sobą wszystkie składniki - masa będzie mocno wilgotna. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia z łyżki ciasta formować okrągłe i grube na ok. pół centymetra ciastka. Wygodnie jest to robić dwiema łyżkami. Piec ciastka partiami przez 20-25 minut. Odkładać na kratkę do ostudzenia. ----- Podobne: Ciastka "bogactwo minerałów" Ciastka amarantusowe z ricottą Jabłka pieczone z amarantusem "Co się wydarzyło(...)fotografika. Pewnego dnia trafia do Madison County, by uwiecznić na zdjęciach kilka okolicznych mostów. W poszukiwaniu jednego z nich trafia na farmę Richarda i Franceski, która najbliższy tydzień spędza bez rodziny. Francesca i Robert znajdują nić porozumienia, które szybko zmienia się w namiętny romans. W ciągu czterech dni, które mają dla siebie, Francesca odkrywa swoją kobiecość i odkrywa
Weekendy w domu i ogrodzieŻadnej z tych uroczystości nie wyobrażasz sobie bez pięknego i smacznego tortu. Ciasta, biszkoptowego, przełożonego kremem, przyozdobionego toną kalorycznej śmietany, które już na stałe wpisało się w tradycję polskiego świętowania. Skąd wzięła się ich tradycja i kiedy tak naprawdę pojawiły się w Polsce? Pierwsze torty, a raczej okrągłe ciasta chlebowe, pieczone były już w starożytnej Grecji i Egipcie(...)kształt miał tu ogromne znaczenie – okręg oznacza bowiem ciągłość i cykliczność życia. W Grecji takie ciasto, imitujące księżyc, pieczono na cześć bogini Artemis. – Co ciekawe świeczki, które wbrew pozorom nie są wymysłem współczesnej cywilizacji, miały wzmacniać efekt blasku księżyca i również uchodziły za symbol życia – dodaje właściciel piekarni i cukierni Asprod w Szczecinie (www.asprod.com.pl) . Choć przyjęło się, że świeczek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasę, zagniatamy na stolnicy lub blacie w kulę i wkładamy do lodówki na czas około 40 minut. Mąka uwolni przez ten czas część glutenu, a ciasto zmięknie i będzie dało się łatwo wałkować. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ta porcja ciasta i nadzienia wystarczy Wam na 15-20 dużych albo 30-40 małych pierożków empanadas. Wałkujemy ciasto partiami(...)grubość około 3mm, wycinamy krążki szklanką, miseczką lub specjalną metalową foremką. Na każdy krążek ciasta rozkładamy nadzienie, zlepiamy brzegi jak w naszych tradycyjnych pierogach – albo widelcem, uważając jednocześnie, żeby nie przebić ciasta, albo w dłoniach – formując ozdobny rant. Pierożki rozkładamy na blaszce i smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem – będą po upieczeniu złote i błyszczące. Jeśli macie ochotę, można
Karo in the KitchenPozostawiamy do ostudzenia (masa zgęstnieje). Do letniego mleka wsypujemy sodę i mieszamy do jej rozpuszczenia, obydwa rodzaje mąki przesiewamy. Gdy masa miodowo-cukrowo-tłuszczowa przestygnie, dodajemy do niej stopniowo, wyrabiając mikserem ze spiralnymi widełkami na najniższych obrotach, najpierw jajka, mleko z sodą i szczyptę soli. Mąki dodajemy po łyżce, w trakcie ich wsypywania wciąż porządnie wyrabiamy ciasto. Na koniec wrzucamy(...)zaszalałam. Zmiażdżyłam goździki, ziarenka kardamonu, cynamon oraz czarny pieprz. Gotowe ciasto przekładamy najlepiej do glinianego naczynia i odstawiamy przynajmniej na miesiąc w ciemne, zimne miejsce. Po tym czasie wałkujemy je na grubość, która będzie nam odpowiadała (pięknie rośnie, więc niezbyt grubo, można upiec kilka placków i przełożyć powidłami) i pieczemy w temperaturze 150 stopni, do momentu, aż piernik będzie rumiany
Kuchenna Kontrrewolucyapozostałe mleko. Wszystko razem mieszamy powoli ok 10 min. Rozczyn wlewamy do masy jajecznej, mieszamy dodajemy mąkę, wyrabiamy aż składniki się połączą, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż pojawią się pęcherzyki i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę i formujemy ręką kwadrat. Smarujemy placek konfiturą z "czarnej(...)Zwijamy ciasto w rulon i układamy do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym.Smarujemy wierzch ciasta oliwą i posypujemy kruszonką. Zostawiamy placek do wyrośnięcia. Pieczemy ok 35-40 min. w temperaturze 180 stopni. Wykonanie kruszonki: Do miski wsypujemy cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miękkie masło. Wszystko razem wyrabiamy rękoma rozcierając składniki oraz tworząc grudki. Posypujemy ciasto. Czarna porzeczka Lodzi
