ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:262/1234)

Bułki owsiane extremalne AdamaPiekarza - lipcowa piekarnia 168

ładne bąbelki.Ciasto właściwe mieszałam w robocie przy pomocy haka, ok 15 minut.  Blat przed formowaniem bułek, lekko podsypałam mąką, może dlatego słabo kleiły się do nich płatki owsiane. Pomogło posmarowanie rąk olejem. Bułeczki wyrosły bardzo ładnie, piekłam je 10 minut dłużej niż w przepisie i w wyższych temperaturach (220, 190 st C).  Zanim zaczniecie piec, warto zajrzeć(...)może być nieco mniej lub więcej. Tak przygotowane pozostaw na 50 minut do rozrostu końcowego w ciepłym miejscu i przykryte ściereczką. Wypiekaj z lekkim zaparowaniem w temperaturze 210-220 st.C przez 5 minut i dalej w 180-190 st.C przez 15-20 minut. Lipcowe bułeczki piekli: Akacjowy blog am.art kolor i smak Konwalie w kuchni Kuc hnia Gucia Kuchennymi drzwiami

Stare Gary
Chleb z kakao. I pierwsze objawy jesiennej depresji 150

Odstawić.Po 15 minutach do pierwszej miski (bez kakao) wlać 75 ml wody i 1 łyżkę oliwy. Wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę, włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Do drugiej miski (z kakao) dodać resztę wody i 1 łyżkę oliwy, zagnieść i dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.Oba ciasta rozwałkować na niezbyt grube(...)prostokąty o długości 30 cm. Ułożyć na blacie białe ciasto, na nim ciemne, dopasowując wielkość. Zwinąć w niezbyt ciasny rulon, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięty chleb naciąć 3 razy po skosie.Piec w 200 st. C. przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. i piec jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Shrek 330

szklanki cukruPrzygotowanie :Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach.Masa budyniowa :* 900ml soku przecierowego zielonego* 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru* dodatkowo duże opakowanie ciastek typu delicje - około 30 sztuk Przygotowanie :Budyń przygotować według zaleceń producenta(...)Schłodzić.Masa śmietanowa :* 2 kremówki po 200ml* 2 łyżeczki żelatyny* dodatkowo : 2 galaretki agrestowe Przygotowanie :Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Kremówkę ubić, dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Galaretki rozpuścić. Najlepiej w dwóch szklankach wrzątku, przestudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto schłodzić, kroić w kostkę

Magiczne Życie Marty
Czereśniowe galette z czekoladą 121

mleczną czekoladą to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 135g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 400g czereśni bez pestek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 80g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka cukier + jajko do posmarowania i posypania brzegów cukier puder(...)cukrem. Czekoladę podzielić na kostki, dodać mleko i energicznie mieszając rozpuścić. 2. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą, wyłożoną papierem do pieczenia,  rozwałkować na kształt koła o średnicy około

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik cytrynowy ze śliwką 97

Sernik na spodzie z ciastek, puszysta masa serowa oraz polewa ze śliwek.  Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Witajcie znowu po małej mojej nieobecności. Niestety ostatnio

Zdrowie i pysznie na talerzu
SEROMAK (SEROMAKOWIEC) (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 734

Seromak (seromakowiec), czyli sernik z makowcem a może makowiec z sernikiem? Wprawdzie desery jadam bardzo rzadko, ale na kawałeczek dobrego sernika bez mąki i cukru w ramach posiłku czasem się skuszę. Seromak (seromakowiec) to znakomite połączenie smaków. Wilgotne, aromatyczne, długo zachowuje świeżość a do tego przepyszne i można je mrozić. Polecam spróbować! Składniki – seromak (seromakowiec): Masa makowa(...)pieczenia a następnie wyłożyć równomiernie masę makową formując spód. Masę serową wylać na spód makowy i piec przez 60 minut w temperaturze 170 °C (góra-dół). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony przełączyć grzałki tylko na dół (można połączyć z termoobiegiem). Po upływie godziny sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ewentualnie piec przez kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu seromak

Ola la LCHF
Tartaletki z gruszkami w żelu i bezą włoską 156

cukier waniliowy 1 łyża mąki ziemniaczanej +1/3 szkl wody bez włoska: 3 białka 150 g cukru  50 ml wody Przygotowanie: ciasto kruche: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto owijamy folią i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) po kawałku na grubość ok. 1,5 cm, wycinamy(...)które dociskamy do brzegów i dna foremek.  Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami cukierniczymi do pieczeniaPieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy fasolę oraz papier i podpiekamy kolejne 20-25 minutciasto zrobi się rumiane. Upieczone babeczki studzimy gruszki w żelu

Bon appetit mon amie
Ciasto bezglutenowe z truskawkami i kremem kokosowym 137

jeszcze nie koniec… Ciasto bezglutenowe z truskawkami i kremem kokosowym bez cukru tortownica 23 cm Biszkopt kokosowy: 4 jajka 4 łyżki erytrytolu 40 g mąki kokosowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa truskawkowa: 600 g świeżych truskawek schłodzonych w lodówce 150 ml gorącej wody 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 1 galaretka truskawkowa bez cukru Masa kokosowa(...)puszystą pianę. Dodać erytrytol i ubijać jeszcze kilka minut do uzyskania bezowej piany. Dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać na wysokich obrotach miksera. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i połączyć delikatnie z masą jajeczną. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki), wylać ciasto i piec około 25 minut w 180 stopniach. Przestudzić. Truskawki

