Ciasto Słodki Pocałunek jest bardzo smaczne, intensywnie czekoladowe i wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z pysznego, wilgotnego i mięciutkiego ciasta marmurkowego, kremu czekoladowego i polewy. Wielbiciele czekolady będą zachwyceni. Jest stosunkowo proste i szybkie do zrobienia, więc nawet osoby niewprawione w pieczeniu ciast powinny sobie poradzić. Składniki na ciasto Słodki Pocałunek: Ciasto: 180 g mąki pszennej(...)wymiary 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy naprzemiennie po 2 łyżki ciasta białego i jedną brązowego. Wygładzamy wierzch. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C przez około 35 minut do tzw. “suchego patyczka”. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Przygotowujemy krem czekoladowy. Czekoladę połamaną
e-PrzepisyKulinarneSwojski chlebek zawsze najlepszy! Ten jest bardzo łatwy do zrobienia bez wyrabiania wystarczy składniki wymieszać lyżką i odstawić do wyrośnięcia. Mój jest z dodatkiem siemienia lnianego, słonecznika posypany sezamem i czarnuszką. 2 chlebki w foremkach aluminiowych pojemność ok 600 ml. 300 gramów mąki żytniej chlebowej 200 gramów mąki pszennej tortowej 30 gramów drożdży świeżych 550 ml. mocno ciepłej wody(...)minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Foremki wysmarować lekko olejem oprószyć bułką tartą lub mąką. Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką i przełożyć do foremek, posypujemy sezamem i czarnuszką. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, włożyć wyrośnięte chlebki i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Pieczemy ok 40 minut do tzw. suchego patyczka
Andzia Pichciorzechów włoskich, posiekanych i uprażonych Wykonanie CIASTO Z mleka, drożdży, 3 łyżek mąki i cukru przygotowujemy zaczyn i odstawiamy na 15 minut, aż zapracuje. Do zaczynu dodajemy jajka, puree z banana, pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Kiedy ciasto się połączy dodajemy masło i wyrabiamy ponownie przez około 15 minut, aż będzie gładkie i lśniące i zacznie odchodzić od ścianek(...)Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podrośnie. Następnie dzielimy ciasto na pół, z każdej porcji formujemy kule i wałkujemy na okręg o średnicy 25 cm. Placek ciasta nacinamy po przekątnej na 12 trójkątów, na każdy nakładamy 1-2 łyżeczki nadzienia. Zwijamy rogaliki, odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Tajemnice Smakuodstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, do wyrośnięcia. Banany rozgniatamy widelcem. Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy rozbełtane jajko, puree bananowe, roztopione i przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, tak długo, aż przestanie kleić się do rąk (u mnie wyrabiane ręcznie przez około 30 minut). Odstawiamy przykryte w misce ściereczką do podwojenia objętości(...)odparowania soku z jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon oraz orzechy. Studzimy. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, następnie wałkujemy na podsypanej lekko mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 kawałków (jakbyśmy kroili pizzę). Na każdy trójkącik wykładamy jabłkowe nadzienie. Zwijamy rogaliki. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy na około 15-20 minut do napuszenia. Po tym czasie
Smaki Na Talerzubiałek 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (40 g każdy) 1 szklanka cukru pudru (jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta to więcej) 3 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli Dodatkowo: 2,5 szklanki jagód 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania ciasta 1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder, mieszamy. Dodajemy zimne(...)wiórki kokosowe. Jak składniki nam się połączą to naszą masę jogurtową przelewamy na ciasto. 5. Jagody wcześniej myjemy, mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na masę jogurtową. Na jagody ścieramy ciasto, które włożyliśmy do lodówki. 6. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut. Wierzch ma się nam ładnie zarumienić. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem
kruche babeczkiprzepisem rozpoczynam dla Was cykl świątecznych wypieków i nie tylko :) Trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez pachnących i kruchych pierniczków, choć w moim domu nigdy nie było tradycji do ich pieczenia, to ja teraz robię je bardzo chętnie. Dekorowanie ich sprawia mi ogromną przyjemność. Tym miodowym, z królewskim lukrem trudno się oprzeć. Gdy chcemy(...)piernika, szczyptę soli i białego pieprzu, pokrojone na małe kawałeczki dość miękkie masło, miód, dodać jajko i żółtko, wymieszać i zagnieść szybko jednolite ciasto, uformować w kulę , zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na silikonowej stolnicy na grubość 3-4 mm (na drewnianej ciasto wymaga podsypania mąką bo będzie się lepić
Wanilia i KardamonDzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto drożdżowe z wiśniami. Zaskoczę Was tym, że ciasto jest bez wyrastania. Robicie, pieczecie i gotowe. Ciasto jest pyszne i ma ciekawą strukturę. Musicie koniecznie spróbować. Zachęcam :) Składniki: Ciasto: 2 i pół dag świeżych drożdży 2 łyżki śmietany 18 % 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki mąki tortowej(...)oprószonej bułką tartą o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy łyżką bułki tartej. Wydrylowane i dokładnie odsączone z soku wiśnie mieszamy z cukrem waniliowym i równomiernie wykładamy na ciasto. 4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy. 5. Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka
