łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, a następnie(...)przykryć folią, by nie zrobił się kożuch. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Szpinak umyć
Czerwień i błękitrazie schować ponownie do lodówki. W tym momencie ja ze swojej strony polecam zapieczenie spodu w temperaturze 180˚C (z termoobiegiem) przez około 10-12 minut. Niestety przy pierwszej próbie pieczenia tego sernika, zrobiłam tak jak zalecała autorka przepisu - czyli nie podpiekłam spodu - i po upieczeniu całości okazało się, że spód był surowy :(. Odstawić do ostudzenia. Teraz czas(...)reszty ciasta (które przechowywaliśmy w lodówce) uformować wałeczki o średnicy około 1 cm, obtaczając je w mące. Na podpieczony kruchy spód, wyłożyć masę serową (fot.3) , a na wierzchu, na ukos położyć wałeczki tworząc kratkę (fot.4) . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 50 - 55 minut na złoty
Świat Ciastakażdego chleba bananowego, słowo „chleb” jest lekkim nadużyciem, bo bardziej on przypomina słodkie ciasto. No ale w niektórych zastosowaniach może zastąpić chleb, więc tego się trzymajmy 🙂 Chleb paleo bananowo-gryczany – bezglutenowy, bez nabiału (laktozy i kazeiny), bez jajek, bez cukru – sprawdzony przepis: mąka gryczana – 1 szklanka banany – 1,5 szklanki rozgniecionych(...)pieca. Możesz do całości dodać kakao i miód, ale ja podzieliłem ciasto na pół. Jedna połowa została jasna, a do drugiej dałem kakao z miodem. Na samym końcu, tuż przed wylaniem ciasta do foremki, dodaj do obu porcji po połowie łyżki octu i wymieszaj. Z podanych powyżej ilości wychodzi mi duża chlebowa foremka. Piecz w 180° przez 45-50 minut
PaleoSMAKKilka składników, chwila mieszania, 3 minuty oczekiwania i… można jeść pyszne ciasto o wspaniałym piernikowym aromacie. Ja swoje podałam z ulubioną konfiturą z wiśni. Doskonały duet Oczywiście taki rodzaj przygotowania ciasta ma tyle samo zwolenników co przeciwników, ale… najważniejszy jest smak i własny gust. Mi i moim znajomym, takie ekspresowe mini ciasto piernikowe bardzo smakuje. Doskonała alternatywa(...)cukier, proszek do pieczenia, kakao i czubatą łyżeczkę przyprawy korzennej, mieszamy. Następnie dodajemy mleko, olej i wbijamy całe jajko, mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy czubatą łyżkę konfitury z wiśni, krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do dwóch małych filiżanek (około 3/4 wysokości, ciasto bardzo rośnie). Filiżanki wkładamy pojedynczo do mikrofalówki na 21/2-3 minuty (u mnie 3 minuty
Słodkie okruszkiminut (nie licząc pieczenia) i muszę teraz przyznać – TAK DA SIĘ :). Pokażę Wam jak w prosty sposób zrobić szybką tartę, a będzie to serowa tarta z jabłkami. Przepis powstał jako inspiracja jednym z przepisów znalezionych w sieci :) Aby było szybciej wykorzystamy do jej przygotowania gotowe ciasto francuskie (ja osobiście nie widzę w tym nic złego, jeśli kupicie ciasto(...)sernik, serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy, mąkę i jajko. Formę do pieczenie tarty wyklejamy ciastem francuskim , przekładamy przygotowaną chwilę wcześniej masę serową i na wierzchu układamy obrane, pokrojone w półplasterki jabłka. Wierzch jabłek posypujemy odrobiną cukru. Tartę pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 minut. Następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. Tak przygotowane ciasto doskonale będzie pasowało podane
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mówi, że twórcą receptury był słynny rosyjski kompozytor i chemik, Aleksander Borodin. Borodiński w wersji z 1935 roku składał się w 100% z mąki żytniej i był pieczony wyłacznie na zakawsie, bez dodatku drożdży piekarskich. Receptura pochodzi z rosyjskiego bloga ХЛЕБ & ХЛЕБ Składniki (na chleb o wadze ok. 1,7 kg z 1 kg mąki): Zakwas(...)mokrymi rękoma w bochen. Zostawić do wyrośnięcia na 60 minut przy temperaturze 30oC. Powierzchnię chleba spryskiwać co jakiś czas wodą i ogładzać delikatnie mokrymi rękoma, tak aby nie wysychała. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 230oC. Posypać bochen kminkiem, spryskać wodą i piec na blasze lub kamieniu 60-70 minut bez pary. Po wyjęciu z pieca chleb posmarować rzadkim kisielkiem
Przepisy na domowy ser i chlebTrzej Królowie niesiemy Wam w darze przepis na ciasto, które w te Święta zrobiło furorę w naszym domu. Smacznego! Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt (Zainspirowany przepisem z Jadłonomii) Z masą makową własnej roboty! Składniki na masę makową: 250 g maku 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów bez skórki 50 g skórki kandyzowanej(...)olekju migdałowego 1/2 szklanki syropu z agawy lub miodu Przygotowanie: Mak zalej gorącą wodą i pozostaw na 15 minut. Następnie odlej wodę i zmiel w maszynce dwa lub trzy razy. Zmielony mak wymieszaj z pozostałymi składnikami. Składniki na ciasto: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego) 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego skórka otarta
