ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1099/2671)

Maczek z jabłkami 71

polewy czekoladowej, tym razem takiej tradycyjnej domowej. Bardzo prosto i przepysznie, także bez zbędnego rozpisywania zapraszam na przepis.  Ciasto (blaszka 23x33 cm): 5 jajek 150 g (3/4 szklanki) cukru 120 g (1 szklanka) mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku (suchego, nie trzeba go mielić) szczypta soli oddzielamy

Cynamonowe szczęście
Chlebek bananowy 76

przygotowania chlebka bananowego nie używamy miksera, wystarczy widelcem rozgnieść banany, a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto bananowe pięknie wyrasta, pysznie pachnie i długo zachowuje świeżość. Można je spokojnie przechowywać nawet 3-4 dni. U mnie najprostsza wersja ciasta bananowego , bez dodatków. Jeśli macie ochotę trochę poeksperymentować, proponuję dodać do chlebka garść orzechów i żurawinę lub inne ulubione bakalie(...)łyżką do połączenia się składników. 4. Piekarnik nastawić na 170 stopni góra-dół, bez termoobiegu. 5. Foremkę o wymiarach 10×25 i wysmarować odrobiną masła i obsypać bułką tartą. Ciasto bananowe przełożyć do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Chlebek bananowy piec około 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawić

Gotuj z Prezesem
Tartaletki z pomidorami 65

Tartaletki z pomidorkami to bardzo smaczna i ładnie wyglądająca przystawka lub przekąska w ciągu dnia. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybkie tartaletki z ciasta francuskiego oraz kilka porad. Tartaletki z pomidorami SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego – 300 g 1 małe jajko 100 g tartego żółtego sera 15 kolorowych pomidorków, u mnie żółte i czerwone sól, pieprz, lubczyk, zioła(...)który odlej. Wyjmij z lodówki ciasto francuskie i pokrój je wzdłuż na pół. Następnie podziel ciasto na 10 równych prostokątów. Każdy kawałek ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp je równomiernie tartym serem i ułóż posiekane w plasterki pomidorki, obsyp przyprawami. Tartaletki piecz przez 20 minut w temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Upieczone tartaletki udekoruj świeżą

Zasmakuj Kuchni
MAZUREK WIELKANOCNY 74

MAZUREK WIELKANOCNY Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkiego, kruchego ciasta jakim jest mazurek. Zapraszam wiec do wypróbowania go w wersji kajmakowej z porzeczkową nutą. Składniki: - 1 szklanka mąki krupczatki  - 2 szklanki mąki pszennej np Szymanowskiej - 1 kostka masła  - 0,5 szklanki cukru pudru  - 3 żółtka  - 1 łyżka śmietany  - 140 g dżemu porzeczkowego(...)rozwałkowanego ciasta przykładamy wcześniej przygotowaną formę np w kształcie jajka i odkrajamy ciasto wystające poza nią. 8. Z odkrojonych kawałków robimy rulonik i formujemy brzegi na jednym kawałku ciasta. 9. Oba kawałki ciasta przekładamy na płaską blaszkę i nakłówamy widelcem by ciasto nie rosło. 10. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu az się zarumieni

Kulinarnie z Polką na Kresach
Fit deser – zdrowy i pyszny 91

żywienia. Błędnym jest myślenie, że pieczenie słodkich deserów idzie w parze z ogromem kalorii, który w chwili słabości dostarczamy organizmowi. Pieczenie ciast nie zawsze musi skutkować dodatkowymi kilogramami. To oczywiste, że własnoręcznie przyrządzane zdrowe desery wcale nie muszą być cechować się większą kalorycznością. Warto poznać składniki , które pozwolą utrzymać zgrabną sylwetkę bez rezygnowania ze słodkiego co nieco

Słodkie okruszki
SZARLOTKA i nic więcej nie trzeba pisać :) polecam upiec bo jest przepyszna 537

puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz masło i miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę. Następnie dodaję jajka i jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby składniki się połączyły. Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przez chwilę zagniatam i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta wkładam do woreczków i duży(...)foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyklejam ciastem. Następnie ciasto posypuję połową kaszy manny i układam jabłka. Górę jabłek posypują pozostałą kaszą. Zamrożone ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach i posypuję jabłka. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut, tak żeby szarlotka

Uwaga Babcia Gotuje
Desery z grilla? Czemu nie! 63

patelnię, na której usmażymy, czy raczej ugrillujemy naleśniki, a także gofrownicę, na której bez trudu upieczemy gofry. Na wymiennym kamieniu do pizzy marki Weber możemy upiec nie tylko pizzę, lecz także chleb, a ponadto ciasto. Do jego przyrządzenia przydatny może być również ruszt do pieczenia drobiu. Deser z grilla - pomysły Grill z systemem GBS to tak naprawdę zastępstwo

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto z 2 jaj 107

blaszce 22 x 25 cm. Składniki na ciasto 2 jaja 200 g masła 2 szklanki mleka 2 szklanki cukru cukier waniliowy skórka otarta z 1 cytryny 4 szklanki mąki pszennej 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia + 2 łyżki gorzkiego kakao Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier, jaja cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz mleko miksujemy(...)WYKONANIE: Blachę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Najpierw wykładamy ciasto białe: potem ciemne:    robimy patyczkiem „esy-floresy” ( aby ciacho miało w środku ładne przejścia kolorystyczne) a następnie wygładzamy wierzch.    Pieczemy ok. 50 minut w temp. 175 stopni ( góra- dól, bez termoobiegu)- lub do suchego patyczka ( mi pieczenie

Domowe ciasta
Tort mleczno-porzeczkowy 87

będzie szklista i lśniąca. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z kakao i delikatnie, łyżką, wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt. Ciasto piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i przekroić na 3 krążki. Masa: Mleko zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym, ostudzić. Miękkie masło utrzeć(...)górę i brzegi. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Czekoladę rozpuścić z olejem w mikrofali lub kąpieli wodnej. Polać brzegi tortu tak aby czekolada spływała. Tort udekorować dowolnymi pralinami, ciasteczkami, bezami i makaronikami

