jabłecznik na karmelowym spodzieSkładniki:ciasto250g mąki pszennej100g margaryny 1 żółtko100g cukru4-5 łyżek mlekamasa jabłkowa 500g startych jabłek3 łyżki cukru2 łyżki miodu2 łyżki margaryny3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru polewa1 łyżka margaryny1 łyżka miodu1-2 łyżki mleka3-4 łyżki cukru50g płatków owsianychWykonanie:- cukier rozpuścić do momentu, aż przyjmie płynną konsystencję i brązową barwę- do tak powstałego karmelu(...)żeby nie powstały grudki- ciasto będzie elastyczne i przyjmie jasnobrązowy kolor, schłodzić je w lodówce przez 0,5-1 godz.- jabłka wymieszać z miodem, margaryną i cukrem i smażyć przez kilka minut, po zdjęciu z ognia dodać budyń w proszku i dokładnie wymieszać - schłodzonym ciastem cienko wykleić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy oraz jej boki (które też wykładam
Smakołyki Berenikibardzo lubię serniki na cieście kruchym (i dużo ćwiczę w ostatnim czasie ;-)) to upiekłam go na kruchym cieście (ale można upiec to ciasto bez spodu, jeśli bardzo zależy nam na maksymalnym "odchudzeniu" ciasta). Podobna rzecz ma się z dodatkiem cukru (szczegóły w przepisie). Jeśli dodamy więcej owoców to wtedy nie musimy dodawać tak dużo cukru (mogą to być truskawki(...)słodkiej, glukozowej zalewie). Zachęcam do wypróbowania i odchudzania ciast w kuchni! Odchudzone wcale nie znaczy niesmaczne. Sernik z jogurtów greckich PRZEPIS {tortownica: średnica 26 cm} Temperatura pieczenia: 170ºC | Czas pieczenia: 1 h 20 min Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru (użyłam cukier trzcinowy
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszny, subtelny w smaku sernik kokosowo-limonkowy. Mniam <3 Sernik przygotowany jest na budyniach, czyli na mące ziemniaczanej i nie posiada spodu, więc idealnie nadaje
My Culinary ArtPołączenie słodkiego, budyniowego kremu i słonych krakersów to strzał z dziesiątkę! Po raz pierwszy próbowałam tego zestawienia wieeele lat temu u koleżanki na imieninach. Już
Walijskie PichcenieTen sernik zna chyba każdy. Kruche ciasto, serowa masa a na górze lekka i puszysta pianka. Swoją nazwę zawdzięcza złotym kropelkom, które pojawiają się na powierzchni
Szefowa kuchniWieki jej nie robiłam. Przyznaję, że nie jest to moje topowe ciasto, za którym pójdę w ogień i bez którego żyć nie mogę Nigdy jej nie zamawiam w kawiarenkach, kremówki – napoleonki to nie moja bajka smakowa. Zrobiłam na życzenia mojego męża. Od dłuższego czasu wspominał, że z chęcią skosztowałby kremówki. I nie żałuje. Szybka w przygotowniu i bardzo(...)wyobrażenie smakowe na temat kremówki uległo zmianie. Jest pysznie. Składniki na ciasto: 2 blaty ciasta francuskiego Ciasto francuskie wykładamy na dużą blachę, na papierze do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, do zarumienienia. W trakcie pieczenia nakłuwamy widelcem, gdyż ciasto się puszy i rośnie. Krem budyniowy: 2 żółtka 1 jajko 3 łyżki
Made By Mom And Sonbez rozpieszczania naszych bliskich. Wcześniejszą niespodzianką jaką zafundowałam swojemu łasuchowi był piernikowe serduszko. Oczywiście nie dotrzymało ono do świąt bo w zasadzie został już tylko jeden kawałek ale co za różnica przy takiej ilości upieczonych rzeczy:) Wymyśliłam tym razem biszkopt o smaku piernika i połączyłam go z czekoladową masą, są to dwa ulubione smaki moje łasucha:) Ciasto smakowało(...)jedynie tę pierwszą jego uwag.ę względnie w proporcjach podanych dla was po niżej. Tym samym wracam do pieczenia, jutro możecie się spodziewać przepisu na sernik i keksa świątecznego. składniki:ciasto:2 szklanki mąkiszklanka cukrułyżeczka proszku do pieczenia6 jajekmasa:budyń czekoladowykostka margarynytabliczka czekolady gorzkiej3/4 szklanki cukru0,5 l mleka.Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier z żółtkami
ciastkarnia na kruchym spodzieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE W związku z tym
Bon appetit mon amiestworzenia nowego przepisu zwątpiłam.. i tak została samotna wśród pomidorów na spaghetti bolognese. Dobra. Kolejna próba czekoladowego brownie. Nie mam kakao. Brawo Iza, brawo. Przyszalałaś, brownie bez kakao, czekolady. Na pewno się uda, mhm. Banan wrzucony do miski, fasola przepłukana. Cóż zrobić? Na głupotę (bo nie sprawdziłam), zapominalstwo (bo zapomniałam jak zwykle) i chęć(...)Składniki na 12 duuużych ciastek: 1 puszka fasoli (czerwona lub biała) 1 opakowanie budyniu waniliowego (bezglutenowego) 2 duże banany 3 łyżki wiórek kokosowych 3/4 szkl.otrębów (dowolnych) lub 1/2 szkl. mąki kukurydzianej 2 duże łyżki mąki gryczanej lub kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 2 łyżeczki naturalnego olejku waniliowego + woda Przygotowanie: Fasolę płuczemy w zimnej wodzie
Czarnawisienkanagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 25 minut Masa cytrynowa: Jedną szklankę wody zagotowujemy z połową cukru. Do reszty ( woda + sok z cytryny) rozmieszamy pozostałą część cukru i budyń śmietankowy. Kiedy woda zacznie wrzeć jak do tradycyjnego budyniu wlewamy drugą część, w naszym przypadku wymieszany razem sok z cytryny, wodę, cukier i budyń. Wlewając mieszamy, przez chwilę zagotowujemy(...)jeszcze raz dokładnie miksujemy. Masę piankową wykładamy na masę cytrynową. Górę wykładamy herbatnikami i wkładamy ciasto do lodówki na około 20 minut. Lukier : Do niewielkiej miski wsypujemy cukier puder, sok z cytryny oraz przegotowaną letnią wodę. Wszystko mieszamy aż masa będzie gładka bez grudek. Gotowym lukrem smarujemy herbatniki i wkładamy po raz kolejny ciasto do lodówki do ostudzenia
W Moim Magicznym DomuTen sernik to klasyka - aż dziwne, że przez tyle lat prowadzenia bloga jeszcze go tutaj nie dodałam. Najczystsza postać tego ciasta*, sam ser, żadnego spodu i
Słodkie inspiracjeJeżeli planujemy niewielką ilość osób na święta, alternatywą dla sernika pieczonego w dużej blaszce - są mini serniczki. Mała forma i niezwykły smak, na pewno przypadną do
Świat Ciastajest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę. Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka). Masa: 1 opakowanie(...)przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu. Jeśli masa wyjdzie Wam płynna, włóżcie ją na kilkanaście minut do zamrażalnika- szybko stężeje. Dobrze gdyby miała konsystencję budyniu. Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i malin Wyjmuję torcik z lodówki, układam maliny i wykładam tężejącą galaretkę. Żeby dodatkowo
MojaQchnia.plWitam kochani Dziś ważne chwile. Niniejszy post jest 100 na blogu!!! :D Poza tym blog obchodzi swój roczek-zakładając go nie myślałam, że tyle osób będzie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki część czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 200 g cukru 3 jaja 100 g mąki pszennej 50 g posiekanych orzechów włoskich część
OliveandThymewtedy jest kremowe i miękkie. Moim domowym łasuchom bardzo smakowało. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kinder bueno bez pieczenia Składniki: Ciasto: około 300g herbatników 6 kopiastych łyżek nutelli – około 300g 550ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru 3 płaskie łyżki masła(...)funkcji góra-dół. Orzechy z całego przepisu (150g) wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 8-10 minut (prażyłam orzechy na środkowej półce piekarnika). Po wyjęciu z piekarnika odstawić orzechy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 2. Do rondelka wlać 250ml śmietanki, dodać 3 łyżki cukru, masło, mleko w proszku i postawić
Mała Cukierenkapoddawać a że pms-owa desperacja była spora, zasiadłam do czeluści zawsze pomocnego w takich sprawach internetu i wygrzebałam ten oto przepis . Myślę sobie tak, cholera 3 składniki tylko? Bez jajek, mleka, cukru?! To nie może być dobre. Ale co mi tam- ryzyk-fizyk jak mawiają, jak nie spróbuję, to się nie dowiem. I spróbowałam. Nie, nie, wcale(...)malutkie rączki do pomocy. A zatem do dzieła. Z podanych składników wyrób ciasto, które następnie schłódź przez godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkuj i podziel na trójkąty. Każdy posmaruj dowolną konfiturą, lub czym tam chcesz (może być nutella, budyń, etc.). Zwiń i uformuj rogaliki, które piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez około 15 minut. Wystudzone możesz posypać cukrem
Arbuziakikaszy jaglanej! Poezja smaku! Mój pierwszy bezglutenowy wypiek, który miał na celu wypróbowanie nieco innej, może minimalnie zdrowszej (bo bez mąki, z olejem kokosowym zamiast masła czy margaryny, ale jednak z nutellą;)) wersji ciasta. Tak przygotowane z dbałością ciasto zachwyci niejedno podniebienie, szczególnie, że kaszy jaglanej nie czuć w nim absolutnie nic! Mój Mąż, kiedy spróbował, powiedział, że nigdy(...)już się w głowie kłębią :D Ciasto z całą pewnością do powtórzenia i to jak najszybciej! :) Składniki: 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1 szkl. rzadkiego pure z batata* 5-6 sporych liści melisy 1/2 szkl. kakao 1 szkl. mleka 5 pełnych łyżek nutelli 4 jajka 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przygotowania
Kolorowy Przepisownikopakowania śmietany 12% (lepiej użyj jogurtu naturalnego) 1/2 kostki masła 2 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Masło należy rozpuścić i wystudzić. Budyń przygotować wg instrukcji na opakowaniu (ja dodałam mniej mleka). Mokre składniki zmieszałam ze sobą. Dolałam do wymieszanych(...)budyń. Niestety okazało się to niemożliwe z powodu najbardziej badziewnych foremek na babeczki jakie widziałam. Zostały zrobione chyba z jakiegoś marnego substytutu papieru. Masakra. Tak cienkiego w sensie dosłownym wykonania jeszcze nie widziałam. Nic a nic nie chciały trzymać masy babeczkowej w ryzach. A co dopiero nadzienia budyniowego. Aby nie stracić budyniowej koncepcji niecałą połowę budyniu wymieszałam z ciastem babeczkowym
Kuchnia po mojemu