Takie samo ciasto kiedyś piekła moja mama. Korzystała ze sprawdzonego przepisu, lecz niestety nie podam źródła, ponieważ już wtedy mała Di interesowała się książkami kucharskimi - czego dziś efektem jest brak okładki. Jest to najlepszy Murzynek, jakikolwiek jadłam - mocno czekoladowy, wilgotny i bardzo puszysty. Naprawdę nie ma sobie równych! Przepis podaję oryginalny, bez żadnych modyfikacji i ulepszeń - nie trzeba(...)Odlać 1/2 szklanki masy na polewę. Resztę ostudzić i dodać do niej 2 łyżki wody, żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do reszty składników. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (ja wyściełam papierem do pieczenia). Piec 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku
Di gotujepiekarnika. Upieczone ciasto prezentowało się podejrzanie obiecująco. Po pierwszym cięciu pierwsze wrażenie okazało się nie być złudzeniem. Puszyste, wyrośnięte, rumiane, lekkie, na ciepło wręcz kruszące się w dłoni, aromatyczne ciasto drożdżowe. Soczyste jabłuszko zatopione w jego strukturze i chrupiąca, pyszna, choć razowa kruszonka. Po przestudzeniu, lukier cytrynowy grubymi smugami pokrył rumianą powierzchnię ciasta, które(...)czasie ciasto, które wyraźnie się spieni, mieszamy łyżką, ruchami okrężnymi i góra - dół, około 1- 2 minut. Jeśli po wymieszaniu wyda Wam się zbyt lejące, dodajcie odrobinę mąki, ale jak już wspomniałam, powinno pozostać półpłynne, dość gęste, gładkie - bez grudek. I takie właśnie przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane plasterki jabłka wciskamy
Kronika Piekarnikaprzed nami weekend to przepis na pyszne ciasto do kawy będzie idealny. Ja mam dla Was właśnie 3 bit w mojej wersji. Na spodzie biszkopt, żeby ciasto było bardziej stabilne, dwa rodzaje herbatników i dżem porzeczkowy, który sprawia, że nie jest ono takie słodkie. Cukru też nie dawałam za dużo. Ciasto proste, szybkie w przygotowaniu i smakuje rewelacyjnie. Polecam(...)nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, miksujemy aż się rozpuści. 2. Następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy, lub miksujemy na najniższych obrotach. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu studzimy. Masa budyniowa
kruche babeczkilitra wysmarować tłuszczem (bez posypywania bułką tartą). Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier i cały czas ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować do połączenia się składników. Dodać majonez i wymieszać łyżką. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać małymi porcjami do ciasta, delikatnie wymieszać (już
Malinowo w kuchniWyjmujemy z lodówki ciasto francuskie, rozwijamy, przycinamy do wielkości największej blachy do pieczenia jaką mamy. Ciasto podczas pieczenia mimo że rośnie i puchnie, to jednocześnie też się kurczy na obwodzie i podnosi. Jeśli kremówkę chcecie składać w blaszce – naszykujcie sobie drugą, niewiele mniejszą. Albo upieczcie pojedyncze płaty ciasta na blaszce z wyposażenia piekarnika(...)przycinając ich wcale. Można to zrobić ostrym nożem już po upieczeniu. Oba blaty ciasta pieczemy przez 18-20 minut na środkowej półce piekarnika. Pamiętajcie, że ciasto francuskie to ciasto wysokotłuszczowe i powinno być wstawiane lodowato zimne do mocno rozgrzanego piekarnika – wtedy macie pewność że ciasto urośnie wysokie i zostanie bardzo, bardzo kruche, ze swoją charakterystyczną płatkową strukturą. Oba blaty
Karo in the Kitchenprzepis już wisi od 2 dni. SŁOWA KLUCZOWE KATEGORIA RODZAJ KUCHNI Ilość: ok. 70 szt. Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Nadziewane pierniczki (jak alpejskie ) Pyszne nadziewane pierniczki przygotowanie: 50 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 40 min czas całkowity: 1 godzina 30 min Składniki: Pierniki 200g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 125 g masła(...)zmiksować. Ubitą masę jajeczną dodać do mąki, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 24 godziny. Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm (lub 5-6 mm, jeżeli pierniczki mają być bez nadzienia). Wybraną foremką wyciąć ciastka. Na połowę nałożyć marmoladę, przykryć drugim wyciętym pierniczkiem (bardziej
Pełny talerzMiękka, soczysta pierś z kaczki otulona jabłkami. Kto się skusi? Powinnam raczej zapytać, kto odmówi? Jakiś czas temu dostaliśmy w prezencie od pani Alfredy z Głuska
