Ekspresowy sernik – zmiksuj i do piekarnika 226masła 1 opakowanie biszkoptów wrocławskich Mamut mała miseczka mleka do namoczenia biszkoptów Przygotowanie: Na spód piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne lub foremkę do pieczenia napełnioną do połowy wodą. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotowujemy sernik. Masło rozpuszczamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i budyń (proszek). Całość dokładnie miksujemy. Dolewamy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę(...)nasz spód z ciasteczek wykładamy łyżką masę. Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku około 80 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na jeszcze z 15-20 minut. Dopiero teraz uchylamy drzwiczki, a po około 10 minutach można wyciągać sernik. Uwaga! Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego obserwujemy ciasto. Jeśli będzie się zbyt mocno spiekać można zmniejszyć lekko temperaturę. Sernik
Słodkie okruszki
Cobbler z jabłkami i waniliowym sosem 218łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 300 g masła, miękkiego 250 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki soku z cytryny otarta skórka z ½ cytryny 8 kwaśnych jabłek, ok. 800 g Sos waniliowy 200 ml śmietanki, 36% 200 ml mleka 1 łyżeczka waniliowej pasty 6 łyżek cukru 4 żółtka Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Miękkie masło zmiksuj(...)zmiksuj z maślaną masą do połączenia składników. Obierz jabłka, oczyść z gniazdek i pokrój w ósemki. Wymieszaj z cynamonem. Przygotuj formę do pieczenia lub żeliwną patelnię jak u mnie. Posmaruj tłuszczem. Wyłóż dno porcją ciasta, następnie ułóż jabłka. Przykryj jabłka resztą ciasta. Ciasto jest gęste ale lepiące najlepiej nakładać je porcjami za pomocą łyżki. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika
codojedzenia
Fondant czekoladowy 115Fondant czekoladowy, znany też jako lava cake, to deser, któremu nie sposób się oprzeć. To intensywnie czekoladowe ciastko jest marzeniem każdego czekoladoholika. Kiedyś wydawało mi się
Z notatnika dietetyka
Ciasto Hawana 169proszkiem. Po upieczeniu ciasta jasnego biorę się za przygotowanie ciasta koksowego. Wykorzystuję do niego białka, cukier oraz wiórka koksowe . Po ubiciu białek z cukrem, szybko dodaję wiórka i wylewam ciasto do formy. Piekę około 40 minut. Czas pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, jeśli widzicie, iż w waszym piekarniku biała szybko brązowieją to pewnie ciasto będzie gotowe wcześniej(...)łączę z masą i ciastem koksowym. Hawana to ciasto, które bez dwóch zdań jest ciastem hit . Robiłam je ostatnio na urodziny teściowej i wszystkim bardzo smakowało. Zapraszam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na ciasto Hawana i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Hawana Składniki na ciasto Hawana. Biszkopt jasny: 4 jajka
MeCooks
Chatka Puchatka/Baby Jagi korzenna z malinami i białą czekoladą 98mniejszej części dodaj krem ciasteczkowy i sól, całość połącz mikserem. 4. Herbatniki rozłóż na papierze do pieczenia: poziomo, w 3 rzędach po 5 ciastek (warto zobaczyć film). 5. Jasną masę bez kremu ostrożnie rozprowadź po herbatnikach. 6. Na ser ułóż drugą warstwę herbatników tym razem tak aby rząd pośrodku był ułożony pionowo. 7. Na herbatniki rozłóż drugą część(...)serowej z kremem. 8. Na środku poukładaj w jednej linii maliny. 9. Złóż chatkę zaginając boki przy pomocy papieru, który jest pod spodem. 10. Papierem do pieczenia zabezpiecz boki oraz górę ciasta spinając klamerkami. Włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 11. Na końcu polej chatkę rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i ozdób według uznania
Candy Pandas
Babeczki z kremem bardzo nietypowym 334miękkiego masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 12 kostek mlecznej czekolady krem: 4 łyżki mąki 250 ml mleka 200 g miękkiego masła 170 g cukru pudru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 łyżki kakao Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wbijać(...)dodaniu. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć. Nakładać po łyżce ciasta do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, na każdej porcji ciasta ułożyć kostkę czekolady, wciskając w ciasto. Przykryć równomiernie pozostałym ciastem. Piec 20-25 minut w 180 st. C. Wystudzić na kratce. Krem: Mąkę przesiać do mleka, wymieszać, żeby nie było
Pożeraczka, czyli raz adobrze
