Druga odsłona pysznego ciasta na zimno. W połączeniu z budyniowym biszkoptem oraz startą czekoladą smakuje rewelacyjnie. Mocno owocowe galaretki przełamują słodycz. Dobierając inne smaki możemy stworzyć
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyOdrobina lata zimą Ciasto, które swym smakiem przypomina mi lato, na które z takim utęsknieniem czekam. SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY: 1 duży jogurt naturalny 1
Zofianajajka 1/2 szkl. cukru drobnego 1/2 szkl. mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Wkładka malinowa: ok 560 g mrożonych malin Hortex (2 opakowania) 2-3 łyżki cukru sok z cytryny 1 galaretka malinowa Pianka czekoladowa: 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżka cukru 500 ml mleka 100 g mlecznej czekolady(...)ubijania dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej i jeszcze chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki łączymy delikatnie z ubitą masą jajeczną. Ciasto przelewamy do tortownicy (24cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy. Maliny przekladamy do rondelka i podgrzewamy
Smaki Na Talerzupieczenia i piec pojedynczo każdy placek w temp. 180 stopni C przez około 30 minut. Placki wystudzić. Masa różowa 1 czerwona galaretka (dałam truskawkową) 1 śmietana Śnieżka 1/2 szklanki mleka Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Mleko ubić ze śmietaną Śnieżką i dodać tężejącą galaretkę. Wszystko zmiksować. Masa biała 1 galaretka(...)cytrynowa 1 śmietana Śnieżka 1/2 szklanki mleka Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Mleko ubić ze śmietaną Śnieżką i dodać tężejącą galaretkę. Wszystko zmiksować. Polewa 130 g masła 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny 6 łyżek mleka Cukier, masło, kakao, mleko umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia
O kuchni z uczuciempyszny deser bez pieczenia. Mam nadzieję, że w takie upalne dni, nikt nie odmówi takiego deseru. Składniki: 1. warstwa 600 g sera tłustego 200 g jogurtu naturalnego 2 galaretki agrestowe 3/4 szkl gotowanej wody Dodatkowo : herbatniki w polewie czekoladowej - 170 g 2. warstwa 400 g sera tłustego 200 g jogurtu naturalnego 1 galaretka cytrynowa 0,5 szkl(...)truskawkowy 750 ml zmiksowanych truskawek 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo : 150 g markizy orzechowe 120 g herbatniki w polewie czekoladowej Przygotowanie: 1. warstwa Ser i jogurt dobrze zmiksować Galaretki rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Następnie dodawać miksując po jednej łyżce tężejącej galaretki. Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć czekoladowymi herbatnikami. Wyłożyć masę serową
Kuchnia Danusidokładniej zmiksowane i zamrożone truskawki). Truskawki mrożone bez problemu można kupić w sklepie, więc polecam ciasto nawet w sezonie zimowym. Składniki: (forma 25-35) Warstwa różowa: 600 ml śmietanki kremówki 30% 3 galaretki truskawkowe 300 ml gorącej wody Warstwa truskawkowa: 800 g truskawek (ja dałam 1 litr zmiksowanych truskawek) 2 galaretki truskawkowe 1 czubata łyżeczka żelatyny ( ja dałam(...)sztuk herbatników ok. 120 g biszkoptów 1 galaretka truskawkowa Galaretki na masę różową rozpuścić w 300 ml gorącej wody i ostudzić do temperatury pokojowej pamiętając, aby mieszać kilka razy, gdyż może powstać tzw. kożuch tylko, że na dnie naczynia. W tym czasie naszykować blachę (najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia) i dno wyłożyć herbatnikami. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, następnie
talerz przyjemnościDelikatny serniczek, lekko kwaskowaty, pyszny. Szybko się go robi i nie sprawi trudności nikomu. Galaretki cytrynowe rozmieszać w szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do
Kuchnia Pokoleńmożna ją było bez problemów nabierać łyżką lub przelewać. 2 galaretki truskawkowe zalewamy ok 750ml gorącej wody i także pozostawiamy do wystudzenia. 1 galaretkę truskawkową zalewamy 1 szklanką gorącej wody, studzimy. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy(...)razu na stężałą galaretkę, wygładzamy i ponownie wkładamy do lodówki. 4. Na sztywną piankę układamy pokrojone w ok. 4mm plasterki banany i wylewamy połowę galaretki agrestowej. Banany powinny się podnieść i swobodnie pływać. Wstawiamy do lodówki. Resztę galaretki wylewamy dopiero wtedy, gdy poprzednia warstwa dobrze nam zastygnie. Po całkowitym stężeniu ostatniej warstwy ciasto możemy kroić i podawać :) Jak już
