ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1016/2671)

Cantuccini czekoladowe z pistacjami. 67

czekolady gorzkiej - 480 g mąki pszennej typ 480/ 500 lub orkisz - 150 g masła - 150 g cukru trzcinowego - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko - 160 g posiekanych mięsistych daktyli  - 70 g pistacji bez łupin Daktyle posiekaj. Podgrzej w rondelku śmietankę, zdejmij z ognia ma być letnia nie gorącą, dodaj czekoladę i zostaw nie mieszaj, pozostaw(...)rozpuści się całkowicie.  Masę wystudź do temp. pokojowej połącz z cukrem i dodaj do reszty składników odmierzonych w misce. Całość zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwa wałeczki, ułóż na papierze do pieczenia. Wałeczki pieczemy w nagrzanym piecu do temp. 180°C przez 20 minut, blachę wyjmij z pieca daj odpocząć ciastu 5 minut, potnij ostrym nożem

SMYKWKUCHNI
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #16 Brownie z jabłkami i karmelizowanymi migdałami 322

płatki są ze sobą zlepione i świetnie chrupiące. Myślę że nie trzeba piec ciasta, żeby sobie takie płatki przygotować. Wystarczyłoby je rozłożyć po prostu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Aż żałuję, że nie zostało mi nic na dzisiaj do kawy. Nie wiem jak u was, ale u mnie świat wygląda jakby wiosna zbliżała się ogromnymi krokami. W związku(...)jestem gotowa, żeby założyć konto na facebooku, mam nadzieję, że sama sobie poradzę, a potem przyjdzie czas na zmiany w grafice i kategoriach, żeby było wam łatwiej znaleźć konkretne ciasto, bez potrzeby przeszukiwania całego bloga Ciacho polecam. Składniki na blaszkę 20×20 cm: Brownie: – 300 g czekolady gorzkiej 65 lub 70% – 200 ml śmietanki

Relaxtime
Dyniowe bajgle z miodem i pestkami dyni 95

Sezon dyniowy to czas, aby upiec i zamrozić dynie, najlepiej takich odmian, których nie będziemy mogli kupić później. Po rozmrożeniu mamy gotową bazę do deserów, zup

Tajemnice Smaku
Ciasto brzoskwiniowe z pianką 93

Spód wykładamy papierem do pieczenia, boki obsypujemy np. kaszą manną. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, 4 żółtka jaj i posiekane masło (lub margarynę). Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2/3 do 1/3. I schładzamy w lodówce. Rozgrzewamy nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Większą część ciasta(...)Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. Wykładamy na nasz spód. Naszą piankę wykładamy na brzoskwinie. Na wierzch układamy łatki z ciasta (kawałki ciasta zgniatamy w pacach tworząc cienkie łatki). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut do ładnego zarumienienia wierzchu ciasta. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto

Słodkie okruszki
Croissanty 234

podaje W ikipedia:  Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. Zanim zabierzecie się za pieczenie c roissantów, warto obejrzeć jak to robią inni(...)drożdży świeżych Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę i chwilę wyrabiamy. Zaczyn przykrywamy i zostawiamy do następnego dnia (na 18 godzin) w temperaturze pokojowej. Dzień 2 Ciasto cały zaczyn z poprzedniego dnia 350 g mąki  25 g masła 175 g wody 12 g soli 25 g cukru Mieszamy wszystkie składniki w misce. Wyrabiamy mikserem ciasto: 4 minuty na wolnych

Przepisy na domowy ser i chleb
Tartaletki z lemon curd 110

Spody: Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki natłuszczamy, wysypujemy kaszą manną i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w 180ºC, aż ciasto się zrumieni (ok. 20-25 minut). Odstawiamy do wystudzenia.                     Curd: W płaskim garnku mieszamy mąkę, cukier(...)Garnek znowu stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy mieszając, aż masa zgęstnieje i zabulgocze. Zdejmujemy z ognia. Kosztujemy i ewentualnie dosładzamy wedle uznania. Ciepłą wylewamy na ostudzone ciasto. Studzimy przed nałożeniem bezy.                     Beza i wykończenie: Białka ubijamy na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Partiami dodajemy

Cakes By Kejt
Domowa karpatka - słodycz idealna na Dzień Dziecka, Matki i inne okazje. Na pewno wyjdą Karpaty. 313

przestygniętej masy dodajemy pojedynczo jajka (za każdym razem miksując). Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozprowadzamy na blasze kwadratowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przez pierwsze 20 minut pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Kolejne dziesięć minut dopiekamy w temperaturze 155 stopni by wysuszyć blaty. Pieczemy bez termoobiegu. Ok 500 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku(...)naszych gór nie połamać. Schładzamy w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Generalnie Mniam! Następnym razem pokuszę się o przygotowanie innego kremu. Samo ciasto idealne. Wyrasta na piękne góry. Przepis na nie jest kompilacją propozycji z kilku blogów oraz mojego cukierniczego doświadczenia. Niestety przepisu szukałam dość dawno i udało mi się dotrzeć jedynie do jednego