Smakołyki Asi
Prosty domowy chlebek 71

ciasto, w trakcie dosypując te 2-3 łyżki mąki. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. Uwaga! Ciasto będzie się lekko lepić. Gotowe ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Chlebek pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 40 minut (najpierw góra-dół bez

Słodkie okruszki
Chleb z "garnka" 137

ciasto, można zrobić to za pomocą robota z hakiem i ponownie odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 220° wraz z garnkiem (bez plastikowych elementów) lub naczyniem żaroodpornym. Ciasto po wyrosnieciu przekładamy do gorącego naczynia, zwilżamy dłonie wodą aby ciasto się nie przyklejało, zwilżamy również wodą ciasto. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę na 200 ° i pieczemy

Pelusiowa Kuchnia
Brownie na białkach 88

wersja brownie, brownie na białkach, to fajna propozycja na wykorzystanie białek oraz dojrzałych bananów . Zamiast kolejnej bezy można wyczarować super czekoladowe ciacho. Bardzo łatwy przepis, szybko i przepysznie Składniki: 4 białka 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady ciemnej 100 masła 1/3 szklanki cukru 2 dojrzałe banany 100 g mąki tortowej Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam(...)Białka ubijam na sztywną pianę, następnie powoli dodaję cukier i dalej ubijam, jak na bezę. Do ubitych białek dodaję banany i czekoladę i całość miksuję na najniższych obrotach. Na koniec dodaję mąkę i mieszam ciasto delikatnie łopatką. Blaszkę 30 x 35 cm wykładam papierem do pieczenia, na blaszce rozprowadzam równomiernie ciasto i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

Słodki sentyment
Oreo fudge – słodki deser 94

Oreo fudge to szybki i bardzo prosty w wykonaniu słodki deser dla fanów oreo.Ten smakołyk zawsze się udaje, nawet początkującym. Miękkie ciastka bez pieczenia

Olcia gotuje!
FOCACCIA 82

ciasto odchodzące od dłoni. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Możesz je wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, np. do temp. 30 st. C, nie wyższej. Po tym czasie ciasto przełóż do większej, prostokątnej formy wysmarowanej 3 łyżkami delikatnej oliwy. Rozciągnij dobrze ciasto, tak by wypełniło formę. Ciasto odstaw na 40 minut. Następnie porób w cieście(...)upieczeniu nabierze ładnego, złotego koloru. Pomidorki przekrój na pół i powtykaj je w ciasto tak jak na zdjęciu poniżej. Także posiekane na plasterki zielone oliwki. Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu (z termoobiegiem temp. 190 st. C). Focaccię piecz przez około 25 minut do ładnego, złotego koloru. Od razu wyjmij z piekarnika

Zasmakuj Kuchni
Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille 95

Latem najlepiej sprawdzają się chłodne desery. Zimne galaretki z owocami wyciągnięte z lodówki, to przyjemne zakończenie letniego obiadu. Proponuję domowej roboty galaretkę z herbaty Earl Grey

Moja Delicja
Ekspresowe,chrupiące ciasteczka z masłem orzechowym+FILM 154

orzechowego, kremowego -2 jajka -250ml mleka -1 szklanka cukru -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki miodu -140g miękkiego masła -ok 4,5 szklanki mąki pszennej tortowej +trochę do podsypania Do miski dajemy masło orzechowe, jajka, mleko, proszek do pieczenia, cukier, masło, miód i wszystko miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy ok 3 szklanki mąki, wszystko(...)zagniatamy ciasto. Jeśli się klei podsypujemy mąką. Ma być gładkie i nie klejące się do rąk. Następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Urywamy mały kawałek ciasta, robimy z niego kulkę wielkości ok orzecha włoskiego, i robimy kratkę widelcem. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy ok 15 min na złoty kolor w temp 180 stopni grzanie gra-dół bez termoobiegu. Upieczone

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto malinowy obłoczek 130

Ciasto malinowy obłoczek to ciasto, które przygotowałam z myślą o sobie Dawno nie jadłam tego typu ciasto, bo zawsze zawierało ono śmietanę, której niestety jeść nie mogę. W tym cieście śmietanę zamieniłam na jej kokosowy zamiennik Dzięki temu mogą go jeść osoby na diecie bezmlecznej Jeśli nie macie malin, możecie zamienić je na inne owoce Oczywiście możecie zamienić świeże owoce(...)mrożone Ale nigdy nie zapominajcie o schłodzeniu śmietany kokosowej. Bez tego ciasto się nie uda Ciasto malinowy obłoczek przepis na blachę o wymiarach 38 cm x 34 cm BISZKOPT: 5 jaj 2/3 szklanki cukru szklanka mąki tortowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białko ubij z cukrem i szczyptą soli. Do ubitej na sztywno piany dodaj żółtka, cały czas

365 dni dookoła kuchni
Mus malinowy z mascarpone z sałatką z letnich owoców (przepis krok po kroku) 106

Wreszcie za oknem mamy piękne lato, a ja mogłam wyjść z aparatem do ogrodu! :) Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny deser bez pieczenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Jabłkowe Marzenie 91

Jabłkowe Marzenie Ciasto na upalne dni, bez masy, szybciutko się robi i szybko znika. Ciasto kakaowe z jabłkami, mascarpone, polane rozpuszczoną czekoladą. 16 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        4 ½ szklanki maki pszennej ·        2 łyżki proszku do pieczenia ·        1 szklanka

Kulinarna Chwila
Sakiewki z nektarynami 102

podwoić wykorzystując dwa ciasta francuskie i 6 nektaryn. Pozostałe składniki (jajko, cukier) pozostaną bez zmian. SKŁADNIKI 1 duże ciasto francuskie 3 nektaryny 1 jajko 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Do małej miseczki wbić jajko, dodać cukier z wanilią i rozbełtać. Morele umyć

Passions hobbies life
Babka wielkanocna z jagodami 62

musi być. Może skusicie się na moją bezglutenową babkę – bez mleka, laktozy i jajek. Ciasto jest niesamowicie smaczne i puszyste. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 250 ml mleka roślinnego – 50 g oleju roślinnego – 100g mąki gryczanej – 200g mąki z migdałów – proszek do pieczenia – 1 banana – sok z cytryny

