ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:789/1234)

Zupa marchewkowa. Niepozorna, a z charakterem 176

tępo zakończony korzeń. Jest mocno pomarańczowa, krucha, słodka, charakterystyczna i bardzo soczysta – idealna na soki. Ale nie tylko, bo nadaje się do każdej obróbki – jako surówka, marchew duszona, pieczona, składnik marchwiowego ciasta, czy jak w tej zupie – po prostu ugotowana. Niskokaloryczna (27kcal/100g) i zdrowa – pełna beta karotenu, witaminy A i przeciwutleniaczy. W tej zupie – w roli głównej. Marchew pozbawiamy natki(...)kroimy na plasterki.   Pomarańczę myjemy najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą żeby pozbyć się z niej konserwującego wosku. Parzymy skórkę. Ścieramy zesterem lub na tarce skórkę, bez albedo, tylko mocno wybarwioną część. Potrzeba nam jedną łyżkę otartej skórki. Pomarańczę obieramy ze skórki, pozbawiamy białych błonek, kroimy w poprzek na pół i wyjmujemy pestki. Miąższ można podzielić

Karo in the Kitchen
Kruche ciasto z jogurtem i jeżynami 241

Ciasto kruche przygotowałam w moim nowym robocie, po prostu wrzuciłam składniki do misy, włączyłam funkcję wyrabiania ciasta, a po 40 s, ciasto kruche było gotowe. Wy możecie ciasto przygotować ręcznie siekając wszystkie składniki nożem i szybko je wyrobić, gdyż ciasto kruche „nie lubi” temperatury rąk. Przygotowane ciasto dzielimy na pół, przekładamy do woreczków i wkładamy na ok. 30 minut(...)całe jajko i rozpuszczone masło, wszystko dokładnie łączymy, najlepiej za pomocą trzepaczki. Masę jogurtową wykładamy na podpieczone, przestudzone ciasto na masę jogurtową z budyniem. układamy pojedyncze jeżyny. Wyciągamy drugą część ciasta i obieraczką do warzyw lub na tarce ścieramy resztę ciasta, Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 45-50 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Studzimy nie wyjmując ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placek drożdżowy z rabarbarem Wersja II babci Basi 139

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Dzisiaj polecam drugi przepis na placek drożdżowy, tym razem na margarynie KASIA! Ja UPIEKŁAM Z POŁOWY SKŁADNIKÓW , czyli na jednej blaszce. ( wymiary blaszki(...)miarę potrzeby dodać mąki, na końcu wyrabiać drewnianą łopatką. Gdy ciasto w misce „wygaruje”, wyłożyć na dwie blaszki, na blaszkach musi też „wygarować”, potem nakładamy owoce i na wierzch kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni C. ok. 30 -35 minut. Ciasto musi mieć złoty kolor. Smacznego ! Składniki na kruszonkę : 10 łyżek

Pysznosci Babci Basi
Małe ciasto z truskawkami, białą czekoladą i jednym jajkiem 103

złe. Dodałam je do prostego ciasta wraz z białą czekoladą. Posypałam nią górę ciasta i utworzyła się pyszna karmelowa lekko chrupiącą skorupka. Ciasto nie wymaga użycia miksera. W cieście jest jedno jedyne jajko, które znalazłam w lodówce ;) Wystarczyło, bo to jest małe ciasto. Piekłam je na żeliwnej patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Małe ciasto z truskawkami, białą czekoladą(...)nagrzać do 180°C . Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Suche składniki wymieszać w misce, dodać masło i jogurt i wymieszać trzepaczką lub łyżką tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy, u góry ułożyć równomiernie ćwiartki truskawek, posypać kawałkami czekolady i włożyć go nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut

Posadzone i zjedzone
Rustykalna tarta z owocami jesieni 158

przygotowania: Ciasto: Do przesianej mąki dodać cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na plastry zimne masło, dodać zimną wodę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Owoce umyć, jabłko pokroić na plasterki tak samo śliwki, maliny i winogrona zostawić w całości. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia(...)koło o grubości około 0,5 cm posypać grubo 2 łyżkami brązowego cukru z cynamonem zostawiając ok.3 cm wolnego brzegu ciasta, rozłożyć owoce, brzegi ciasta zawinąć tak aby w części zakryły owoce. Posypać resztą cukru. Piec około 40 minut w temp 180*c, przed podaniem polać miodem lub położyć gałkę lodów. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 133