Moja Mama Gotujemomentu aż składniki lekko się połączą. Dodajemy żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części. Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem, smarujemy połową dżemu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 15 minut. To samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy(...)rozsmarowujemy na podpieczonych i przestudzonych plackach. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150º (z termoobiegiem), zapiekamy ok 15 minut. Studzimy. JEŚLI MAMY TAKĄ MOŻLIWOŚĆ PIECZEMY OBA PLACKI Z BEZĄ JEDNOCZEŚNIE. JEŚLI NIE, PIANĘ NA DRUGI PLACEK WYKŁADAMY TUŻ PRZED WSTAWIENIEM GO DO PIEKARNIKA. Odlewamy ½ szklanki mleka, dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka, dokładnie
Fascynacje Anikawki chrupnąć ciasteczko:) Same bezy są dla mnie za słodkie ale takie kakaowe ciastka z odrobiną bezy i orzechami są w sam raz. Dobrze zabezpieczone długo pozostają świeże, można więc upiec większą ilość. Składniki na około 80 sztuk: na ciasto: 175 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 125 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 2 białka(...)szybko ciasto. Owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i kieliszkiem wycinać kółka. Układać je na blaszce do pieczenia. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pianę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na ciastka. W każde wetknąć orzeszka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 10 minut. Następnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśmietany Mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy masło i ucieramy. Następnie dodajemy jajko i śmietanę, ucieramy. Formujemy ciasto, przekładamy ostrożnie na formę do tarty i wkładamy do lodówki na 30 min, Pieczemy w 200 stopniach C 5 minut, a następnie 10 minut w 190 stopniach C Nadzienie: 100 g masła 4 jajka (żółtka) 1 cytryna 2 limonki(...)limonek i 1 cytryny. Masa na początku może wyglądać jakby się zważyła, ale nie przejmujcie się bo po zagotowaniu wróci do normalności. Gotujemy ok 8 minut. Beza: 4 białka (temp. pokojowa) 200 g drobnego cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Partiami bardzo powoli dodajemy po łyżce cukru, następnie mąkę ziemniaczaną
noteskulinarnyfigaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ( + 50 MINUT PIECZENIE BISZKOPTU) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-14 ŚREDNICA TORTOWNICY: 22 CM. Składniki
JejKuchniaBłyskawiczny chleb mieszany (bez wyrabiania, bez rozczynu) / Quick and Easy Sunflower No Knead Bread Błyskawiczny chleb mieszany to prosty w przygotowaniu chleb słonecznikowy bez wyrabiania i bez rozczynu. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący w kuchni. Piekę go od kilku lat - to lekko zmodyfikowany przepis na chlebek, który pokazywałam Wam na blogu dawno temu. Zobaczcie(...)błyskawiczny chleb mieszany (bez wyrabiania i rozczynu), przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki. Krótko zmiksować mieszadłami do ciasta drożdżowego (ok 3-5 minut) - ciasto będzie się bardzo kleić. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do wyłożonej papierem blaszki, posypać słonecznikiem i odstawić na 60 minut do podwojenia objętości. Piec w 200 przez
Lekcje w kuchnitrochę grubszy naleśnik :) Z kolei wlanie więcej ciasta, sprawiało że ciasto od razu po zamknięciu wylewało się bokami, a środek pozostawał bez zmian: płaski i niewyrośnięty. Robiliśmy również próbę z niedomykaniem gofrownicy (czyli trzymaniem przez kilka minut pokrywki), ale nic to nie zmieniło. Niestety kolejna gofrownica nadawała się tylko do reklamacji. Jak wybrać dobrą gofrownicę? Po wielu latach prób(...)świecie (nawet tysiąc razy lepsze od starej, domowej gofrownicy od Mamy). Piecze dwa ogromne gofry na raz. Grube i z mega głębokimi rowkami. Mocno i szybko się nagrzewa i piecze już w 3 minuty. Co prawda nie ma pokrętła do regulacji temperatury, ale ma pokrętło do ustawiania czasu pieczenia, dzięki któremu piecząc krócej uzyskujemy gofry jaśniejsze, a piecząc dłużej
Moja Delicjaeczki proszku do pieczenia ---------- Masa : ś mietana 30 % 2 ś mietan fixy 250 g mascarpone, ------- 2 galaretki malinowe + 800 ml wody Maliny mro ż one (400- 500g) ------ Beza do chmurki 4 bia ł ka 150g cukru 2 p ł askie ł y ż eczki m ą ki ziemniaczanej Biszkopt: Z podanych sk ł adników pieczemy biszkopt(...)zalewamy ni ą mro ż one maliny. Mieszamy i odstawiamy do st ęż enia. Beza: Miksujemy bia ł ka na sztywno, dodaj ą c cukier. Na koniec na wolnych obrotach mieszamy z m ą k ą ziemniaczan ą . Bez ę pieczemy 50 minut w 140 stopni C Odstawiamy do wystudzenia. Wyko ń czenie: Na pierwszy blat
Takie tam pichceniewsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem. Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn delikatnie mieszając. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą mąkę i delikatnie zacznie się kleić. Odstawiam ciasto (kulę) w ciepłe miejsce na godzinę. Żeby się od spodu nie przykleiło podlewam trochę(...)duszę pod przykryciem. Tak naprawdę mozna zrobić nadzienie bez mięsa albo z dodatkiem innych warzyw. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można walkiem. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje
prawdziwe jedzenie