kgwjanczewodynią, i przed Wami będzie widniała górka startych, pomarańczowych wiórków, zostaje już sama przyjemność. Obrać i pokroić gruszkę, wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do papilotek, zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto i upiec. I już.Zapach jest nieziemski. Nie można się oprzeć, żeby nie spróbować jeszcze ciepłych. Są niesamowicie wilgotne, ale nie zakalcowate, soczyste od gruszek, ze słodką, chrupiącą kruszonką i wyraźnym(...)maślanką. Dodać dynię, skórkę z cytryny i imbir, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać pokrojoną gruszkę, wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffin wyłożonej papilotkami.Posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Smacznego!Teraz, pisząc posta i wspominając ten smak, znów nabrałam na nie ochoty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeśli czytacie mnie w miarę regularnie (choć ja regularnie nie piszę), musieliście spotkać się z dość częstym "bananowym problemem".Jak wiecie, w posiadaniu rodziny są sklepy
W kuchni Karmel-itkiLato to taki okres, kiedy z dużo większą przyjemnością sięgamy po serniki na zimno czy desery bez pieczenia.Najchętniej lekkie , orzeźwiające , często o lekko kwaskowatym
Ostra na SłodkoW końcu znów ciepłe dni...Potrzebujemy orzeźwienia..Z pomocą nadchodzę z półmiskiem ciasta. W internecie słynny Śnieżny Puch przerobiony przeze mnie w ilościach składników oraz smaku
Z Majeczką w kuchniKinder Country to od zawsze mój ulubiony batonik. W tygodniu pomyślałam, że skoro jest tyle 'batonikowych ciast' to czemu by nie zrobić też takiej wersji? Trochę
Słodkie inspiracjeSyn nie chciał tortu na swoje urodziny, ale zażyczył sobie sernik. Ale jak to? Zwykły sernik? Nie może być ;) {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name
Kucharzycastarte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, częścią wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (można pokroić w plastry), równamy powierzchnię, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)wystygnie wnętrze tortownicy wykładamy paskiem papieru do pieczenia, aby podwyższyć jej boki. Następnie tortownicę zabezpieczamy (można to zrobić używając folii aluminiowej, ale ja polecam worek foliowy do pieczenia indyka), gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej i wstawiamy do szczelnej blaszki (do której potem wlejemy wodę). Pora zabrać się za masę serową. Twaróg miksujemy z serkami (mascarpone
mojewypiekiinietylkociasto, dodaj w pierwszej kolejności mleko i jajka. Na samym końcu stopione ciepłe masło. Ciasto wyrabiaj bardzo energicznie, tak aby jak najbardziej je napowietrzyć. Ja ciasto ( a raczej mój K. ;-)) ) wyrabiałam 25 minut. Tak wiem dużo. Ale jeśli chcesz mieć puszyste, mięciutkie ciacho po upieczeniu to trzeba długo wyrabiać. Miskę odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. WYKONANIE MASY(...)ciepłym mlekiem i stopionym masłem. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy. Zawijamy w papier do pieczenia jak cukierka czekoladowego pozostawiając luz około 5-6 cm. Makowce układamy obok siebie, na blaszce do pieczenia
SMYKWKUCHNIpiekarnika nagrzanego do 200*C na około 15 minut aż masło zacznie się robić brązowe. Wyjąć, do gorącej masy dodać mąkę i sól, szybko wymieszać na jednolite ciasto. Podzielić na większą i mniejszą część. Mniejszą część odłożyć, większą część gorącego ciasta przełożyć na dno blaszki wyłożonej papierem, rozsmarować i podpiec w 200*C przez około kwadrans. Wyjąć i wystudzić. Morele(...)pudrem na gęstą białą masę. Mleko zagotować. Do masy z żółtek dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i powoli cienką strużką wlewać wrzące mleko. Zmiksować, przelać do garnka i zagotować. Kiedy masa zgęstnieje wylać ją na ciasto. Na budyniu ułożyć połówki moreli. Na wierzch skubać palcami pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec jeszcze około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamożna sobie pozwolić na dwa kawałki tego pysznego ciasta. Jest ono nie tylko dietetyczne( bez grama truszczu), ale za sprawą dodanej marchwi, migdałów i cytryny bardzo zdrowe. Idealne przy nietolerancji laktozy. Jeśli makę pszenną zastąpimy mąką ryżową lub inną mąką bezglutenową otrzymamy pyszne ciasto dla osób z nietolerancją glutenu. Beta karoten(odporny na wysoką temperaturć) zawarty w marchewce(...)mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna bio wanilina lub prawdziwa wanilia cukier puder Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli marchewka ma dość dużo soku należy ją lekko odcisnąć. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. Mikserem ubijamy zółtka na biały krem stopniowo
Mia Cucina SofietaTarta specjalnie dla miłośników dyni:) A Ci, którzy za dynią nie przepadają - zmienią zdanie po jej skosztowaniu (tarty, nie dyni;)) Słodkie purre z dyni połączyłam z
Słodko-Słony Świat IlonyNo to serwuję znowu bezę, ostatnio przygotowałam ją na urodziny mojej siostry i zaczęły się ciągłe pytania kiedy zrobię drugą. Zostały białka więc zrobiłam inną ale
Niezły MłynekWiosna przyszła więc i w kuchni rozjaśniamy trochę kolory, mile widziana jest teraz zieleń, więc połączyłam zielone winogrona z żółtą galaretką. Przy tej tarcie należy użyć
Życie zaczyna się w kuchniprzesianą mąkę z proszkiem i cukrem pudrem, posiekane masło, śmietanę i sól. Całość zagniatam na jednolite ciasto. Dzielę na sześć jednakowych części, owijam folią spożywczą i wkładam na pół godziny do lodówki. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję z lodówki dwie porcje ciasta i wałkuję na cienkie placki pasujące rozmiarem do blachy. Wykładam pierwszy placek do formy. Białka dzielę(...)łyżką cukru i szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaję kisiel i ubijam jeszcze chwilę. Pianę wykładam na ciasto rozłożone w blasze, wyrównuję, układam wydrylowane i dobrze odsączone z kompotu wiśnie. Przykrywam drugim plackiem ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę przez 25 - 30 minut do lekkiego zrumienienia. Powinny wyjść trzy trójwarstwowe blaty. W jednej szklance rozrabiam budynie
Cukiernia Pychotkiproduktami zbyt często. Był to więc dla mnie swoisty eksperyment z wykorzystaniem mniej typowych mąk, między innymi takich jak mąka z tapioki , czy ryżowa . Jeszcze zanim zabrałam się za pieczenie, w momencie gdy zapoznawałam się z przepisem, pomyślałam sobie: "Jeśli ten chleb mi wyjdzie, to będzie to najłatwiejszy wypiek bezglutenowy możliwy do wykonania!" . Składniki dodaje się wszystkie naraz, miesza(...)powietrze, co wpływa na lepsze rośnięcie . Masę chlebową wyłożyć do blaszki keksówki natłuszczonej i oprószonej mąką - u mnie ryżowa - i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie włożyć do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok 45-50 minut do suchego patyczka. U mnie bez termoobiegu, w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra
Grunt to przepis!Sezon na truskawki trwa więc trzeba korzystać. Przygotowałam pyszny serniczek z truskawkami na bazie jogurtu naturalnego. Wyszło pyszne ciasto w sam raz na upalne dni. składniki
Monia miesza i gotujejakoś bardzo i namolnie, ale jednak. Idąc do restauracji spodziewa się takiego a nie innego jedzenia, i jeśli jest nieusatysfakcjonowany, wyraża swoją opinię bez skrępowania. Nie jest też przesadnym łasuchem. Owszem, lubi ciasta, je chętnie to, co przygotowuję, ale nie popada w dziki zachwyt z powodu byle babki czy sernika. Dlatego ostatnio zadziwił mnie ogromnie. Pierwszy raz, kiedy(...)przygotować mu serniczek. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zaczęła kombinować. Generalnie opierałam się na założeniach tego przepisu, jednak jakoś tak wyszło, że mi się truskawki zmiksowały z masą, wyszedł więc serniczek truskawkowy, zamiast z truskawkami. W dodatku na kakaowym spodzie, bo skoro już kupiłam kakao, to doszłam do wniosku, że należy go używać. I tu C. zadziwił
Pożeraczka, czyli raz adobrze