Delikatne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką (oczywiście z tego samego przepisu można zrobić drożdżówkę bez owoców albo z innymi dowolnymi owocami). Uwielbiam ciasta drożdżowe a z tego przepisu wychodzi pyszne, pulchne ciasto.  Z tego samego przepisu zrobiłam też rogaliki drożdżowe  (przepis tutaj) . Składniki: * 0,5- 0,6 kg mąki * 50 g świeżych drożdży * 1 jajko * 6 łyżek(...)ciasto, ponownie przykryć ścierką i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto zagnieść na stolnicy podsypanej mąką. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie była to okrągła blacha o średnicy 22 cm). Na wierzch wyłożyć oczyszczone truskawki, zakryć ścierką i odstawić na około 15-20 minut

Zrób to smacznie
Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie. 134

jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo siemię lniane, mąka pełnoziarnista, cynamon, rodzynki powodują, że ciasto jest zdrową alternatywą do tradycyjnych jabłeczników. Ja posypuję minimalnie cukrem pudrem, ale jak masz słodkie jabłka to nie jest to konieczne. Pamiętaj, słodkie przepisy nie muszą być kaloryczne, niezdrowe i zakazane… Na taką niedzielę zimową – polecam Wam właśnie kawałek tego ciacha. Ciasto jabłkowe(...)łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy.Odstawiamy najlepiej do lodówki na ok.15 minut. Siemię lniane mieszamy z wodą dość

Apetyt na Zielone
Babeczki jagodowe delikatne 142

małych babeczek 180 g mąki 150 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 ml mleka 80 ml oleju 2 jajka 300 g jagód, mrożonych lub świeżych Piekarnik nastaw na 175ºC , u mnie termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Formę do muffinków wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Babeczki można(...)masę jajeczną do suchych składników i delikatnie wymieszaj za pmocą szpatułki. Dodaj jagody i jeszcze raz delikatnie przemieszaj. Napełniać foremki do ok. 3/4 wysokości i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 – 25 minut. Jeśli nie posiadacie foremki muffinkowej z kominkiem, możecie upiec babeczki w papierowych papilotach. The post Babeczki jagodowe delikatne appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Zdrowe ciastka. Dla każdego 162

się przepis na coś, co będzie można jeść bez wyrzutów sumienia. Najmniejszych!   Bez jajek, bez nabiału, bez tłuszczu, bez mąki, bez cukru... Bez wszystkiego - powie niejeden sceptyk. Cóż, prawie... Troszkę ziarenek i orzechów, woda i najgrzeszniejszy w tym towarzystwie element - miód ( łyżka raptem! ). Z tej mieszanki wychodzą zaskakująco pyszne i wciągające, chrupiące(...)Miód rozpuścić w wodzie, zalać nim mieszankę. Odstawić na 10-15 minut, aż chia wchłoną wodę i masa zgęstnieje. Wyłożyć masę na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić dłońmi, mocno dociskając. Piec w 160 st. C. przez 20 minut. Wyjąć blachę z piekarnika, pokroić ciasto ostrym nożem na kwadraty. Piec kolejnych 40 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki z budyniem (miały być), czyli budyniowe babeczko - bułeczki ;) 144

deszczowe i przez to "bez-spacerowe" popołudnie, trzeba więc było plan wcielić w życie. Składniki (na 12-15 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru (użyj 1/2 szklanki) 1/2 opakowania śmietany 12% (lepiej użyj jogurtu naturalnego) 1/2 kostki masła 2 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżeczki(...)chciały trzymać masy babeczkowej w ryzach. A co dopiero nadzienia budyniowego. Aby nie stracić budyniowej koncepcji niecałą połowę budyniu wymieszałam z ciastem babeczkowym i wyłożyłam do foremek. Piekłam niecałe 30 minut w temperaturze 185 stopni. W smaku babeczko - bułeczki są pyszne, ale o formie muffinkowej musiałam zapomnieć, a formę babeczkową udało się uzyskać jedynie w kilku sztukach. Nic tylko iść

