ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:262/1234)

Karpatka 168

pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć łyżką na blachę, następnie za pomocą płaskiej np. silikonowej łopatki rozprowadzić ciasto po całej blaszce. Gdyby zaszła potrzeba łopatkę można co jakiś czas wkładać do ciepłej wody, po to aby ciasto za bardzo się nie kleiło. Piec pierwszy placek przez około 20 – 25 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia nie otwierać(...)piekarnika bo ciasto opadnie. Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, zdjąć delikatnie placek z blaszki, umyć ją i osuszyć, powtórzyć pieczenie drugiego placka. Przygotowanie masy budyniowej: Ugotować 2 budynie: w szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe oraz cukier, resztę mleka dobrze zagotować, wlać mleko z rozpuszczonym proszkiem

Zasmakuj Kuchni
Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem 128

proszkiem do pieczenia. Mieszamy z cukrem wanilinowym. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na dużych oczkach tarki zimne masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozprowadzamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm), nakłuwamy(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (aż ciasto lekko się zezłoci). Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy. Powstałą pianę wykładamy na podpieczone gorące ciasto i wstawiamy ponownie do piekarnika, tym razem na około 15 minut. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia

Smaki Na Talerzu
Bahamy - Rolada z guawą w sosie rumowym (Guava Duff) 130

Bardzo prosty przepis na ciasto z karaibską nutą. Składniki: Ciasto: - 4 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - 3/4 szklanki mleka - 50g masła + 10 g do wysmarowania naczynia - odrobina oleju - puszka guawy (najlepiej bez pestek) - szklanka cukru - pół szklanki wody - 3 łyżki cynamonu Sos: - 5 łyżek masła - 5 łyżek cukru - 2 łyżki rumu Przygotowanie(...)Wstawiamy na średni ogień. Od czasu do czasu mieszamy. Po około 10-15 minutach możemy zdjąć i odstawić na bok. 2) Do miski przesiewamy mąkę. Masło rozpuszczamy w małym naczynku. Dodajemy proszek do pieczenia, jajko, mleko i mąkę. Mieszamy. Gdy masło ostygnie, wlewamy je do ciasta. Mieszamy wszystko razem i chwilę ugniatamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto. Chcemy uzyskać (mniej więcej

Roślinożerni urlopowicze
Chleb Bezglutenowy 173

minut. Kontrolujemy pod koniec pieczenia koloryt pieczywa. Jeśli dziecko (czytaj jedzący chlebek) nie ma uczulenia na np. słonecznik, sezam, siemie lniane, pestki dyni, można śmiało dorzucić ziarna podczas wyrabiania ciasta.  Wszelkie wariacje dozwolone. Jeśli lubimy słone, można dodać więcej soli. Ja czasem dorzucam dzieciom kawałki czekolady… Obecnie pracuję nad przepisem na chleb bezglutenowy bez dodatku gotowej mieszanki

IzaGotuje
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką migdałową + DROŻDŻOWE ABC 598

przez sitko napowietrza ją - sprawi że ciasto będzie bardziej pulchne.  Nie przesadzać z mąką! - bo ciasto wyjdzie zbyt twarde i zwarte.  Jajka utrzeć z cukrem na kogel-mogel i dopiero do takiej ich postaci dodawać resztę składników - wpływa to na puszystość ciasta.  Im dłużej wyrabiane ciasto (dobre 10-15 minut), tym będzie lepiej napowietrzone i w efekcie(...)ciasto nie opadło podczas pieczenia, należy pilnować czasu rośnięcia - jeśli ciasto przerośnie i drożdże się "przepracują" to będzie za lekkie i za wysokie ,wtedy duże prawdopodobieństwo efektu purchawki po upieczeniu.  Po upieczeniu nie wolno ciasta wyciągać od razu, bo sflaczeje i opadnie - wyłączyć piekarnik i przy uchylonych drzwiczkach pozostawić w nim blachę z ciastem na kilkanaście minut

