doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy ( moja tortownica była teflonowa). Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180ºC około 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm rzucamy je(w formie) na kocyk leżący na podłodze(...)kremu, na krem kładziemy kawałeczki ananasa, przykrywamy drugim, uprzednio nasączonym krążkiem. Tort pokrywamy pozostałym kremem i równomiernie obsypujemy okruchami ciasta biszkoptowego. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Wersji tortu mimosa jest kilka. Ta klasyczna jest bez owoców, krem budyniowy wymieszany z bitą śmietaną, jest na bazie samych żółtek ( crema pasticera), a poncz jest alkoholowy. W klasyczniej wersji
Mia Cucina SofietaNigdy nie spodziewałam się, że z ciasto z samej śmietany może wyjść jak sernik! I wcale Was nie oszukuje. Kto już kiedyś próbował wyczarować cuda ze
Słodkie Przyjemnościnazywajmy takie ciasta miodownikiem ale może cukrownikiem? ;-))) hehehe Ciasto jest dość proste w przygotowaniu, ale wymaga około godziny pracy w kuchni, jest trochę zabawy z pieczeniem blatów ciasta, ale się opłaca. Smak ciasta jest też wyjątkowy poprzez użycie powideł śliwkowych, wybierzcie te najlepszej jakości, mocno kwaskowate. Ciasto idealnie się przechowuje w lodówce. PRZEPIS NA MIODOWNIKA ciasto na trzy blaty(...)łyżeczka sody oczyszczonej - 200 g margaryny lub masła - 1 łyżeczka śmietany w/w składniki zagniatamy na ciasto, dzielimy na trzy części, dwie chowamy do lodówki, jedną wylepiamy standardową formę prostokątna do pieczenia ciasta, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wylepiamy bardzo cienko. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na zloty kolor przez 15 do 18 minut. Temp. 180 stopni c, dół
SMYKWKUCHNIUwielbiam przygotowywać przekładane ciasta, chociaż nie będę ukrywać, że takie wypieki są bardzo czasochłonne w przyrządzeniu:) Jeżeli nie macie pomysłu na weekendowe ciasto to polecam przygotować
Ugotowaćróżnych regionach Polski nazywano tak całkiem inne ciasta. Ta wersja Ambasadora nie wymaga używania piekarnika, jest to bowiem torcik bez pieczenia. Obecność galaretek, maślanego kremu i gotowych biszkoptów przypomina mi dawne czasy. Mimo upływu lat Ambasador dalej jednak ujmuje połączeniem smaków. Przypomina delikatny sernik na zimno. Idealny jeśli robiliście bezę i pozostaly Wam zbędne żółtka. Tort Ambasador(...)mąka się rozpuści (można też zblendować lub zmiksować). Resztę mleka (2,5 szklanki) zagotowujemy z cukrem. Wlewamy masę na gotujące się mleko, jednoczenie intensywnie mieszając – aż powstanie gęsty budyń (powinien się zagotować). Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło (o temperaturze pokojowej) ucieramy na puch. Dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu – ciągle miksując, aż do wykończenia. Dno tortownicy
Poezja smakuJak zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton „Baking”, to od razu się zakochałam! Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze
UgotujmyTo.plwiórkami kokosowymi i zwieńczone cieniutką warstwą bezy z obu stron. Ciasteczka są wyjątkowo mało słodkie i niestety dosyć pracochłonne. Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk. Ale przyznać trzeba jedno - po zrobieniu naprawdę robią wrażenie :). Wg mnie najlepiej smakują na drugi dzień, po odstaniu nocy w lodówce. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 3 żółtka 250 g masła(...)kruche ciasto. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem). Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość ok. 3-4 mm. Z ciasta wykrawać kółka kieliszkiem lub foremką o średnicy 3,5 cm. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Świat Ciastafareast-language:EN-US;} Składniki, ciasto: 1 kostka masła 250g 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru Dodatkowo: Puszka brzoskwiń Przygotowanie: Wszystko razem wymieszać i zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części, jedną wyłożyć na blaszkę do pieczenia drugą włożyć do zamrażalnika do porządnego schłodzenia. Na ciasto wyłożyć masę serową , pokrojone w kosteczkę(...)cukru+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Na górę kruszonka ze schłodzonego ciasta. Ja ścieram je na dużych oczkach jarzynowych. Piec w 180stopniach przez ok.50minut. W ym. blachy 38x25cm Masa serowa: 1 kg sera twarogowego w kostce u mnie Śremski ( przeciśnięty przez praskę do ziemniaków) 1 całe jajko 1 budyń waniliowy ( proszek) 40g 1 szklanka cukru 0,5 kostki masła ( 125g
W garach u GosiSernik, który króluje u nas praktycznie od zawsze. I mimo różnych eksperymentów, testowania innych serników, zawsze w końcu wracamy do tego. Serniczek idealny
Smaczne ZdroweMini serniczki z nutellą i truskawkami. Świetne, aby zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Przekrojone owoce, przypominają urocze serduszka. Jeśli mamy malakser lub blender z
Poezja smakuRafaello – tego tu absolutnie nie może zabraknąć! Jak wiecie jestem ogromną ( ale to ogromną! ) wielbicielką Rafaello ( zarówno w postaci ciasta , jak i słodkich kuleczek ), dlatego
Ostra na SłodkoRafaello – tego tu absolutnie nie może zabraknąć! Jak wiecie jestem ogromną ( ale to ogromną! ) wielbicielką Rafaello ( zarówno w postaci ciasta , jak i słodkich kuleczek ), dlatego
Ostra na Słodkorobienia ciast. I nie mogłam zrozumieć, jak to, do ciasta daje się kaszę manną, budyń w proszku albo o zgrozo ugotowany ziemniak. Dopiero po latach zrozumiałam, że wszystkie te rzeczy stosujemy po to, aby sernik nie opadał i chodzi o dobre źródło skrobi. Dla zwolenników ciast z posypkami, proponuję zwykły cukier puder. ja normalnie podaję ten sernik w wersji gołej(...)trzykrotnie mielonego w ilości dokładnie 1 kg. Ja zwykle kupuję 3 pojemniczki o wadze 450 g i nadmiar sera ( do 1,2 kg) wyjadam łyżką (mniam). Drukuj Klasyczny sernik bez spodu – prosty sernik Składniki 1,2 kg sera białego ( u mnie sernikowo-kanapkowy) 120 g masła 6 jajek 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżki kaszy manny
Mieszam w Garnkugdyż ja już sobie nie wyobrażam wypieków bez tego kuchennego gadżetu. Biszkopt: 6 jajek 1 1/4 szklanka cukru miałkiego 1 1/4 szklanka mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa kubusiowa 1 duża butelka (900 ml) soku typu kubuś o smaku brzoskwini i marchwi 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mączki ziemniaczanje 2 łyżki(...)obręcz wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodawać powoli cukier, na końcu żółtka. Odłożyć mikser, i dodać połowę mąki przesianej wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łopatka, następnie dodać resztę mąki i oliwę. Dokładnie i delikatnie wymieszać, wylać do formy i piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
Jadło i czytadłoKażdy z nas ma czasem ochotę na szybki i niewymagający wielkiej pracy deser, bądź mają zjawić się niespodziewani goście, a my chcemy uraczyć ich czymś słodkim
Be Fit Be Strong