Pizza z patelni 2395pokroić i podsmażyć pieczarki i kiełbasę.Gotowe ciasto rozłożyć palcami na lekko wysmarowanej olejem patelni, piec kilka minut.Przewrócić na drugą stronę, posmarować ajvarem lub koncentratem .Ułożyć dodatki i posypać przyprawami, posypać żółtym serem.Patelnię przykryć pokrywką i piec na małym ogniu (ale dużym palniku) przez 20-25 minut, a następnie bez przykrycia przez 5 minut
Moje domowe kucharzenie
Jagodzianki z ciasta drożdżowo-serowego 219około 12 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie, najlepiej jak najwięcej ;) Formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie smarujemy mlekiem i pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Wystudzone bułeczki możemy polukrować, posypać cukrem pudrem lub podawać bez niczego. Życzę smacznego
Czerwona Porzeczka
Szarlotka z orzechami i bezą 216więcej. Ta szarlotka to istna Bomba! Idealne ciasto kruche którego nie trzeba długo zagniatać, ponieważ proporcje są perfekcyjne, jabłka z kawałkami chrupiących orzechów i cynamon = połączenie idealne do tego chrupiąca z wierzchu i delikatna w środku beza uwieńczona kroplami rosy! Istna poezja! Piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm, 45 minut w 170 stopniach. Czytaj więcej
Pychotkaaa
Bezglutenowe ciasto czekoladowe 188płatków migdałowych lub migdałów bez skórki - 200 gr drobnego cukru(...)stopniowo dodajemy cukier, aby uzyskać konsystencję bezy. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy żółtka, zmielone migdały, a na końcu stopniowo mase bezową mieszając delkatnie łyżką tak, aby napowietrzyć ciasto. Przekładamy do formy o śr. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 40-45 minut. Ciasto studzimy w wyłączonym i uchylonym
Simple Dish
Kora brzozy 472Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka. Następnie orzechy, rodzynki, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę o wymiarach 21x37 cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób. Ja upiekłam jeden placek a po ostudzeniu przekroiłam(...)pół. Masa budyniowa: 1 puszka brzoskwiń (850 g) 250 g masła lub margaryny 5 żółtek 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 0,5 litra soku brzoskwiniowego ( zalewa + dopełnić wodą) Dodatkowo: 20 szt delicji brzoskwiniowych 2 op. galaretki pomarańczowej ( dałam cytrynową) rozpuścić w 3 szkl wody kawa do nasączenia delicji Wykonanie: Budynie, mąkę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pizza z sosem pomidorowym, pomidorami i mozzarellą 194rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy i go równomiernie rozprowadzamy. Następnie rozkładamy ser mozzarella. Na koniec kładziemy plasterki pomidorów i cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypujemy oregano. Tak przygotowaną pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy 12 minut w 240 stopniach. Grzałka góra + dół, bez termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika pizzę podajemy
Smak mojego domu
Arbuzowiec 497wody Galaretka arbuzowa: 500g miąższu arbuza bez pestek 2 galaretki arbuzowe lub truskawkowe Nasączenie: 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki soku z cytryny łyżka cukru pudru Ciasto kakaowe: Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy 2-3 minuty. Kolejno dodajemy żółtka i również miksujemy
Czerwona Porzeczka
Kruche Anioły z mąki razowej 189mąki razowej. Najpierw były bez sukienek. Czekały w kolejce. Każdy dostał swoją:) 500 gram mąki razowej 150 gram zimnego masła 4 żółtka 3,4 szklanki cukru pudru 1 łyżka śmietany Zagniatamy ciasto z podanych składników. Schładzamy w lodówce ok 30 minut. Ciasto wałkujemy na 3 mm i wycinamy ciasta. Pieczemy w 180 stopniach ok 10-13 minut
AZgotuj!
Kubusiowe ciasto 236Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. masa budyniowa Z soku odlewamy 0,5 szklanki mieszamy w niej budynie. Resztę soku zagotowujemy(...)razem z cukrem oraz masłem. Do gotującego się soku wlać rozrobione budynie, stale mieszając gotujemy jak tradycyjny budyń. Powinien być gładki oraz bez grudek. Masę budyniową wylewamy na biszkopt, układamy delicje, odstawiamy do wystygnięcia. masa śmietanowa Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dolewamy przestudzoną galaretkę nie przerywając mieszania chwilę
kgwjanczewo
Bułki z rozmarynem 246miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto należy podzielić na 12 części. Uformować kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut. W tym czasie należy rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu). Piec bułki przez około 25-30 minut
Garniec Magalie
Mini serniczki bananowe 184budyniu waniliowego bez cukru odrobina stewii Sposób przygotowania: Banana rozduszmy w misce dokładnie widelcem dodajemy ser, jajko, budyń, stewie i wszystko dokładnie mieszamy na dużym talerzy wykładamy silikonowe papilotki, które do połowy wypełniamy ciastem (na początku pieczenia ciasto urośnie, jednak potem wróci do poprzedniej wysokości) pieczemy około 4 minut w mikrofali SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Karpatka 380nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Tak samo upiec drugą część ciasta. Jeżeli nie posiadamy dwóch takich samych blach do pieczenia, należy po upieczeniu ciasto wyjąc z blachy, ponownie wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Składniki na krem budyniowy: 1 litr mleka krowiego: 2 budynie (40g każdy bez cukru) o smaku waniliowym
Na słodko lub wytrawnie
Ciasto Chałwowe 422pieczenia 3 opakowania budyniów czekoladowych bez cukru krem: 2 budynie waniliowe bez cukru 3 szklanki mleka 250 g masła 30 dag chałwy waniliowej starta czekolada do posypania Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, nadal ubijać a na samym końcu dodać mąkę, proszek i budynie. Ciasto wylać na średniej wielkości blachę i piec 25 minut
Jadło i czytadło
Makowo jabłkowo orzechowe ---Makowo mela noce 401CIASTO SKŁADNIKI 100 g mielonych migdałów bez skórki 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka(...)migdały,mak i wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Blachę z piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia powstałą mase . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C około 16-20 minut -do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy
w mojej kuchni
Makowiec krucho-drożdżowy 678połowie masy makowej, pozostawiając brzegi bez masy. Rolujemy. Boki ciasta zawijamy i układamy tym zwinięciem na blacie. Z drugim ciastem postępujemy tak samo.Rolady odstawiamy pod przykryciem na około 35 minut – można pominąć, choć wtedy wychodzą dużo smaczniejsze.Wierzch ciast smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut na złoty kolor.Gotowe ciasto polewamy
Słodkie Przyjemności