ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1012/2705)

Croissanty 265

podaje W ikipedia:  Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. Zanim zabierzecie się za pieczenie c roissantów, warto obejrzeć jak to robią inni(...)drożdży świeżych Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę i chwilę wyrabiamy. Zaczyn przykrywamy i zostawiamy do następnego dnia (na 18 godzin) w temperaturze pokojowej. Dzień 2 Ciasto cały zaczyn z poprzedniego dnia 350 g mąki  25 g masła 175 g wody 12 g soli 25 g cukru Mieszamy wszystkie składniki w misce. Wyrabiamy mikserem ciasto: 4 minuty na wolnych

Przepisy na domowy ser i chleb
Tartaletki z lemon curd 140

Spody: Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki natłuszczamy, wysypujemy kaszą manną i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w 180ºC, aż ciasto się zrumieni (ok. 20-25 minut). Odstawiamy do wystudzenia.                     Curd: W płaskim garnku mieszamy mąkę, cukier(...)Garnek znowu stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy mieszając, aż masa zgęstnieje i zabulgocze. Zdejmujemy z ognia. Kosztujemy i ewentualnie dosładzamy wedle uznania. Ciepłą wylewamy na ostudzone ciasto. Studzimy przed nałożeniem bezy.                     Beza i wykończenie: Białka ubijamy na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Partiami dodajemy

Cakes By Kejt
Domowa karpatka - słodycz idealna na Dzień Dziecka, Matki i inne okazje. Na pewno wyjdą Karpaty. 342

przestygniętej masy dodajemy pojedynczo jajka (za każdym razem miksując). Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozprowadzamy na blasze kwadratowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przez pierwsze 20 minut pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Kolejne dziesięć minut dopiekamy w temperaturze 155 stopni by wysuszyć blaty. Pieczemy bez termoobiegu. Ok 500 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku(...)naszych gór nie połamać. Schładzamy w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Generalnie Mniam! Następnym razem pokuszę się o przygotowanie innego kremu. Samo ciasto idealne. Wyrasta na piękne góry. Przepis na nie jest kompilacją propozycji z kilku blogów oraz mojego cukierniczego doświadczenia. Niestety przepisu szukałam dość dawno i udało mi się dotrzeć jedynie do jednego

Kuchnia po mojemu
Lazania z sosem pomidorowym i mieloną szynką. 155

zapiekania wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, to zdecydowanie nam ułatwi wyjmowanie. Dajemy tego papieru ( folii) na tyle dużo aby także przykryć wierzch.  Chyba, że mamy naczynie z pokrywką, a więc wtedy nie trzeba. Jeśli sos będzie gęsty, należy podlać 1/3 szklanki wody lub rosołu. Płaty ciasta bez względu co pisze na opakowaniu lekko obgotowujemy(...)zapiekania. Na spód dajemy warstwę ciasta, które posypujemy serem, następnie sos, znów ser, ale już bardzo niewiele. Ser na cieście zadziała także jako spoiwo i połączy składniki. Pół szklanki sera mieszamy ze śmietaną, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, lekko doprawiamy i zostawiamy sobie na później. I tak do wyczerpania produktów, kończąc na cieście.  Przykrywamy i do piekarnika ( 180 stopni

Dieta moja pasja
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 130

pieczenia i właśnie dlatego jest moim ulubionym, i często robionym przepisem na ciasto drożdżowe. Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe, dopiero co wyciągnięte z pieca. Dlatego kiedy planuję nim uraczyć swoich gości, piekę go tak, aby wyszedł z pieca równocześnie z ich pojawieniem się w moim domu. Dzięki temu po przekroczeniu progu, wita moich przyjaciół fantastyczny zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego(...)się od razu dzielić. Warto tylko poczekać na zaparzenie się kawy lub herbaty, gdyż ciasto możemy kroić ciepłe, ale nie gorące :) W kolejnych dniach ciasto drożdżowe nie jest już takie same (choć rzadko zostaje więcej niż 3 kawałki), ale na przełożone ulubionym dżemem bez problemów znajduje chętnych :) Składniki ciasta drożdżowego: 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży

Moja Delicja
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 193

pieczenia i właśnie dlatego jest moim ulubionym, i często robionym przepisem na ciasto drożdżowe. Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe, dopiero co wyciągnięte z pieca. Dlatego kiedy planuję nim uraczyć swoich gości, piekę go tak, aby wyszedł z pieca równocześnie z ich pojawieniem się w moim domu. Dzięki temu po przekroczeniu progu, wita moich przyjaciół fantastyczny zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego(...)się od razu dzielić. Warto tylko poczekać na zaparzenie się kawy lub herbaty, gdyż ciasto możemy kroić ciepłe, ale nie gorące :) W kolejnych dniach ciasto drożdżowe nie jest już takie same (choć rzadko zostaje więcej niż 3 kawałki), ale na przełożone ulubionym dżemem bez problemów znajduje chętnych :) Składniki ciasta drożdżowego: 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży

