie zagnieść dłonią. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Arkusz papieru do pieczenia posypać
Kuchenne zapiski Edyty
Ekspresowe francuskie cebularze 172oczkach. Ciasto rozwijamy i wykładamy równa warstwę podsmażonej cebulki (zostawiając krótszy bok na szerokość około 5cm bez nadzienia. Na cebulce równa warstwą wysypujemy start ser. Całość solimy i pieprzymy. Zawijamy wzdłuż krótszego boku w rulon. Ostrym nożem kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy wierzch i boki każdego kawałka. Wierzch posypujemy makiem. Pieczemy
Pyry na Gaz
Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) czyli poWeekendowe Lakocie odc.108 275ciasto zgęstnieje. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na każdy opłatek nakładamy łyżeczką masę i formujemy półokrągłe pierniczki lub też tak jak ja zrobiłam masę wykładamy łyżeczką wprost na papier na blachę, ja ciastka formowałam dłońmi. Pieczemy 12-15 minut do uzyskania lekko złocistego koloru. Przekładamy upieczone pierniczki na kratkę by wystygły. Jeśli pieczemy bez
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową 235rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka większą szklanką. Na połowę kółek nakładamy pół łyżeczki marmolady oraz trochę skórki pomarańczowej i przykrywamy pozostałymi kółkami dociskając lekko brzegi, aby usunąć powietrze i wykrawamy dowolny kształt foremkami do pierniczków. Tak przygotowane pierniczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok. 5 cm ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę rosną i pieczemy(...)stopniach bez termoobiegu ok. 12 minut. 3. Lukier: Cukier puder dokładnie utrzeć z wodą. Gotowym lukrem polać całe pierniczki lub zrobić esy-floresy i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego :) https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Na Ciasteczkowych Papierach
Zapiekanka z Mięsem Mielonym – Rozetka 264około 5 cm. Pokrojone ciasto układam w naczyniu, jeden kawałek obok drugiego, nie za ciasno, mogą być luki podczas pieczenia się wypełnią. Pieczenie zapiekanki: Przed wstawieniem naczynia do piekarnika górę zapiekanki maluję rozmąconym żółtkiem z dwoma łyżkami mleka. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut. Piekarnik(...)ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Zapiekanka z mięsem mielonym jest gotowa można podawać, na talerzu posypuję natką pietruszki. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotuje
Spirale z ciasta francuskiego z serem 221Trochę sera i wkład własny. Spirale doskonale smakują popijane barszczykiem lub najzwyczajniej bez niczego. Można podawać na zimno lub jeszcze gorące. Do tego polecam sos, przepis TU SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego 30 dag sera mozzarella ( stary) jajko do smarowania WYKONANIE Płat ciasta dzielimy na połowę , a następnie na prostokąty, Posypujemy startym serem. Łapiemy prostokąt(...)jednej i drugiej strony skręcamy. Spiralki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy posmarować jajkiem. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Tutaj inne dania z ciasta francuskiego: Ciasto francuskie z salami Ślimaczki z pesto Gniazdka z szynką i parówkami Przekąska z salami Mielone w cieście francuskim SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne
W kuchennym oknie Ewy
Kruche ciasteczka owsiane 313łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 ½ szklanki mąki 2 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych (drobne) + ½ szklanki płatków do obtoczenia ciastek Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem w misie. Następnie dodajemy masło i wbijamy jajka, zagniatamy ciasto. Na koniec stopniowo dodajemy płatki owsiane. Z gotowego
Smakowy Raj