Izabelawkuchniblogu w wersji ze śliwkami . To proste ciasto ucierane, które bez trudu utrzyma nawet sporą warstwę owoców i kruszonki. Jest stabilne i łatwe w wykonaniu, pasują do niego praktycznie każde owoce :) Ostatnio lubię robić kruszonkę z dodatkiem jakieś innej mąki oprócz pszennej, dzięki temu możemy nadać ciastu trochę nowego smaku – świetnie nadaje się do tego mąka owsiana(...)się świetnie :) Kokosu nie musicie mielić – zwykłe wiórki są wystarczająco drobne. Moje ciasto z truskawkami piekłam w okrągłej foremce o średnicy 20 cm. Nada się też niewielka prostokątna blaszka. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 cytryna Składniki na kruszonkę: 50 g masła
Ciastkozercypłaskiej łyżeczki sody (3g) - 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny (lub ekstrakt waniliowy) - szczypta soli W jednej misce roztrzepać jajka, dodać jogurt oraz stopione masło, dokładnie wymieszać widelcem. W drugiej misce wymieszać suche składniki, tj: mąkę, sól, ksylitol (lub cukier) proszek do pieczenia, sodę oraz skórkę cytrynową. Do składników mokrych wsypać składniki(...)połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, rozłożyć do nich równo ciasto. Można do każdej babeczki wcisnąć po niedużym kawałku czekolady lub dodać mniejszą truskawkę, poziomki, jeżyny, itp. lub nie dodawać nic. Formę z muffinami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.18-19 minut, do lekkiego przyrumienienia (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto dopiekło się w środku , u mnie
Smaczne Zdrowewszystkich osób, które są ciekawe nowych przepisów. W tym wydaniu ( tak jak w poprzednim ) też miałam swój udział i wymyśliłam tym razem przepis na bardzo proste, bezglutenowe ciasteczka jaglane bez cukru Dodałam do nich wodę kokosową i trochę mąki, więc są też delikatnie kokosowe. Nie wymagają wcześniejszego gotowania kaszy, bo wykorzystuje się tutaj płatki. Myślę, że miłośnicy masła orzechowego(...)połączenia składników. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, formować kulki i spłaszczyć (ciasteczka powinny mieć grubość około 5 mm). Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Artykuł Bezglutenowe ciasteczka jaglane z masłem orzechowym i melasą pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotjajka i rozpuszczone masło oraz ciepłe mleko wymieszane z wodą. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Pasta bazyliowa: Bazylię, orzeszki, czosnek, mozzarellę, przełożyć do blendera, wlać oliwę i zmiksować, doprawić solą i pieprzem. 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30cm x 50cm, a następnie(...)prostokątów posmarować pastą bazyliową i ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12cm x 30cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 45 minut
Szalona Kuchnia Ewelinylistopada nie miałam energii na wiele więcej. Zreszta maluchy oceniaja popołudnie bez swoich dorosłych i w obcym domu, jako wielka przygodę. Nic straconego: wielkie przyjęcie zrobimy za rok! Ponieważ znam życie i gusta jedzeniowe tutejszych maluchów, zamiast wysilać się i robić wyszukane ciasto, którego i tak nikt by nie jadł, zrobiłam tacę cupcakes. Już w niedzielę wcześniej zrobiłam(...)pieczenia (self-raising), 125g drobnego cukru i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, dodaj 125g bardzo miękkiego masła lub margaryny do pieczenia i wbij 2 jajka. Całość zmiksuj na gładka, kremowa masę. Jeśli ciasto wydaje się za gęste wlej 1 łyżkę mleka i zmiksuj całość jeszcze raz. Rozdziel pomiędzy papilotki, napełniajac do około 2/3 wysokości, i piecz okolice
Lejdi of the housekwadratową formę 20x20) smaruję delikatnie masłem i wykładam papierem do pieczenia. Dzięki obecności masła, papier przyklei się do formy i nie będzie się przesuwał podczas przelewania ciasta do formy. Jaja wbijam do miski, dodaję cukier i ucieram na jasną, gładką i puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao mieszam ze sobą. Sypką mieszankę dodaję(...)cukrem na przemian z olejem i mlekiem. Mieszam dokładnie, aby nie zostały żadne grudki. Na samym końcu łączę ciasto z powidłami. Tak przygotowaną masę przelewam do wcześniej przygotowanej foremki. Wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 50-55 minut do tzw. "suchego patyczka". Po lekkim przestygnięciu w piekarniku, wykładam ciasto, posypuję cukrem pudrem. Można skonsumować jeszcze ciepłe
W kuchni Karmel-itkiWielkanoc zbliża się wielkimi krokami i już zastanawiam się co upiec aby było zdrowe, bez glutenu i bez cukru a jednocześnie wpisywało się w świąteczną tradycję. Mój wybór padł na sernik :-) Wielkanocny sernik Postanowiłam zmodyfikować nieco tradycyjne kaloryczne i słodkie wypieki, tak by sernik wpisywał się w moją dietę i nie pozostawiał wyrzutów sumienia. Składniki na małą tortownicę(...)zamiennie) łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki spodu zagnieść i wyłożyć ciastem spód i boki tortownicy. Mikserem utrzeć jajka z erytrytolem i masłem lub olejem kokosowym. Do masy dodawać po łyżce ser i dalej ucierać. Wyłożyć masę na ciasto w tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 60-70 minut. Czas pieczenia pod koniec
Marta próbujeLubicie bułeczki? Ja, choć są niestety tuczące, pozwalam sobie od czasu do czasu na tą rozpustę;) Bułeczki z tego przepisu są niebywale mięciutkie. Smakują nawet i bez żadnych dodatków. A jeśli o dodatki chodzi, to co, jak nie dżem kojarzy nam się w porze śniadaniowej najbardziej? Zapraszam. Bułeczki (około 10-12 sztuk): 425 g mąki pszennej 25 g świeżych(...)miski z mąką, w przygotowane wgłębienie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. Olej delikatnie podgrzewamy. Łączymy z jogurtem. Dodajemy do miski z mąką i wyrośniętym rozczynem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do podrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 10-12 kawałków
Smaki Na Talerzu