Ciasto to spostrzegłam u Marzenki i tak mi się spodobała prostota jego wykonania, że postanowiłam je zrobić, oczywiście delikatnie je zmodyfikowałam gdyż zamiast kawy inki użyłam
Gotowanie...to proste !Niedziela bez ciasta? Na pewno nie.. dziś zachęcam do wypróbowania bardzo znanego w internecie ciasta "Shrek". Naprawdę warto :) Ciasto Shrek Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: Na biszkopt: 3 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Kubusiowa: 900 ml soku Kubuś( zielony) 2 budynie waniliowe/śmietankowe Masa śmietanowa 250 ml śmietanki 30-36% 1 galaretka agrestowa Dodatkowo 2 opakowania delicji Polewa czekoladowa(domowa/kupna) Sposób wykonania
Smaki NataliiZaczynam doskonalić sztukę wyrobu pysznych słodkości bez użycia do tego piekarnika dlatego też dziś powstały Domowe Bounty ! Bo w sumie dlaczego wszystko mamy piec, przecież tyle jest pyszności których nie trzeba ani gotować ani piec po prostu, super łatwe, łączymy składniki i gotowe! Przecież brak piekarnika nie może nas ograniczać w tworzeniu jedzenia! Pomysłowość jest najważniejsza! W dzisiejszym odcinku(...)się sprawdza polewa do ciast. Do dzieła!!! Śmietankę z masłem podgrzewamy do roztopienia masła i polewamy tym wymieszane z cukrem pudrem wiórki. Ja nie miałam cukru pudru więc w śmietance i maśle rozpuściłam zwykły biały cukier i tym polałam same wiórki. następnie robimy z powstałej papki kulki- moje były wielkości orzecha włoskiego i mniejsze. Początkowo masa nie chciała się zbijać
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: Biszkopt: 3 jajka, 100g cukru, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Warstwa biała z galaretkami: 4 galaretki o różnym smaku ( ja miałam o smaku wiśniowym, truskawkowym, agrestowym, pomarańczowym ), galaretka cytrynowa, 2 czubate łyżki cukru pudru, 500g jogurtu greckiego. Warstwa górna: 2 galaretki o smaku(...)sztywną pianę razem z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząć wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Wlać do blaszki, takiej samej rozmiarem jak było pieczone ciasto miodowe. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut
W kuchni u Monikiwymiarach 25x40 wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Przekładamy gotowe ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt i z wysokości 40 cm upuszczamy w blaszce na podłogę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy 2 biszkopt. Poncz do nasączenia(...)biszkopt, nasączmy połową ponczu, wykładamy całość kremu z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączmy pozostałą częścią ponczu. Całość tortu, boki i górę, smarujemy mniejszą częścią kremu twarożkowego (bez brzoskwiń). Schłodzić. Gdy masa ładnie zgęstnieje, cały tort smarujemy połową kremu do dekoracji. Ozdabiamy dowolnie. Ja przygotowałam tort z okazji chrztu mojego synka. Oto dekoracja. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomikuchni szykując dzisiejsze ciasto. Ledwo co się wyrobiłam na popołudniowe zajęcia, ale uznałam, że jeżeli nie zrobię zdjęć ciasta przed wyjściem, to po moim powrocie do domu, mogę już zastać pusty talerz. Dużo się nie pomyliłam. Co do ciasta, wyszło pyszne. Pigwa nie należy do słodkich owoców, ale w połączeniu z ucieranym słodkim ciastem i kruchymi orzechami mogę śmiało(...)C.Na sam początek należy miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz ziarenkami wanilii na puszystą masę, następnie kolejno dorzucać żółtka wciąż mieszając. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy połowę do masy maślanej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Połowę przesiewamy do ciasta i lekko całość mieszamy. Następnie dodajemy drugą część piany i mąki i mieszamy
Słodkie PrzyjemnościTeoretycznie sięgając po "słodkie" grzeszymy (i o Boga mi tu wcale nie chodzi). Bezglutenowi weterani (i inni "nietolerancyjni") grzeszą podwójnie, więc i cierpią katusze dwa razy
Wypisz WymalujTo ciasto było absolutnym eksperymentem, nawet nie liczyłam na to, że wyjdzie. Okazało się, że jest nie tylko puszyste, ale też nie jest suche jak większość
Quinoa Raz!Do zrobienia tego ciasta zamierzałam się już bardzo dawno, aż w końcu się zmobilizowałam i zrealizowałam swój plan :) I teraz żałuję, że nie przygotowałam tegoż właśnie
