ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1254/2671)

Niezawodne ciasto ucierane z borówkami i nektarynkami 188

przenoszą mnie zawsze do dziecinnych lat, gdy moja babcia wyciągała z pieca kolejną dużą blachę pysznego, pachnącego wypieku... Wtedy nie zważało się na to, że nie powinno się jeść ciepłego ciasta i... łapało się w pospiechu duży kawałek wybiegając ze śmiechem na ustach na podwórko. Wiadomo, że moje ciasto nigdy ne dorówna babcinym wypieką - po pierwsze mama, czy babcia zawsze(...)zastąpimy. Dlatego staram się używać do ciast jak najlepszych składników, a ich piękny żółty kolor zawdzięczam głównie wiejskim jajkom. Bez dalszych zbędnych słów zapraszam Was do spróbowania tego pysznego i przyznajmy szczerze prostego ciasta ucieranego. Dziś w wersji z borówkami i nektarynkami. Tego typu owoce idealnie komponują się z ciastem i będę je stosować o wiele częściej, bo ostatnio

Słodkie okruszki
Kokosowe naleśniki z musem malinowym i czekoladą 268

Sezon na maliny w pełni , więc trzeba to wykorzystać! Z ciasta zrobiłam pyszne kokosowe naleśniki z musem z tych soczystych malin. Zapakowałam jak sakiewki! A , że słodkości nigdy za wiele , to nie obyło się też bez dodatkowej porcji czekolady! Takie naleśniki posmakują nie tylko dzieciom , ale i dorosłym! Nie tylko posmakują , ale i pięknie będą wyglądać na naszym stole(...)sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej rzepakowy – 30 ml * wiórki kokosowe – 4 łyżki DODATKOWO: * maliny – ok. 30 dag * cukier puder – 4 łyżki * polewa czekoladowa – 100 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki na naleśniki mieszamy. Do ciasta naleśnikowego dodajemy wiórki kokosowe. Na dużej patelni smażymy cienkie naleśniki. Na odrobinie oliwy przesmażamy maliny

Ostra na Słodko
Gofry – najlepszy przepis oraz jak wybrać dobrą gofrownicę 140

naciskiem wypychać ciasta z rowków dolnej. No i ostatni wniosek: dobra gofrownica musi kosztować. Mając taką wiedzę udało nam się kupić najlepszą gofrownicę, która robi najlepsze gofry na świecie (nawet tysiąc razy lepsze od starej, domowej gofrownicy od Mamy). Piecze dwa ogromne gofry na raz. Grube i z mega głębokimi rowkami. Mocno i szybko się nagrzewa i piecze już(...)bardziej suche). Przygotowując ciasto na gofry (jeśli nie macie czasu i ochoty) możecie zmiksować całe jaja z cukrem (ja często robiąc porcje tylko na 3 osoby, nie wyciągam nawet miksera i ubijam jaja ręczną trzepaczką) lub (jeśli macie czas) najpierw zmiksować żółtka z cukrem, pianę ubić osobno i dodać na końcu do gotowego ciasta na gofry (gofry wychodzą bardziej puszyste

Moja Delicja
Babka Wielkanocna z pomarańczami i czekoladą! Puszysta i łatwa do zrobienia! 91

Wielkanoc niebawem więc przychodzę do Was z pysznym ciastem, puszystą babką wielkanocną z pomarańczami i czekoladą.  Babka jest prosta do zrobienia i zawsze się udaje. Pachnie fenomenalnie pomarańczami, zachowuje długo świeżość i polecam każdemu. Babkę wykonacie bez większego problemu za pomocą zwykłego miksera. Warto ją mocno polukrować wtedy będzie jeszcze dłużej świeża. PRZEPIS : SKŁADNIKI: - 4 jaja(...)czubatymi łyżeczkami proszku do pieczenia, dodaj do masy z jajkami. Całość wymieszaj.  4️⃣Dodaj otarta skórkę z pomarańczy i 60 g posiekanej gorzkiej czekolady.  5️⃣ 4 białka ubij na sztywno ze szczypta soli, dodaj 85 g cukru i ubij na sztywno. 6️⃣Delikatnie wprowadź pianę do masy.  7️⃣Ciasto przelej do dwóch foremek na babkę

SMYKWKUCHNI
Obłędne ciasteczka cynamonowe 136

mgnieniu, ciasteczka cynamonowe. Postanowiłam je zrobić jeszcze przed świętami i już była kolejna powtórka co się rzadko u mnie zdarza,gdyż uwielbiam piec nowości. Zapraszam... Skala smaku 10/10- z pomadą czekoladową są wyborne jednak bez niej również smakują wyśmienicie. Źródło "moje wypieki"   Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek: 180 g masła, zimnego 90 g cukru pudru(...)malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy

Kubki smaku
Tort czekoladowy z malinami (bez mąki) 213

wilgotne. Dodam, że tort robi się bardzo prosto a mikser jest naprawdę zbędny! Skusicie się?  Ciasto: 300 g gorzkiej czekolady  200 g suszonych daktyli 150 g oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron, ewentualnie rzepakowego 100 g mielonych migdałów bez skórki 5 jajek (L) 1 łyżka ciemnego kakao duża szczypta soli oraz: 660 g schłodzonej śmietany kremówki(...)Jajka roztrzepać trzepaczką i dodać do ostygniętej masy daktylowo-czekoladowej. Mielone migdały wymieszac z kakao i szczypta soli. Dodać do masy i bardzo dokładnie wymieszać np. przy pomocy szpatułki. Ciasto będzie bardzo gęste. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Piec około 35 - 40 minut, do momentu, aż wierzch ciasta zetnie się, lekko popęka

maniapieczenia
Puchate Rogale z marmoladą 133

zupełnie prosty i nie wymaga ręcznego wyrabiania. Smak samego ciasta przypomina bułeczki mleczne( te które możecie kupić w cukierniach). Pyszne! A ile pięknego , uspakajającego zapachu w trakcie pieczenia… 😊 Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka(...)mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i   przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Składniki na nadzienie

