Obecnie wszystkie blogi kulinarne pękają od przepisów na dania z użyciem dyni. Sezon na nią w pełni, więc występuje w roli głównej w daniach obiadowych, deserech, ciastach, zupach, powidłach, itp. W naszej kuchni wykorzystywana jest ostatnio niemal codziennie. Uwielbiamy jej smak, doceniamy za bogactwo odżywcze. Witaminy: A, B6, C, E, K oraz minerały: cynk, wapń, żelazo, magnez, potas, sód(...)Następnie gotujemy. Dynię kroimy na małe kawałki i dusimy do miękkości. Do ugotowanej kaszy, soczewicy i dyni dodajemy przyprawy. Wszystko blendujemy na gładką masę, którą wylewamy do foremki o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 45 minut. Kroimy po całkowitym ostudzeniu! Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuKończy się już sezon rabarbarowy ale na 100% zdążycie jeszcze upiec placek z rabarbarem i owsianą kruszonką. Ciasto to możemy zajadać bez większych wyrzutów sumienia gdyż jest bardzo zdrowe. Mąka razowa, mała ilość cukru i to brązowego plus płatki owsiane! Nie spodziewałam się, że placek z rabarbarem i owsianą kruszonką będzie taki pulchny i delikatny. U mnie w domu(...)znikł w ciągu paru minut - w sumie czego się spodziewać jak 5 kobiet się przysiądzie do słodkiego ciacha które dodatkowo jest zdrowe?! Robiąc ciasto inspirowałam się tym ze strony Słodko słony świat Ilony jednak zmieniłam troszkę proporcje i rodzaje mąki i dodałam sam rabarbar. I przy kolejnej produkcji placka z rabarbarem dodatkowo podprażę na suchej patelni delikatnie płatki owsiane - myślę
sierotka maRysia w kuchniNastępnie delikatnie mieszając, dodajemy mąkę,ocet, olej, proszek. Ciasto ciemne: Żółtka razem z całymi jajkami ucieramy z cukrem na puch, delikatnie mieszając dodajemy mąkę, olej, proszek i kakao. Formę wielkości (24x36cm) wykładamy papierem do pieczenia, a potem na przemian układamy ciasto raz ciemne, raz jasne. Możemy delikatnie wymieszać widelcem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 minut(...)podanych składników robimy napar i studzimy. Przekładamy ciasto: Pierwszy blat możemy nasączyć naparem z herbaty, nakładamy połowę kremu. Następnie kładziemy okrągłe biszkopty nasączone w naparze w z kawy. Wlewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do ostudzenia, a następbie kłądziemy pozostały krem . Przykrywamy drugą częścia ciasta. Można udekorować polewą, u mnie bez polewy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli
W kuchennym oknie Ewysię to na mnie. A więc od teraz przez jakiś czas nie piszę o pracy, nie myślę o niej i zajmuję się tym, co lubię (poza pracą)– domem, gotowaniem, pieczeniem i książkami. Tak za nimi tęsknię! To nie jest tak, że nie czytam, czytam cały czas, namiętnie i nieustająco, chwytając ulotne, wolne chwile. Ale brakuje mi takiego powolnego delektowania(...)masę. Ilość jogurtu i cukru można regulować do smaku. 3. Do misy lub kubka blendera włożyć wszystkie składniki na placuszki z wyjątkiem owoców. 4. Zmiksować całość na gładką, dość gęstą masę. 5. Ciasto przelać do misy, dodać borówki, delikatnie wymieszać. 6. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać, przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. 7. Na patelnię wylewać porcje ciasta. Smażyć bez