Szybko Tanio Smacznie
Słodkie kluseczki z kaszy manny 108

link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/torcik-z-kaszy-manny.html), kluski kładzione z kaszy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kluski-kadzione-z-kaszy-manny.html), ciasto z kaszy manny i jogurtu (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html), placek z kaszy manny z morelami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/placek-z-kaszy-manny-z-morelami.html), placki z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/placki-z-kaszy-manny.html), kaszowiec bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/kaszowiec-kaszak-ciasto-z-kaszy.html) i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Kruche ciasto z malinami, waniliową pianką i kruszonką 162

folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 minut, aż będzie lekko złote. Odstawić, aż ostygnie. Waniliowa pianka: Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Białka(...)kruszonkę przekładamy do miseczki i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Kruche ciasto ananasowo – kokosowe z kruszonką → Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą → Kruche ciasto z rabarbarem, daktylami i kruszonką → Pleśniak z truskawkami → Szarlotka z bezą

Oryginalny smak
Świąteczne pierniki 113

mąki 2 żółtka 6 łyżek wody 4 łyżeczki sody Na robienie pierników najlepiej przeznaczyć ok. trzech dni. Pierwszego i drugiego idzie dość szybko, ale na pieczenie warto przeznaczyć cały dzień. Przygotowanie ciasta na pierniki Pierwszego dnia przygotowuję bazę do pierniczków. Uwielbiam tę część, choć zawsze kończę z poparzonymi palcami i językiem. Nie wiem czemu, ale zawsze włożę palec albo(...)masę przekładam do makutry. Ucieram, aż masa będzie gładka, bez grudek. Ewentualne grudki, których nie uda nam się rozetrzeć można zjeść. Utartą masę łączę z mąką, żółtkami, wodą i sodą, pomagając sobie pałką. Gdy otrzymam nierówne ciasto przekładam je na stolnicę i ugniatam, aż będzie gładkie i twarde. Frajda pieczenia świątecznych pierników Trzeci dzień poświęcamy na pieczenie

Figa S-makiem
Torcik z kremem jogurtowym dla Gosi 128

przez sitko do masy jajecznej i wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 6. Część masy na biszkopt odłożyć do innej miski i do niej przesiać kakao. Jeśli podczas mieszania masa będzie zbyt sucha, dołóż jeszcze trochę masy jasnej. 7. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. 8. Łyżkami wykładać na przemian masę białą i kakaową

Candy Pandas
Chleb z sezamem na zaczynie biga (drożdżowym) 157

przy 2 składaniu (można nie dodawać) Po 20 godzinach w lodówce wyjąć ciasto i ogrzać w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę. Następnie uformować bochenek, dać do koszyka, wyrastanie w cieple ok. 60 minut. Piekłem w garnku żeliwnym, 20 min z pokrywą, 25 minut bez pokrywy. Temperatura pieczenia 230-->180oC. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Sernik na kruchy spodzie – pyszny, wilgotny i delikatny 141

pieczenia. Na ciasto wykładam masę serową i górę posypuję pozostałym ciastem. Pieczenie sernika: Sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut, tak aby góra się zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Sernika nie wyjmuję od razu z piekarnika po upieczeniu, tylko wyłączam

Uwaga Babcia Gotuje
Świąteczne pierniki 151

mąki 2 żółtka 6 łyżek wody 4 łyżeczki sody Na robienie pierników najlepiej przeznaczyć ok. trzech dni. Pierwszego i drugiego idzie dość szybko, ale na pieczenie warto przeznaczyć cały dzień. Przygotowanie ciasta na pierniki Pierwszego dnia przygotowuję bazę do pierniczków. Uwielbiam tę część, choć zawsze kończę z poparzonymi palcami i językiem. Nie wiem czemu, ale zawsze włożę palec albo(...)masę przekładam do makutry. Ucieram, aż masa będzie gładka, bez grudek. Ewentualne grudki, których nie uda nam się rozetrzeć można zjeść. Utartą masę łączę z mąką, żółtkami, wodą i sodą, pomagając sobie pałką. Gdy otrzymam nierówne ciasto przekładam je na stolnicę i ugniatam, aż będzie gładkie i twarde. Frajda pieczenia świątecznych pierników Trzeci dzień poświęcamy na pieczenie

Figa S-makiem
Świąteczne makowe ciasteczka 145

godzinę lub krócej do zamrażalnika. Blat/matę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto grubość (około 3 mm, można zrobić ciut grubsze). Foremką wycinamy ciasteczka. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia jest różny w zależności od piekarnika oraz wielkości

Słodkie okruszki
Przekąska do kina czyli maca z maroru ala pizza 120

soli i ugniatamy ciasto. Regulujemy konsystencję wodą lub mąką, tak aby uzyskać ciasto, które nie będzie przylepiało się nam do rąk. Rozwałkowujemy na płaski placek i kroimy na kawałki jak pizzę. To ma nie tylko zabieg estetyczny, ale lepiej się piecze. Metalową patelnię, bez żadnych sztucznych powłok, rozgrzewamy (bez oleju) i przypiekamy z obu stron. Jak macie blachę

Kryzysowa Książka Kucharska
Wegański snickers – bez pieczenia, bez nabiału 321

minuty mieszając, aż daktyle zaczną się rozpadać. Blendujemy wtedy na gładko. Gdy ciasto w lodówce zastygnie na wierzchu, wykładamy delikatnie karmel daktylowy i rozprowadzamy równo po całej powierzchni. Posypujemy orzeszkami ziemnymi (arachidowymi). Wkładamy jeszcze całość na dwie godziny do lodówki. Post Wegański snickers – bez pieczenia, bez nabiału pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Mazurek czekoladowo-bakaliowy wg Aleex 136

Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić spód i ok. 1 cm boków. 5. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 6. Masę kajmakową podgrzać w gorącej wodzie, bez wyjmowania z puszki. 7. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i mlekiem. 8. Masę wyłożyć