Domowe ciasta
Panpepato. 178

mnóstwem bakalii, zbliżone do Panforte , ale mniej ciągnące, a bardziej miękkie. Jeśli macie ochotę na słodkie, pyszne ciasto, zapraszam! Składniki na Panpepato:  na formę o średnicy 20 cm 50 g migdałów bez skórek 50 g orzechów laskowych bez skórek 50 g orzechów włoskich 40 g orzechów piniowych 60 g owoców kandyzowanych (lub suszonych moreli, żurawin(...)śmietanki 30%      Bakalie mieszamy z suchymi składnikami, dodajemy miód, śmietankę i mieszamy do połączenia składników. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy doń bakaliowe ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 165°C około 30 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Studzimy. GLAZURA: (z powodzeniem zastąpimy ją polewą z 100 g czekolady gorzkiej

Rozpustne gotowanie
Pizza ze szparagami i jajem sadzonym 262

Następnie dodaję mąkę i suszone drożdże. Zagniatam ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto przez ok. 15 minut (w maszynie do wypieku chleba ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego bez wyrastania, np. program do wypieku chleba). Odstawiam na ok. godzinkę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki: 1. Jeśli nie mam wcześniej przygotowanego sosu, robię go według podanego(...)Mozzarellę kroję na plasterki Włączam piekarnik do nagrzania (250 stopni). Robię to wcześniej, bo najlepsza pizza wychodzi z mocno nagrzanego pieca. Po wyrośnięciu ciasta dzielę je na dwie części. Każdą rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na ciasto wyciskam czosnek (robię to tylko wtedy, gdy nie dodam czosnku do sosu). Ciasto smaruję grubą warstwą sosu pomidorowego

Ale Proste
Makowiec japoński na cieście francuskim 49

jako spód używamy gotowego, wypieczonego ciasta francuskiego w formie drożdżówek z ciasta francuskiego – ja wybrałam drożdżówki francuskie z syropem klonowym i orzechami a ponieważ są nieduże, potrzebowałam pięciu sztuk. Możecie wybrać inne. Możecie wybrać też ciasto francuskie, wykroić z niego spód i upiec. Masa makowa, którą wylewamy na spód to już makowiec bez ciasta . Efekt jest piękny wizualnie(...)świetnie smakuje. PRZEPIS MAKOWIEC JAPOŃSKI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 5 drożdżówek francuskich z syropek klonowym i orzechami lub inne 60 dag masy makowej – jak ją przygotować podawałam tutaj 3-4 jabłka 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia miód aromat migdałowy 8 łyżek kaszy manny bakalie – u mnie garść rodzynek, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Jak zrobić makowiec japoński

Dorota Smakuje
Desernik Tęczowy 45

Przepis na  Desernik Tęczowy bez pieczenia, czyli niezwykły, kolorowy i pyszny deser , w kształcie kolorowej kopuły. Ta wyjątkowa kompozycja składa się z delikatnego sera półtłustego, który tworzy bazę dla całej konstrukcji, a główną atrakcją są tu  kolorowe galaretki , które ułożone w tęczowy wzór , nadają deserowi niezwykłego charakteru. Ciasto pokryte jest rozetkami z bitej śmietany udekorowanymi

Rita creative
Ciasto kakaowo-bananowe z gruszką, brzoskwinią i kremem czekoladowym 44

Ciasta z dodatkiem mnóstwa owoców to niebo w gębie, a zwłaszcza z dodatkiem kremu czekoladowym od Locco Co ! Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu 10 ml oleju rzepakowego 50 g mąki orkiszowej 20 g kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g banana bez skórki 200 g obranej gruszki 200 g brzoskwini aromat 40 g kremu czekoladowego Sposób

Truskawkowa Fiesta
Szybkie ciasto z wiśniami 42

czereśniami. Domena ciasta na oleju jest taka, że pasuje do każdych owoców i bez znaczenia czy zrobisz jasne ciasto czy ciemne, zawsze OK. W moim domu preferuje się ciasto czekoladowe z wiśniami, delikatne puszyste z polewą lub bez. Jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe na oleju ? Proste ciasto z wiśniami Szybkie ciasto z czereśniami czy ciasto z wiśniami przygotowuje(...)pamiętać tylko o jednym, ale o tym później. Ciasto z wiśniami czekoladowe, takie bez ucierania, ciasto bez miksera, takie robisz i masz. Można powiedzieć ekspresowe ciasto na niedzielę i każdą inną okazję, czyli proste ciasto z wiśniami na oleju? Zapraszam na przepis 🙂           Szybkie ciasto z wiśniami przepis mąka pszenna tortowa 2 szklanki ( około

Dieta moja pasja
Torcik winogronowy 48

Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. ? Ciasto wlać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. ? Piec 10-15 minut w temp. 170 st.C. ? Po wystudzeniu zdjąć papier i położyć biszkopt na dnie tortownicy. Krem ? Wino zagotować z cytryną, goździkiem i cynamonem, zostawić na 10 minut, po czym odcedzić, aby było bez dodatków. ? Jajka ubijać z cukrem

To co kocham

Proponowane wyszukiwania