W mojej kuchnimasa stanie się sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać delikatnie mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać dodając 2 łyżki oleju. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 160 stopni. Wykonanie masy budyniowej: Szklankę mleka (250ml) zagotowujemy. Drugie 250ml mieszamy z cukrem i mąką. Tę mieszaninę dolewamy powoli do gotującego się mleka i mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Cały czas(...)Masę studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy miękkie masło i miksujemy. W razie gdyby w masie zrobiły się grudki można ją przetrzeć przez sito. Wykonanie dekoracji - masy krówkowej: Rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojone na kawałki krówki i dodajemy 2 łyżki mleka. Mieszamy, aż masa stanie się jednolita. Warstwy: Na upieczony i wystudzony biszkopt nakładamy masę budyniową. Na masie budyniowej układamy bezy polewając
Mania Wypiekaniabędę idealne na BEZĘ ) i zagniatamy ciasto. Wszystko ręcznie lub szybciej – w misie malaksera. Ciasto dzielimy na części, pakujemy w folię, lekko spłaszczamy na placki i chłodzimy minimum godzinę. Ciasto po schłodzeniu wyjmujemy na stolnicę, dajemy mu się chwilę ogrzać i wałkujemy na grubość 5-7mm, na wałku przenosimy je nad foremki. Foremki dokładnie wylepiamy ciastem, przycinamy brzegi(...)dwie o średnicy 12cm. Ciasto dziurawimy do dna, żeby równo się piekło. Jeśli macie specjalne obciążniki do pieczenia kruchych ciast, można nimi wysypać ciasto na czas pieczenia. Jeśli ich nie macie i ciasto się gdzieś podczas pieczenia za bardzo wybrzuszy – spokojnie można je lekko docisnąć kuchenną rękawicą. Po wylepieniu foremek wkładamy ciasto na kolejne 30 minut
Karo in the Kitchencukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło. Wymieszać. Jaja z masłem dodać do mąki. Wymieszać. Wyrabiać ciasto ręką, dolewając stopniowo mleko. Zagnieść ciasto na gładką masę. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Nadzienie (wystarcza na połowę ciasta; drugą połowę posmarowałam powidłami śliwkowymi) 100 g serka śmietankowego jajko (małe!) 6 łyżek amarantusa ekspandowanego 2-3 łyżeczki(...)łyżki posiekanej melisy cytrynowej Roztrzepać jajko z cukrem. Dodać serek. Wymieszać na jednolitą masę. Dodać amarantus i melisę. Wymieszać. Dosypać jagody goji. Wymieszać. Odstawić na ok. pół godziny. Po wyrośnięciu ciasto wyrobić ponownie i rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm. Rozprowadzić nadzienie serowe na cieście. Warstwa powinna być cienka, by się nie wylewała po pokrojeniu. Jeśli używamy dżemu
Weekendy w domu i ogrodziemąki 1/2 kostki masła 1 żółtko szczypta soli Ciasto należy szybko zagnieść i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę albo tartę na wysokość ok 3cm). Ponacinać ciasto nożem (albo ponakłuwać widelcem) i podpiec przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto nie powinno się zrumienić. Nadzienie: pęczek zielonych szparagów(...)razem, aby szparagi troszkę zmiękły (będzie je łatwiej układać na kruchym cieście). W misce roztrzepać jajka z odrobiną soli i pieprzem (uwaga na sól, boczek jest dość słony). Szparagi z boczkiem poukładać na podpieczonym cieście. Zalać całość masą jajeczną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok pół godziny, aż jajka się zetną. Na koniec rozkruszyć na wierzchu
Kulinarne Inspiracjeurosło i bardzo wygodnie przełożyło się do formy. A na koniec bez problemu umyłam garnek po cieście. Przy klasycznym chlebie ciasto "lubi" przyschnąć na ściankach i trzeba trochę wysiłku, by je zmyć. Jeśli ktoś kiedyś przekroił żołądź, na pewno wie, jaki zapach się wtedy unosi. Zagniecione ciasto pachnie dokładnie tak samo (mąka nie ma tego zapachu). Składniki (na keksówkę(...)pęcherze powietrza w masie, dodaję żurawinę. Całość mieszam, przykrywam wilgotną ściereczkę i odstawiam do wyrośnięcia na noc. chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie tuż po wyrobieniu ciasta chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie po wyrośnięciu W niedzielę rano : sporą garść ciasta odkładam na następny raz i wkładam do lodówki. Resztę ciasta przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do ponownego