Grunt to przepis!
Szybkie bułeczki z musztardą 224

celu odnalezienia piekarniczego natchnienia . I je znalazłam! Na blogu Sio-smutki w postaci Szybkich bułeczek bez wyrastania . Bez długiego wyrabiania , bez wyrastania , iście ekspresowe w przygotowaniu! Zamieszałam, zagniotłam, wstawiłam do piekarnika i po 30 minutach raczyłam się bosko pachnącym pieczywkiem na śniadanie :) Z racji niedużej pracochłonności wykonania pieczywka, dodaję przepis do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek - 7 lipca(...)naczynia . Podzielić ciasto na 5-6 części. Każdą pozawijać kilka razy do środka, formując finalnie owalne bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinać kilka razy ostrym nożem dość głęboko w poprzek. Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika i piec 25-30 minut do zezłocenia - u mnie środkowy poziom, grzałka góra-dół; bez termoobiegu . Po wyjęciu

Grunt to przepis!
Pizza walentynkowa 105

kilkanaście minut, żeby zaczyn podrósł. Resztę mąki wsypałam do miski. Dodałam żółtko, sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników zagniotłam ciasto i odstawiłam je na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyłam na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowałam na duży cienki placek grubości kilku milimetrów. Z placka wycięłam kształt serca. Z pozostałych resztek ciasta można zrobić bułeczkę(...)ciasto. Następnie ciasto posypałam równomiernie prażoną cebulką. Ser żółty starłam na tarce na cienkich oczkach. 1/3 sera posypałam pizzę, resztę zostawiłam do posypania wierzchu. Paprykę pokroiłam w paseczki i rozłożyłam na cieście. Podobnie pokroiłam ogórka i również rozłożyłam na pizzy. Szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki i także porozkładałam na cieście. Pizzę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 15 minut

Waniliowe Improwizacje
Murzynek na maślance 254

Amerykańskie ciasto czekoladowe na maślance to taki nasz murzynek. Wilgotny, puszysty i bardzo prosty do przygotowania. Przepis pochodzi od niejakiej Rosy Ward i podobno wygrał niejedną nagrodę na konkursach wypiekowych. Dla mnie to po prostu pyszne czekoladowe ciacho – idealne na wieczór filmowy czy na spotkanie z przyjaciółmi. Można je dowolnie ozdobić – u mnie pojawiły się połówki orzechów włoskich(...)kominem lub bez, albo np.: prostokątna forma 33 cm x 23 cm). Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (czas zależy od grubości formy – najlepiej sprawdzać patyczkiem już po 35 minutach). Składniki polewy zagotowujemy w rondelku, co jakiś czas mieszając. Lekko studzimy i polewamy jeszcze gorące ciasto. Ozdabiamy orzechami i kokosem – można też

Poezja smaku
Ekspresowe ciasto wiśniowe 2162

opakowanie kremu do karpatki bez gotowania • 400 ml mleka • nalewka wiśniowa polewa • 2 łyżki masła • 100 g czekolady deserowej • 2-3 łyżki wody  Sposób przygotowania 1. Rozrobić krem do mleka wsypać zawartość torebki i miksować  na najwyższych obrotach ok 3 minut kremem 2. Wyłożyć dno blachy 10 /30 cm papierem do pieczenia i pierwszą warstwę(...)warstwa ciastek moczona w likierze, reszta kremu i ciastka  moczone w likierze a na górę polewa 3. Polewa Czekoladę i masło rozpuścić dodać troszkę wody  posmarować górę ciasta ozdobić wg uznania, ja dałam kandyzowane  wiśnie i listki mięty Z okazji 3. urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool pragnę życzyć wielu miłych gości, wielkiej popularności, słonecznych dni, nowych pomysłów, jeszcze

W królestwie smaków Beaty
Chleb biały bez zaczynu 179

wchłonie wodę ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut do momentu aż ciasto ukształtuje się w kulę. Następnie dłonie obsypać mąką i usunąć resztki ciasta. Ciasto wyrabiać przez kolejne 5 minut aż będzie gładkie i sprężyste. Fermentacja wstępna. 3,5 godziny w temperaturze około 24 ºC. Naczynie, w którym znajduje się ciasto powinno być przykryte(...)folią spożywczą. Składanie. Ciasto należy składać trzykrotnie w odstępach 50 minutowych. Pierwsze składnie ciasta powinno mieć miejsce po 50 minutach od rozpoczęcia fermentacji wstępnej. Dzielenie i formowanie. Ciasto podzielić na dwie równe porcje i uformować bochenki. Fermentacja końcowa. 60-90 minut w temperaturze około 24 ºC pod przykryciem z folii spożywczej lub ściereczki kuchennej. Pieczenie. Wykonać nacięcia na powierzchni