Moja Delicja
Ciasteczka pomarańczowe 149

szatkownicy. Dodajemy pomarańczę pokrojoną na ćwiartki (bez białej skórki i bez pestek) i ponownie wszystko blendujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy robota wkładamy wszystkie składniki, mieszamy nożem miksującym lub hakiem robota aby się wszystko równomiernie połączyło. Ciasto jest dosyć gęste i klejące. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i umąconymi dłońmi z ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami czyli Slodki Czwartek odc.106 208

proszek. Mieszamy. Cukier ucieramy z masłem a następnie oddajemy jajko. Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami. Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy po 1 podzielonej truskawce. Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i szczypta cukru trzcinowego. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Studzimy przed wyjęciem z foremek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i gruszkami! - Jesienna szarlotka! 474

dodajemy schłodzone produkty... - nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem... - po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy - pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni C... SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 400 g mąki pszennej - 250 g masła schłodzonego - 6 żółtek schłodzonych - 2 białka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki śmietany - plus mąka(...)bezę: - 4 białka - 1/2 opakowania budyniu waniliowego - 2 łyżki cukru - 500 g śliwek - 3 duże jabłka - 2 duże gruszki - 4 łyżki brązowego cukru - cynamon, kardamon Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. Ciastem wylep dno i boki tortownicy, zostaw część ciasta na wierzch. Na cieście ułóż pokrojone

SMYKWKUCHNI
Leśny mech, runo leśne… z owocami leśnymi, z kremem z ricotty i śmietanki 125

ricottą, dokładanie mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą z ricotty i odstawiamy do lodówki. PONCZ Składniki ponczu mieszamy ze sobą do rozpuszczenia cukru. CIASTO Świeże liście szpinaku (bez łodyżek) miksujemy z sokiem z 1/2 limonki na mus. Dodajemy otarta skórkę z limonki. Za pomocą miksera mieszamy jajka z cukrem, dodajemy stopniowo olej. Następnie dodajemy zmiksowany szpinak(...)delikatnie z masą szpinakową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę szpinakową wylewamy do foremki, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut lub do “suchego patyczka” . Upieczone ciasto, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Z ostudzonego ciasta odcinamy tzw. “górkę” , którą kruszymy

Tajemnice Smaku
Francuskie rożki z jabłkiem 142

Dodatkowo udekorowałam je lukrem cytrynowym. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 1szkl. prażonych jabłek ze słoika (u mnie domowej roboty) ok. 1-2 łyżeczki soku z cytryny ok. 2-3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwinęłam. Ciasto przekroiłam po długości na trzy długie pasy. Następnie pasy pokroiłam na mniej więcej równe kwadraty(...)łyżeczce prażonych jabłek, a następnie zlepiałam całość w trójkąt i odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po ulepieniu wszystkich rożków, blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika. Rożki piekłam 20 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika (rożki wstawiłam do zimnego piekarnika). Po upieczeniu ciastka przełożyłam na metalową kratkę

Waniliowe Improwizacje
Ryba w cieście 172

Szybko i smacznie..pomysł na taką rybę w cieście  podpatrzyłam tutaj , tylko , że ja podałam bez sosu.. filety dowolnej ryby sok z cytryny  przyprawa do ryb 50 g mąki luksusowej Młynomag 75 ml wody 100 ml mleka 1 jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia papryka słodka odrobina soli i pieprzu  Mąkę przesiać(...)dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Filety pokroić na kawałki ,skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą do ryb. Rybę zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć na oleju po około 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przełożyć na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu

Moje domowe kucharzenie
Tort czekoladowy z kremem jeżynowym 226

przekroju 24 cm. Składniki na biszkopt: 5 jajek 100 g cukru lub ksylitolu 80 g mąki pszennej 30 g kakao 40 g mączki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 250 g musu jeżynowego 350 g jeżyn+ jeżyny do przybrania 4 łyżki cukru 4 listki żelatyny 1 łyżka(...)obie mąki i kakao odmierzyć i dokładnie wymieszać. Jajka (w całości, bez odzielania żółtek od białek) ubić na puszysty biały kogel-mogel. W trzech partiach bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do jajek przesiane przez sitko suche składniki. Ciasto wylać do foremki 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (boku formy nie smarować masłem!), wyrównać szpatułką i piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście 168

waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru ) 2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu pół szklanki rodzynek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką(...)budynie w proszku i wkruszamy ser, miksujemy kilka minut, dodajemy cynamon i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Następnie masę serową wykładamy równomiernie na ciasto. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki

Izabelawkuchni
Tarta jagodowa z kremem muślinowym 172

jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy  na tartę- spód nakłuwamy i   pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 12 minut  W tym czasie przygotowujemy krem: Do rondelka wlewamy mleko (bez 2 łyżek), wrzucamy masło i wsypujemy cukier waniliowy - gotujemy. W oddzielnej(...)Rondelek wstawiamy do miseczki z zimną wodą, aby masa szybciej się ostudziła. Na upieczony, ostudzony kruchy blat nakładamy krem, na który następnie układamy jagody, tak aby zakryły całe wierzch ciasta. Odstawiamy do stężenia -najlepiej na cała noc. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Makowiec japoński 721

Bez makowca nie ma u mnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania. Na pewno doceni to każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masą makową. Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Ciasto przelać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 175 stopniach. Ciasto ostudzić, polać polewą i posypać kolorowymi cukiereczkami

Smakołyki Asi
Babka drożdżowa 201

Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i lekko wysypanej mąką krupczatką lub kaszą manną.  Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 15 minut.  Pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem (lub do 180 stopni bez termoobiegu).  Na 10 minut przed końcem pieczenia można przykryć wierzch papierem, żeby

bistro mama