ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:248/1234)

Babka kakaowa z malinami, bardzo prosta 155

suche i wlewać powoli olej. Masa musi być dobrze rozmieszana bez grudek. Wlać olejek waniliowy, dodać maliny, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Formę prostokątną tzw. Keksówkę wysmarować rłuszczem i obsypać kaszą manną. Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 50-60 minut. Zawsze na koniec sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona

Kuchnia Pokoleń
Ptysie z serkiem i wędzonym łososiem 210

całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ptysiami zostawiamy 2 cm odstępu. Do wyciskania ptysi najlepiej jest użyć rękawa cukierniczego z końcówką gwieździstą. Ptysie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 200 stopniach. (Grzałka góra + dół, bez termoobiegu). Ptysie powinny się zarumienić.  W czasie

Smak mojego domu
Szarlotka 146

mąki jaką wcześniej odsypaliśmy i wykładamy większą część ciasta i wałkujemy  na prostokąt  o bokach 2- 3  cm dłuższy niż boki blachy. Ja robię tak iż wałkuje ciasto. Nakładam na anie blachę i odcinam potrzebną część ale tak aby nie wyciąć za dużo ciasta. Z reszty wyciętego ciasta  obklejam boki blachy jeżeli jest taka konieczność(...)duża ilość może spowodować rwanie się ciasta. Blachę smarujemy tłuszczem bez znaczenia jaki to rodzaj tłuszczu. Rozwałkowany placek za pomocą wałka kładziemy - wykładamy na blachę równomierną warstwą. Pamiętaj aby wylepić ciastem boki. Nakłuwamy widelcem ciasto następnie rozkładamy zimną masę jabłkową (musi być zimna ) i pieczemy je przez 20-25 minut Do białek dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy białka

W Moim Magicznym Domu
Nadziewane pierniczki w czekoladzie 151

ilości kół nałożyć łyżeczkę marmolady i przykryć kołami bez nadzienia. Brzegi skleić i za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób postąpić z resztą ciasta z lodówki. Jeśli uformowane pierniczki będą bardzo klejące, należy włożyć je na 10 minut do lodówki, dzięki czemu nie rozpłynął się podczas pieczenia

Nastoletnie Wypiekanie
moje placuszki z borówką 143

wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól,  następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki z obu stron do momentu

Kuchnia Babci Basi
Brownie z rozmarynem i gruszkami 115

pieczenia, wlewacie masę, wrzucacie pokrojoną gruszkę (możecie trochę powpychać palcem jej kawałki w ciasto) i pieczecie w temperaturze 160 stopni przez 20-30 minut, potem w 180 stopniach przez kolejne 10-20 minut. Ten czas zależy trochę od soczystości gruszki, więc sprawdzajcie pod koniec stan ciasta patykiem (już nie palcem, bo będzie gorące!) Jedzcie bez wyrzutów sumienia! Click

GRUBY WAŁEK
Chleb na owsiance .... z cyklu Wypiekanie na Śniadanie. 122

pieczenia i przelewamy do niej wyrobione ciasto chlebowe. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Wierzch ciasta posypujemy płatkami owsianymi lub innymi ziarenkami. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 st. C, program góra - dół. Do piekarnika wsypujemy kilka kostek lodu, aby skórka była chrupiąca. Ostrożnie wkładamy foremkę z ciastem na dolny poziom i pieczemy(...)minut. Po tym czasie wyciągamy upieczony na złoto chleb i odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Zajadamy ze smakiem ze świeżym masełkiem, z twarożkiem lub domowym dżemem truskawkowym z kwiatem czarnego bzu. Smak chleba wyśmienity, dzięki podprażonym płatkom lekko orzechowy, wybornie pachnący miodem.   Dziękuję za wspólne wypiekanie: Dorota Owczarek, Moje Małe Czarowanie Agnieszka Kuchareczka Agusia

Naturalna Kuchnia
placki z borówką 137

wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól,  następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki z obu stron do momentu

Miód i pieprz
Plum pie, czyli tarta ze śliwkami 110

cukrem. Zostawić na godzinę pod przykryciem do zamarynowania. Ciastem wyłożyć formę, zostawiając jego część do późniejszego uformowania kratki. Nałożyć na wierzch śliwki, ale bez soku, który się z nich wytrącił. Uformować kratkę, posmarować ją żółtkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 25-30 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
pancakes z borówką amerykańską 102

wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól,  następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki z obu stron do momentu

Miód i pieprz
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i suszoną żurawiną 138

obsypanej bułką tartą. Na nim układam połówki śliwek bez pestek. Drugą część ciasta zagniatam z żurawiną. Rozwałkowane nakładam na śliwki. Przygotowuję kruszonkę i obsypuję nią wierzch ciasta. Odstawiam na kolejne pól godziny i dopiero wtedy całość wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 30 minut (Źródło przepisu: Izioni Pyszne Smaki + modyfikacje

Kuchnia co dnia
Makowiec zawijany 181

siebie  na dużej blaszce 25 x 40. Piec na dolnym ruszcie ( termoobieg + górna grzałka ) w temperaturze 190 ºC przez około 30 - 40 minut, do brązowego koloru. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe ciasto polukrować i posypać skórką pomarańczową, makiem lub płatkami migdałów. Ciasto można mrozić ( bez lukru! ), zawinięte folią spożywczą.  Do rozmrożenia wykładamy do temperatury pokojowej

Atlas Smaków
Ciasteczka „herbata w torebkach” 105

drugiej ostudzoną herbatę i łyżkę oliwy. Oba ciasta szybko zagnieść, następnie owinąć w folię spożywczą i schłodzić minimum 60 minut w lodówce. 2. Po tym czasie część bez herbaty cienko rozwałkować. Za pomocą ostrego noża wykrawać kształty torebek herbacianych. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozwałkować część z herbatą. Za pomocą ostrego noża wykrawać małe

Nastoletnie Wypiekanie
Walentynkowe ciasteczka z marmoladą 116

pieczenia marmolada w wybranym smaku do przełożenia (polecam truskawkową, malinową, śliwkową) Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i zarobić z nich ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę (jeśli mamy lodówkę, która słabo schładza można pod koniec włożyć na parę minut do zamrażarki).  Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać. Jeśli ciasto(...)jest zbyt rzadkie można lekko podsypywać mąką. W połowie ciasteczek, należy wyciąć dziurkę (mniejszą foremką, lub kieliszkiem).  Piec tylko 8-10 minut w temperaturze 190 º. Trzeba uważać, by za mocno się nie spiekły.  Gdy ostygną, ciastka bez dziurki posmarować marmoladą i przykryć ciastkami z dziurką. Można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne

Mania Wypiekania
Paluch we włoskim stylu 136

roladę. Boki zawijamy pod spód i zaklejamy delikatnie smarując ciasto wodą. Palucha umieszczamy w keksówce nasmarowanej tłuszczem. Wierzch można delikatnie posmarować olejem z suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie zostawiamy palucha jeszcze na 15 minut w nagrzanym piekarniku. Bez oliwek nie ma kuchni śródziemnomorskiej. Nie każdy wie, że oliwki

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania