ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1108/2705)

Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake 213

down for recipe in English Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami (12 porcji) Składniki: 180 g cukru 6 śliwek, bez pestek, pokrojonych na 6 klinów każda starta skórka z 1/2 pomarańczy 120 g masła, w temp. pokojowej 2 jajka 50 g zmielonych migdałów 120 g mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na karmelizowane migdały: starta skórka(...)godzinę. Zmiksuj masło z resztą cukru do uzyskania puszystej masy, po czym miksując dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż ciasto do formy, odlej płyn z miski ze śliwkami i ułóż je na wierzchu ciasta. Włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut. W międzyczasie rozpuść masło

karmelowy
Bułki paprykowo serowe 181

pachnące ,dzięki zawartości sera i papryki  można je wcinać bez niczego ,na sucho :)   Co do kształtu to mi wyszło 7 dość sporych bułek i 12 małych i nie formowałam ich jakoś specjalnie ,jak wyszły tak wyszły i w tym też jest ich urok :) Składniki : Ciasto : - 400 g mąki pszennej typ 750 - 200 g mąki pszennej razowej(...)pół łyżeczki papryki w proszku - 5 g soli - 240 g mąki typ 750 Paprykę wyczyścić i umyć, ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia ,i jeden ząbek czosnku bez obierania , piec 20minut na 200 stopni, wyjąć ,przykryć ściereczką do wystygnięcia ,zdjąć skórkę ,czosnek obrać i zblendować razem z papryką. Masę paprykową przekładamy do garnka ,wyciskamy surowy

Wypieki Rene
Mini pączki serowe 115

bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, a następnie bardzo dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Do ciasta nie używamy drożdży, tylko sodę i proszek do pieczenia, więc nie musimy czekać, aż ciasto nam wyrośnie. Od razu możemy przejść do smażenia pączusiów . Łączny czas potrzebny na wykonanie tych maleńkich słodkości to 30 minut. Mini pączki serowe(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo 1 litr oleju rzepakowego do smażenia cukier puder szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Twaróg i jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. 2. W średniej wielkości misce umieścić twaróg i rozgnieść go widelcem. Dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę

Gotuj z Prezesem
Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa " 407

budyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy do białek

Słodkości i nie tylko
Błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem 142

naprawdę jeden z najlepszych przepisów jakie znam. Bułeczki są mięciutkie, pachnace, przepyszne i naprawdę błyskawicznie gotowe. Bez jajek, masełka, z małą ilością tłuszczu, bo co tam te pare łyżek oleju. Za to staram się wkroić jak najwięcej jabłek do ciasta. I dodatkowo faszeruje ulepione kulki kawałkami jabłek. Tak, że wyglądają jak małe jeżyki.  Upieczone bułeczki obtaczam w cukrze(...)weźmiemy polski twaróg, trzeba rozetrzeć go widelcem na kremową konsystencję. Można dodać odrobinę mleka, żeby nie było grudek.  2. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamieszać ręką. Wsypać pocięte jabłka. Ciasto jest dość gęste i klejące, ale tak ma być.  3. Ulepić 10 bułeczek i umieścić je na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około

dolcevitainmykitchen
Babka drożdżowa 169

smak mąki. Koniec prywaty, wracamy do babki. Zrobić dobrą babkę drożdżową, to nie lada sztuka Chodzi o to, aby ciasto nie było zbyt suche i szybko nie wysychało a jedzenie babki było przyjemnością również 2 i 3 dnia po pieczeniu. Z przepisu wyszła baba bardzo dobra. Mój mąż pałaszował ją z mlekiem, podobnie jak wszystkie tego typu wypieki(...)cytryny. Dodajemy opcjonalnie bakalie. Wyrabiamy ciasto ok 10-15 min. Jeśli ciasto jest rzadkie i bardzo się lepi podsypujemy mąką, starając się nie przekroczyć 100 gr. Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy je do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką blaszki. Odstawiamy jeszcze na 15-20 min do napuszenia. PIeczemy ok 30 min w 180 stopniach

Mieszam w Garnku
Szarlotka piernikowa z jabłkami 207

się boję bo z roku na rok jak tylko zaczynam działać w kuchni, to M. gdera, po co tego tyle i bez wymiany zdań się nie obejdzie 😜 Także mówię sobie, że spokojnie jakieś dwa ciasta zrobię, ciasteczka i rozdam najbliższym. Sałatek nie robię, mięs za bardzo też... i przyznam że trochę mi tego brakuje! Dawniej człowiek wiedział(...)lodówce minimum pół godziny. Po tym czasie każdą część wałkujemy na wielkość blaszki. Osobno układamy na papierze do pieczenia i wyrównujemy do boków. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 15 minut. Dwa placki pieczemy same, trzeci z masą orzechową. Masa orzechowa: Orzechy siekamy. Masło przekładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy cukier

