ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1242/2671)

Świąteczne ciastka z kremem lub marmoladą / Ciastka warszawskie 237

Link do filmiku z przepisem na: Ciastka Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciastociasto możemy przygotować ręcznie lub robotem: Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, dodaję szczyptę soli i masło. Składniki łączę ze sobą, tak żeby powstały grudki, przypominające grubą kruszonkę. Następnie do ciasta dodaję żółtka, śmietanę i zagniatam. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około(...)Skrawki zagniatam, dodaję do pozostałego ciasta i wkładam do lodówki na czas pieczenia. Każdy krążek smaruję lukrem i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciasteczkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na środkową półkę i piekę około 11 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu. Upieczone zdejmuję

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto z wiśniami 148

dekoracji mięty, oraz kilku wisienek. Ciasto robię w blaszce 28×24 cm. Ciasto z wiśniami przepis Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmijcie je z lodówki na około 40 minut przed przystąpieniem do przygotowania ciasta. Zaczynamy od wydrylowania wiśni. Następnie do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieramy przy(...)mieszamy. Kruszonkę zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy wiśnie i rozkruszamy przygotowaną chwilę wcześniej kruszonkę. Ciasto wiśniowe pieczemy w piekarniku w 180 st. C w opcji góra – dół przez 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Nie będę ukrywał, że ciasto najlepiej mi smakuje jeszcze ciepłe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chałka z kruszonką 70

masło. Wymieszaj do połączenia składników, a następnie wyrabiaj ciasto w misce przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagnieć w miseczce. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat obficie posypany mąkę. Ciasto podziel na pół. Weź połowę ciasta i podziel ją z kolei na 3 części(...)drugą połową ciasta. Powstaną dwie średniej wielkości chałki. Możesz też nie dzielić ciasta i zrobić jedną dużą chałkę (wtedy czas pieczenia wyniesie 30 minut). Chałki na blaszce odstaw na 20 minut do podrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 170°C. Chałki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz na środkowym poziomie, grzanie góra-dół, bez termoobiegu przez

Delicious Place
🎄 Ciasteczka świąteczne renifery 🎄 66

czasie blat posypujemy odrobiną mąki, ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3mm. Za pomocą wykrawacza lub małej szklanki wycinamy kółka i odstawiamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z podanej porcji wyszły dwie blachy z piekarnika.  Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy góra dół bez termo obiegu przez ok. 10 minut

Kulinarne przygody
Strucla z jabłkami 172

masło z mlekiem. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w misce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotuj jabłka. Obierz je i pokrój w drobną kostkę. Następnie włóż je na rozgrzaną patelnię i posyp 2 łyżkami cukru oraz cynamonem. Smaż do momentu, aż cukier zrobi się gęsty. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkuj(...)ciasto w rulon. Po tym przetnij rulon wzdłuż i spleć 2 kawałki na kształt warkocza. Tak splecione ciasto włóż do keksówki (użyłam o wymiarach 30,5 cm na 12 cm), posmarowanej masłem. Żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj struclę. Włóż struclę do nagrzanego piekarnika i piecz ją 30 minut minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez

Przepisy na widelcu
Pieczone pączki twarogowe (FIT) 108

więcej mąki to pączki będą zbyt twarde.) Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą z nich lekko spłaszczyć, a na sam środek położyć odrobinę nadzienia oraz dokładnie skleić. Pączki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut w 180 stopniach. Pieczone pączki twarogowe - dodatkowe informacje: (*) Pączki można też przygotować bez nadzienia, ale ja jednak polecam ulubiony dżem

