roztopionego masła 82 % Blaszkę o średnicy 25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Ciasteczka drobno pokruszyć. Masło wymieszać z ciasteczkami, wyłożyć dno blaszki i docisnąć dłonią. Całość włożyć następnie do lodówki, aby spód stężał. Składniki na ciasto (na blaszkę 25 cm): 700 gram twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie) 3 żółtka(...)posypać 1/3 czekolady). Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 150 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu! - serniki tego nie lubią). Ubić białka na sztywną pianę z cukrem waniliowym. Wyłożyć na wierzch sernika. Piec około 90 minut. Po upieczeniu studzić najpierw w lekko uchylonym piekarniku, następnie na kratce lub w lodówce. Przed podaniem
Garniec Magaliehakiem do ciasta przez około 7 minut.Po tym czasie dodawać po kawałku masła cały czas zagniatając ciasto.Wyrabiać tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne i błyszczące.Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki,lub na 1 godzinę do podwojenia objętości.Ciasto będzie dosyć luźne,na pewno nie da się ukształtować w kulę. ciasto wystawić z lodówki(...)kulkę złączeniem do dołu ułożyć w papiltce na muffinki papilotki wypełnione pączkami ułożyc na blaszce do pieczenia,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Powinny podwoić objętość na każdym wyrośniętym pączku ułożyć wiórek masła i piec w 180`C 13-15 minut po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem wyprodukowanym z ksylitolu (zmieliłam po prostu ksylitol
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesień zbliża się nieodwołalnie... W sadzie pełno jabłek, musiałam więc obowiązkowo zrobić szarlotkę:) Tak jak do tradycyjnej szarlotki zrobiłam kruche ciasto, jednak nie użyłam do niego
Z miłości do słodkościCiasteczka znane mi od lat, bo autorstwa mojej teściowej. Niegdyś jeżdżąc co weekend na rodzinne obiady pojawiały się one jako ciasteczka na podwieczorek. Nigdy się nie
Smaczne ZdroweKolejne zdrowe ciasto z mega dawką witamin i minerałów. Smak gruszki, zapach miodu, chrupkość kaszy i orzechów – to same przyjemne doznania
To co kochamKolejny przepis z serii przepisów bezglutenowych, tym razem na bezglutenowy chleb z ziarnami. Składniki: - 2 szklanki mąki bezglutenowej, - 1 szklanka mąki kukurydzianej, - 2 łyżki siemienia lnianego
MintTasteChleb bezglutenowy z mąki jaglanej i tapioki. Nie żebym nagle stał się zwolennikiem diety bezglutenowej, tak bardziej z ciekawości upieczony. Przypomina mi trochę jasne pieczywo pszenne
Przepisy na domowy ser i chlebWersji na to ciasto znajdziemy wiele, ma smaczny mocno intensywny kokosowy posmak, który dodatkowo wzbogaciłam likierem kokosowym, słone krakersy przełamują całą słodycz kremu, dzięki temu smaki
Wanilia i KardamonPopołudniowa kawa? - czemu nie !!! Popołudniowa? Hmmm... a może południowa? Oj nie wazne - dziś pora na Brazylię :D To kolejna pyszna kawa
kolorowotorcikowoW tamtym tygodniu pisałam o słodkiej inspiracji mojej chrześnicy – a dziś kolejna. Kolejna chrześnicaJI ciasto. Tym razem nie robione przeze mnie tylko przyniesione przez nią. Absolutnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaTorty to temat rzeka… Bardzo słodkie, mało słodkie, owocowe , deserowe , lekkie, ciężkie z „przytupem” : ) Ach ile gustów, tyle tortów. Dziś postaram się Wam przedstawić dość uniwersalną
Domowe ciastaSernik dosłownie jak z bajki, lekki, puszysty, równiutki, delikatny... po prostu idealny! Składniki (blaszka 26x24cm): herbatniki typu petitki na spód - 1 paczka 1 kg dobrego sera
Kuchnia domowa AniWiewiórka – wcielenie pierwsze Dla wielbicieli orzechów, i innych bakalii, bananów, czekolady. Wcieleń będzie więcej Cisto należy do tych, za które zabieram się zaraz po powrocie
Kocham CzekoladęCiasto z rabarbarem Tortownica 26 cm Składniki: Spód ciasta: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki kokosowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki gryczanej 1
nietadietaKolejny udany wypiek, którym mogę się z wami podzielić. Bułeczki wychodzą mięciutkie, a zapach jaki pozostaje w domu jest nie do opisania! Polecam bardzo mocno
Smaczne Zdrowe