Kuchnia w czekoladzie
7 zasad pieczenia ciasta – czyli jak to zrobić dobrze, aby wyszło idealnie 112

upiec najsmaczniejsze i najpiękniejsze ciasto na świecie. Jak wiemy każde ciasto ma inny smak, inny zapach i wygląd. Dlatego za każdym razem powinniśmy trzymać się kilku prostych, ale uniwersalnych zasad, które zwiększą nasze szanse na powodzenie! Oczywiście ciasta i ciasteczka możemy podzielić na kilka grup, najpopularniejsze to: Ciasta drożdżowe Ciasta kruche Biszkopty Torty Ciasta francuskie Ciasta ucierane Nie raz zdarzyło(...)miksowania nie musimy szukać w panice jakiegoś składnika. #2 Bez pośpiechu – składniki powinny mieć podobną temperaturę + jak się z nimi obchodzić Za wyjątkiem kilku przepisów, w większości przypadków składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. 20 minut powinno wystarczyć. Warto pamiętać, że zawsze należy przesiać mąkę do pieczenia – to ją napowietrzy i ciasto będzie znacznie bardziej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paszteciki z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą 69

produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych grzybów. Wyszło super. W sumie miałam dwa podejścia do tego przepisu(...)blacie rozkładamy ciasto francuskie, kroimy je wzdłuż na pół. Na każdy kawałek wykładamy usmażoną kapustę, ciasto zwijamy w wałek (miejsce sklejenia powinno być pod spodem). Każdy wałek smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy ziarnami sezamu i kroimy w mniejsze kawałki. Każdy pasztecik lekko nacinamy (ja robiłam to małym nożem z ząbkami) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około

Kardamonovy
Paszteciki z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą 88

produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych grzybów. Wyszło super. W sumie miałam dwa podejścia do tego przepisu(...)blacie rozkładamy ciasto francuskie, kroimy je wzdłuż na pół. Na każdy kawałek wykładamy usmażoną kapustę, ciasto zwijamy w wałek (miejsce sklejenia powinno być pod spodem). Każdy wałek smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy ziarnami sezamu i kroimy w mniejsze kawałki. Każdy pasztecik lekko nacinamy (ja robiłam to małym nożem z ząbkami) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około

Kardamonovy
Ciasto marchewkowo-korzenne z orzechami 141

tego lenistwa. Zróbmy sobie całą blachę ciasta marchewkowego. Będziemy je jeść i obejrzymy sobie wszystkie odcinki Gry o tron , które wyciekły do internetu. Chociaż bez Renliego i Oberyna to już nie to samo… Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu(...)olej, cały czas miksując. Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i kardamon – wymieszajcie dokładnie, dodajcie do utartych jajek i zmiksujcie. Na koniec dodajcie marchew, orzechy, migdały i rodzynki. wymieszajcie szpatułką. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, wylejcie na nią ciasto i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

GRUBY WAŁEK
Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka 73

Proste domowe ciasto drożdżowe, które świetnie smakuje w towarzystwie kawy, herbaty lub kakao. Puszyste, mięciutkie, lekko słodkie. Jest to ciasto drożdżowe bez jajek i mleka , ale niczego mu nie brakuje! Idealnie nadaje się dla alergików, jak i wegan. Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka Do mojego ciasta dodałem dropsy gorzkiej czekolady oraz kandyzowane owoce(...)rękawy i zabrać się za pieczenie. W końcu dzisiejsze wegańskie ciasto drożdżowe samo się nie zrobi! Ciasto drożdżowe – KĄCIK PORAD Użyłem mleka sojowego, ale nada się również każde inne. Ciasto dzielę na 8 kulek, żeby po upieczeniu ładniej wyglądało. Jeśli chcesz, możesz dać ciasto w całości do foremki. Artykuł Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka pochodzi

Blendman
Śnieżna rolada biszkoptowa wg Aleex 91

zrobię. I zrobiłam. Wiedziałam od początku, że kokosowa rolada biszkoptowa będzie im smakować. A ponieważ lekkość ciasta i delikatność kremu przypominała mi puszysty śnieg, nazwałam ją śnieżną. Chłopcy tylko popatrzyli, gdy wyjęłam ją z lodówki i poszli po talerzyki. Po chwili połowy ciasta nie było. Drugą połowę rolady zostawiłam na dziś do kawy. Na pewno też będzie świetnie smakować. Polecam(...)Ubijać białka jak na bezę, długo i dokładnie. Piana ma być lśniąca i bardzo gęsta. 3. Do białek dodać żółtka. Powoli wmieszać do piany. 4. Na masę jajeczną przesiać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. 5. Delikatnie wymieszać na jednolitą masę. 6. Na blachę z piekarnika położyć papier do pieczenia. Wyłożyć ciasto i rozsmarować równą warstwą

W mojej kuchni
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na drożdżach 202

Wierzch możecie posypać dowolnymi nasionami czy płatkami lub pozostawić chleb bez zbędnych dodatków. Chleb możemy piec zarówno na blasze jak i w garnku żeliwnym czy innym żeliwnym naczyniu, które przed użyciem należy bardzo mocno nagrzać przez ok 25-40 min. Ja piekłam chleb na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanej ilości składników, wyjdzie 1 spory bochenek. Drukuj(...)kminek. Wyrabiamy ciasto ok 10 min. Na koniec kilkukrotnie składamy ciasto, aby wszystkie dosypane składniki porządnie się wymieszały. Odstawiamy do wyrośnięcia na 5h, przy czym po 10 min i 1 h rozciągamy i składamy chleb w bochenki. Ciasto najlepiej odkładać do lekko wysmarowanej olejem miski i przykryć ściereczką lub folią. Po ok 5 h od wymieszania, ciasto powinno wyraźnie zwiększyć

Mieszam w Garnku