Di gotuje
Miękkie pierniczki nadziewane 100

Piec około 12-13 minut w 180 stopniach. (Ciasta powinny być wyrośnięte, ale miękkie z wierzchu.  Dłużej pieczone mogą stać się twarde.) Ostudzone pierniki udekorować według uznania i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Miękkie pierniczki nadziewane - dodatkowe informacje: (*) Cukier można pominąć. Całkowicie polukrowane lub oblane czekoladą pierniczki będą wystarczająco słodkie bez dodatku cukru. (**) Taki sposób przygotowania pierników sprawia(...)ciastka wyglądają kształtnie oraz mają dokładnie sklejone boki, dzięki czemu nadzienie podczas pieczenia nie wypłynie.  W przepisie użyłam nadzienia termostabilnego o smaku pomarańczowym Lauretta . Nadzienie jest bardzo smaczne i nie rozpływa się pod wpływem wysokiej temperatury. Inspiracja z bloga: Niebo na talerzu

Di gotuje
KOSTKA ADWENTOWA BEZ GLUTENU 142

chcą czy nie muszą. KOSTKA ADWENTOWA BEZ GLUTENU (blacha o wymiarach 30 x 21 cm) Składniki na ciasto 250 g miękkiego masła lub margaryny 150 g cukru pudru  4 jajka 150 g mąki owsianej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 200 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g pokruszonej gorzkiej czekolady Składniki na polewę

W kuchni Karmel-itki
Marchewkowy torcik z serkiem 144

oczywiście upiec go jako ciasto i nawet bez serka będzie smakowało wyśmienicie. U nas powtórka już się szykuje;) Marchewkowy torcik z serkiem Składniki: ciasto: 300g marchwi 200g cukru trzcinowego 4 jajka 100ml oleju (np. rzepakowy, słonecznikowy) 50g masła 250g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru skórka otarta

Obiad gotowy
Omlet z karmelizowanymi jabłkami i cynamonem 147

patelnię i delikatnie wymieszać z jabłkami. Dodać pozostałe ciasto, ponownie delikatnie wymieszać i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut, aż wierzch się lekko zarumieni. Po tym czasie wyciągnąć omlet z piekarnika, przyłożyć duży talerz lub podstawę na tort i obrócić do góry dnem, tak aby omlet wypadł. Podawać od razu bez żadnych dodatków lub polany miodem

Passions hobbies life
Kruche ciasto z wiśniami 99

wiśniowa: 700 g świeżych wiśni (waga bez pestek) 80 g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Składniki na ciasto kruche umieścić w misce i wyrobić na kruszonkę. Formę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wysypać połowę kruszonki i delikatnie rozłożyć

Kocham..lubię..gotuję..
Słodkie trio 115

Apetyczne ciasto obok którego trudno przejść bez skosztowania:) Dość proste w przygotowaniu, z pewnością każdy sobie poradzi. Można upiec w formie tortu lub zwykłego ciasta. Nie jest przesadnie słodkie ,polecam:) Składniki Biszkopt 7 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 7 łyżek oliwy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka … Czytaj dalej

gotuj ze mną
Babeczki marmurkowe 132

około 1/2 łyżki ciemnego. Ciasto w foremkach delikatnie mieszam wykałaczką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie babeczek: Foremkę z babeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę. Babeczki piekę około 25 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone odstawiam do wystudzenia

Uwaga Babcia Gotuje
Muffinki Muffiny Mufiniątka - Pyszne babeczki z czekoladą 134

olejem, nakładam po około 2 łyżki ciasta i na górę kładę po kilka kropelek czekoladowych. Foremkę z babeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę. Babeczki piekę około 25 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone odstawiam do wystudzenia

Uwaga Babcia Gotuje
Piernikowe muffiny 104

PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do 200 st. C (bez termoobiegu, grzanie góra plus dół). W misce łączę wszystkie mokre składniki: jajko, olej i mleko, mieszam rózgą. Dodaję cukier, mieszam. Wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę do ciasteczek korzennych, mieszam. Blaszkę do 12 muffinek wykładam papierowymi papilotkami, nakładam do nich ciasto do 3/4 wysokości. Wstawiam do nagrzanego piekarnika

