ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:315/467)

20. Ciasto kokosowe bez mąki na kaszy jaglanej 319

pisałam wcześniej, cały weekend zastanawiałam się co by dobrego wyczarować dla mojej mamy. Miałam do spełnienia 3 warunki: powinno być zdrowe, powinno być bez mąki, powinno zawierać dużo kokosa. W ten oto sposób padło na ciasto kokosowe na bazie kaszy jaglanej gotowanej na mleku. Dodatkowo, by dodać trochę "zdrowia" do wnętrza, dosypałam len mielony i amarantus :) Wychodzi delikatne(...)jakiś czas i sprawdzamy czy nie trzeba dolać wody lub mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Ugotowaną kaszę wraz z resztą składników miksujemy na w miarę jednolitą masę. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi. Pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, dopiero wtedy możemy rozkrajać na kawałki. Smacznego

Be Fit Be Strong
czekoladowa niedziela #4 - jaglane brownie w wersji light 209

zazwyczaj wszystkim dbającym o linię wydają się być złem wcielonym. Jednak nie koniecznie zawsze musi tak być. I dzisiaj Wam to udowodnię :) Ciasto bez mąki, z kaszy, czekoladowe bez czekolady i nie zawierające w sobie kostki masła. Nie brzmi jak brownie, prawda? Ale za to tak smakuje! No dooobra, może trochę inaczej, ale nie gorzej! Ma na pewno(...)szklanka cukru/ksylitolu) ~1/2 szklanki kakao ~łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli ciasto ma być bezglutenowe musicie użyć bezglutenowego proszku do pieczenia!) ~200-250g brzoskwiń Zagotować wodę, dodać sól i kaszę, gotować do momentu aż kasza nie wchłonie całej wody (ok. 15-20 minut). Ostudzić. Zmiksować blenderem/mikserem na gładką masę (żeby było łatwiej można dodać jogurt, wymieszać z kaszą

chili & sugar
Miodownik 425

ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez czeski placek. Dla mnie pozostanie miodownikiem. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, jest(...)kajecie podczas mozolnego szukania między starymi zapiskami z przepisami. Do przepisu cioci wprowadziłam pewne zmiany, nie zrobiłam wielu cienkich warstw ciasta, tylko dwie ale grubsze, nie oblałam całej powierzchni  czekoladą, tylko smugi czekoladowe na powierzchni miodownika, przygotowałam też miodową masę orzechową, która zapiekała się podczas pieczenia ciasta. Krem do miodownika zrobiłam tzw. grysikowy na bazie kaszki manny, z dodatkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Batoniki czekoladowe 235

tygodniu, żeby mieć je zawsze pod ręką... już wiem dlaczego. Polecam! Batoniki czekoladowePRZEPIS{blacha: 22,5 x 22,5 cm, 12 porcji, "Kuchnia bez pszenicy"(William Davis)} Temperatura pieczenia: 95oC   | Czas pieczenia: 50 min. Składniki 5 łyżek wiórków kokosowych 5 łyżek pestek słonecznika 4 łyżki pestek dyni 4 daktyle (użyłam garść papai kandyzowanej) 1 szkl. mąki(...)masę o konsystencji grubo zmielonej kawy.Dodać mąkę migdałową, mąkę kokosową, czekoladę, orzechy, serwatkę, kakao i słodzik.Dodać mleko kokosowe oraz masło migdałowe i całość wymieszać.Wyłożyć masę na blaszce o wym. 22,5x22,5 cm wyłożonej papierem pergaminowym. Przyklepać i piec w temp. 95oC przez ok. 50 min, do czasu gdy masa stanie się twarda w dotyku (ja piekłam

coolinarnastrefa.blogspot.com
Bezy migdałowe i przepis podstawowy na bezy 201

Od czasu do czasu lubimy zjeść bezy, a największa ich zaletą jest dla mnie to, że.... zawsze się udają, choć czasami zdarza mi się nieco poeksperymentować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Deser malinowo bezowy 125

500 g malin 8 g żelatyny, 50 g serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki 30%, bezy: 73 g białek – 2 białka, 91 g cukru, 73 g

królestwo garów
CIASTO CZEKOLADOWE Z KOKOSEM 496

szklanki cukru 2 budynie czekoladowe bez cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia                                                                 Ciasto kokosowe :   5 białek 1/2 szklanka cukru(...)blaszkę o wymiarach 25/30 i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 40 minut. Studzimy i przecinamy wzdłuż na dwie, równe połówki.  Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier, ubijamy kilka minut, następnie wsypujemy wiórki i mąkę ziemniaczaną, mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto kokosowe wylewamy na blaszkę o wymiarach 25/30 i pieczemy w piekarniku nagrzanym

