dowiecie się jak słodzić z głową, bez wyrzeczeń oraz zapoznacie się ze stereotypami na temat cukru. Wszystko jest dla ludzi, ważny jest umiar, trochę cukru od czasu do czasu nie zaszkodzi. TARTA Z MORELAMI Składniki: ciasto: 160 g mąki 30 g cukru 120 g masła 2 łyżki wody szczypta soli wypełnienie: 2 budynie waniliowe 0.75 l mleka 2 łyżki(...)powstały okruszki. ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto,które przynajmniej na 30 - 40 minut odkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekł a damy do formy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie na ciasto wylewamy budyń, układamy połówki moreli i pieczemy przez kolejne 20 minut
Bon appetit mon amiemożemy wykończyć nasz ręczny mikser. Przy wyrabianiu ciasta pałką , musimy pamiętać o tym, żeby nie wrzucać wszystkiego na raz, tylko stopniowo, trochę ciasta rozcieramy, dodajemy jajko i znów trochę ciasta. No i tak aż do końca. No i oczywiście nie robimy tego w pośpiechu, gdyż źle wyrobione ciasto, grozi zakalcem. Gdy ciasto jest gotowe, wykładamy je na wysmarowaną margaryną(...)ciasta możemy z niego zrobić eklerki lub ptysie, tzn. położyć ciasto łyżką na blasze i upiec. Posmarować kremem z karpatki lub ubić bitą śmietanę). Ciasto pieczemy w rozgrzanym pierniku (najlepiej na środku), w temperaturze 180C , około 15 do 20 minut. Jeśli po upływie czasu, nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już gotowe, możemy to sprawdzić podnosząc leciutko ciasto nożem
Smakowy RajNigdy nie wiedziałam czym się różni "brownie" od "murzynka". Myślałam że to nasza polska nazwa po prostu ;) A brownie to ciasto dla tych którym zwykłe
W kuchni bez szafektaki sposób jak ja robię serniki. Wyszedł sernik typu nowojorskiego, o pięknym kolorze, który zachwycił gości. Mocno jagodowy, z fajnym akcentem czekolady od ciasteczkowego spodu, zupełnie inny od ciast jakie jadłam do tej pory. Śmietankowa polewa wizualnie nadaje mu uroku. Obowiązkowa pozycja dla fanów owoców leśnych (zamiast jagód można do masy serowej użyć także malin) oraz nietypowych serników. Spód(...)łyżki budyniu waniliowego (proszek) Polewa: duże opakowanie śmietany 18% (ok. 330 g) 1 łyżka cukru pudru Ciastka lub herbatniki w czekoladzie wkładamy do blendera/malaksera razem z masłem i blendujemy na okruchy. Powstałymi okruchami wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 cm (ja niczym nie smaruję). Podpiekamy go przez około 10 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem (lub 180 bez
Poezja smakuJak się okazało ciasto te było u mnie hitem top one :) Nikt nie umiał uwierzyć, że w tym serniku nie ma sera! Każdy tylko mówił "ale
Bon Appetit MałgorzatyJuż dwa razy przygotowywałam ten tort. Klasyczny, czekoladowy, wzbogacony bakaliami. Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao
Czerwień i błękitpieczenia - 1 płaska łyżeczka sody - 200 g margaryny - 1/2 łyżeczki kardamonu zmielonego W/w składniki zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy dzielimy na 2 części. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Ciasto musi być równo wyłożone, dość cienka warstwa. Pieczemy(...)minut w temp. 160 - 170 stopni C. Grzanie dół + termoobieg. Ciasto całkowicie studzimy na kratce, nie pozostawiamy go w blaszce. Wystudzone blaty kroimy na pół, otrzymując 4 prostokąty. Cztery warstwy ciasta. MASA PORZECZKOWA: - dżem porzeczkowy domowej roboty najlepiej ;-) MASA BUDYNIOWA: - 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem - 1 szklanka mleka - 2 łyżki masła - 1 jajko Do rondla wlej mleko
SMYKWKUCHNIcynamon, kminek . Dodatki - kasze (manna, jaglana, jęczmienna, kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu). Warzywa i owoce należy jeść przetworzone np. gotowane lub parowane, rozdrobnione(...)palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik, makowiec, chałwa, pączki, faworki. Napoje - alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane wszelkie dania smażone
Codzienne Gotowaniezaowocowały Marysieńką. I był to strzał w 10-tkę: czekoladowy biszkopt, orzechowa beza, krem budyniowy, a wszystko otoczone czekoladą z dużymi kawałkami orzechów. Dziękuję Mariolce( z Kulinarne Pyszności Molki), za to, że nakłonila mnie do wyszukania i zrobienia ciasta Siostry Anastazji. To pierwsze, ale nie ostatnie ciasto tej tajemniczej Siostry. Polecam! Marysieńka Składniki na tortownicę o średnicy 22cm: Blat kakaowy(...)łyżki kakao • 3 pełne łyżki mąki pszennej • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 st. C, ok 30 minut. Po przestudzeniu, kroimy placek wzdłuż