Zasmakuj Kuchni
Sernik jaglany z dynią 196

lodówce)   Polewa daktylowa: 300 g daktyli bez pestek 4 łyżki masła orzechowego Olej kokosowy rozpuść z miodem na wolnym ogniu. W misce wymieszaj mąkę z komosy ryżowej, płatki owsiane, kakao, cynamon i sól. Suche składniki wymieszaj ze składnikami mokrymi, tak aby powstało zwarte ciasto. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią rozwałkowane ciasto i piecz

365 dni dookoła kuchni
Słodkie pizzerinki z masłem orzechowym, malinami, borówkami i bezami 168

czasie odrywamy po małym kawałku ciasta, formujemy kulę. Rozwałkowujemy ją cienko, brzegi sklejamy na kształt pizzy. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 10-15 minut. Studzimy.  3. Wcześniej przygotowane spody smarujemy masłem orzechowym, wykładamy maliny, borówki, pokruszone bezy. Polewamy sosem czekoladowym, posypujemy czekoladową posypką, dekorujemy liśćmi

Szefowa kuchni
Ciasto jogurtowe z rabarbarem bez miksowania 135

Prosty przepis na ciasto z rabarbarem bez użycia miksera. Pyszne sezonowe i proste ciasto :) Po sezonie można rabarbar zastąpić innym ulubionym owocem :) Polecam! Składniki: * jajka 3 * mąka 2,5 szklanki * olej 0,5 szklanki * cukier 0,5 szklanki * cukier z wanilią łyżeczka * soda 0,5 łyżeczki * proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki Przygotowanie: Jajka wymieszać z cukrem

Kulinarne przygody
Drożdżówki z makiem. 151

samo postąpić z każdą częścią ciasta. Gotowe bułeczki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki posmarować rozmieszanym jajkiem. Zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut do zrumienienia. Przestudzone bułeczki polukrowałam, ale nie jest to konieczne, bo bez lukru też są pyszne. Lukier: Sok z połowy

Agusiowe smakołyki
Drożdżówki z agrestem 198

Wyrobione ciasto przykrywamy kloszem-szybciej wyrośnie.Po wyrośnięciu ciasto odgazowujemy, zwijamy w cienki rulonik i robimy ślimaczki miej więcej tej samej wielkości.W każdym ślimaczku robimy zagłębienie w które wkładamy przetworzony agrest. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach . Dżem agrestowy: Agrest czyścimy i myjemy.Wkładamy do garnka i go przesmażamy bez wody,kiedy się rozgotuje dodajemy cukier i mieszamy.Sma

Różowa kuchnia
ciasto kremowe z borówkami lub jagodami 124

okres letni polecam ciasto z lekkim kremem i owocami ,ja użyłam jagód + borówek ale można także z truskawkami,porzeczkami ,wiśniami/których zresztą nie ma w tym roku 🙁 /oraz innymi. Jest bardzo smaczny i nie za bardzo słodki orzeżwiający .Bardzo łatwy w wykonaniu i najważniejszy bez pieczenia w gorące dni. składniki: blacha

Ugotujmy Coś
Pierniczki „last minute” 101

wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce kilka godzin. Odrywać po kawałku, wałkować tradycyjnie na stolnicy, podsypując mąką  lub między dwoma warstwami folii spożywczej. Wykrawać ciasteczka w dowolnych kształtach, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15min w temp 180C. Piekłam bez termoobiegu. Dekorować po całkowitych wystudzeniu. Smacznego

Raj dla Podniebienia
TARTA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM 115

użyłam ciasta gotowego ale można bez problemu użyć takiego jakie robimy.  Polecam :)  SKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 4 jabłka 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka cynamonu   PRZYGOTOWANIE:  Jabłka obieram a następnie wyrajam środek. Kroję w plastry. Ciasto przekładam do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wykładam plastrami jabłka

Gotowanie Patki
Bułki ” codzienne „ 164

dzielimy na części i formujemy niewielkie kulki ( ciasto jeszcze urośnie , więc kulki muszą być odrobinę mniejsze od oczekiwanych ) . Układamy na papierze do pieczenia , podsypanym mąką . Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na następne 30 minut w ciepłe miejsce . Na każdej bułce robimy nożem wgłębienie ( jak na zdjęciu ) . Rozgrzewamy piekarnik do 220 C , bez termoobiegu i do tak nagrzanego wkładamy bułki

