ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1242/2705)

PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką 185

PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto wspaniale smakuje jest

Mała Cukierenka
Wielkanocna babka rodzynkowa 171

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej babki polanej dużą ilością polewy kakaowej. Moją ulubioną babką jest taka z ogromną ilością rodzynek - zawsze robi ją

sierotka maRysia w kuchni
Krajanka jaglana z czekoladą i orzechami 168

Prosty przepis na wyśmienitą krajankę na kaszy jaglanej z dodatkiem czekolady, masła orzechowego oraz orzechów laskowych. Kaszę można zmiksować, wtedy całośc będzie miała kremową konsystencję, mnie

Kraina Miodem Płynąca
PEŁNOZIARNISTA TARTA ORKISZOWA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM 358

   To już moja druga tarta (po tarcie z pieczonym jogurtem greckim i owocami) ale pierwsza całkowicie pełnoziarnista. Uwielbiam takie ciasta, nie dość, że zdrowsze

Smaczne Zdrowe
Pyszne drożdżówki z budyniem 156

podanej porcji wyszło 12 sztuk) Rozczyn: Drożdże świeże 50 g Mleko 1/4 szklanki Cukier łyżeczka Mąka pszenna łyżka Ciasto: Mąka pszenna 500 g  Żółtka 3  Masło 100 g Cukier 1/4 szklanki Mleko 3/4 szklanki Dodatkowo:  ugotowany budyń bez cukru do nadziewania( ugotowałam budyń wg instrukcji na opakowaniu i posłodziłam wg uznania, odstawiamy do przestudzenia,  kruszonka(...)masło się rozpuści. Nie czekamy do zagotowania!. Do dużej miski wlewamy żółtka i mieszamy przez chwilę trzepaczką. Dodajemy letnie mleko z cukrem i masłem, wyrośnięty rozczyn oraz mąkę. Zagniatamy ciasto do czasu, aż wszystkie składniki nam się połączą i ciasto zacznie odchodzić od rąk. ( razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Wyrobione ciasto przekładamy do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe

Kulinarne przygody
Pomysł na resztki kurczaka: zupa won ton 440

doskonale daje sobie radę. Won ton, czyli połykanie chmur Bardzo ciekawe jest ciasto na won tony. Składniki są podobne jak w naszych pierogach, ale ciasto zupełnie inaczej się zarabia. Wielokrotnie wałkowane (jak temat opozycji totalnej w Wiadomościach ) zyskują bardzo zwartą, ale też niezwykle delikatną strukturę. Nie bez powodu won ton można przetłumaczyć jako „połykanie chmur”. Pierożki możecie też zrobić(...)zlepia, ale nie jest mokre. Zagniataj ciasto na stolnicy, aż zrobi się w miarę gładkie (zacznie przypominać plastelinę). Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut. Wyciągnij ciasto na stolnicę. Powinno być wilgotne (mimo że jest w nim mało wody) i znowu ugniataj przez kilka minut. Włóż ciasto do miski, przykryj folią i odstaw

Niedzielny kucharz
Cytrynowa babka piaskowa 171

blacie pojawiła się jedna z moich ulubienic czyli cytrynowa babka piaskowa   Składniki: Ciasto: - 60g mąki ziemniaczanej - 115g mąki pszennej - 135g cukru - 150g margaryny do wypieków (np. taka Kasia) - 3 jajka - sok wyciśnięty z 1 cytryny - skórka starta z 1 cytryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki kandyzowanej skórki z cytryny Dodatkowo do posypania: - 2 łyżeczki cytrynowego cukru(...)bądź silikonowa to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni piekąc przez 50 minut (piekarnik bez termoobiegu). Kiedy ciasto się upiecze a następnie ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Ciasto gotowe więc można smakować

Kuchenne Wariacje
URODZINOWY POWRÓT TORTOWY 63

emulsją szpinakową i delikatnie mieszamy szpatułką. M ąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i partiami dosypujemy do masy szpinakowo-jajecznej również delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej, ale wciąż puszystej konsystencji. Cał ość przelewamy do tortownicy z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 ℃   na około 40-50 minut sprawdzając patyczkiem, czy już(...)biszkopt w odwróconej pozycji, dzięki czemu zmniejszamy ryzyko, że ciasto nam opadnie. 3)  G alaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Maliny przecieramy przez sitko (ja lubię, gdy w masie pozostają pestki, więc użyłam sitka z dużymi oczkami, ale można przetrzeć je przez geste sitko, tak by uzyskać gładki mus bez pestek) i razem z resztą wody zagotowujemy. Gorącą jeszcze

Moje Pyszne Siódme Niebo
Puszyste ciasto ze skórką pomarańczową i marmoladą 100

Kilka prostych składników, bez miksera i jest – pięknie wyrośnięte i bardzo smaczne ciasto. Przygotowałam je na męski wieczór, smakowało, pochwały usłyszałam, opłacało się! Pachnące skórką pomarańczową i marmoladą, niezwykle puszyste i miękkie. Polecam na każde popołudnie i wieczór:) SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli(...)bez termoobiegu. W większej misce mieszamy wszystkie suche składniki, robię to drewnianą łyżką lub kuchenną trzepaczką. W drugiej misce łączymy mokre składniki – roztrzepujemy najpierw jajka, a do nich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy do połączenia. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem, wylewamy ciasto, lekko