Weekendy w domu i ogrodzieDomowe ciasteczka dla psa to zdrowa alternatywa dla sklepowych przysmaków bez dodatku chemii i ulepszaczy. Proste składniki. Razowa mąka, spora ilość świeżej marchewki, prawdziwe masło i miód. Tylko cztery elementy, a radość psiaka bezcenna. Moje psy asystowały mi prawie na każdym kroku przygotowań. Uwielbiają marchewkę a zapach masła nęci chyba każdego czworonożnego pupila. Czy ciasteczka są smaczne(...)kawałeczki. Mąkę wrzucić do miski, dodać pokrojone na małe kawałki masło, wlać miód, wsypać marchewkę. Wyrobić ciasto na jednolitą, gładką masę. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C z termoobiegiem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE
maniapieczeniaściska! Jeszcze w klimacie lekko walentynkowym, mam dla Was dzisiaj wyjątkowo pyszny deser. Maleńkie, zgrabne finansjerki. Idealne, gdy zostaną Wam białka (na przykład po pączkach), a bezy akurat nie są najbardziej pożądane. Babeczki pieczone w formie do mini muffinek wyglądają ślicznie, a smakują po prostu obłędnie! Intensywnie czekoladowe, lekkie i delikatne, z chrupiącą, cytrynowo-migdałową kruszonką. Tak jak czekoladę(...)przygotowania ciasta. Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Do czekolady dodać migdały, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W misce ubić białka na sztywną pianę, partiami dodawać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami, wierzch posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzedecydujecie się na użycie przecieru lub pulpy, wtedy do garnka wrzucacie upieczoną paprykę, bakłażan i masę z pomidorów. Pastę blendujemy wedle upodobania, na bardzo gładko lub tak, aby były widoczne fragmenty warzyw. Niektóre przepisy podają jeszcze w składnikach natkę. Możecie próbować z nią lub bez. Jeśli pindżur ma troszkę mdły smak, można na sam koniec dodać 2-3 łyżki(...)cukru 8 papryk czerwonych 1 główka czosnku 1 papryczka chili ocet jabłkowy 1,5 kg pomidorów lub przecieru Sposób przygotowania Bakłażana pieczemy ok 30-40 min w 180 stopniach Papryki myjemy, dzielimy na ćwiartki lub połówki i pieczemy do poczernienia miejscami skórki. Gorące papryki wkładamy do plastikowej torby i szczelnie zawiązujemy. Papryki odstawiamy na 15-30 min i obieramy
Mieszam w Garnkulekko cytrynowe, dobrze schłodzone, orzeźwia. Do jego przygotowania możemy zrobić biszkopt bez masła, jak na przykład w przepisie „ Biszkopt z musem truskawkowym ”, polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England oraz White Rose . Ciasto malinowe z polewą adwokatową Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 150g cukru(...)maliny do dekoracji Ciasto: 1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 3. Do maślanej masy dodać mąkę, wodę gazowaną i skórkę
Mała Cukierenkaporzeczki (około 250 ml) Beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 200 g masła 3 łyżki amaretto ( dałam soplice orzechową) Dodatkowo: 100 g posiekanych migdałów Wykonanie: Z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części(...)blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Placki smarujemy dżemem porzeczkowym i pieczemy w temp. 175*C przez 15 minut jeżeli ktoś mnie ma dwóch jednakowych blaszek i jednoczesne pieczenie dwóch ciast nie jest możliwe , można je oczywiście piec oddzielnie c ja też uczyniłam dla pewności :) jeżeli nie mamy termoobiegu, w połowie pieczenia zamieniamy blaszki miejscami