Ogrodnik w podróży
Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru 181

jajko 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru 4 łyżki ksylitolu/erytrolu 70g mąki jaglanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g) 1 łyżka miodu Płatki połączyć z mąką, wiórkami, przyprawą, proszkiem, ksylitolem i budyniem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wszystko wymieszać i zagnieść. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformować kulę i spłaszczyć

FitKot
Torcik winogronowy 129

łyżką. • Ciasto wlać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec 10-15 minut w temp. 170 st.C. • Po wystudzeniu zdjąć papier i położyć biszkopt na dnie tortownicy. Krem • Wino zagotować z cytryną, goździkiem i cynamonem, zostawić na 10 minut, po czym odcedzić, aby było bez dodatków. • Jajka

To co kocham
Metrowiec 159

wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koń cu dodać ubitą pianę z białek. Ciasto rozdzielić na 2 części, do jednej dodać łyzżkę kakao, a do drugiej łyżkę mąki. Wymieszać, przełożyć ciasto do dwóch identycznych foremek keksówek i upiec w temp 180 st przez 45 min. Budyń ugotować bez cukru . wystudzić przykryty folią. Masło utrzeć

Gotowanie jest łatwe
śniadaniowe ciastko bananowe 203

śniadaniowy, jednoporcjowy, razowy chlebek (ciastko, ciasto) bananowe (bez cukru i laktozy) z polewą z kakao i orzechami "Muszę zacząć lepiej organizować swój czas" - taka myśl ogarnia mnie, kiedy do zrobienia jeszcze stos zadań z matematyki. Przepis: / własny, jedna porcja/ 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku średnie jajko banan (około

tost z dżemem
ciasto tygrysek 273

blaszkę (ok. 35x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez ok. 15-20 min., w 180 st. C. Po upieczeniu delikatnie usuwamy papier, wykładamy biszkopt na ściereczkę i razem ze ściereczką zwijamy w rulon. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie rozwijamy je, smarujemy np. marmoladą i ponownie zwijamy w rulon (bez ściereczki). Gotową roladę owijamy np. folią

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka z lemon curd 211

kroimy na drobne kawałki), zagniatamy.  Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie odrywamy kawałki, wałkujemy na grubość około 4 mm, wykrawamy ciasteczka (musimy pamiętać żeby zrobić tyle samo z dziurką i tyle samo bez dziurki), przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 stopniach jakieś 15 minut (ciasteczka muszą

kruche babeczki
Babeczki "Jabłkowe róże" z ciasta francuskiego 136

zachodziły). Ciasto bez jabłek zawinąć na jabłkowe płatki. Paski zwinąć w ruloniki i włożyć je do formy na muffinki (jeśli mamy formę metalową należy delikatnie posmarować wypustki masłem, jeśli silikonową można pominąć). Na róże nałożyć na gorę folię aluminiową (by jabłka się nie przypaliły). Piec ok. 45-50 minut w temp.  190 stopni. Pod koniec pieczenia

Mania Wypiekania
Kyjksy (Ciasteczka maślane) 141

ciasto wciepnōńć [39] do maszynki i bez odpowiednio kōńcōwka wycisnōńć [40] fajne kyjksy, abo wziōńć [41] sie nudelkyla, posypać jōm [42] mōnkōm, urwać sie trocha ciasta, rozwałkować je- jakby sie Wōm za mocno klejōło, to posypcie sie je jeszcze trocha mōnkōm- i małym keliszkym [43] powycinać kōłka. Rozgrzyjcie piec na 180 stopni. Na blacha dejcie [44] papiōr do pieczynioł

Chop w kuchni
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 188

małe przerwy, bułeczki „przytulą się” podczas pieczenia . B lachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. Po tym czasie całość obsypać twardą i zmrożoną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . A teraz warować z wałkiem