Chlebki.pl
CIASTO ORZECHOWO-KARMELOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 288

odstawić aż wiórki wchłoną śmietankę i masa zgęstnieje. Przygotować dużą, prostokątną silikonową formę lub posmarować tłuszczem metalową formą. Ciasto można piec z całości składników i gotowe przekroić wzdłuż dzieląc na 2 blaty lub podzielić składniki na pół i piec osobno każdy blat. Wbić jajka do miski a następnie zmiksować. Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy. W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną(...)wyjdzie suche. Ciasto umieścić w formie i wstawić do piekarnika. Piec przez ok 25-30 minut w temperaturze 190° C. Gotowe ciasto wystudzić i ewentualnie przekroić na 2 blaty jeśli było pieczone w całości. Przygotować karmel podgrzewając wszystkie składniki w rondelku. Gotować od czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje czyli ok 30-40 minut. Wystudzony blat ciasta przełożyć kremem

Ola la LCHF
Tort migdałowy z malinami i mango 437

mogel. Jaja powinny potroić objętość. Wymieszać delikatnie szpatułką z wymieszanymi mąkami: orkiszową i ziemniaczaną. Do foremki o średnicy 20 cm wylożonej papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec w 160`-180`C około 30-35 minut - do suchego patyczka. Góra powinna się lekko zrumienić. Do wystudzenia pozostawić w foremce mango obrać ze skóry, odkroić miąższ od pestki, następnie z dodatkiem(...)dodawać porcjami śmietanę kremówkę i ubijać kilka minut, aż krem zwiększy objętość i stanie się puszysty. Na koniec dodać rum i wmieszać mus z mango biszkopt przeciąć na 3 blaty. Kruchy spód posmarować dżemem i ułożyć pierwszy blat biszkoptu, następnie nasączyć ponczem. Posmarować go kremem i rozłożyć maliny. Nałożyć drugą część ciasta, naponczować, posmarować kremem i rozłożyć maliny. Przykryć torcik

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rabarbarowiec z kremem 110

mieszam mikserem chwilę. Mąki przesiewam i dodaję , delikatnie mieszam od spodu łezką drewnianą. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut. Biszkopt po wyjęciu studzę. Galaretka: Rabarbar, kroję, myję, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier i gotuję na wolnym ogniu(...)sztywno, dodaję lekko ciepłą galaretkę i mieszam mikserem. Wylewam na rabarbar połowę śmietany, układam jedno ciastko obok drugiego, i wylewam na nie pozostałą śmietanę. Wstawiam ciasto do lodówki. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą i bezami

wesoła kuchnia
Tarta z rabarbarem i bezą 119

ładnie odeszło od brzegu. Łyżka wchodzi w nie bez problemu. Zawsze podpiekam tartę przed położeniem nadzienia. Miękki, przesiąknięty sokiem spód do tarty nie już taki apetyczny. Koroną tarty jest włoska beza, czyli zaparzone z cukrem białka, które po ubiciu dają wyśmienitą bezę. Uwielbiam bezę, oblizałam wszystko co się dało! Bezę opaliłam delikatnie palnikiem. Zawsze czekam na ten moment(...)folię i włóż do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik na 200ºC. Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim dno formy o średnicy 25 cm. Nakłuj spód widelcem, brzegi obłóż aluminiową folią, lekko je podpierając. Podczas pieczenia brzegi nie obsuną się. Piecz spód przez 10 minut. Obierz rabarbar ze skórki i pokrój w kostkę. Przełóż do rondla, wsyp cukier i smaż

codojedzenia
Atak cukrzycy - tarta truskawkowa pod bezą 190

żółtek, cukru oraz mąki Zimne masło kroimy na kawałki i łączymy z cukrem i żółtkami oraz mąką. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo ponieważ podwyższymy jego temperaturę. Ciastem wykładamy naszą formę i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Składniki 100 g. masła 100 g. mąki 100 g. cukru 3 żółtka Masa na tarte : Żółtka mieszamy z cukrem i sokiem z limonki(...)masę z żółtek i śmietany, a na to całe truskawki. Gdy truskawki są już na tarcie ma górę dajemy bezę 3 białka jaj miksujemy na sztywną masę z 200 g. cukru. Całość pieczemy jeszcze w temperaturze 140 stopni przez 40 minut

Full Smaku

Proponowane wyszukiwania