W Moim Magicznym Domubez masła). Złożone ciasto wkładamy do lodówki na 30-40 minut (im bardziej schłodzone, tym lepszą będzie mieć konsystencję). Wyciągamy ciasto z lodówki i kolejny raz rozwałkowujemy w prostokąt i grubość 0,5 cm (nasze ciasto ma już teraz 9 warstw). Składamy znów na 3 i kolejny raz wkładamy do lodówki na 30-40 minut. Jeszcze raz wyciągamy ciasto(...)ładny kształt z uszami. Zawijamy rogale zaczynając od podstawy, lekko ją „rozkładając na boki”, formujemy rogale i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Rogale pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w rozgrzanym piekarniku (180-200 stopni) przez około 35-45 minut. Rogale powinny być zarumienione. Gdy lekko przestygną polewamy je lukrem (cukier puder wymieszać z niewielką
Pociąg Do Kuchniciasto drożdżowe bez kruszonki... W cieście nie ma ani grama produktów zwierzęcych więc może być ciastem wegańskim, dla mnie nie ma to akurat znaczenia ale ciasto warte jest polecenia bo jest przepyszne, wilgotne, dość puszyste (pomimo braku jajek), nic tylko zajadać. Z dnia na dzień smakuje coraz lepiej... :-)Piekłam na ciemnej blaszce 38x24cm.Składniki ciasta:- 500g mąki orkiszowej(...)posypania ciasta (nie trzeba)- śliwki, ilość wg uznaniaWszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, powinniśmy otrzymać kruche ciasto, które rozkruszymy na naszym placku. Ja przygotowuję kruszonkę bezpośrednio przed posypaniem.*Przecier dyniowy:Możemy go przygotować na dwa sposoby:1. Dynię kroimy na małe kawałki, dodajemy odrobinę wody i dusimy w garnku do miękkości, trwa to chwilę. Następnie całość miksujemy na gładką masę
Smaczne Zdrowewsypać do CC Major Kenwood i zastosować mieszadło elastyczne. Wymieszać ,aż uzyskają konsystencję puree. Gdy ostygną, dodać do nich jajko, mąkę oraz sól. Masę ponownie wymieszać oraz podzielić na części. Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta na kopytka utworzyć wałeczki grubości palca, delikatnie spłaszczyć, a następnie kroić ukośne kluski. Tak powstałe kopytka należy wrzucać na osoloną i gotującą się(...)troszkę bardziej skomplikowane..ja zrobiłam coś podobnego..ale po naszemu ...Na gnocchi też pora przyjdzie! Kopytka, które zostaną na drugi dzień możecie..śmiało zapiec, albo w foremce do pieczenia- ja ją nazywam indywidualnej- gdyż to jedna duża porcja. Nalejcie salsy pomidorowej, włóżcie kopytka, dodajcie kawały sera żółtego na wierzch i do piekarnika. Po roztopieniu sera, posypcie ziarnami od Ziarenkowo
Z Kuchni Do KuchniCiasto piaskowe z uroczym sercem niespodzianką. Na Walentynki, Dzień Matki i każdą inną ważną dla Was okazję. Wykonanie ciasta jest wbrew pozorom bardzo proste, zabiera tylko
maniapieczeniaTym razem robimy odstępstwo od reguły, która mówi, że to Marcin robi muffinki. Postanowiłam zrobić muffinki na bazie ciasta z babki wielkanocnej. Podobno wyszła bardzo dobra
Ania i Marcin gotująSzukając pomysłów na domowe batony, ciasteczka i w ogóle przekąski trafiłam na bloga Grzegorza Mniam Mniam . Popatrzyłam, poczytałam i zrobiłam. Batony o smaku czekolady i
Życie zaczyna się w kuchniSernik cappuccino to ciasto które nie wymaga pieczenia tylko chłodzenia a przygotowuje się je bardzo szybko. Ciasto idealne na ciepłe dni i nie tylko, świetnie