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 178grubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy,dodać boczek pokrojony w kostkę i piec na zloty kolor. Odsączyć na bibule. kapusta W tym samym rondlu w pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki(...)Doda ć boczek i pietruszkę ,Vegety i gałkę muszkatołową. Wszystko połączyć ,wymieszać ,i formować kulki. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, zanurzyć dłonie w mące . W naczyniu żaroodpornym (użyłam 35x25cm) umieścić kapustę. Na kapu ście poukładać kulki z bułek,całość polać po wierzchu śmietaną. Piec oko ło 1 godziny w 170- 180 ° C. na 15 minut przed końcem wyj ąć
mojej kuchni
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 209grubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy,dodać boczek pokrojony w kostkę i piec na zloty kolor. Odsączyć na bibule. kapusta W tym samym rondlu w pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki(...)Doda ć boczek i pietruszkę ,Vegety i gałkę muszkatołową. Wszystko połączyć ,wymieszać ,i formować kulki. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, zanurzyć dłonie w mące . W naczyniu żaroodpornym (użyłam 35x25cm) umieścić kapustę. Na kapu ście poukładać kulki z bułek,całość polać po wierzchu śmietaną. Piec oko ło 1 godziny w 170- 180 ° C. na 15 minut przed końcem wyj ąć
w mojej kuchni
Migdałowo-kajmakowe kuleczki 105Coś dla osób lubiących krówki Kuleczki migdałowo – kajmakowe – Są bardzo słodkie i trochę przypominają krówki ciągutki Pyszna przekąska nadczas oglądania Kevina, gdy wszystkie ciasta
KuchniaWeDwoje.pl
Batony fit z masłem orzechowym, amarantusem i orzechami 329Te batony fit, znacie już z facebooka. Robiłam je w zeszłym tygodniu, jako przegryzka na naszą eskapadę do Pilicy. Nie chciałam robić klasycznego ciasta, tylko coś
Mieszam w Garnku
Migdałowo-kajmakowe kuleczki 206Coś dla osób lubiących krówki 🙂 Kuleczki migdałowo – kajmakowe – Są bardzo słodkie i trochę przypominają krówki ciągutki 🙂 Pyszna przekąska nadczas oglądania Kevina, gdy
KuchniaWeDwoje.pl
Słodki "Salceson" 254Jeśli lubicie bloki czekoladowe, to z pewnością i ten deser Wam się spodoba. Ja go uwielbiam i to chyba jedno z kilku ciast, które kojarzą mi
Kuchnia w czekoladzie
Kruche ciasto z dżemem 220rano upiekłam. Oczywiście, nie jest wynagany tak długi czas chłodzenia, poprostu było już późno i nie chciało mi się czekać. Ciasto ma chrupiąca kruszonkę na wierchu, ale w środku jest miękkie. Na moje oko będzie dobre nawet tydzień bez specjalnego przechowywania. Składniki na tortownice o średnicy 26 cm: 420 g mąki pszennej, z czego połowa to może byc parktycznie(...)śmietany (u mnie wegańska), może też być gęste mleko kokosowe płaska łyżeczka proszku do pieczenia około 200 g dowolnego dżemu, miałam pod ręką malinowy Przygotowanie: Dużym nożem wszystkie składniki siekaj tak długo (mi to zajmuje 10 minut) , aż zaczną się zlepiać, ale nie zagniataj ciasta w kulę, potrzebna jest właśnie kruszonka. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
greenscarf
Dietetyczne brownie z czereśniami na bazie czerwonej fasoli 212puszki czerwonej fasoli 4-5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju kokosowego 5-6 łyżek miodu 2 miarki odżywki białkowej 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 2 łyżki kakao Dodatkowo: 300 g czereśni/truskawek/malin/borówek 250 g serka mascarpone (lub innego ulubionego serka) syrop czekoladowy lub 1/2 tabliczki czekolady Przygotowanie: Fasolę odsączyć z zalewy(...)będzie zbyt tempa, dodać jedno małe jajko lub odrobinę mleka). Dno tortownicy (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę przelać do formy. Czereśnie wydrylować (wyjąć pestki :) ) ułożyć na ciasto i piec ok. 45-60 minut w temp. 180*C, do suchego patyczka (do momentu, gdy po wbiciu patyczka
Malinowo w kuchni
Tarta z gruszkami, orzechami włoskimi i gorgonzolą 130piekłam. Zrobiłam ciasto wg przepisu, którego nigdy nie zmieniam, nie analizując wielkości tortownicy. Ta okazała się jednak mniejsza, niż ta, z której korzystam normalnie. Więc ciasta wyszło za odrobinę za dużo. W składnikach już zmniejszyłam proporcje, teraz powinno być ok. Tarta wyszła przepyszna. Tak samo dobrze smakowała na ciepło jak i na zimno. Zjadłam ją w sumie bez niczego(...)soli wyrabiamy ciasto (jeżeli klei się do rąk można dodać do niego ciut więcej mąki), wkładamy je do lodówki na 45 minut. Po tym czasie tortownicę smarujemy masłem i nakładamy na nią ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem w paru miejscach, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. surową fasola. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut, następnie ściągamy
Kardamonovy