IzaGotujedeseroholiczką. Uwielbiam (przede wszystkim zdrowe) desery, ciasta i ciasteczka. Ogromną radość sprawia mi ich przygotowanie, zajadanie się nimi oraz fakt, że smakują one, tak samo bardzo jak mi, moim bliskim, znajomym i czytelnikom. Zauważyłam również, że na moim blogu królują słodkości, a wytrawne smakołyki zajmują dopiero drugie miejsce. Nic nie dzieje się bez powodu…, więc zapraszam(...)30x10x7) wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę. Pieczemy 45-55 min w 180 stopniach (do suchego patyczka). Keksówkę wyciągamy z piekarnika i wyjmujmy ciasto chwytając za papier, by ostygło. Kiedy ciasto ostygnie, robimy polewę czekoladową – pół tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczamy w rondelku z niewielką ilością mleka i oleju, co jakiś czas mieszając. Następnie, ciasto równomiernie polewamy, dekorujemy
Be Fit Be StrongPożywne gofry z komosy ryżowej, a więc z pełnowartościowym białkiem, bez dodatku cukru, chrupiące, podane ze słodkimi, smażonymi truskawkami... poezja. Czego chcieć więcej :) Składniki (na dużych 8 szt.): 1 szklanka quinoi (komosy ryżowej) pół szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1/3 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżka mielonego(...)rozgrzać gofrownicę). Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać 1-2 łyżki mleka roślinnego. 6. Ciasto nalewać partiami i piec dłużej niż w instrukcji urządzenia o ok. 3-4 minuty. Ostudzić na kratce, podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ze smażonymi truskawkami : Truskawki umyć i odszypułkować, następnie przełożyć do garnka z grubym dnem i smażyć (bez przykrycia
Domowa Cookierenka AgiWłaściwie to nawet przed świtem jeszcze, za oknami ciemno zupełnie. A ja już piekę :) I między jednym, a drugim pieczywem przepisy wpisuję. Chleb francuski już gotowy, w kolejce do pieczenia czekają bułki z makiem, chleb cebulowy, może i tostowy zdążę zrobić, może coś jeszcze i pewnie chałkę. A czego nie zdążę dzisiaj to dokończę jutro :) Właściwie(...)suchych drożdży 30 g miękkiego masła 700 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy szybko i energicznie. Wystarczy 5-7 minut porządnego, energicznego wyrabiania. Powinno lekko, delikatnie kleić się do dłoni. Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem miski, zawijamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i ponownie szczelnie owijamy i zostawiamy w ciepłym
Marder&Marder Manufactureprzygotowała nowego wpisu . Tłusty Czwartek w tym roku przypada 20 lutego, czyli za 2 dni i zgodnie z polską tradycją można się w tym dniu opychać pieczonymi i smażonymi słodkościami bez umiaru. Na blogu znaleźć można wiele karnawałowych propozycji i możecie sobie wybrać jakiś pyszny słodki przepis. Teraz zapraszam na błyskawiczne pączki Tawa Tawas. Tawa tawas to popularne boliwijskie(...)podobne do pączków, ale zdecydowanie szybciej się je robi. Są na zewnątrz są chrupiące, a w środku miękkie i puszyste. Ciasto na te pączki jest krojone, więc robi się je błyskawicznie. Sposób wykonania przypomina szagówki, czyli wielkopolskie kopytka , wałki ciasta kroi się na szagę, czyli po skosie. Właściwie oprócz mleka niczym się nie różnią od moich jogurtowych pączków , które również
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNa ciasto z truskawkami, szczególnie w sezonie, gdy są świeże zawsze jest czas i ochota! 😍 Do przygotowania maksymalnie w 20 minut plus pieczenie. Efekt końcowy
zdrowo i aktywnieDość sporadycznie robię dania wegańskie. Wbrew pozorom nie są to dania łatwe do przygotowania. Przynajmniej dla mnie. Wegańska sałatka z pieczonego kalafiora Ciasta wegańskie nie mogą
mecooksNa ciasto z truskawkami, szczególnie w sezonie, gdy są świeże zawsze jest czas i ochota! 😍 Do przygotowania maksymalnie w 20 minut plus pieczenie. Efekt końcowy
Zdrowie i pysznie na talerzuśmietany kremowej 30 % ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: małe bezy Sposób wykonania: Ciasto: • Masło zmiksuj z cukrem pudrem dodaj jajka cały czas miksując na wolnych obrotach. • Gorącą kawę, mleko i wanilię połącz, dodawaj do ciasta naprzemiennie z mąką wymieszaną z sodą, solą i kakao aż do zakończenia(...)powstałą masę raz po raz mieszając łyżką, aż uzyskasz jednolitą gęstość ( tak żeby można było posmarować ciasto ). Ciasto wyłóż na talerzu. Przygotowaną masą czekoladową posmaruj ciasto ( ½ masy można nawet więcej ) Przykryj drugim ciastem. Ponownie posmaruj ciasto kremem pamiętając o bokach. Udekoruj bezami. Na noc wstaw do lodówki
Darcia w kuchni