Zrób to smaczniemasa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką. Przykryć ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc). Ciasto zagniatałam rano, a wypiekałam wieczorem . Rano ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte. Odłożyć ok. 220 g masy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechować w lodówce. Do reszty ciasta dodać(...)oliwki pokrojone każda na 3 krążki. Wmieszać oliwki w ciasto drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na ok. dwie godziny. Wierzch ciasta można posypać mąką bezglutenową i przykryć wilgotną ściereczką lub ciasto w keksówce włożyć do plastikowej torby i szczelnie zawinąć. Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika. Ustawić termostat
Weekendy w domu i ogrodzieciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Końcowe przygotowanie ciasta z wiśniami : Wyrośnięte ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (można blaszkę wysmarować tłuszczem ) i równo rozprowadzam dłonią w blaszce . Aby ciasto nie kleiło się do dłoni, dłoń smaruję olejem. Blaszkę nakrywam ściereczką i dostawiam jeszcze(...)żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Pieczenie ciasta z wiśniami : Na wyrośnięte ciasto układam wydrylowane wiśnie delikatnie je wciskając, jedną wiśnie obok drugiej. Górę posypuję kruszonką. Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może się wahać
Uwaga Babcia GotujeI znowu to samo – muffinki Musicie mi to wybaczyć, ale uważam, że to genialna, słodka przekąska, szczególnie by ładnie przywitać gości. Łatwo je podzielić, a
Ania i Marcin gotująwyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut(...)całą noc (ok. 12 godzin). Wystudzony sos czekoladowy ubić (końcówkami do ubijania białek) na gęstą masę. Na gotowej masie będą zostawały ślady końcówek miksera. Twarożek zmielić/zmiksować/rozetrzeć na gładko z aromatem waniliowym. Dodawać partiami krem czekoladowy i zmiksować na gładką masę. Gotowe nadzienie wyłożyć na wystudzony spód. Wyrównać dokładnie do brzegów formy, tak aby później galaretka
Chocolate Muffin Blogzwolenniczką wykładów, ale na te pójdę. Jestem ciekawa tego co mnie tam czeka, ale w związku z tym, że zajęcia rozpoczynają się tak wcześnie, nie ruszę się z domu bez drugiego śniadania. Do lunch box'a wrzucę pewnie szybką warzywną sałatkę z grzankami (ostatnio to mój konik :), ale i na ciasteczka znajdzie się również miejsce. Te - kukurydziane, zawładnęły ostatnio(...)jasną masę, następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Gdy masa będzie jednolita, dosypujemy do niej mąki i dalej miksujemy (za pomocą robota kuchennego, albo ręcznego miksera ze spiralnymi końcówkami).Gdy masa będzie zwarta, wykładamy ją na oprószony mąką blat i zagniatamy w kulkę - ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy
Słodkie Przyjemnościgodzin. Dlatego wstawiamy ciasto do piekarnika – z założenia jest on szczelny i utrzymuje stałą temperaturę, która jest potrzebna przy wyrastaniu tego tłustego ciasta. Ciasto nie zniesie przeciągów i wahań temperatury, w piekarniku będzie bezpieczne. PO WYRASTANIU CIASTA dzień 2, 10.00 Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat bardzo lekko podsypany mąką. Formujemy ciasto dokładnie tak samo, jak na okrągły(...)wyrosła po 15 godzinach. Jeśli Wasze ciasto też jest tak rzadkie – naprawdę nic się nie stało, po prostu po wyrastaniu od razu przełóżcie je do formy, bez wcześniejszego formowania- WYJDZIE! Przykrywamy wilgotną ściereczką i w temperaturze pokojowej, a najlepiej –stawiając je blisko kaloryfera – dajemy ciastu wyrosnąć przez około 3h – kopułka na cieście powinna wyrównać się ze szczytem formy
Karo in the KitchenGęsta zupa w wersji gładziutkiej, kremowej słodko-kwaśnej, uwielbiana przez wielu słynna pomidorówka, do tego pulpeciki w nowej odsłonie, jarskie bez mięsa, ale jakże pasują
kgwjanczewoCiasto to jest owocem mojej miłości do eksperymentów kulinarnych oraz zdrowego jedzenia. Co prawda nie wymyśliłam go sama, przepis z bloga Vegenerat Biegowy podesłała
Cynamonowe szczęścieTorcik ten robiłam już dawno temu wg przepisu Ewy Wachowicz . Tym razem troszkę go zmieniłam, zamiast żelatyny użyłam galaretki cytrynowej i dodałam ciut mniej cynamonu. Dzięki
Smakołyki Asi