Kuchnia w czekoladziepłaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść (przy użyciu haka) kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto energicznie dłońmi. Jeśli zrobiło nam się bardzo miękkie, schładzamy je w lodówce. Ja swoim wyklejałam od razu spód (było dość twarde). Chłodnym ciastem wyklejamy spód blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do schłodzenia(...)spłynęła, trzeba uchwycić ten moment, gdy galaretka jest już prawie, prawie gęstawa, wówczas ładnie się rozprowadzi i nic nam nie spłynie pod spód ciasta. Osobiście uważam, że przygotowywanie tego ciasta z malin mrożonych jest zdecydowanie łatwiejsze, trzeba tylko działać bardzo energicznie, tak by galaretka nie stężała nam całkowicie przed rozprowadzeniem jej na cieście. Blaszkę wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia
Smaczne Zdroweciasto w kolorach jesieni. Delikatne, kuszące na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Do galaretki dyniowej dodałam sok z pomarańczy dzięki temu zyskała na smaku. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl' biszkopt dyniowy: 4 jajka małe 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru trzcinowego 70 g mąki tortowej 70 g puree z dyni pieczonej galaretka(...)chwile. Dodaję pure z dyni zimne i mieszam mikserem. Przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i mieszam już łyżką. Dno formy o wymiarach 27x18 wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 20 minut. Galaretka z dyni: Sok z pomarańczy podgrzewam w garnku aż będzie gorący i rozpuszczam
wesoła kuchniaCiasto dorwane gdzieś z gazetki, oczywiście zmodyfikowane na moje własne potrzeby i smaki i oto mamy fajne, tanie na małą blaszkę ciasto grysikowe z galaretką i
W Moim Magicznym Domuciasto Shrek . Różni je tylko kolor soku użytego do przygotowania masy budyniowej. Zainspirowałam się przepisem z bloga Takietampichcenie i przygotowałam Kubusia w wersji bez pieczenia. Zamiast biszkoptu dałam na spód ciastka biszkopty. składniki: 1 l soku pomarańczowego typu "kubuś" 3 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki cukru(...)budyniu wsypać jedną galaretkę brzoskwiniową i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Pomarańczową masę budyniową nieco przestudzić i wylać na biszkopty. Ładnie wyrównać i odstawić do przestudzenia. Gdy masa będzie letnia ułożyć na niej delicje, galaretką do góry. Drugą galaretke rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać wystudzoną tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na delicje
Monia miesza i gotujemetalowej puszki, bez dostępu powietrza. Pierniczki nadziewane Pierniki z tego ciasta robię w dwóch wersjach – pół kilograma ciasta przeznaczam do dekorowania Royal Icing , jako prezenty, a z drugiej połowy robię ciastka do zjedzenia ‘na już’ – bo one wytrzymają w szczelnym pojemniku tylko około miesiąca – są wilgotne. Do nadziewania pierniczków potrzebna nam dodatkowo dobra marmolada, twarda galaretka albo prawdziwe(...)wypłyną na blaszkę w czasie pieczenia i z nadzienia nici. Marmolada wieloowocowa, z dyni, z pigwy, morelowa i wiśniowa to coś, co będzie idealnie pasowało do pierników. W tym roku trafiło u mnie na powidła – świetnie przełamują swoją cierpkością słodycz pierniczków i pasują do piernikowych przypraw. Szykujemy sobie papier do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około
Karo in the Kitcheneczki proszku do pieczenia ---------- Masa : ś mietana 30 % 2 ś mietan fixy 250 g mascarpone, ------- 2 galaretki malinowe + 800 ml wody Maliny mro ż one (400- 500g) ------ Beza do chmurki 4 bia ł ka 150g cukru 2 p ł askie ł y ż eczki m ą ki ziemniaczanej Biszkopt: Z podanych sk ł adników pieczemy biszkopt(...)Galaretka: Galaretki rozpuszczamy dok ł adnie w 800 ml gor ą cej wody, zalewamy ni ą mro ż one maliny. Mieszamy i odstawiamy do st ęż enia. Beza: Miksujemy bia ł ka na sztywno, dodaj ą c cukier. Na koniec na wolnych obrotach mieszamy z m ą k ą ziemniaczan ą . Bez ę pieczemy 50 minut
Takie tam pichceniestrzał w dziesiątkę, teraz nie wyobrażam sobie robić tego ciasta na innych ciastkach! Robiłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm. Przy wykonaniu tego deseru trzeba pamiętać aby na ostatnią warstwę nie dawać kiwi, ponieważ zwykła galaretka się nie zetnie, chyba że dysponujecie galaretką bez żelatyny. Czytaj więcej
Pychotkaaaprzepyszne ciasto z jabłkami. Kruszonka, jabłka w budyniu, bakalie i beza. Palce lizać! *foremka 25*34 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła 4 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 5 jabłek 800 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru galaretka pomarańczowa(...)ugotować na pozostałym mleku. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać jabłka i całość wyłożyć na kruszonkę. Na warstwę budyniową wyłożyć orzechy z bakaliami. Wstawić do piekarnika i piec w 180*C około 30 minut. Białka ubić z cukrem na pianę i wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze pół godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia