ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:314/467)

Ciasto marlenka -pyszne i rozpływające się w ustach :-) 130203

łyżki sody oczyszczonej -1 łyżka octu -2 jajka masa  -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3 szklanki mleka -400g masy kajmakowej -250g margaryny lub masła dodatkowo -garść orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę. Gdy będzie stygł przygotujemy spody. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy 2 budynie rozrabiamy(...)osobnej miseczce mieszamy ocet z sodą i dodajemy do masy, mieszamy -masa ściemnieje.  Ściągamy masę z ognia i studzimy około 10 minut. Następnie do masy dodajemy 2 jajka i przesianą mąkę. Wszystko mieszamy a gdy zgęstnieje wyciągamy na blat i zagniatamy ciasto. Jak się klei trzeba podsypać mąką. Ciasto ma być elastyczne i błyszczące. Dzielimy je na 6 równych

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik chałwowy z całymi kawałkami chałwy 214

Sernik chałwowy z całymi kawałkami chałwy Wiem, że chałwa to nie jest typowy składnik którego używamy latem. Wiem, że należy jak najwięcej korzystać z darów natury

Relaxtime
Babka z pomarańczową skórką + za co cenię zakupy na Frisco.pl 242

bez problemu je znalazłam To mój ulubiony dodatek do ciast, dlatego zamówiłam ich mały zapas. Dzięki czemu mogę Was dziś zaprosić na kolejny pyszny przepis – babkę z dużą ilością pomarańczowej skórki. Idealna do kawy (którą nabyłam na Frisco.pl ) lub herbaty, a co najważniejsze prosta i szybka w przygotowaniu. Spróbujcie. Składniki: 5 jajek klasy M (najlepiej wiejskich, dodają ciastu(...)żółtek dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, aromat pomarańczowy oraz olej. Wszystko razem miksujemy na małych obrotach, aż do połączenia składników (uzyskamy coś w rodzaju „kruszonki”). Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, znów chwilę miksujemy.  Na koniec wlewamy ubite białka i chwilę miksujemy całość na małych obrotach, tylko do połączenia składników. Masę wylewamy do natłuszczonej i obsypanej

Słodkie okruszki
Brownie z białej fasoli (wegańskie, bezglutenowe) 349

biała fasola (bez obaw - kompletnie niewyczuwalna), można też użyć fasoli czerwonej i zmniejszyć ilość kakao. Z malin nie rezygnujcie, bo idealnie dopełniają smak ciasta (w sezonie na pewno użyję ich więcej). Brownie jest bardzo smaczne, dowodem tego jest fakt, że mój mąż chętnie sięgał po dokładkę, a przyznam, że nie jest fanem eksperymentalnych ciast :) Składniki (na formę 22x22(...)Następnie przełożyć ją do dużego naczynia malaksera, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz jagód goji) i wszystko zmiksować na gładką masę. Na koniec łyżką delikatnie wmieszać jagody goji. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem roślinnym i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 50 min. Po upieczeniu wyjąć papier z ciastem i przenieść na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Polewa

Domowa Cookierenka Agi
Sernik z makiem i jabłkami Siostry Anastazji 348

zajadać je bez końca pozwalając sobie na chwilę rozpusty. Brzmi dobrze, prawda? Smacznego! Składniki [CIASTO KRUCHE]: 200 g margaryny (lub masła) 400 g mąki 200 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części. Jedną część pieczemy w 180 stopniach(...)wykładamy na surową część ciasta kruchego. Składniki [SER]: 0.5 kg sera białego 100 g masła 200 g cukru pudru 5 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Ser mielimy, a następnie zmielony ser dodajemy stopniowo do masła. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek

psgotujemy
Piegusek z wyjątkową polewą czekoladową 171

Piegusek - przepyszne ciasto z dodatkiem maku. Mak dodany jest w całości, bez potrzeby mielenia, dlatego przyjemnie chrupie "między zębami". Ciasto bardzo proste do przygotowania, a poprzez mak w swoim składzie idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Dodatek skórki pomarańczowej dodatkowo, bardzo świątecznie aromatyzuje babkę. Idealna na małą pauzę w towarzystwie kubka kawy pośród świątecznej krzątaniny. Babeczkę wieńczy przepyszna, błyszcząca(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanka mleka 1 łyżeczka pasty z wanilii 2-3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej Składniki na polewę: 3 łyżki kakao 2-3 łyżki masła 4 łyżki cukru lub ksylitolu 1 płatek żelatyny = 1 łyżeczka 3-4 łyżki gorącej wody   Wykonanie: odmierzyć i wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Odzielić żółtka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłecznik z orzechową kruszonką 185

bardzo polecam…     Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka     Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne(...)odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm. Równomiernie ją rozprowadzić i docisnąć dłonią, robiąc 3cm brzeg.     5. Przygotowany spód posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wierzch posypać resztą