W mojej kuchni
Ciasteczka maślane. 582

około 5 minut). Dodać skrobię, mąkę i szczyptę soli. Wymieszać dokładnie. Z ciasta uformować w dłoniach kulki o średnicy 2 - 3 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć lekko zwilżonym zimną wodą widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec (bez termoobiegu) około 15 - 17 minut.  Ciasteczka po upieczeniu pozostają białe. Należy

zadanie-gotowanie
Ciasto z figami i orzechami 125

Ostatnio cały czas mam zachcianki na coś słodkiego najlepiej żeby było to ciasto bez masy, ucierane, typu babka. Tak właśnie powstało to cudownie szybkie i smaczne ciasto! Chyba każdy zna idealne smakowo połączenie orzechów i cynamonu, figi dodają niesamowity aromat dodatkowo ciasto jest niesamowicie wilgotne. Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Tarta spaghetti frittata 145

zostanie nam w lodówce ugotowany makaron. Postanowiłam przygotować wersję nie smażoną, a pieczoną, która praktycznie robi się sama i nie musimy pilnować patelni ani obracać frittaty. Prosta w przygotowaniu tarta, która obłędnie smakuje, jednym słowem - polecam! Składniki: ciasto na tartę wytrawną (na jogurcie, bez masła) - przepis tutaj 200g ugotowanego makaronu spaghetti 250g śmietanki kremówki 30% 100g żółtego sera gouda

Gotowanie i blogowanie
Proste muffiny z malinami, bez cukru 118

Świetne muffiny bez dodatku cukru. W smaku trochę przypominają ptysie z ciasta parzonego. Możesz po upieczeniu oprószyć je cukrem pudrem, by samemu zdecydować o tym, jak słodkie będą :-) Czas przygotowywania:  15 minut Czas pieczenia: do 30 minut Ilość muffinek:  12 sztuk z papilotek

AniaGotuje.pl
SZYBKIE CIASTO BANANOWE FIT (CHLEBEK BANANOWY) 742

krojonych orzechów włoskich lub pekan, pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady, rodzynki, posiekane suszone owoce, świeże plastry bananów lub inne PRZYGOTOWANIE: Nagrzać piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Wyłożyć papierem do pieczenia formę o rozmiarach 28x12 cm i posmarować tłuszczem. Odstawić. Olej kokosowy rozpuścić na patelni i przestudzić lekko. Dodać do dużej miski i wymieszać ręcznie rózgą z miodem lub innym(...)wymieszać. Na koniec wsyp mąkę i wymieszaj dużą łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj i posyp jeszcze cynamonem. Może zrobić wzór zygzakowaty za pomocą małego noża lub patyka. Piec przez ok. 50 do 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Chleb bez dodatków zwykle potrzebuje mniej czasu, niż ten z dodatkami. Po upieczeniu przestudź chleb przez

Calzonella.com
Beza z kremem cytrynowym 168

Beza z kremem cytrynowym to idealne ciasto na upały. Lekki, orzeźwiający deser, któremu nie można się oprzeć. Zarówno bezę jak i krem możecie przygotować nieco wcześniej i połączyć ze sobą tuż przed podaniem. Kiedyś bardzo obawiałam się pieczenia bezy, teraz jednak czynność ta nie jest dla mnie wyzwaniem tylko przyjemnością. Piekłam już doskonałą w smaku roladę bezową z malinami

Pieguskowa Kuchnia
Sernik bezglutenowy z kalafiorem i malinami (paleo, bez cukru i pieczenia) 169

temu obie masy się Wam nie wymieszają i uzyskacie piękny efekt dwuwarstwowego ciasta Do dekoracji możecie użyć wszystkiego na co macie ochotę, jednak zachęcam do korzystania z dostępnych owoców czy jadalnych kwiatów. Smacznego! Artykuł Sernik bezglutenowy z kalafiorem i malinami (paleo, bez cukru i pieczenia) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Chałka z kruszonką 167

margaryny Optima Omega3 Wszystkie składniki zagniatamy palcami do uzyskania kruszonki.Przechowujemy w lodówce. Kiedy ciasto ponownie wyrośnie smarujemy je mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 º C przez 30-40 min.lub do suchego patyczka. Przepis na domowy dżem bez zagęstników znajdziecie  TUTAJ

Anielskie wypieki
Babka mocno migdałowa (z migdałami, masłem i mąką migdałową) 129

jednolitej masy należy wmieszać płatki migdałowe. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą/mąką migdałową) i wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-40 (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. (Zbyt długo pieczone ciasto może być odrobinę za suche.) Gotową babkę udekorować polewą i płatkami migdałowymi. (*) Jak pominiecie(...)mąkę migdałową to nie będzie wielkiej tragedii. Co prawda wpływa ona na smak, ale i bez niej ciasto będzie smaczne. Jednakże jeśli ją posiadacie - użyjcie! (**) Można użyć posiekanych migdałów bez skórki

Di gotuje
BEZGLUTENOWY CHLEB GRYCZANY 168

powinno podwoić swoją objętość i stać się "puszyste " . Po tym czasie mieszamy ciasto , żeby pozbyć się powietrza i przelewamy do naoliwionej formy , lub wyłożonej papierem do pieczenia . Zostawiamy na kolejne 15-20 min . W tym czasie nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 st. C ( Najlepiej bez termoobiegu ) . Wkładamy formę z chlebem do piekarnika i pieczemy ok. 50 min. ( zależy

Marcepanowa kuchnia
Ziołowy chlebek drożdżowy 157

blaszkę, form ując prostokąt. Oliwki pokroić  grubsze plasterki i ułożyć na cieście, lekko wdusić palcem do środka. Skropić oliwą z oliwek. Ja jeden chlebek zrobiła bez oliwek bo m ój narzeczony ich nie lubi ;) Zo stawić na k olejne pół godziny do wyrośnięcia. Piec w 190 stopniach przez 20 minut

Delusional Trine
KETO PĄCZKI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 308

migdałowej 20 g mąki kokosowej 1 jajko 2,3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu opcjonalnie słodzik (keto, LCHF), ksylitol lub cukier (DO i osoby nie unikające cukru) smalec do smażenia – ok 400g Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Smalec rozgrzać w małym rondelku. Formować z ciasta za pomocą 2 łyżeczek malutkie kulki. Smażyć z obu stron na średniej wielkości

Ola la LCHF
Babka kokosowa dla kokosowego fanatyka 277

zbyt długie kotłowanie się w kuchni, potrzebowałam koncepcji na szybkie, mało skomplikowane ciasto. Ewa dołączyła je kiedyś do akcji Szybkie ciasta czyli ratunku goście!!! na Mikserze Kulinarnym i stąd do niej trafiłam :) Ciasto przerosło moje wszystkie oczekiwania! Nie dość, że w ogóle nie namęczyłam się przy pieczeniu (jest naprawdę banalnie proste), smak końcowy okazał się zachwycający(...)miksowanej masy.  Dolać do ciasta roztopioną margarynę i krótko zmiksować na niskich obrotach. Wsypać wiórki, lekko wymieszać i przełożyć do kominowej formy na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą - ja piekłam w formie silikonowej, więc wystarczyło ja jedynie lekko posmarować tłuszczem .  Piec ok 50 minut w nagrzanym do 170C piekarniku - bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy

Grunt to przepis!
Nadziewane pierniczki. 157

każdego koła położyć łyżeczkę dżemu.  Każdego pierniczka przykryć kolejnym wykrojonym kawałkiem ciasta. Przyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła) i wykrawać pierniczki. Boki pierniczków delikatnie docisnąć, by się skleiły. Nie trzeba smarować brzegów roztrzepanym białkiem, lekkie dociśnięcie sprawia, że bez trudu się sklejają. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (czas może być krótszy lub dłuższy

Radość kipiąca uśmiechem.
Szarlotka jaglana (bez jajek, bez mąki, bez glutenu) 179

kaszę jaglaną łączmy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto (olej kokosowy dodałam bez rozpuszczania, rozpuścił się od ciepła dłoni i "złączył" całość). Ciasto nie będzie "jednolite", a dosyć zwarte, jednak łatwo będzie je kruszyć. 2/3 ciasta wykładamy na spód tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy, aby spód był równy. Jabłka obieramy i za pomocą obieraczki

Kolorowy Przepisownik
Babka wielkanocna z jagodami 110

musi być. Może skusicie się na moją bezglutenową babkę – bez mleka, laktozy i jajek. Ciasto jest niesamowicie smaczne i puszyste. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 250 ml mleka roślinnego – 50 g oleju roślinnego – 100g mąki gryczanej – 200g mąki z migdałów – proszek do pieczenia – 1 banana – sok z cytryny

Szybko Tanio Smacznie
Tartaletki karmelowo-czekoladowe 125

minut do lodówki. Foremki wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką. Wyłożyć foremki ciastem i lekko je docisnąć. Wyrównać brzegi. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec 12 minut. Cukier, miód i wodę gotować w małym garnku mieszając aż do połączenia się składników. Następnie gotować bez mieszania do uzyskania jasnobrązowego koloru. Zdjąć z kuchenki, dodać masło i śmietanę i dokładnie

Bullio
Fornetti z jabłkami i budyniem 200

dodajemy jabłka mieszamy podduszamy chwilę, studzimy. Gotowe jabłka przekładamy łyżeczką na przygotowane ciasto po stronie bez nacięcia, dodajemy po łyżeczce budyniu zawijamy nacięciem do góry, zlepiamy brzegi, smarujemy rozkłóconym jajkiem,posypujemy grubo cukrem trzcinowym  z cynamonem.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 195*c i pieczemy do zrumienienia. Około 15 minut.   Podajemy zimne . Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Śmietanowiec w kruchym cieście 286

pyszne. W internecie krąży wiele podobnych przepisów na ciasta pod nazwą "styropian", "sernik bez sera" itp. Ponieważ na ten jeszcze nie natrafiłam, więc zamieszczam i gorąco polecam. Ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 250 g margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia              Z podanych składników zagnieść kruche ciasto

Praktyczna pl
Ciastka pełne ziarenek - bez mąki 124

jego ulubione ciasteczka - pełne ziarenek i miodu, bez mąki i bez cukru. Składniki: 100g ziaren słonecznika 100g ziaren dyni 100g suszonej wiśni 150g otrąb owsianych 2 jajka 2 łyżki miodu Wszystkie składniki mieszamy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce wykładamy łyżkę ciasta, formujemy ciasteczko. Masa będzie bardzo luźna, ale po upieczeniu i wystudzeniu ciastka będą zwarte

Gotowanie i blogowanie
Mój pierwszy raz z chlebem na zakwasie 196

chleba oraz starter do ponownego karmienia i pieczenia chleba za tydzień. Zakwas im starszy tym „stabilniejszy” a chleb smaczniejszy. Przygotowanie ciasta na chleb: Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj do połączenia składników. Najlepiej to zrobić dużą, drewnianą łyżką, bo maka razowa nie lubi intensywnego wyrabiania. Powstałe ciasta zostaw w misce przykrywając je folią spożywczą(...)oczywiście wtedy nie piekę i jest zimny. Po 12 h ciasto wygląda tak, jak na zdjęciu poniżej. Ciasto podwoi swoją objętość. Przełóż je do dwóch średnich keksówek lub do jednej dużej, które uprzednio wysmaruj olejem lub masłem roślinnym. Odstaw formy wypełnione ciastem na kolejne 12h, ale tym razem przykryj ciasto czystą szmatką. Po 12 h ciasto podwoi swoją objętość. Rozgrzej

greenscarf
Placuszki z białą czekoladą bez cukru :) 104

innego słodzidła 1 jajko 50 ml mleka sojowego/krowiego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 kostki białej czekolady bez cukru (Mercatare) 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Czekoladę pokrój na mniejsze kostki. Wymieszaj za pomocą łyżki z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wylej porcję ciasta i smaż z każdego placka z dwóch stron.  Podawaj z ulubionymi dodatkami

Zdrowie na języku :P
Szpinakowe ciasto i śródmiejskie sentymenty 152

skorzystałam przygotowując szpinakową słodkość. Wybrałam przepis Moich Wypieków , ponieważ miał fantastyczny krem- bez żadnych śmietanfixów czy innych wynalazków. To był strzał w dychę. Zobaczcie sami to cudo. CIASTO SZPINAKOWE "LEŚNY MECH" . Na ciasto  450g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (elki) 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka oleju (rzepakowy

les mirabelles
Bezglutenowe ciasto orzechowo pomarańczowe 150

Dzisiaj kolejny bezglutenowy wypiek – niestety zawsze byliśmy uzależnieni od ciast w weekend więc po przejściu na dietę bezglutenową staramy się tę tradycję