Mia Cucina Sofietaciasto się może udać, ale wychodzi, na dodatek pyszne i bez zakalca! Polecam :) SKŁADNIKI ODMIERZAMY SZKLANKĄ O POJ. 200 ML 3 całe jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru kryształu szczypta soli 0,5 opakowania dużego(...)pieczenia, dodajemy cukry i sól. Mieszamy wszystko łyżką. Składniki suche wsypujemy do miski z jajkami i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników, w cieście mogą zostać grudki. BARDZO WAŻNE : IM MNIEJ RUCHÓW W POŁĄCZENIU SKŁADNIKÓW WYKONAMY TYM LEPIEJ! Ciasto przelewamy do formy 22/22 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy owoce i pieczemy ok. 40 minut
Pani na deserbudyniu śmietankowego (40g) 1 łyżka rozpuszczonego masła lub oleju Przygotowanie: Ciasto kruche przygotowałam w moim nowym robocie, po prostu wrzuciłam składniki do misy, włączyłam funkcję wyrabiania ciasta, a po 40 s, ciasto kruche było gotowe. Wy możecie ciasto przygotować ręcznie siekając wszystkie składniki nożem i szybko je wyrobić, gdyż ciasto kruche „nie lubi” temperatury rąk. Przygotowane ciasto dzielimy na pół(...)jogurtu dodaj promy cukier, suchy budyń i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy całe jajko i rozpuszczone masło, wszystko dokładnie łączymy, najlepiej za pomocą trzepaczki. Masę jogurtową wykładamy na podpieczone, przestudzone ciasto na masę jogurtową z budyniem. układamy pojedyncze jeżyny. Wyciągamy drugą część ciasta i obieraczką do warzyw lub na tarce ścieramy resztę ciasta, Pieczemy w temperaturze 180 C przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięułożone jest na puszystym biszkopcie. I uwierzcie mi, jedząc kawałek ciasta nie pomyślicie, że za dużo w nim truskawek. Poszczególne warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszną truskawkową całość. Ciasto nie jest mocno słodkie, ale możecie ograniczyć lub zwiększyć podaną ilość cukru, dopasowując ją do własnych upodobań. Trio przygotowałam w formie o wymiarach 21x21cm z wysokim brzegiem (co najmniej(...)domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 60g mąki pszennej poncz 1-2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek przegotowanej wody budyń truskawkowy 500g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 60g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 budynie śmietankowe bez cukru (40g każdy) 50g masła 1/3 szklanki wody masa śmietankowo-truskawkowa 200g serka naturalnego (homogenizowanego lub z wiaderka) 200ml śmietanki
Smakołyki BerenikiLekkie, proste i uzależniające. Wypełnione delikatną masą budyniową własnej produkcji bez dodatku masła. 1 ciasto francuskie cukier puder Masa: 500 ml mleka 2 żółtka ½ opakowania cukru waniliowego ¼ szklanki cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Gotowe ciasto francuskie rozwinąć i pokroić radełkiem – rozciąć na 3 długie pasy, a potem podzielić je na prostokąty(...)Można do tego użyć noża, ale radełko dodaje ciastkom uroku. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, a na nim ułożyć kawałki ciasta w odstępach ok. 1,5 cm (ciasto urośnie, ale przede wszystkim w górę). Piekarnik nagrzać do 180 stopni, grzałka góra-dół. Piec około 16-18 minut. Wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe delikatnie przekroić w poprzek. Jeśli
Trzeci talerzoraz wierzchu z bitej śmietany. Przepis na to cudo, który najbardziej przypadł mi do gustu, znalazłam u Agnieszki na blogu Kuchnia nad Atlantykiem. Składniki i przepis przytaczam w całości, bez zmian, za autorką, gdyż nie widzę potrzeby żadnych zmian. Składniki: „Spód:- 200g drobno zmielonych herbatników z otrębami (typu digestive)- 60g stopionego lub bardzo miękkiego masłaNadzienie:- 5 żółtek- ok. 400g(...)łyżkami cukru i 1 op. cukru waniliowego” „W malakserze miksujemy herbatniki z masłem i ściśle wylepiamy masą spód i boki foremki. Najlepiej dociskać ciasto do foremki metalową łyżką lub dnem szklanki Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 10-12 min. Odstawiamy na siatkę do wystudzenia. Masa: Ubijamy żółtka w mikserze aż masa będzie kremowa i puszysta
mojewypiekiinietylkoCzy byliście kiedyś tak na kogoś wściekli, że prawie płakaliście ze złości? ja właśnie tak mam raczej usnąć nie będę wstanie, więc chociaż pożytecznie wykorzystam ten
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość