chciałam jednak ryzykować i przygotowałam ciasto z 6 jabłek. Wyszło naprawdę smaczne. Ktoś z Was je robił z 16 jabłek? Składniki: 6 jabłek (w książce 16) 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 szklanki pokrojonych orzechów (dałam włoskie) 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić(...)ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać je z masą jabłkową. Formę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 - 180 stopni. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Posypać cukrem pudrem
Sto kolorów kuchnijadłam... :-) Oprócz tego, że są bez cukru i bez pszenicy, to są także bez laktozy.Z przepisu wychodzi 12 sztuk.Składniki suche:- 320g mąki orkiszowej u mnie typ750 (pszennej troszkę mniej)- 1 łyżeczka (z lekkim czubkiem) proszku do pieczenia- 2 szczypty sody- 1/3 łyżeczki soli- 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)Składniki mokre:- 2 jajka(...)mieszamy delikatnie (tylko do połączenia składników).Wymieszane ciasto nakładamy do formy wyłożonej papilotkami (najlepiej nakłada się łyżką do lodów). Otrzymane ciasto wykładamy na 12 muffinek. Na wierzchu każdej wciskamy delikatnie po ok.3 zamrożone maliny, Można delikatnie posypać wiórkami kokosowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, program góra-dół, ok.25 minut. Smacznego
Smaczne ZdroweCiasto: - szklanka mąki tortowej- 25 g drożdży- łyżeczka oleju- łyżeczka cukru- pół szklanki ciepłej wodySos:- puszka pomidorów bez skórki- odrobina oleju- łyżeczka bazylii- łyżeczka oregano - sól, pieprzDodatkowo:- listki świeżej bazylii- ser mozarella- ulubione dodatki Kolejność wykonywania zależna jest od tego, jakie ciasto lubimy - jeśli ma być puszyste, to od niego zaczynamy, jeśli chcemy pizzę na cienkim spodzie, w pierwszej(...)minutach powinniśmy uzyskać ładną kulkę ciasta, z której następnie formujemy naszą pizzę na lekko natłuszczonej blasze, smarujemy ciasto sosem, na nim ląduje pokrojona w plastry mozarella oraz, jeśli macie ochotę, inne dodatki i czas do pieca ;) 180 st. C, około 15 minut pieczenia i nasz obiad jest gotowy. Gotową pizzę posypujemy listkami bazylii. Moja pizza była na cienkim cieście
Kulinarne zapędy KokosaPokazywałam Wam już mój niezawodny przepis na BISZKOPT CZEKOLADOWY , więc dziś pora na drugą wersję – czyli biszkopt jasny. Tak jak przy ciemnej wersji nie używamy
Ostra na SłodkoSzybkie, smakowite i pulchne babeczki z dodatkiem buraków czerwonych, z czekoladową polewą z wielkanocnych króliczków i jajek. Smaku buraków zupełnie nie czuć w gotowych babeczkach
Ze smakiem bez glutenuDziś zapraszam Was na kefirowo maślankowe placuszki z suszonym jabłuszkiem. Idealne na śniadanie, jak i kolację. W każdym placuszku zatopiłam krążki suszonych jabłek, a całość
Słodkie okruszkiMiseczki z płatków kukurydzianych wypełnione pysznym, aromatycznym, kokosowym puddingiem z tapioki, pachnącym imbirem i trawa cytrynową. Idealny początek dnia lub… deser Dekoracja to również tapioka
Oryginalny smakLżejsza wersja mojego ulubionego kokosowego tortu, w sam raz dla wielbicieli zdrowych słodyczy. Krem składa się z jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, doprawiony aromatem pomarańczy jest
Upiecz sobie babeczkęBeza, którą przygotowałam na Dzień Babci i Dziadka. Chociaż ten wypiek to praktycznie sam cukier, to w smaku jest niezwykle delikatny. Z kremowym serkiem, słodkimi pomarańczami
Mienta blogMoja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju ciasteczka. Ostatnio gustujemy w ciachach owsianych. Te są szczególnie pyszne , bo prażony słonecznik nadaje im lekko orzechowy posmak. Bardzo zdrowe
Smaczne ZdroweNajprostsze kruche ciasteczka maślane, z lukrem z białej czekolady, aromatyzowane skórką cytrynową. Gorąco polecam! SKŁADNIKI (ok. 50 sztuk) 400 g m ą ki 200
La grande e la piccola cuocaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto czekoladowy groszek bez pieczenia to pyszny smakołyk z dodatkiem znanych i lubianych przez wszystkich czekoladowych kuleczek. Puszysta masa z dodatkiem chrupiących kuleczek dają idealną kompozycję smakową. Ciasto czekoladowy groszek jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie wymaga posiadania piekarnika. Wystarczy zakupić herbatniki, kuleczki czekoladowe oraz przygotować kremową masę na bazie(...)sera, śmietany kremówki oraz galaretek. Jeśli macie ochotę na małe co nieco, ciasto czekoladowy groszek będzie idealne! Na pewno posmakuje każdemu z Was, a szczególnie tym najmłodszym. W naszym domu dzieciaki wręcz uwielbiają to ciasto! PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWY GROSZEK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 ml śmietany kremówki 30% 500 g twarogu z wiaderka 2 galaretki krystaliczne (przeźroczyste) 3 łyżki cukru
Przepiski.plciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu dzielimy na ok. 6 części, z każdej robimy kulę, a następnie rollujemy bułeczki Układamy w foremce do bułek. S marujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Układamy razem z silikonową foremką na patelni ( zdejmujemy rączki ). Pieczemy ok.20-25(...)minut /180C. BURGERY Z CIECIERZYCY: * ugotowana kasza jaglana – 1,5 szkl * ugotowana, namoczona przez noc ciecierzyca – 1,5 szkl * jajko L – 1 szkl ( lub 2 mniejsze ) * bułka tarta – 3-4 łyżki * maka pszenna – 1 czubata łyżka * masło – 3 łyżki * czosnek -2 ząbki * cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka, curry, kmin rzymski – do smaku Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę
Ostra na Słodkoświeże pieczywo pieczone ranem, bez konieczności wstawania wczesnym rankiem są bułeczki oraz chleby, które garowane są w lodówce. Wieczorem wyrabiamy ciasto, które chowamy do lodówki a rano formujemy i pieczemy. Można oczywiście ciasto zarobić rankiem a piec wieczorem, nie ma różnicy - ważne aby w lodówce wyrastało odpowiednio długo. I tak naprawdę każde drożdżowe ciasto możemy garować w lodówce, każde(...)zostawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól, wodę, oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zostawić na 5-10 minut, po czym ponownie wyrobić około 5 min. Ciasto przełożyć do misy wysmarowanej oliwą, misę owinąć folią i wstawić do lodówki na nocne wyrastanie. Rano ciasto wyjąć
Kocham..lubię..gotuję..