Kuchnia po mojemu
Czekoladowy sernik bez sera 227

sernika bez sera? Do tej pory wydawało mi się że ten który robiłam dotąd był wręcz idealny .. do czasu, gdy nie upiekłam czekoladowego sernika bez sera.  Najbardziej delikatne ciasto jakie kiedykolwiek jadłam a w dodatku o smaku czekoladowym. Dla mnie wręcz idealne, zresztą to nie tylko moje zdanie ;-) Wzorowałam się tak jak poprzednio na przepisie(...)tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st. C. , na dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto Straciatella 328

Czym byłby weekend bez dobrego, domowego ciasta? Lepiej sobie nawet tego nie wyobrażać! Nie ważne czy drożdżowe, piaskowe czy z kremem, ważne że przygotowane z miłością :) I zawsze wychodzę z założenia, że domowe wypieki są najlepsze. Właśnie dziś przygotowałam dla Was przepis na domowe ciasto straciatella, które ostatnio u mnie w domu zrobiło wielką furorę. Ktoś(...)następnie dosypujemy do masy.Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, które następnie dodajemy do ciasta. Całość mieszamy a następnie przelewamy do wcześniej przygotowanej formy.Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy  60 minut w 175`C.Na ostudzone ciasto wylewamy rozpuszczoną czekoladę równo ją rozprowadzając – wierzch posypujemy zmielonymi orzechami arachidowymi.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Czekoladowa kostka grysikowa z kremem cytrynowym 192

warstwowe i uroczo prezentujące się ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie nawet kulinarna 'noga', bo to ciasto po prostu nie może się nie udać, a do tego jest bardzo, baaardzo smaczne :)))Spód czekoladowy na bazie ciasteczek, kolejno: masa grysikowa- gęsta i kremowa- oraz cudowny krem cytrynowy, który znacie już z poprzedniego wpisu...… Och, pokochacie(...)dokładnie wymieszać.Krem cytrynowy:Żółtka utrzeć z cukrem, wlać sok z cytryny wraz ze skórką i dodać masło.Podgrzewać na małym ogniu, aż do zgęstnienia kremu (około 6 minut).Wykonanie:Na ciasteczkowy spód wylać masę grysikową, wstawić do lodówki na około 15 minut (po to, by masa stężała, inaczej lemon curd będzie się mieszał z kremem).Górę uwieńczyć kremem cytrynowym.Wstawi

Kraina Miodem Płynąca
Belgijskie gofry drozdzowe-pyszne 189

mieciutkie w srodku,takie troche racuchowate.Po zdjeciu z gofrownicy sa miekkie,ale stygnac twardnieja.Smaczne nawet na drugi dzien.Jak wyczytalam gofry belgijskie nigdy nie sa prostokatne,zawsze za to bez kantow i lekko zaokraglone,gdyz powstaja z kulki ciasta.Te z przepisu ponizej wprawdzie nie powstaly z kulki,ale prawie,prawie.Ich tajnym skladnikiem jest cukier perlowy,gdyz tylko on pozwala uzyskac(...)mieszac kolejne kilka minut do uzyskania gladkiego ciasta, juz na II predkosci.Jesli lubicie bardzo slodkie gofry,dodajcie wiecej cukru.W orginalnym przepisie bylo 125 g cukru.Przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Ilosc drozdzy w stosunku do ilosci maki jest dosc duza,dlatego ciasto rosnie bardzo szybko.Rozgrzac gofrownice,delikatnie natluscic,tylko przy pieczeniu pierwszego gofra.Nakladac na srodek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fantastyczne bezglutenowe ciasto z ciecierzycy bez cukru 239

bez mąki. Często zatem eksperymentuję z różnymi składnikami i choć ciasto z fasoli póki co nie przypadło mi do gustu (ale nie wykluczam, że zrobię drugie podejście ;) to ciacho z cieciorki wyszło po prostu genialne, lekko wilgotne, mocno kakaowe, niezbyt słodkie i w ogóle nie przypominające w smaku ciecierzycy co w wypadku ciast jest chyba dość istotne :) To ciasto(...)jajka 150 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej. Najlepiej zostawić ją w wodzie na 12-15 godzin. Na drugi dzień ugotować do miękkości (przez ok 40 minut). Po ugotowaniu odlać wodę i po ostudzeniu dokładnie rozdrobnić, np. zmiksować w blenderze. Do zmiksowanej ciecierzycy dodać wszystkie pozostałe

Ze smakiem i z pasją