Kuchenne Wariacje
ROLADA BROKUŁOWA 300

drugą stronę, wykładając ciasto na ściereczkę. Zdejmij blachę, delikatnie odklej papier do pieczenia, a następnie wyłóż beszamel na upieczone ciasto i rozprowadź go równomiernie, po czym przy pomocy ściereczki zwiń ciasto w rulon. Podawaj roladę na gorąco pokrojoną na porcje. *Tradycyjny beszamel przygotowuje się bez żółtek, w tym przepisie proponuję „ulepszoną” wersję tego sosu, który, jeśli dodamy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Przepis na ciasteczka z czekoladą 154

szczypta soli 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Nagrzej piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Zimne masło posiekaj nożem dodając mąkę, proszek do pieczenia, cukier, waniliowy ekstrakt. Kiedy utworzy się kruszonka dodaj owsiane płatki i czekoladowe łezki. Delikatnie zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie

codojedzenia
Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście 205

minut w w nagrzanym do 210 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenie zależy od wilgotności masy i może być dłuższy. Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem. Upieczone ciasto powinno odstawać od boków formy. Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy. Ciasto można dowolnie udekorować, ale najlepiej smakuje bez dodatków (słodycz masy makowej jest wystarczająca). Smacznego Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście

Słodkie okruszki
Chleb mieszany pszenno - żytni 219

wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Idealna do tej ilości ciasta jest forma o wymiarach 7 cm x 11 cm x 36 cm - duża keksówka. Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Tym razem na 60 minut. Ja ponownie wstawiam ciasto do piekarnika, który ciągle trzyma ciepło. Nie dogrzewam go już. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć objętość(...)minutach wyrastania delikatnie nacinamy wierzch chleba. Zapobiega to niekontrolowanemu pękaniu. (Chleb po wyrośnięciu wyjmuję z piekarnika.) Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Chleb pieczemy bez termoobiegu, na grzałkach: góra + dół. Do piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą (około 3/4 litra). Parująca woda, podczas pieczenia, sprawi, że skórka chleba będzie chrupiąca. Naczynie można ustawić obok chleba. Chleb wstawiamy

Smak mojego domu
Brownie 178

koniec porcjami masę czekoladową. Mieszamy, a następnie przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut. Ciasto powinno być wilgotne w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Można podać z owocami i bitą śmietaną lub z solonym karmelem. Dla minimalistów oczywiście mały kawałeczek bez dodatków. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Babka Cytrynowa Lukrowana 233

przez chwilę miksuję tak żeby piana połączyła się z ciastem. Pieczenie babki cytrynowej: Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem. Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Babkę piekłam około 60 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu. Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry

Uwaga Babcia Gotuje
Kruche ciastka z wiśniami 154

wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dżem lub owoce bez pestek (u nas wiśnie ze słoika) cukier puder (do posypania) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę i posiekać. Następnie dodać cukier, żółtka, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, włożyć do woreczków foliowych i schłodzić w lodówce

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Napoleonka na cieście francuskim 177

francuskiego, u mnie 2x275 g 5 szklanek mleka (1250 ml) 3 budynie waniliowe bez cukru na 0,5 l mleka cukier u mnie ok 6-7 łyżek 250 g masła Piekarnik rozgrzać na 200-220 C. Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach pieczenia

Monia miesza i gotuje
Krokiety z indyka 175

panieruję je dopiero przed podaniem. Krokiety Składniki: 16 dużych krokietów 800 g pieczonego indyka, bez kości 1 duża cebula 2 jabłka 500 g nadzienia z indyka sól i pieprz do smaku 2 jajka i 5 czubatych łyżek bułki do panierowania, u mnie zmielone migdały Ciasto naleśnikowe 350 g mąki 3 jajka 500 ml mleka 2 łyżeczki soli olej

codojedzenia
Owsiane ciasteczka z orzechami, rodzynkami i czekoladą 162

blachy wyłożyć papierem do pieczenia orzechy podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu. Ostudzić i posiekać masło z cukrem i jajkiem utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, otręby i wymieszać. Dołożyć posiekane orzechy, czekoladę i rodzynki z ciasta uformować 24 kulki, odmierzając po 1 łyżce ciasta na kulkę. Ciasto jest dosyć klejące

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babeczki z masłem orzechowym 114

drugim - firmy zajmujące się urządzaniem wnętrz jak choćby http://www.grupainterio.pl/ , kompleksowo i bez szans na niepowodzenie ;) Polecam! Składniki na ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g cukru 1 jajko 100 g masła orzechowego 40 g masła 100 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Miękkie masło, masło orzechowe i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Zmniejszyć

Domowa cukiernia Ewy
Chleb na owsiance 196

jednej włożyłam papier do pieczenia ,a do drugiej sylikonowej wlałam oliwę z oliwek i wysmarowałam ja . Następnie obsypałam płatkami owsianymi. Przełożyłam ciasto do dwóch form i zostawiłam je do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekłam godzinę w 190 stopniach . Jestem zaskoczona mile . Chlebek piekłam wieczorem , wyjęłam go z foremek i zostawiłam na noc bez żadnego przykrycia . Rano pokroiłam

Różowa kuchnia
Kruche ciasteczka 158

połączyć razem wszystkie składniki. Posiekać wszystko razem, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wycinać ciastka. Ciastka ukladać na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C do zarumienienia ( ok.10min.). Dekorować według własnego pomysłu, choć ciastka również pyszne są bez żadnych dodatków. Smacznego

W kuchni u Moniki
Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady 149

masła - 100 gramów cukru - 2 żółtka Przygotowanie spodu: Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Wyklejamy nim formę. Chłodzimy przez 30 minut w lodówce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu lekkiego zarumienienia. Składniki na masę serową: - 300 gramów niesolonych orzeszków pistacjowych (waga bez łupinek) - 400 gramów mleka słodzonego skondensowanego - 2 łyżeczki wody różanej lub ekstraktu z wanilii