Kulinarne Fantazje Mariolimasa się zwarzy, proszę się nie przejmować. Następnie dodać melasę i wymieszać do połączenia składników. 3. Do mąki 2 i 3/4 szklanki dodać sodę, sól i cynamon, wymieszać. 4. Przygotowaną mąkę dodać do masy z melasę i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Odstawić mikser i ciasto zagnieść rękoma. Jeśli będzie zbyt klejące, dodać jeszcze mąki około 1/4 szklanki. Ciasto wstawić(...)lodówki na koło 30 minut. 5. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki, obtaczać w cukrze i układać je na blaszce do pieczenia, lekko spłaszczać ( patrz film ). Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia lub matą silikonową do pieczenia. 6. Ciasteczka piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Udanych wypieków
Mała Cukierenkapisałam na fp że chce mi się zjeść coś słodkiego, ale bladego pojęcia nie miałam, co by to mogło być. Zaczęłam więc rozmyślać, kombinować, że skoro gorąco, to bez pieczenia, bo kto wytrzyma w kuchni od nagrzanego piekarnika... I tak właśnie powstał taki śliczny "Cudaczek". Słodkie ciacho z owocami i sernikiem w środku. Nie dość, że się(...)śmietanki 4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą) 1 galaretka truskawkowa z pianką (Winiary) posypka czekoladowa 3 brzoskwinie (świeże) listki świeżej mięty Sposób przygotowania: 1. Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę maślanych herbatników. 2. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy jak na opakowaniu. 3. Jabłka obieramy i ścieramy
Kuchnia w czekoladziePyszne, chrupiące ciasteczka owsiane, bez dodatku białego cukru, bez pszenicy. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnię..., ale nie tylko. Ja swoje przygotowałam z dodatkiem orzeszków, do połowy ciasta dodałam także pokruszoną czekoladę z jajka niespodzianki (tu już niestety cukier był... ale za to ten smak...), obydwie wersje były przepyszne. Baaardzo chrupiące i bardzo wciągające. Zasmakowały(...)masy dodałam także połamaną na mniejsze kawałki czekoladę z jajka niespodzianki) W misie miksera ucieramy miękkie masło z dodatkiem cukru trzcinowego, ksylitolu i ksylitolu z wanilią (lub cukrem waniliowym) na puch. Następnie dodajemy jajko, masę ucieramy. Dodajemy partiami płatki wymieszane z mąką, solą i sodą, całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy bakalie (u mnie same orzeszki), mieszamy. Z masy odrywamy
Smaczne ZdroweOstatnio nie mam zbyt wiele czasu na pichcenie. Dziś korzystając z dnia wolnego postanowiłam zrobić naleśniki czekoladowe i dżem z pomarańczy, ale o nim innym razem
Niebieski kubek z kawakremem. Nie bez powodu Nigella Lawson nazywana jest domową boginią :-) Połączenie kwaśnej, orzeźwiającej limonki z czekoladą to mistrzostwo smaku. Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam to ilość cukru, na tym polu nigdy z Nigellą się nie zgadzam i po raz kolejny przekonałam się, że intuicja mnie nie zawiodła a ciasto choć pozbawione(...)skórka starta z jednej limonki (umytej i wyszorowanej szczoteczką) oraz: cukier puder do posypania Dno okrągłej lub w kształcie serca formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować cienko masłem. Czekoladę połamać na małe kawałki, masło pokroić. Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej: przygotować garnek lub rondel z dopasowaną do niego wielkością metalową lub szklaną
maniapieczeniabardziej nigdy ich nie robiłam. U nas w Małopolsce nie ma zwyczaju ich pieczenia. Ale postanowiłam zrobić takie, które może choć trochę będą dorównywać smakiem i wyglądem tym oryginalnym rogalom z Poznania. Wyszły przepyszne, choć nie takie ładne jak te oryginalne :) Ciasto: szkl ciepłego mleka op. drożdży instant (7g) 1 jajko 3,5 szkl mąki 3 łyżi cukru szcz(...)obrać, orzechy odcedzić po 10 min. Orzechy, migdały i mak zmielić 2x w maszynce. Dodać cukier puder, miód, skórkę pomarańczową, pokruszone biszkopty i aromat migdałowy. Dodać tyle śmietany aby masa była nie za gęsta ani za rzadka. Ciasto: W dużej misce wymieszać suche składniki. Ciepłe mleko wymieszać z jajkiem i olejkiem waniliowym. Połączyć wszystkie składniki, dodać 25g miękkiego masła