Grunt to przepis!
Paszteciki z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym 168

zestawić patelnię z ognia. Rozwinąć dwa płaty ciasta francuskiego. Wyciąć z nich (foremką) maksymalnie dużą ilość gwiazdek. Na połowie z nich nałożyć po łyżeczce przygotowanego wcześniej farszu. Przykryć je drugą połową gwiazdek bez farszu i ścisnąć na końcówkach (aby nam farsz nie wypadł). Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać sezamem. Piec

Świat Domowej Kuchni
Ciasto Waniliowe. 200

cukrem na puszystą masę (miksowałam), wlewamy aromat waniliowy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy. Do masy wlewamy margarynę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy do tortownicy (ja mam o średnicy 24 cm). Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wyciągnięciu ciasto odstawiamy do ostygnięcia, po czym przekrawamy je na dwie, w miarę równe części(...)Masę budyniową robimy według przepisu na opakowaniach, używając do tego tylko 650 ml mleka(ja robiłam bez cukru, ponieważ samo ciasto jest słodkie), odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu wykładamy na dolną część biszkoptu, równo rozprowadzając - przykrywamy drugą częścią ciasta i posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki na godzinkę i można podawać. Smacznego

Moje-pitraszenie
Czekoladowe ciasteczka z żurawiną 155

Masa będzie dość gęsta - ciasto nie nadaje się do wyrabiania mikserem! Wyłóż papierem blachę do pieczenia, za pomocą łyżki nakładaj na nią ciastka, w dość dużej odległości od siebie (ciastka "rozleją się" i urosną podczas pieczenia). Spłaszcz je lekko dłonią.  Piecz w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) lub 190 stopni (bez termoobiegu) przez

Garniec Magalie
makowiec z jabłkami 123

dużą ilością jabłek ale za to bez mąki. To jedno z niewielu ciast, którym nie mogę się oprzeć.  *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g maku 4-5  łyżek kaszy manny 5 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru 600 g jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki polewa: 100 g mlecznej czekolady

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Torty dobre na każdą okazję 163

Żadnej z tych uroczystości nie wyobrażasz sobie bez pięknego i smacznego tortu. Ciasta, biszkoptowego, przełożonego kremem, przyozdobionego toną kalorycznej śmietany, które już na stałe wpisało się w tradycję polskiego świętowania. Skąd wzięła się ich tradycja i kiedy tak naprawdę pojawiły się w Polsce? Pierwsze torty, a raczej okrągłe ciasta chlebowe, pieczone były już w starożytnej Grecji i Egipcie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Trylogia pierogowa: pierogi z serem na słodko 204

roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ser dobrze rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Niektórzy dodają jeszcze do masy serowej budyń bez cukru albo samą mąkę ziemniaczaną, żeby był bardziej zwarty, ale u nas wszyscy jakoś wolą bardziej miękki ser. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny, stąd też proporcje

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem 174

kilka filecików anchovis (ja nie mogę się bez obejść) Wykonanie: Ciasto i sos pomidorowy wykonać według podanych przepisów. Na gotowym cieście posmarowanym sosem ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry. Następnie ułożyć tuńczyka (ale nie rozsmarowywać go po całej pizzy!) i anchovis; posypać drobno posiekanym chili i pokrojonymi oliwkami. Pizzę z tuńczykiem piec w rozgrzanym piekarniku (250 stopni) przez około

Pociąg Do Kuchni
Szwajcarska tarta z orzechami (Engadiner Nusstorte) 137

okrąg ciasta i zlep brzegi, a wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozbełtanym jajkiem.  Piecz ok. 30 minut w temperaturze 210 stopni. Blacha: Tortownica o średnicy 25-26cm Po upieczeniu dobrze jest odczekać, nawet 12 godzin przed pierwszym ukrojeniem. Kroić najlepiej nożem z ząbkami. Można przechowywać kilka dni - bez lodówki.  Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu

Mania Wypiekania
Chleb na żurku 106

łyżki siemienia lnianego 330 ml żurku I bez zbędnej filozofii: wszystkie składniki do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Mieszamy, mieszamy, aż zamieszamy, czyli 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. A jak wyrośnie to prze kilka sekund znów wyrabiamy i przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. I znów przykrywamy i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Najprostsze ciasto jabłkowe 161

kwintesencja babiego lata :) Pewnie co niektórzy stwierdzą - "bez rewelacji" ale naprawdę gorąco zachęcam do upieczenia tego ciasta :) Tym bardziej, że nie wymaga zbyt wiele zachodu ani specjalnych umiejętności kulinarnych :)  Tortownica o średnicy 26 cm 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z połowy cytryny około

My simple kitchen
Cynamonowo-jabłkowy torcik 158

cynamonu to jak zima bez śniegu..:) Zatem może się skusicie na kawałeczek?;)   Ciasto wykonałam na podstawie przepisu z czasopisma "Pyszne ciasta domowe", nr 3/2012, wprowadziłam jednak kilka zmian. Tortownica o średnicy 26 cm. Biszkopt cynamonowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa karmelowo

My simple kitchen
Czekoladowa pianka 143

Bakoma) 3 jajka 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka ciemnego kakao około 30 rozkruszonych tabletek (najlepiej spróbować) Sposób przygotowania: Jogurt, żółtka, budyń, kakao, stewie miksujemy białka ubijamy na sztywną pijane ze szczyptą soli delikatnie mieszając dodajemy białka do masy czekoladowej wylewamy ciasto do blaszki pokrytej papierem do pieczenia (chyba że mamy silikonową) pieczemy minimum

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Far breton, czyli ciasto bretońskie ze śliwkami 231

RUMU (LUB INNEGO ULUBIONEGO TRUNKU) 250g ŚLIWEK SUSZONYCH BEZ PESTEK 2 SZCZYPTY SOLI WYKONANIE Suszone śliwki moczymy w rumie do momentu, aż wsiąkną alkohol. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, roztopione masło, mleko i rum. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. NA dnie formy układamy śliwki i zalewamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni  45 minut. Znacie

Zofiana
Pyszny sernik 202

wyobrażam sobie Świąt bez sernika. A ten jest rewelacyjny. To mój faworyt - tradycyjny z rodzynkami i na kruchym cienkim spodzie. Polecam! Składniki (na blaszkę 24x36 cm): ciasto: 1 czubata szklanka mąki (może być trochę więcej) 85 g masła / margaryny 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru cukier waniliowy ser: 1,25 kg sera białego

Kuchnia domowa Ani
Wegańska Wielkanoc - MENU 172

rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą  żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane na zagrychę - tort czekoladowo-wiśniowy - powtórka z moich urodzin - bossski! - babka łaciata - bez jajek, mleko sojowe - motyl bananowy - babeczki zielone (szpinakowo

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Racuszki z cukini 124

się ją zarówno na surowo , jak i smażoną , pieczoną , duszoną i gotowaną . Przyrządza z niej zupy , surówki , kotlety , racuchy , a nawet ciasta! Ma bardzo mało kalorii ( ok.15kcal w 100g ) , dlatego świetnie nadaje się dla osób będących na diecie. Ja jak co roku korzystam z jej dobrodziejstw. Nie wyobrażam sobie lata bez racuszków! SKŁADNIKI: * cukinia – 1 szt * mąka pszenna

Ostra na Słodko
PYCHOTKA 148

małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu kroimy ciasto na 2 placki. Składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego 2 galaretki agrestowe 1 kostka margaryny (u mnie Kasia) Wykonanie: Budynie rozrabiamy w 1 szklance wody. Jeśli korzystamy z budyni bez cukru dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli

Walijskie Pichcenie
Muffinki z pomarańczą 37

już tak przyjemne to mam dziś dla Was na osłodzenie przepis na bardzo proste muffinki z pomarańczą. Delikatne, miękkie, wilgotne. Bez żadnych udziwnień, kremów i dodatków. Suche skłaniki mieszamy z mokrymi, nie trzeba nawet miksera, pieczemy i zajadamy. Dobrze utrzymują świeżość. Możecie upiec dla siebie, dla dziecka do szkoły albo przekazać do jednego z ośrodków pomocowych, ludzie najczęściej robią(...)takie słodkości też świetnie się sprawdzą. A dla wielbicieli pomarańczy tu inne przepisy na słodkoście z pomrańczowym smaczkiem – pomarańczowe ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą , pomarańczowe ciasto z kaszki kukurydzianej z palonym masłem , panforte . Print Muffinki z pomarańczą #wprm-recipe-rating-7 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-rating-7 .wprm-rating-star.wprm-rating-star

Cooking for Emily
Brownie z fasoli z sosem malinowym 117

pozostało zaprosić do przepisu na najlepsze i najprostsze Brownie jakie znam:) Składniki puszka czerwonej fasoli bez zalewy 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, rozdrobnionej 1 dojrzały banan 1 szklanka przesianej mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia sos 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo do dekoracji(...)śmietanki kremówki 30% Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Dno tortownicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Fasolę i banan zmiksować na gładką masę, odłożyć. Jajka ubić na puszysty, gęsty krem z cukrem. Pod koniec dodać masę fasolowo-bananową, wymieszać. Mąkę przesiać dodać do ciasta razem z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Na koniec wsypać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać

gotuj ze mną
SERNIK STRACIATELLA Z WIŚNIAMI (na gryczanym spodzie) 204

razem inspiracją były wiśnie deserowe, które dostałam w paczce od firmy Rolnik. Początkowo miał być zwykły, pieczony sernik z wiśniami na kruchym spodzie, ale z czasem pomysł ewoluował... i tak powstał sernik straciatella na spodzie z płatków gryczanych i wiśniami na wierzchu. Ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale także super się prezentuje! Składniki: Spód: 1,5 szklanki płatków gryczanych(...)waniliowe bez cukru (po 40 g) 200 ml śmietany 30% 1-2 łyżki cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej Dodatkowo: 1 słoiczek wiśni deserowych Rolnik Wykonanie: Spód: Płatki gryczane mielimy na miałko. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do zmielonych płatków dodajemy kakao, miód oraz roztopione masło. Mieszamy dokładnie łyżką. Otrzymanym "mokrym piaskiem" wylepiamy spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak w cieście naleśnikowym 70

mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kurczak w cieście Składniki na kurczaka w cieście naleśnikowym. 25 dkg pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka 1 łyżka oleju 150 ml mleka 150 ml wody gazowanej 8 dkg mąki pszennej 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 małe jajko Jak zrobić kurczaka w cieście naleśnikowym. Do miski wbić jajko, dodać wodę, mleko, 1/4 łyżeczkę(...)ręcznego ubijaka połączyć wszystkie składniki w jednolite ciasto bez grudek. Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, posolić 1/4 łyżeczką soli. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Następnie, wylać około 1/4 część ciasta naleśnikowego, które smażyć przez 20-30 sekund na średnim ogniu, po czym równomiernie ułożyć na cieście kurczaka, którego zalać pozostałym ciastem. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień na mały

MeCooks
Ciasto "Makowa panienka" 4088

22x33 cm: (Inspiracja: " I love bake ") Ciasto: 8 białek 100 g cukru 4 żółtka 150 g maku 100 g blanszowanych, zmielonych na pył migdałów 100 g wiórków kokosowych Masa budyniowa: 500 ml mleka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 100 g budyniu waniliowego bez cukru (w proszku)  4 żółtka 200 g miękkiego(...)żółtku. Odłożyć mikser. Na koniec małymi partiami wsypywać wymieszany mak, migdały oraz wiórki, delikatnie mieszając wszystko plastikową łopatką lub drewnianą łyżką.    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 25-30 minut, aż wierzch się delikatnie zarumieni, a włożony do ciasta drewniany patyczek będzie suchy. Ciasto zupełnie

Simply Food

Proponowane wyszukiwania