około 15 minut aż masło zacznie się robić brązowe. Wyjąć, do gorącej masy dodać mąkę i sól, szybko wymieszać na jednolite ciasto. Podzielić na większą i mniejszą część. Mniejszą część odłożyć, większą część gorącego ciasta przełożyć na dno blaszki wyłożonej papierem, rozsmarować i podpiec w 200*C przez około kwadrans. Wyjąć i wystudzić. Morele sparzyć wrzątkiem, obrać i podzielić(...)powoli cienką strużką wlewać wrzące mleko. Zmiksować, przelać do garnka i zagotować. Kiedy masa zgęstnieje wylać ją na ciasto. Na budyniu ułożyć połówki moreli. Na wierzch skubać palcami pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec jeszcze około 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Tarta powinna stygnąć kilka godzin aby budyń stężał. Przepis
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukrem waniliowym, wbijamy żółtka, dodajemy stopiony tłuszcz. Wlewamy po trochę wyrośniętego rozczynu i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli mocno się lepi, możemy dosypać trochę mąki, maksymalnie 2 łyżki. Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, (ciasta - nie odstawiamy go do wyrośnięcia w misce!) wylepiamy jej dno, podnosząc rancik na około 1 cm. Blaszkę przykrywamy(...)całej powierzchni ciasta. Piankę wykładamy na rabarbar i wygładzamy powierzchnię. Na piankę wysypujemy równomiernie kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaRafaello zrobione przez starszą córkę.Dla odmiany zamiast krakersów są herbatniki i z braku mąki ziemniaczanej budynie. 1 litr mleka 4 łyżki mąki pszennej 1
Moje domowe kucharzenieDzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik. Wyjątkowo nie utarty na maśle, lecz ubijany ze śmietanką kremówką. Jest on bardzo delikatny w smaku i taki lekki, całości
IzabelawkuchniDelikatny, kremowy sernik na kruchym czekoladowym spodzie, zwieńczony polewą jogurtową i malinami. Smakuje obłędnie! Uwielbiam serniki, zarówno piec jak i jeść. Moje ulubione to te kremowe
Smakowity Blog Kulinarnykupowałam budyń w torebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego dnia przygotowałam ciasto drożdżowe na chlebki i bułki. Co za wygoda z wagą zamontowaną w środku urządzenia, dokładałam tylko składniki do stalowej misy, tarując poprzednią wagę, następnie włączyłam funkcję wyrabiania ciasta i w ciągu(...)minut ciasto drożdżowe było gotowe, miękkie i elastyczne. Jego moc 1600 W mówi sama za siebie. Odpadło też mycie stalowej misy, gdyż po wyjęciu ciasta wystarczyło wlać do niej wodę i z funkcją turbo włączyć samoczyszczenie (można myć na ciepło i zimno), w ciągu minuty resztki z ciasta odkleiły się od ścianek misy i noża, wystarczyło wszystko wylać do zlewu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: CIASTO 500 g mąki 220 g masła 6 żółtek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli BEZA 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA 700 ml mleka 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 mały cukier waniliowy 1 laska wanilii (opcjonalnie) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)upieczone ciasto z blaszki). Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki. Na cieście rozsmarowujemy połowę dżemu, następnie połowę piany i posypujemy ją płatkami migdałowymi. Pieczemy przez około 40 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta pomijając płatki migdałowe(są tylko na górną część ciasta). 1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, ziarenka
Moje-pitraszenieNo i po świętach... Tyle, że w końcu zima sobie przypomniała, że to na nią pora, a tego akurat nie lubię :-( mam nadzieję, że do Trzech
Czary - gary w kuchnipowierzchni. Z reszty masy bezowej na papier do pieczenia wyciskamy małe beziki – całuski. Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy do momentu, aż beza z wierzchu się zasklepi i lekko przyrumieni, a w środku zostanie piankowa. Warto dla tego efektu chwilę suszyć ją w piekarniku w niskiej temperaturze. Suszymy ciasto przez 15-20 minut w 120⁰C+termoobieg(...)pilnujemy stanu przyrumienienia bezy. Gotowe ciasto studzimy i przechowujemy w lodówce, maksymalnie do 3 dni – już drugiego dnia beza powoli będzie podchodzić wodą i zacznie się robić na niej efekt rosy. Nam okrutnie smakowało podane z borówkami , małymi bezikami i z bazylią cytrynową, która idealnie podkręcała lekko cytrusowy smak rabarbaru. Bez barwnika to ciasto też wyjdzie, ale nadzienie
Karo in the Kitchendywan! Ciasto dla ludzi , którzy „jedzą na stojąco”- bo to ciasto jest w sam raz „do ręki”. Aromatyczne , kawowe, serniczkowe. Składniki -1 kg sera białego zmielonego 3 razyw maszynce, ale może być również ser z wiaderka -5 jajek -ok. 100 ml śmietany 18 % -2 budynie waniliowe bez cukru -125 g miękkiego masła -200 g drobnego cukru(...)sera. Nie przestawaj miksować. Dodaj smietanę, potem budyń. Następnie powoli , dodajemy łyżkę mąki premium migdałowej i łyżkę oleju migdałowego. Powstałą masę serową podziel na trzy równe części. Do jednej części dodaj kawę z kakao, a do drugiej kawę, trzecia zostaw białą. Blaszkę (31 x 22) wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj herbatniki. Na herabtniki najpierw wyłóż masę białą, potem
Z Kuchni Do KuchniDłuższy czas mnie tu nie było , ale już dziś wracam i zapraszam po nowe przepisy. Na mojej liście "do zrobienia" już od dawna zapisane
Malinowa KawiarenkaJesień w pełnej krasie, a co za tym idzie mamy piękne pomarańczowe dynie niemal wszędzie i możemy z nich zrobić nie tylko dania wytrawne ale również
Z Kuchni Do Kuchni" Pierwszy egzamin za mną. Jak poszło dowiem się za parę dni, ale liczę na 3 :) W piątek kolejny egzamin, choć nim jakoś się mniej przejmuję. Zobaczymy
Słodkie PrzyjemnościDelikatny "oszukany sernik" z jogurtu greckiego przypomina nieco piankę. Mimo, że nie ma cukru i wydawać by się mogło, że w smaku może być nijaki to
Kuchnia PaulettesPrzepis z książki siostry Anastazji. Znane i lubiane ciasto bez pieczenia, do tego bardzo proste w wykonaniu. Krem z dodatkiem ajerkoniaku jest przepyszny, nie mogłam się powstrzymać przed wyjadaniem go z miski ;). Pomyślałam, że kiedyś przygotuję tort z takim kremem :). Jedyne co zmieniłam w oryginalnym przepisie, to ilość cukru - zredukowałam ją o ponad połowę, bo cała szklanka(...)mniej słodki ( trzeba pamiętać, że adwokat jest słodkim alkoholem ). Bardzo polecam, szczególnie tym, którym z różnych powodów nie po drodze z piekarnikiem, a chcieliby podać gościom smaczne i eleganckie ciasto :). Ciasto najkorzystniej przygotować wieczorem i włożyć na całą noc do lodówki. Składniki: około 640 g herbatników ( u mnie herbatniki maślane ) 2 i 1/2 szklanki mleka 3 żółtka 2 czubate łyżki
Opowieści z piekarnika