Mała Cukierenka
MAKOWIEC 186

drożdże. Wsypałam sól i cukier. Dodałam masło i śmietanę. Wszystko zagniotłam. W razie potrzeby można dodać więcej śmietany. Ciasto wyszło elastyczne i ładnie odchodziło od ręki. Przykryłam je ściereczką i odstawiłam na około godzinę, żeby urosło. Gdy ciasto rosło zabrałam się za masę makową. Mak zalałam wodą i gotowałam go około pół godziny. Odcisnęłam go przez gazę. Następnie dwukrotnie(...)masy. Można też posiekane orzechy. Mieszałam na wolnym ogniu przez około 5 minut. Wystudziłam. Ubiłam pianę z białek.  Dodałam ją do wystudzonej masy makowej. Delikatnie wymieszałam. Wracajmy do ciasta. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na trzy części. Rozwałkowałam je cienko. Rozsmarowałam na nie masę makową. i zawijałam w rulony. Owinęłam każdy makowiec luźno papierem do pieczenia. Piekłam makowce

potrawyregionalne
Jabłecznik z orzechową kruszonką 438

bardzo polecam…     Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka     Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne(...)odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm. Równomiernie ją rozprowadzić i docisnąć dłonią, robiąc 3cm brzeg.     5. Przygotowany spód posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wierzch posypać resztą

Mała Cukierenka
Tarta Bakewell Gordona Ramsaya 163

dłużej będziemy to robić, tym ciasto będzie twardsze.  Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Pozostawiamy nieco, wystającego poza formę, ciasta. Formę wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie lokujemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na około 15 minut (aż zarumienią się brzegi). Odstawiamy do przestygnięcia. Z resztek ciasta możemy przygotować paski na kratownicę. Składniki(...)Przygotowanie wypełnienia: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i wanilię, dokładnie mieszając. Następnie wsypujemy migdały i mąkę.  Spód wyrównujemy - ucinając upieczone, dodatkowe ciasto i wykładamy na niego (spód) dżem truskawkowy (cienką warstwę). Na konfiturze lokujemy migdałową masę. Jeżeli pozostawiliśmy kawałki ciasta na kratownicę - teraz ją układamy. Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni

Życie zamknięte w smaku
Rabarbarowa euforia. 169

rabarbaru niepełna szklanka cukru (1 szklanka - 3 łyżki) 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kakao słodkiego (takiego dla dzieci np. Puchatek, Nesquik) 3 łyżki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)budyń ostygnie dodajemy do niego rabarbar, mieszamy i przygotowujemy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 175-180 stopni C. W misce łączymy wszystkie suche składniki, następnie kolejno wlewamy mleko, olej, ekstrakt wanilii, gorącą kawę i mieszamy ciasto mątewką lub szpatułką. Następnie wbijamy jajka i znów mieszamy, aż otrzymamy gładką, jednolitą masę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto (jest dość rzadkie

Rozpustne gotowanie
Makowiec świąteczny. 228

Pozbierałam przepisy od kilka osób wzięłam z nich co najlepsze i oto jest- pyszny świąteczny makowiec. Spód taki jak na sernik z rosą!Forma 30x25 Masa makowa SKŁADNIKI: 1 kg. maku (2 łyżki masy zabieram na makiełki wigilijne) 3/4 kostki masła 3/4 szkl. cukru 6 jajek 2 łyżki kakao 3/4 słoika powideł śliwkowych (słoik 200ml) 2-3 łyżki miodu(...)roztopić, dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować

Kuchnia Beaty
CIASTO Z KASZY JAGLANEJ Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI 329

wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie zdrowe słodkości. To ciasto to samo zdrowie, kasza jaglana gotowana z mlekiem roślinnym, z dodatkiem ksylitolu, żurawiny i orzechów, bez mąki, bez tłuszczu. Inspiracją był przepis znaleziony na instagramie Anny Lewandowskiej. Ja wprowadziłam dodatkowo małe zmiany, które dopełniły całości. Piekłam w tortownicy 25cm. Składniki: - 1,5 szklanki suchej kaszy - 1litr mleka(...)przekładamy do miski, dodajemy sparzoną żurawinę, rozdrobnione (tłuczkiem) orzechy, uprażone ziarna słonecznika, ekstrakt waniliowy i ksylitol. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie była to tortownica. Masę wygładzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C, pieczemy na termoobiegu ok.60 minut. Można zajadać po kilkuminutowym schłodzeniu. Jest przepyszne zarówno na ciepło

Smaczne Zdrowe
Babka Jagodowa 155

Najważniejsze to mieć pomysł, bo bez pomysłu nic nie będzie. Naprawdę, czasem ciężko wymyślić co będzie najlepszym deserem na rodzinny obiad. Ja na przykład nigdy nie mogę się zdecydować na jeden deser, zawsze muszę zrobić co najmniej 3. Bo albo ktoś akurat może nie mieć ochoty na suche ciasto i będzie wolał zjeść coś z budyniem, albo np. ktoś(...)soliok. 2 szklanek jagódSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180`C.Na samym początku ubijamy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.Śmietanę dodajemy stopniowo do masy na przemian z suchymi składnikami. Ciasto przelewamy do formy na babkę ( z kominkiem ) posypując

Słodkie Przyjemności
Piernik na Boże Narodzenie 433

Ciasteczka już upieczone, teraz czas zrobić piernik. Tradycyjny stół wigilijny nie może obejść się bez piernika, tego uwielbianego przeze mnie i moją rodzinę ciasta. Niektóre

upichcic
Ewolucja, czyli od muffina do cupcake'a. I Dzień Mamy 153

Uwielbiam muffiny! Za mnogość kombinacji smakowych, za to, że są banalnie proste w przygotowaniu, za to, że zawsze się udają i nigdy się nie nudzą. Hmm

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto gruszkowe z kaszą jaglaną 171

Kolejne zdrowe ciasto z mega dawką witamin i minerałów. Smak gruszki, zapach miodu, chrupkość kaszy i orzechów – to same przyjemne doznania

To co kocham
Tarta kremowa z truskawkami 133

samo co zagraniczne,które są bez smaku.Chciałam poczuć wiosnę i stąd te ciasto :) Ciasto kruche 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli 4 łyżki zimnej wody Przesianą mąkę,masło,cukier puder i sól zmiksować w malakserze.Dodać żółtka,zimną wodę i lekko wymieszać.Ciasto wyjąć na blat obsypany mąką(...)schłodzić jeszcze przez 15 minut.Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową i obciążyć kulkami ceramicznymi,fasolą lub ryżem (kto co ma w domu).Piekarnik nagrzać do 180 º C i wstawić ciasto na 10 min.Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze ok.10 minut lub do zrumienienia.(Nie przepiec ciasta bo będzie twarde).Wyjąć

Anielskie wypieki
Tarta z brzoskwiniami na orzechowym spodzie. 152

pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i chłodzimy około 1 godz. Brzoskwinie jeśli z puszki odcedzamy i kroimy w plasterki. Jeśli są świeże to zdejmujemy skórkę i również kroimy w plastry. Ciastem po schłodzeniu wylepiamy dno formy do tarty o średnicy 26cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia (wcześniej pomiętym) który mocno dociskamy i wykładamy obciążniki(...)fasola czy inne specjalne kulki). Pieczemy około 20 min w 180C. Po tym czasie zdejmujemy obciążniki i pieczemy jeszcze 5 min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Budyń, mleko, żółtka, jajko i cukier miksujemy razem. (jeśli budyń jest słodzony to zmniejszamy ilość cukru z przepisu) Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy  brzoskwinie pokrojone

Radość kipiąca uśmiechem.
Piernik z suszoną śliwką 168

Boże Narodzenie bez piernika, makowca? Jakoś dziwnie to brzmi. Fakt, że istota świąt tkwi w zupełni innym wymiarze i to on jest najważniejszy.Jednak oprawę wszystkiego stanowią różne zwyczaje, obrzędy, tradycje.Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych(...)czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia.Jajka ubić z cukrem, dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt  i skórkę pomarańczową, zmiksować.Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach.Pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać.Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać

W kuchennym oknie Ewy
PIERNIK NA PIWIE MIODOWO-CHLEBOWYM Z DOMOWYM POWIDŁEM I MASĄ PIWNO-POMARAŃCZOWĄ. 208

czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała.Następnie przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis na nią tutaj: KLIKNIJ. MASA - WYKONANIE:Odmierzamy pół butelki piwa (szklankę) i doprowadzamy do wrzenia, w drugiej szklance piwa rozrabiamy(...)dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczową.POLEWA - WYKONANIE: Mleko zagrzać, dorzucić połamaną w kostki czekoladę, dołożyć masło i na bardzo małym ogniu, najlepiej trzymając garnek nad palnikiem połączyć na jednolitą masę wszystkie składniki, nie dopuszczając do wrzenia. Na koniec dodać otartą skórkę z pomarańczy i bardzo dokładnie wymieszać.PIWO!To jest zamknięty w butelce raj na ziemi nie tylko dla pasjonatów

Wypisz Wymaluj
Sernik jagodowy pod bezową chmurką 241

mojprzepisna.pl | Sernik jagodowy z bezową chmurką Wszyscy pieką serniki jagodowe, więc upiekłam i ja. Dla mnie jagody są troszkę kwaśne dlatego świetnie komponują się ze słodką

moj przepis na
Świąteczna beza orzechowo-cynamonowa 146

Dzisiaj mamy propozycję świątecznej bezy z kremem orzechowym i cynamonowo-czekoladowym Najpierw składniki: Beza: - 5 jajek (białka) - 300g cukru - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżeczka cynamonu - 1

Kuchenne Wariacje
Zielona baba wielkanocna 274

Już za tydzień Wielkanoc.  Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w

Sajkofanka smaku

Proponowane wyszukiwania