Kulinarne Fantazje Marioli
DOMOWA NUTELLA 149

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wysypujemy orzechy laskowe. Pieczemy przez 10-15 minut, aż zrobią się rumiane i zaczną odstawać skórki. Podczas pieczenia dwa razy mieszamy.  W czasie, gdy orzechy się pieką, w małym garnuszku podgrzewamy mleko wymieszane z  mlekiem w proszku oraz miodem i szczyptą soli. Doprowadzamy(...)użyciu malaksera, najdokładniej jak to możliwe.  Dodajemy roztopioną czekoladę i kontynuujemy blendowanie, aż czekolada dokładnie połączy się z orzechami. Dodajemy ciepłe mleko i ponownie mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Na tym etapie krem jest lekko grudkowaty. Można zostawić go w tej formie, lub przetrzeć przez sito. Gotowy krem przekładamy do czystych słoiczków, zakręcamy i wkładamy do lodówki. Przechowujemy

cool and minty
Tort wyjątkowo czekoladowy 183

funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami) . W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą masę, cały czas miksując, dodajemy stopniowo wodę. W tym momencie nasze ciasto wydaje(...)wodniste i właśnie tak ma być! (Dlatego po upieczeniu wciąż pozostaje wilgotne i ciągnące). Przelewamy ciasto do tortownic- po połowie do każdej. Wkładamy tortownice do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 do 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka. (Zawsze przed wyjęciem sprawdzajcie patyczkiem dwa ciasta. Mi się bardzo często zdarza, że jedno jest gotowe do wyjęcia już

Domowe Torty
"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 181

mamy puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce serek i serek mascarpone, ucieramy, aż uzyskamy puszystą masę.Odmierzamy szklankę masy i łączymy z kremem czekoladowo-orzechowym i łyżką kaszki kukurydzianej, do reszty utartej masy serowej dodajemy pokruszone pierniki, 2 łyżki kaszki kukurydzianej, zblendowaną na krem skórkę pomarańczową w syropie.Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy z masami serowymi dodając(...)sera z nutellą, resztę do sera z piernikami. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kaszką kukurydzianą, wlewamy masę piernikową, następnie masę nutellową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na 50 minut bez wiatrakaGdy nasz serniko piernik się piecze, przygotowujemy polewę. w garnku podgrzewamy mleko, dorzucamy masło, hałwę i połamaną w kostkę czekoladę, wszystko podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy

Wypisz Wymaluj
Beza banoffee :) 195

Tak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest.Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee'ową

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto Nutella 313

            Jest to jedno z ulubionych ciast w naszej rodzinie. Na świętach, urodzinach, imieninach, ciasto zawsze

Pan i Pani Smith w kuchni
Sernik śmietankowy z polewą jogurtową i malinami 343

Delikatny, kremowy sernik na kruchym czekoladowym spodzie, zwieńczony polewą jogurtową i malinami. Smakuje obłędnie! Uwielbiam serniki, zarówno piec jak i jeść. Moje ulubione to te kremowe

Smakowity Blog Kulinarny
Orzechowe babeczki z karmelem daktylowym - bez pieczenia :) 222

Bez pieczenia, szybko, prosto i oczywiście pysznie. Efektowne muffinki, które tworzą orzechowy spód, karmel daktylowy oraz polewa z gorzkiej czekolady. Całość mogłaby się wydawać

Zdrowie na języku :P
Pierniczki mocno czekoladowe 172

sobie świąt bez pierniczków. Na początek proponuję takie, które od kilku lat piekę i zawsze smakują wszystkim. Co ważne w przepisie występuje dosyć duża zawartość czekolady, kakao. Z miłości do czekolady i by wydobyć i wręcz podbić jej smak w przepisie występuje również kawa... a dla tekstury  i smaku dodałam trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto piernikowe jest bardzo(...)umieszczamy masło, miód kawę oraz posiekaną czekoladę a także bardzo drobno posiekaną skórkę pomarańczową. 2. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła i czekolady. Nie zagotować żeby nie przypalić! 3. Masę zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę,cukier puder, kakao sodę oczyszczoną przyprawę do piernika i sól.  4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko

vaniliowoczekoladowa