ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1019/2705)

Pizza z sosem pomidorowym i pieczarkami 628

pizzy smarujemy oliwą. Ja do tego wykorzystuję pędzelek kuchenny. Z ciasta, po wyrośnięciu, formujemy placek. Możemy to zrobić w dłoniach, rozprowadzając go na blaszce, lub ciasto rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Ciasto przykrywamy szmatką i odkładamy na 15 minut, aby troszkę urosło. Po tym czasie na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy.  Na sosie rozkładamy ser mozzarella.  Na mozzarelli(...)rozkładamy pieczarki. Całość posypujemy oregano.  Pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Grzałka góra + dół, bez termoobiegu. Smacznego

Smak mojego domu
Ciasto z karmelem i śmietaną 60

łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 g śmietany 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru Karmel: 1 puszka gotowej masy krówkowej Ponadto: 100 gram orzechów włoskich (jako że nie miałam orzechów,t o zamieściłam zdjęcia bez nich) tłuszcz do wysmarowania blaszki   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę

Olcia gotuje!
Najprostszy - chleb na maślance 198

ciastach wychodzą mi zakalce, które wprawiają mnie w ponury nastrój i zadumę nad sensem nie tyle istnienia, co podejmowania kolejnych prób. I choć babeczki zasmakowały mi ogromnie, jakoś nie było okazji, żeby je powtórzyć. Regularnie za to piekę chleb, stwierdziłam więc, że przepis na taki na maślance też się musi gdzieś znaleźć. Nie szukałam długo - już w książce Pieczenie(...)dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Dodać zaczyn i resztę maślanki, wyrobić gładkie, nieklejące się ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, uformować podłużny bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięty chleb posmarować wodą, głęboko naciąć po skosie w trzech

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolowane drożdżówki z makiem, orzechami włoskimi i pomarańczami 117

kroimy i pieczemy. Po przekrojeniu rolady w rolkach farsz mamy zarówno na wierzchu, jak i na spodzie. Niby to nie przeszkadza, ale łapki możemy polepić. Jest na to sposób, przed ułożeniem pokrojonych ślimaków, część spodnią lekko ściskami palcami i zlepiamy ciasto, tak aby “zamknąć” bułkę od spodu. Dzięki temu zabezpieczymy ewentualne wyciekanie farszu. Składniki CIASTO 500 g mąki(...)cukru MASA MAKOWA 250 g suchego maku sok i otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białego albedo) 100 g kandyzowanej, krojonej skórki pomarańczowej 50 g posiekanych orzechów włoskich 100 g miodu 40 g cukru DODATKOWO 1 jajko, roztrzepane do posmarowania bułek przed pieczeniem mąka do podsypania Wykonanie MASA MAKOWA Kandyzowaną skórkę pomarańczową zalewamy sokiem z pomarańczy, dorzucamy otartą

Tajemnice Smaku
Puszysty i delikatny sernik 138

bez cukru 170 g cukru szczypta soli Dodatkowo 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju kokosowego lub innego Przygotuj kruche ciasto. Wsyp mąkę do miski i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło,cukier puder i jajo. Zagnieć szybko kulę ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Dno tortownicy lub blachę wyłóż papierem do pieczenia

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik na spodzie brownie z musem truskawkowym 136

śmietankowego sera twarogowego 3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego 2 jajka Przygotowanie: Blaszkę wysmarować olejem lub roztopionym masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Mus truskawkowy: Truskawki gotować razem z cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 minut na gęste puree. W połowie gotowania rozgnieść truskawki praską. Ostudzić. Brownie (spód):  W rondelku(...)truskawkowy i delikatnie rozciągnąć go po całej powierzchni masy serowej, tworząc smugi. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki na około godzinę bez przykrycia. Pokroić w kwadraty. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Waniliowa Tarta Z Mrożonymi Owocami 150

Tarta wyszła przepyszna, dawno nam tak ciasto nie smakowało jak to :) Kruchutki i bardzo maślany spód, nadzienie z serka waniliowego i mrożone owoce to przepyszne połączenie. Składniki na blaszkę o śred. 22 cm Kruchy spód: 1 szkl mąki kukurydzianej (zamiast kukurydzianej możemy użyć mąki pszennej lub krupczatki) 1/3 szkl mąki pszennej tortowej 1 żółtko (białko chowamy do pojemniczka(...)jajka kl. M 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżeczki w proszku budyni waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju rzepakowego garść drobnych, mrożonych owoców np. jagód, borówek kilka sztuk mrożonych truskawek cukier puder na wierzch ciasta Ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijamy w   folię i chowamy do lodówki

Gotowanie...to proste !
Ciasto Czekoladowy Gagatek – wyjątkowy wypiek na każdą okazję 176

pewnością zachwyci waszych domowników i gości. Jak przygotować ciasto Czekoladowy Gagatek? Dla początkujących ciasto może wydawać się trudne i skomplikowane, ale postępując zgodnie z przepisem wszystko powinno wyjść jak należy. W zasadzie wystarczy tylko upiec dwa biszkopty i przygotować masę budyniową, a następnie wszystko razem poskładać. Nie jest to jednak szybkie ciasto, sam budyń studzi się kilka godzin, dlatego najlepiej(...)szklanka) 100 g cukru (pół szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Biszkopt kokosowy: 2 jajka rozmiar L 100 g wiórków kokosowych (szklanka) 50 g cukru (4 łyżki) łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia   Krem czekoladowy: 1 l mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (takie na 0,5 l mleka każde

e-PrzepisyKulinarne
wiśniowa chmurka 47

składniki na ciasto kruche: 150 g mąki 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim foremkę (ok. 23x33cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 190 st. C na rumiano. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. składniki na warstwę z galaretką i wiśniami(...)krem. Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę. składniki na bezę: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cały czas miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Bezę wykładamy równomierni do foremki (23×33 cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 140 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) 198

wieku. Włoska firma cukiernicza Motta z Mediolanu specjalizująca si ę  w produkcji lodów, pieczeniu ciast, zwłaszcza  tradycyjnego ciasta panettone  na  Boże Narodzenie,  postanowiła upiec specjalne ciasto na  Wielkanoc. Motta wymyśliła ciasto, którego receptura zbliżona jest do panettone, ale zmieniono jego kształt  i nadano(...)zdjęciu poniżej. LUKIER Miksujemy migdały bez sk ó rki z 50 gr cukru i białkiem . Lukrem delikatnie smarujemy ciasto. Najlepiej zacząć od środka aby nie opadło. Ciasto posypujemy cukrem w granulkach a na wierzch kładziemy migdały. Ciasto pieczemy 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Drożdżówki z Serem i Owocami, czyli trzy smaki za jednym zamachem :) 184

Woll ze sklepu E-Gustus , wyłącznego dystrybutora tej marki na Polskim rynku. Ps. Jeśli chcecie zerknąć jak robię ciasto drożdżowe i kruszonkę, zerknijcie na post ---->  Jak zrobić ciasto drożdżowe , tam tak na każdym filmiku pokazałam kolejne etapy przygotowania ciasta drożdżowego. Składniki: 570 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 2 jajka 250 ml mleka ciepłego(...)duży prostokąt na blacie oprószonym mąką, 2/3 ciasta smaruję wcześniej przygotowanym serem i na ser sypię jagody i jeżyny. Na część ciasta bez sera sypię porzeczkę i posypuję ją cukrem.  Ciasto z owocami zwijam w rulon, a następnie kroję ka kilkucentymetrowe plastry, układam plastry w patelni, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Układam luźno, zachowując lekkie odstępy

Blondynka Gotuje
Kruche ciasto z wiśniami 213

margaryny) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy i zagniatamy kruche ciasto, robimy to krótko tylko do momentu aż składniki połączą się.  2/3 ciasta umieszczamy w lodówce na co najmniej 30 minut, a 1/3 owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika. Beza: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie(...)wiśni 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki cukru cukier puder do obsypania Wiśnie myjemy, drylujemy i mieszamy z cukrem i bułką tartą.  2/3 ciasta z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm), wykładamy wiśnie, a na wiśnie piankę budyniową. Na wierzch na tarce ścieramy zamrożone ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 st. C. Zimne ciasto oprószamy

Cynamonowe szczęście
mango chmurka 49

składniki na ciasto kruche: 150 g mąki 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 190 st. C, aż będzie rumiane. składniki na warstwę z mango i galaretki(...)upieczone ciasto kruche i wstawiamy do lodówki aby galaretka całkiem stężała. składniki na krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka typu mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na sztywny krem. Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę z owocami. składniki na bezę: 3 białka

Domowy Smak Jedzenia
Wiśniowa delicja na specjalne okazje 141

lodówki. Masa bezowa – Białka ubić na sztywno, następnie dalej ubijać i wsypywać cukier. Po dodaniu całego cukru nadal chwilkę ubijać. Na papierze do pieczenia narysować kształt blaszki i rozłożyć masę z białek. Obsypać bezę płatkami migdałów(...)Pieczenie bezy – nagrzać piekarnik do 220 C i piec bezę 5 minut, następnie zmniejszyć do 120 C i piec kolejną 1 godzinę i 20 minut. Gdyby po oderwaniu papieru beza była mocno klejąca podpiec jeszcze chwilkę ale już temperatura 160 C U mnie wystarczyło 1,20 ale piszę w razie czego. Z tymi piekarnikami jest różnie. Bezę ostudzić

Kuchnia Pokoleń
Gnocchi z batatów – tylko 2 składniki! 226

wody, co jednocześnie zmniejsza ilość mąki potrzebnej do wykonania ciasta. Bulwy dokładnie myjemy, kroimy na połowy a następnie na ćwiartki. Bardzo duże bulwy (jeden batat może ważyć nawet kilogram!) warto pokroić drobniej – upieką się zdecydowanie szybciej. Wykładamy słodkie ziemniaki na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy bez żadnych dodatków na środkowej półce piekarnika(...)Całe ciasto szykuję w misce – wielokrotnie i z uporem maniaka podkreślałam w przepisach z ciastem ziemniaczanym, czy to przy knedlach , pyzach czy przy śląskich kluskach : ciasto ziemniaczane (to z batatów też) że nie znosi wyrabiania dłońmi, pieszczenia i dotykania – dłońmi tylko je szybko formujemy. Ziemniaki i bataty to nie ciasto drożdżowe żeby je wyrabiać – im dłużej ziemniaczanego ciasta dotykacie

Karo in the Kitchen