Życie zamknięte w smaku
Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 132

pory są chrupiące. Ciasto nie należy do łatwych w 'obróbce', ale nie jest najgorzej - myślę, że warto :) Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 170g mąki gryczanej 100g mąki kukurydzianej 40g mąki ryżowej 100g masła(u mnie 50g masła i 50g oleju kokosowego) 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki BG proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki(...)masło i olej kokosowy z miodem. Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, siemię lniane i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodajemy do rondelka z masłem i miodem, mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej masy. Masa jest błyszcząca i dość krucha. Ciasto dzielimy na pół, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny

FitKot
Owsiane ciasteczka białkowe plus konkurs 107

najwyższych obrotach przez około minutę dodajemy jajko do suchej masy, mieszamy odstawiamy ciasto na około 5 minut z powstałej masy formujemy ciastka (słabo się kleją więc wymagają cierpliwości, choć mi poszło bez problemu, wykorzystałam mniejszą półokrągła miarkę) wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w temp 200 stopni przez około 15 minut (aż się zbrązowią, piekarnik

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pavlova z truskawkami 304

Każdy z nas ma pewnie swoje awaryjne wypieki, takie których jest pewny. Dla mnie to pieczenie bezy. Szybkie, proste, bezproblemowe. Zawsze nadmiar białek mrożę i

Plate of Joy
Tartaletki karmelowo-czekoladowe 125

minut do lodówki. Foremki wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką. Wyłożyć foremki ciastem i lekko je docisnąć. Wyrównać brzegi. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec 12 minut. Cukier, miód i wodę gotować w małym garnku mieszając aż do połączenia się składników. Następnie gotować bez mieszania do uzyskania jasnobrązowego koloru. Zdjąć z kuchenki, dodać masło i śmietanę i dokładnie

Bullio
Tartaletki karmelowo-czekoladowe 161

minut do lodówki. Foremki wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką. Wyłożyć foremki ciastem i lekko je docisnąć. Wyrównać brzegi. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec 12 minut. Cukier, miód i wodę gotować w małym garnku mieszając aż do połączenia się składników. Następnie gotować bez mieszania do uzyskania jasnobrązowego koloru. Zdjąć z kuchenki, dodać masło i śmietanę i dokładnie

Bullio
Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 221

bazie mąki orkiszowej i naturalnego jogurtu. A co najważniejsze można je jeść bez wyrzutów sumienia. Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Czas przygotowania: 70 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Składniki: 300 g mąki orkiszowej typ 720 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g płatków owsianych 3 jajka 150 ml oleju 150 g cukru trzcinowego

Kulinarne przygody Gatity
Torcik z batatem. 192

jagody goji całą tablicę Mendelejewa. Składniki. 400 g batatów 17,5 dag cukru pudru 17,5 dag masła 3 jajka 20 dag mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy 1 szklanka jagody amerykańskiej ½ szkl. jagód goji ½ szkl. płatków czekoladowych ½ szkl. lukru cytrynowego Wykonanie. Obrane bataty obrać, pokroić , ugotować i zmiksować na puree. Masło utrzeć(...)tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy, przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta. Piec w temp.170 stop. 45 minut Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym  z białka, cukru i soku z cytryny. Następnie posypałem jagodami goji i płatkami czekolady. Polecam, ciasto jest naprawdę warte grzechu, bez pokuty

Kulinarny karnet Christophera
FANTASTYCZNY CHLEBEK JAGLANY, BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI 247

pieczenia wykładamy naszą masę i równo rozsmarowujemy, najlepiej pomóc sobie łyżką maczaną w zimnej wodzie. Masę wyrównać i ponacinać nożem na kawałki (ułatwi nam to późniejsze krojenie), ja dodatkowo każdy kawałek ponakłuwałam jeszcze widelcem, posypałam także lekko grubą solą himalajską- z młynka. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.35-40 minut (program góra-dół, bez

Smaczne Zdrowe
Ciasto marmurkowe (piaskowe) 401

Poniżej przedstawiam dobry przepis na ciasto piaskowe, w wersji marmurkowej (można również upiec to ciasto bez kakao). o tym, że ciasta proszkowe bywają kapryśne wie chyba każdy kto choć raz je piekł. Czasami mam wrażenie, że łatwiej jest upiec tort a i efekt "WOW" jest większy. ;-) wskazówek na to by uniknąć zakalca jest wiele m. in. by temperatura wszystkich(...)dodanie do ciasta wrzącej margaryny (nie próbowałam jeszcze z masłem; być może wkrótce wypróbuję). Przepis miałam zanotowany w starym rodzinnym zeszyciku. Warto czasem wracać do takich przepisów a nie uparcie szukać nowości... :-) polecam wszystkim, którzy zaliczyli nie jedną klapę z ciastem proszkowym, wypróbujcie ten przepis! Ja lubię takie ciasto zajadać na śniadanko... Wiem wiem, ze niezdrowo. ;) Ciasto marmurkowe (piaskowe) PRZEPIS

coolinarnastrefa.blogspot.com
KETO GOFRY BAMBUSOWE (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 75

doskonale zastępują te z pszenicy a są zdecydowanie o wiele zdrowsze. Składniki – keto gofry bambusowe (2 sztuki) 20 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu 2 jajka 30 g jogurtu naturalnego skyr 10 g masła klarowanego lub oleju kokosowego opcjonalnie w wersji na słodko słodzik np. ksylitol (należy wliczyć do makro), erytrytol(...)zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji. Dodać proszek do pieczenia, błonnik/mąkę bambusową oraz opcjonalnie słodzik lub w wersji wytrawnej sól i inne przyprawy. Wszystko ponownie zmiksować lub wymieszać na gładko. Następnie na rozgrzaną i lekko natłuszczoną gofrownicę wyłożyć łyżką gotowe ciasto. Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Keto gofry bambusowe można podawać z różnego rodzaju