Kuchnia po mojemu
Lazania z sosem pomidorowym i mieloną szynką. 131

zapiekania wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, to zdecydowanie nam ułatwi wyjmowanie. Dajemy tego papieru ( folii) na tyle dużo aby także przykryć wierzch.  Chyba, że mamy naczynie z pokrywką, a więc wtedy nie trzeba. Jeśli sos będzie gęsty, należy podlać 1/3 szklanki wody lub rosołu. Płaty ciasta bez względu co pisze na opakowaniu lekko obgotowujemy(...)zapiekania. Na spód dajemy warstwę ciasta, które posypujemy serem, następnie sos, znów ser, ale już bardzo niewiele. Ser na cieście zadziała także jako spoiwo i połączy składniki. Pół szklanki sera mieszamy ze śmietaną, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, lekko doprawiamy i zostawiamy sobie na później. I tak do wyczerpania produktów, kończąc na cieście.  Przykrywamy i do piekarnika ( 180 stopni

Dieta moja pasja
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 109

pieczenia i właśnie dlatego jest moim ulubionym, i często robionym przepisem na ciasto drożdżowe. Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe, dopiero co wyciągnięte z pieca. Dlatego kiedy planuję nim uraczyć swoich gości, piekę go tak, aby wyszedł z pieca równocześnie z ich pojawieniem się w moim domu. Dzięki temu po przekroczeniu progu, wita moich przyjaciół fantastyczny zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego(...)się od razu dzielić. Warto tylko poczekać na zaparzenie się kawy lub herbaty, gdyż ciasto możemy kroić ciepłe, ale nie gorące :) W kolejnych dniach ciasto drożdżowe nie jest już takie same (choć rzadko zostaje więcej niż 3 kawałki), ale na przełożone ulubionym dżemem bez problemów znajduje chętnych :) Składniki ciasta drożdżowego: 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży

Moja Delicja
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 164

pieczenia i właśnie dlatego jest moim ulubionym, i często robionym przepisem na ciasto drożdżowe. Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe, dopiero co wyciągnięte z pieca. Dlatego kiedy planuję nim uraczyć swoich gości, piekę go tak, aby wyszedł z pieca równocześnie z ich pojawieniem się w moim domu. Dzięki temu po przekroczeniu progu, wita moich przyjaciół fantastyczny zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego(...)się od razu dzielić. Warto tylko poczekać na zaparzenie się kawy lub herbaty, gdyż ciasto możemy kroić ciepłe, ale nie gorące :) W kolejnych dniach ciasto drożdżowe nie jest już takie same (choć rzadko zostaje więcej niż 3 kawałki), ale na przełożone ulubionym dżemem bez problemów znajduje chętnych :) Składniki ciasta drożdżowego: 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży

Moja Delicja
Ciasteczka pomarańczowe 127

szatkownicy. Dodajemy pomarańczę pokrojoną na ćwiartki (bez białej skórki i bez pestek) i ponownie wszystko blendujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy robota wkładamy wszystkie składniki, mieszamy nożem miksującym lub hakiem robota aby się wszystko równomiernie połączyło. Ciasto jest dosyć gęste i klejące. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i umąconymi dłońmi z ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami czyli Slodki Czwartek odc.106 180

proszek. Mieszamy. Cukier ucieramy z masłem a następnie oddajemy jajko. Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami. Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy po 1 podzielonej truskawce. Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i szczypta cukru trzcinowego. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Studzimy przed wyjęciem z foremek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i gruszkami! - Jesienna szarlotka! 435

dodajemy schłodzone produkty... - nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem... - po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy - pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni C... SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 400 g mąki pszennej - 250 g masła schłodzonego - 6 żółtek schłodzonych - 2 białka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki śmietany - plus mąka(...)bezę: - 4 białka - 1/2 opakowania budyniu waniliowego - 2 łyżki cukru - 500 g śliwek - 3 duże jabłka - 2 duże gruszki - 4 łyżki brązowego cukru - cynamon, kardamon Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. Ciastem wylep dno i boki tortownicy, zostaw część ciasta na wierzch. Na cieście ułóż pokrojone

SMYKWKUCHNI
Leśny mech, runo leśne… z owocami leśnymi, z kremem z ricotty i śmietanki 92

ricottą, dokładanie mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą z ricotty i odstawiamy do lodówki. PONCZ Składniki ponczu mieszamy ze sobą do rozpuszczenia cukru. CIASTO Świeże liście szpinaku (bez łodyżek) miksujemy z sokiem z 1/2 limonki na mus. Dodajemy otarta skórkę z limonki. Za pomocą miksera mieszamy jajka z cukrem, dodajemy stopniowo olej. Następnie dodajemy zmiksowany szpinak(...)delikatnie z masą szpinakową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę szpinakową wylewamy do foremki, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut lub do “suchego patyczka” . Upieczone ciasto, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Z ostudzonego ciasta odcinamy tzw. “górkę” , którą kruszymy

Tajemnice Smaku
Francuskie rożki z jabłkiem 123

Dodatkowo udekorowałam je lukrem cytrynowym. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 1szkl. prażonych jabłek ze słoika (u mnie domowej roboty) ok. 1-2 łyżeczki soku z cytryny ok. 2-3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwinęłam. Ciasto przekroiłam po długości na trzy długie pasy. Następnie pasy pokroiłam na mniej więcej równe kwadraty(...)łyżeczce prażonych jabłek, a następnie zlepiałam całość w trójkąt i odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po ulepieniu wszystkich rożków, blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika. Rożki piekłam 20 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika (rożki wstawiłam do zimnego piekarnika). Po upieczeniu ciastka przełożyłam na metalową kratkę

Waniliowe Improwizacje