Smakołyki Asisobie czas pod kocykiem, przy książce, na pogaduszkach z mężem, przy dobrym filmie… Dlatego nas ostatnio tutaj mniej niż więcej ale pasja do wspólnego pieczenia zawsze wygrywa Mamy dla Was wspaniałe ciasto. Idealne na tą porę roku. Serniczek na czekoladowym brownie spodzie, z jabłkami, z cynamonem i gałką muszkatołową, polane karmelem i posypane kruszonką. Czego chcieć więcej(...)krótką chwilę. Na sam koniec dodajemy mąkę i ubijamy do połączenia. Formę okrągłą o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Wylewamy brownie na spód i wygładzamy. Odstawiamy na bok i przygotowujemy masę serową. Masa serowa: 450 g serka kremowego np. Philadephia 3 jajka 150 g cukru kryształu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Made By Mom And Sonzdąży rozkwitnąć. Ale tak naprawdę nie ma świętowania bez ciasta. Czekoladowego ciasta. Tak się składa, że mamy jedno na stanie:) Jakiś czas temu szukałam sposobu na poradzenie sobie z naszymi burakami. Trafiłam wtedy na tą stronę i to był strzał w dziesiątkę. Pyszne, nie za słodkie czekoladowe ciasto, nie tak wilgotne jak to , ale za to z przepyszną(...)należy, w kąpieli wodnej. W misce mieszamy jajka, cukier i olej. Stopniowo dodajemy utarte buraki, stopioną czekoladę i syrop waniliowy. Osobno mieszamy kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy do masy buraczano-jajecznej i dobrze mieszamy. Wlewamy do formy i pieczemy około 50 minut, do momentu aż dźgulec wbity w ciasto jest suchy. Studzimy ciasto w formie
les mirabellescienkie i chrupiące. Oprócz tego, że smakują obłędnie mają jeszcze jedną dużą zaletę - można je w całości przygotować w robocie kuchennym, stojącym mikserze lub za pomocą ręcznego miksera. Bez wyrabiania ciasta, wałkowania i wycinania - szybko, łatwo i przyjemnie ;) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki białego cukru 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka sody(...)mieszamy razem w misce. Do zmiksowanego z cukrem masła dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy, kiedy składniki się połączą dodajemy po trochu mąkę z sodą i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy czekoladowe dropsy i mieszamy łyżką. Ciastka możemy nakładać na blaszkę za pomocą zwykłej łyżki, ja skorzystałam z nowego zakupu i spisał się świetnie :) Nakładając ciastka na blaszkę
CiastkozercyZbliżała się mała uroczystość i wypadałoby przygotować tort, zaczęłam więc wertować książkę 'Kuchnia Polska' by znaleźć coś ciekawego- bez dodatku mąki pszennej, ponieważ staram się jej unikać- i wtedy natknęłam się na migdałowy biszkopt.Biszkopt na jajkach i zmielonych migdałach, z dodatkiem kakao zaintrygował mnie na tyle, że musiałam go upiec.I parę słów o tym biszkopcie: jest wilgotny(...)pianę.Zmielone migdały wymieszać z utartymi żółtkami, a potem delikatnie wmieszać pianę z białek.Foremkę (28cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok 40min. (lub do suchego patyczka).Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.Masa kokosowa:Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem, dodać wiórki kokosowe i wymieszać.Potem wmieszać mascarpone.Polewa czekoladowa:Zagotować wodę
Kraina Miodem Płynąca