Słodkie drożdżówki- świnki 241naciągając. By były dobrze sklejone, ponownie wykrawałam bułeczki- tym razem kubkiem o średnicy 8 cm. 3. Bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie z pozostałego ciasta wycinamy ryjki- tyle ile wyszło nam sztuk bułeczek. Robimy to za pomocą np kieliszka, a środki wykroiłam końcówką cienkiego lejka. 4. Z resztek wycinamy też uszy(...)Bułeczki pieczemy w nagrzanym do ok 180 st C piekarniku ok 15-18 minut (aż do zrumienienia). Z podanych składników przygotowujemy lukier i delikatnie nakładamy na przestudzone bułeczki po dosłownie jednej kropelce. Źrenice przygotowujemy wg autorki z ciemnej posypki lub z roztopionej czekolady. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze w tym samym dniu, nie oszukujmy się- drożdżowe ciasta bez dodatku spulchniaczy
Kuchnia w czekoladzie
kakaowe ciasto z jagodami i kremem grysikowym 5595bezą z orzechami. Ciasto bardzo ładnie się kroi ale najlepiej robić to na drugi dzień, kiedy masa zastygnie i smaki się połączą. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 5 żółtek 2 białka 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 250 g masła 7 łyżek wody 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche pierogi z mięsem 277się bez bicia. Nie cierpię robić pierogów. Niektórych relaksuje samo lepienie ciasta, dla mnie jest to monotonna czynność i dlatego pierogi bardzo rzadko goszczą na moim stole. Jednak niekiedy nachodzi mnie ochota na pochłonięcie kilku apetycznych pierożków, więc zakasuje rękawy, chowam moją apatię pierogową pod dywan i zaczynam lepić pierogi :) A dzisiaj proponuję pierogi z ciasta kruchego, pieczone(...)piekarniku, chrupiące, z farszem z mięsa i aromatycznymi , świeżymi ziołami. Składniki: ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany roztrzepane jajko sól farsz: 500 g mielonego mięsa 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki kilka łodyżek świeżego majeranku (lub łyżeczka suszonego) 2 jajka sól pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania
na moim stole...
Crumble z agrestem i truskawkami – bezglutenowa kruszonka z płatkami owsianymi i mąką migdałową 243Ciasto bez dna. Szybki deser z owoców zapieczonych pod kruszonką. Tym razem w wersji całkowicie bezglutenowej. A w roli głównej pyszny, młody agrest. Agrest i truskawki myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Agrest trzeba oskubać z twardych ogonków i pozbawić suchych końcówek. Małe owoce agrestu zostawiamy w całości- zmiękną i puszczą sok dopiero podczas pieczenia. Owoce
Karo in the Kitchen
Nie tylko z truskawkami 191Ciasto truskawkowo-migdałowe Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 250 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego (proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 150 g cukru 200 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 250 g truskawek 30 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Pokroić na połówki(...)miksera. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem, na wierzchu ułożyć truskawki rozcięciem do góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Smacznego! I choć truskawki na blogu jeszcze się pojawią, obiecuję też przepisy z innymi owocami. Moja umowa z Mamą, dotycząca działań kuchennych, działa bez zarzutu, więc
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Karkówka pieczona 296Sztuka mięsa pieczona stanowi doskonałą alternatywę dla kupnych wędlin, takie mięso na zimno do chleba to wspaniały element do kanapki, a na ciepło - pokrojone w plastry
kgwjanczewo
Czekoczereśnia - czekoladowe ciasto z warstwą czereśniowo-budyniową i masą serową 243Szukałam pomysłu na ciasto z czereśniami, ale bardziej eleganckie niż szybkie i proste ciasto z czereśniami (bez tłuszczu) , które pokazywałam Wam ostatnio. A że w lodówce leżało napoczęte wiadereczko twarogu sernikowego, wpadłam na taki oto pomysł i jest - biszkopt przełożony czekoladową warstwą czereśniowo-budyniową oraz masą serową, zwieńczony wiśniową galaretką. SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: 4 jajka(...)szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa czereśniowo-budyniowa: 2 budynie czekoladowe 70 dag czereśni wydrylowanych 4 łyżki cukru Masa serowa: 50-60 dag twarogu sernikowego (w wiaderku) 1/2 szkl cukru 2 płaskie łyżki żelatyny 50 ml wrzątku 2 łyżki kremu czekoladowego lub 1/2 tabliczki czekolady (rozpuszczonej) Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa
Kto ugości moich gości?