Ola la LCHF
CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 126

szybkie - 15 minut i do piekarnika! Każdy sobie z nim poradzi. Świetne na każdą okazję, jak i bez okazji 😉 Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 50 g masła 300 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łodygi rabarbaru Kruszonka: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 70 g masła Uwaga! Wszystkie(...)składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego jajka oraz jogurt naturalny wyciągamy z lodówki kilka godzin przez wykonaniem ciasta. Wykonanie: Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki. Ciasto: Rabarbar myjemy, osuszamy, odcinamy końce i ewentualne liście, a następnie kroimy w plastry około

Kuchnia MagdaLeny
Imbirowo-kardamonowe ciasto z gruszką 127

WAŻNE: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto: 1,75 szklanki (240 g) mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia kawałków gruszki 1 kostka (200 g) masła 0,75 szklanki (120 g) cukru trzcinowego 3 jajka 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 1,5 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia 2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru(...)jednym jajku, a następnie tarty imbir oraz ziarenka kardamonu roztarte w moździerzu. 4) Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną, budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia i krótko wymieszać mikserem. 5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać kawałkami gruszki. 6) Piec 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 7) Przygotować

Fitsweet.me
Imbirowo-kardamonowe ciasto z gruszką 150

WAŻNE: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto: 1,75 szklanki (240 g) mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia kawałków gruszki 1 kostka (200 g) masła 0,75 szklanki (120 g) cukru trzcinowego 3 jajka 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 1,5 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia 2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru(...)jednym jajku, a następnie tarty imbir oraz ziarenka kardamonu roztarte w moździerzu. 4) Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną, budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia i krótko wymieszać mikserem. 5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać kawałkami gruszki. 6) Piec 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 7) Przygotować

Fitsweet.me
Ciasto mocno miętowe 124

Pianka: 250ml śmietanki kremówki 1  galaretka agrestowa 1 szklanka wody Dodatkowo: 20 herbatników   30g gorzkiej czekolady Wykonanie zajęło mi w sumie jakieś dwie godziny, łącznie z pieczeniem, studzeniem ciasta, budyniu i galaretki. Do rzeczy: gotujemy szklankę mleka na krem  i zaparzamy w niej torebkę mięty. W osobnym garnuszku cukierki zalewamy wodą i rozpuszczamy na wolnym ogniu(...)jeśli chce się mieć biszkopt bez żadnych "gór i dolin"). Całość dokładnie mieszamy przy użyciu miksera (końcówka haki- takie jak do wyrabiania ciasta, najwyższe obroty, ale ponoć można zrobić to łyżką, przynajmniej tak twierdzi moja mama). Biszkopt wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu studzimy. W czasie pieczenia ciasta rozpuszczamy galaretkę w szklance

Wrzosowa Polana
CHLEBEK BANANOWY Z ORZECHAMI 148

Wilgotne, miękkie i naturalnie słodkie ciasto bananowe. Łatwo i szybko się przygotowuje - bez zbędnego bałaganu w kuchni, bez użycia miksera.  Aby uniknąć ryzyka zakalca pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu składników z lodówki oraz nie mieszaniu składników sypkich z mokrymi zbyt długo i energicznie. Wystarczy zgrubnie przemieszać je widelcem lub szpatułką. Tylko do połączenia składników. Chlebek ładnie rośnie(...)wanilii i jogurt.  Miksujemy lub energicznie mieszamy rózgą, stopniowo, cienką stróżką wlewając olej. Delikatnie łączymy z suchymi składnikami z drugiej miski oraz posiekanymi orzechami.  Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 55 minut lub do tzw. suchego patyczka.  Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formie do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy z formy i układamy na kratce.  POLEWA

cool and minty
Bułki codzienne 156

olejem, wyrobić gładkie ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto zostawić w misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy ciasto już wyrośnie wyjąć je na blat podsypany mąką, podzielić na 10 równych porcji, uformować okrągłe bułeczki (podsypując mąką) ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między nimi. Przykryć(...)suchych wraz olejem, wyrobić gładkie ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto zostawić w misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Kiedy ciasto już wyrośnie wyjąć na blat podsypany mąką, podzielić na 10 równych porcji, uformować okrągłe bułeczki (podsypując mąką) ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między nimi. Przykryć

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto jamajka 432

Ciasto nie należy do szybkich ciast, ale w smaku jest pyszne więc polecam. Przepis znalazłam na blogu  z cukrem pudrem . Polecam. Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz na spód: 3 łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej(...)obrotach. Potem dodajemy żółtka i krótko miksujemy na średnich obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy i kakao. Miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię.  Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut

Ewusiowe Smaki
Najprostsza focaccia bez zagniatania 173

Weź w ręce ciasto, uformuj kulę. Ciasto będzie się lepić, ale nie przejmuj się, kula nie musi być idealna. Włóż ciasto do misy wysmarowanej oliwą i oblicz kulkę z każdej strony oliwą, ocierając nią o ścianki naczynia. Przykryj, np. folią spożywczą i odstaw na 8 godzin lub na całą noc do lodówki. Krok 3 Kiedy ciasto urośnie przełóż(...)Rozpłaszcz ciasto równomiernie w naczyniu. Przykryj i zostaw w temperaturze pokojowej do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Odkryj ciasto i naciśnij z góry palcami obydwu dłoni, żeby zrobić w nim dołki. Posyp ciasto posiekanymi ziołami i pistacjami oraz grubo mieloną solą. Wstaw do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz

Niedzielny kucharz
Najprostsza focaccia bez zagniatania 85

Weź w ręce ciasto, uformuj kulę. Ciasto będzie się lepić, ale nie przejmuj się, kula nie musi być idealna. Włóż ciasto do misy wysmarowanej oliwą i oblicz kulkę z każdej strony oliwą, ocierając nią o ścianki naczynia. Przykryj, np. folią spożywczą i odstaw na 8 godzin lub na całą noc do lodówki. Krok 3 Kiedy ciasto urośnie przełóż(...)Rozpłaszcz ciasto równomiernie w naczyniu. Przykryj i zostaw w temperaturze pokojowej do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Odkryj ciasto i naciśnij z góry palcami obydwu dłoni, żeby zrobić w nim dołki. Posyp ciasto posiekanymi ziołami i pistacjami oraz grubo mieloną solą. Wstaw do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz

Niedzielny kucharz