Zasmakuj Kuchni
Domowy budyń bezglutenowy z czekoladą 154

jego zrobienie. Wolałam piec ciasta, ciasteczka i robić inne, bardziej wymagające desery. Czekoladowy pudding na mleku roślinnym Ten stan rzeczy trwał do czasu, aż pewnego dnia wymyśliłam sobie, że ze względu na duży zapas cukinii w spiżarni zrobię z niej mocno czekoladowe brownies . Przygotowując ciasto pomyślałam sobie, że fajnie by było, gdyby dodatkowo ciasto było oblane polewą, która zamiast zastygnąć(...)będzie powodowała, że ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne i czekoladowe. Wtedy wpadłam na pomysł, że świetnie w tej roli sprawdzi się masa budyniowa! Dzięki stworzeniu tego przepisu przypomniałam sobie jak pełny i bogaty, czekoladowy smak ma prawdziwy, domowy budyń. Budyń z tego przepisu jest trochę bardziej wymagający ale także też bardziej wyrafinowany niż ten przygotowany z saszetki. Ma głęboki smak

Book of spells
Babka czekoladowa 179

być w czekoladzie, ale jednak tym razem postanowiłam ją zrobić bez polewy. Przepis znalazłam na  tej stronie. Składniki na formę z kominem: 200 g mąki 1 tabliczka   gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 150 g miękkiego masła 150 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić z mlekiem(...)jeszcze dobrze zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao a następnie połączyć z utartą masą. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Jogurtowe placki z karmelizowanymi bananami i orzechami 179

mój wypróbowany przepis. Placki są bardzo puszyste choć ciasto może wydawać się za gęste ale takie właśnie musi być. Jogurtowe placki można zrobić z owocami. Dzisiaj jednak przygotowałam ciasto na placki bez owoców. Za to przyrządziłam karmelizowane banany i włoskie orzechy. Jogurtowe placki to wymarzony przepis na śniadanie i podwieczorek. Po prostu szybki i łatwy przepis na placki . Jogurtowe(...)soli nasiona z jednej laski wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło do smażenia Do podania 2 duże banany 2 łyżki cukru 50 g włoskich orzechów 30 g masła Zacznij od placków. Jajka i jogurt wymieszaj w misce. W drugiej misce wymieszaj mąkę, owsiane płatki, sól, proszek do pieczenia i wanilię. Następnie połącz mokre składniki z suchymi

codojedzenia
Zapiekanka ze słodkich ziemniaków 149

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków- Edyta Guhl Kochani, dzisiaj szybki przepis na obiad- zapiekankę ze słodkich ziemniaków. Przepyszna, sycąca, wegetarianska. Bez zbędnych słow zapraszam na obiad

dolcevitainmykitchen
Zapiekanka ze szparagami 158

cytryny 2 łyżeczki czarnuszki Przygotowanie: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, następnie odkroić główki i odłożyć, a resztę pokroić na 2-3 cm kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oliwy, dodać zmiażdżony czosnek, następnie pokrojone szparagi (bez główek) i porwany jarmuż. Zmniejszyć ogień i chwilę(...)cytryny, wymieszać trzepaczką. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego, jeśli jednak jest zbyt gęste dodać odrobinę wody.  Do ciasta dodać zawartość patelni i odłożone wcześniej główki szparagów, wymieszać i przełożyć do przygotowanej blachy. Czerwoną cebulę pokroić w plasterki i ułożyć na cieście, całość posypać czarnuszką.  Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 min. - do tzw. suchego patyczka

Domowa Cookierenka Agi
Brownie z truskawkami i czekoladą 183

Brownie z truskawkami i czekoladą Czy muszę pisać coś więcej?? No dobrze dodam, że zrobiłam to w małej foremce. I pewnie dlatego już następnego dnia musiałam

Relaxtime
Świąteczny keks z bakaliami i cytrynowym lukrem 106

cytrynowym lukrem, łatwe i szybkie świąteczne ciasto Keks to ciasto, które piekę często na święta Bożego Narodzenia. Słodko kwaśne ciasto, nadziane kandyzowanymi i suszonym owocami kojarzy się właśnie z tymi świętami.  Dzięki temu, że to bardzo łatwe i szybkie do przygotowaniu ciasto, możecie je zrobić zawsze, nie tylko na święta. Do ciasta najłatwiej dodać gotową owocową mieszankę keksową(...)domu) 120 g cukru 5 g cukru waniliowego 180 g mąki typ 500 (luksusowa) To ta! * 50 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów bez skórki 3 jaja 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka szczypta soli Na lukier: 130 g cukru pudru około 20 ml soku z cytryny owoce do dekoracji Wykonanie W rondelku

Tajemnice Smaku
Brownie z powidłami (bez mąki) 253

zamiennikiem w tym przepisie są mielone migdały. Brownie jest mocno czekoladowe, jak przystało na tego typu ciasta. Powidła przełamują nieco smak czekolady, choć również świetnie z nim współgrają. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 20x20cm . Brownie z powidłami (bez mąki) Składniki: 100g gorzkiej czekolady 100g masła 120g cukru trzcinowego 60g mielonych migdałów 3 jajka 3 łyżki kakao 100g(...)ostygnięcia - do ostygniętych składników wbić jajka, roztrzepać (widelcem lub ręczną trzepaczką) - dodać cukier trzcinowy, kakao, 100g powideł śliwkowych oraz mielone migdały, wszystko wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto przełożyć do formy, na wierzchu w niewielkich odstępach od siebie nałożyć łyżeczką pozostałe (150g) powidła śliwkowe - nożem lekko wymieszać powidła z ciastem czekoladowym - piec w 180 stopniach przez

Smakołyki Bereniki