Fitkot
Sernik Oreo (wegański!) 139

sobą dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut przed pieczeniem sernika. Od czterech ciasteczek Oreo oddzielić krem i zachować do jaglanej masy. Czarne herbatniki odłożyć na koniec do dekoracji. na "sernikową" masę bez sera 300 g suchej kaszy jaglanej ok. 150 g ksylitolu (można więcej) 2 czubate łyżki oleju(...)mąki do zagęszczenia masy. Piekarnik ustawić na 180 stopni C. Przygotowane wcześniej ciasto na spód wyjąć z lodówki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ewentualnie odrobinę natłuścić i oprószyć płatkami jaglanymi. Wylepić dno przygotowanym wcześniej ciastem na spód, wyrównać i ponakłuwać widelcem. Podpiekać przez ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni C. Na podpieczonym spodzie rozprowadzić masę jaglaną, wyrównać

Kuchnia Ellie
Karpatka 161

pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć łyżką na blachę, następnie za pomocą płaskiej np. silikonowej łopatki rozprowadzić ciasto po całej blaszce. Gdyby zaszła potrzeba łopatkę można co jakiś czas wkładać do ciepłej wody, po to aby ciasto za bardzo się nie kleiło. Piec pierwszy placek przez około 20 – 25 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia nie otwierać(...)piekarnika bo ciasto opadnie. Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, zdjąć delikatnie placek z blaszki, umyć ją i osuszyć, powtórzyć pieczenie drugiego placka. Przygotowanie masy budyniowej: Ugotować 2 budynie: w szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe oraz cukier, resztę mleka dobrze zagotować, wlać mleko z rozpuszczonym proszkiem

Zasmakuj Kuchni
Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem 119

proszkiem do pieczenia. Mieszamy z cukrem wanilinowym. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na dużych oczkach tarki zimne masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozprowadzamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm), nakłuwamy(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (aż ciasto lekko się zezłoci). Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy. Powstałą pianę wykładamy na podpieczone gorące ciasto i wstawiamy ponownie do piekarnika, tym razem na około 15 minut. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia

Smaki Na Talerzu
Bahamy - Rolada z guawą w sosie rumowym (Guava Duff) 124

Bardzo prosty przepis na ciasto z karaibską nutą. Składniki: Ciasto: - 4 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - 3/4 szklanki mleka - 50g masła + 10 g do wysmarowania naczynia - odrobina oleju - puszka guawy (najlepiej bez pestek) - szklanka cukru - pół szklanki wody - 3 łyżki cynamonu Sos: - 5 łyżek masła - 5 łyżek cukru - 2 łyżki rumu Przygotowanie(...)Wstawiamy na średni ogień. Od czasu do czasu mieszamy. Po około 10-15 minutach możemy zdjąć i odstawić na bok. 2) Do miski przesiewamy mąkę. Masło rozpuszczamy w małym naczynku. Dodajemy proszek do pieczenia, jajko, mleko i mąkę. Mieszamy. Gdy masło ostygnie, wlewamy je do ciasta. Mieszamy wszystko razem i chwilę ugniatamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto. Chcemy uzyskać (mniej więcej

Roślinożerni urlopowicze
Chleb Bezglutenowy 163

minut. Kontrolujemy pod koniec pieczenia koloryt pieczywa. Jeśli dziecko (czytaj jedzący chlebek) nie ma uczulenia na np. słonecznik, sezam, siemie lniane, pestki dyni, można śmiało dorzucić ziarna podczas wyrabiania ciasta.  Wszelkie wariacje dozwolone. Jeśli lubimy słone, można dodać więcej soli. Ja czasem dorzucam dzieciom kawałki czekolady… Obecnie pracuję nad przepisem na chleb bezglutenowy bez dodatku gotowej mieszanki

IzaGotuje
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką migdałową + DROŻDŻOWE ABC 593

przez sitko napowietrza ją - sprawi że ciasto będzie bardziej pulchne.  Nie przesadzać z mąką! - bo ciasto wyjdzie zbyt twarde i zwarte.  Jajka utrzeć z cukrem na kogel-mogel i dopiero do takiej ich postaci dodawać resztę składników - wpływa to na puszystość ciasta.  Im dłużej wyrabiane ciasto (dobre 10-15 minut), tym będzie lepiej napowietrzone i w efekcie(...)ciasto nie opadło podczas pieczenia, należy pilnować czasu rośnięcia - jeśli ciasto przerośnie i drożdże się "przepracują" to będzie za lekkie i za wysokie ,wtedy duże prawdopodobieństwo efektu purchawki po upieczeniu.  Po upieczeniu nie wolno ciasta wyciągać od razu, bo sflaczeje i opadnie - wyłączyć piekarnik i przy uchylonych drzwiczkach pozostawić w nim blachę z ciastem na kilkanaście minut

Grunt to przepis!
Szybkie bułeczki z musztardą 219

celu odnalezienia piekarniczego natchnienia . I je znalazłam! Na blogu Sio-smutki w postaci Szybkich bułeczek bez wyrastania . Bez długiego wyrabiania , bez wyrastania , iście ekspresowe w przygotowaniu! Zamieszałam, zagniotłam, wstawiłam do piekarnika i po 30 minutach raczyłam się bosko pachnącym pieczywkiem na śniadanie :) Z racji niedużej pracochłonności wykonania pieczywka, dodaję przepis do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek - 7 lipca(...)naczynia . Podzielić ciasto na 5-6 części. Każdą pozawijać kilka razy do środka, formując finalnie owalne bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinać kilka razy ostrym nożem dość głęboko w poprzek. Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika i piec 25-30 minut do zezłocenia - u mnie środkowy poziom, grzałka góra-dół; bez termoobiegu . Po wyjęciu

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania