Jest mi niezmiernie miło oznajmić, że dziś przypadają pierwsze urodziny bloga! Ten rok był niesamowity i wiele mnie nauczył. Już nie wyobrażam sobie życia bez
Analiza Smakuminut. Po tym czasie w naczyniu powinna wytworzyć się lekka pianka. Dołóżcie jajko, wlejcie olej, wsypcie sól i tyle pszennej mąki aż ciasto w trakcie mieszania/zagniatania będzie odchodziło od brzegów miski, ale nadal będzie kleiste. Odstawcie je na jakieś 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajcie jeszcze nieco mąki i lekko przegniećcie je jeszcze raz, odstawcie na 15 minut(...)mąką i rozwałkujcie ciasto, po kawałku, na 2-3 mm placki, podsypując mąką. Ja użyłam mąki razowej dla wzbogacenia konsystencji ciasta, ale śmiało możecie użyć pszennej. Z rozwałkowanych placów wytnijcie kółka, moje miały 7 cm średnicy. Ciasto jest bardzo elastyczne, więc nie powinniście mieś problemów z upchnięciem w nim dość sporej ilości farszu. Co więcej, pieczone pierożki mają tą zaletę
PichceniomaniaObiecałam, że z biszkoptu, który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych
mojewypiekiinietylkoPrzekładaniec pasujący również na Święta Ciacho miało bardzo dużą szansę wylądować w kategorii szybkie i łatwe ciasta na niedzielę, spełnia jednak tylko połowę tego warunku. Jest
RelaxtimeDoskonała propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, idealne z kubkiem barszczu czerwonego. Delikatne i puszyste paszteciki po brzegi wypełnione pysznym mocno grzybowym farszem. tym razem do
Krylowa KuchniaGorący czas sesji nastał. Egzamin za egzaminem, zaliczenie gonią inne sprawy. A do wakacji jeszcze tak daleko. O
W kuchni Karmel-itkiŚwięta is coming! :D Od kilku dni słoneczko nam o tym dobrze przypomina i oby wystarczyło tych promieni do przyszłego weekendu choć od dziś znów zacznie
Candy Pandaswkładać do pieca (koniecznie sprawdź informacje producenta). Jeśli używasz cukru, posyp nim z wierzchu owoce. Następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na grzanie góra-dół. Tak przygotowane śliwki piecz przez około 3 godziny, mieszając od czasu do czasu. W trakcie pieczenia warto sprawdzać czy gęstość powideł już ci odpowiada. Ostateczny czas pieczenia zależy(...)odpowiednio gęste, przełóż je do wypażonych słoiczków i dokładnie zakręć. Dla bezpieczeństwa możesz je dodatkowo zapasteryzować, wkładając je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 130 stopni, lub gotując w dużym garnku wyłożonym ręcznikiem przez 10-15 minut. Tak przygotowane powidła niczym nie różnią się w smaku od tych smażonych. Możesz też bardzo długo przechowywać je w spiżarni. Spokojnie doczekają
okolicepalnika.plmocno nie ubijamy. Do masy czekoladowej przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy płatki chilli. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tak powstałe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej kakao formy na babkę. Można użyć też keksówki, ale wtedy czas pieczenia może się zmienić. Składniki masy serowej umieszczamy w misie(...)ubijamy, aż wszystkie składniki połączą się i masa będzie lekko napowietrzona. Masę serową wykładamy łyżką na wierzch ciasta. Zanurzając nóż w ciasto, robimy kilka chaotycznych ruchów, aby masy lekko się przemieszały. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od formy w jakiej pieczemy. Warto ciągle podglądać
Kuchnia Łukaszawoda połączy się z resztą składników, wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną mąka i zacząć zagniatać. Ciasto wyrabiać przez kilka minut do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne (na początku ciasto klei się do rąk, ale z czasem nabiera odpowiedniej konsystencji; do wrabiania można użyć robota kuchennego z hakiem). 4) Następnie z ciasta uformować zgrabną kulkę, przełożyć do miski oprószonej mąką(...)przez praskę. Doprawić suszonymi ziołami, chili, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. 6) Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą delikatnie rozciągać na okrąg o średnicy ok. 25-28 cm (staramy się nie wałkować), a następnie delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 7) Na cieście rozprowadzić sos i poukładać wybrane dodatki. 8) Piec w piekarniku nagrzanym
Fitsweet.meNa bazie bagietek pszenno-żytnich powstały bagietki orkiszowo- żytnie, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, zawsze to trochę zdrowiej... Choć i do tych pszennych też nic
Smaczne ZdroweOd jakiegoś czasu chodziło za mną przygotowanie tego deseru. Mama mi o nim powiedziała. Usłyszała od koleżanki, że taki sernik zawsze wychodzi. Dodatkowo kuszące było to
Kuchnia po mojemuDziś okazja bardziej specjalna, bo drugie urodziny bloga. Postanowiłam, że musi być więc jakiś tort, więc jest i to nie byle jaki, bo tort o smaku
Healthy food explorerDynia, królowa jesiennych straganów, na dobre rozgo ś ci ł a si ę w mojej kuchni ;) W tym roku przygotowa ł am ju ż
La grande e la piccola cuocacałą noc. Mąkę miksujemy z jajkiem, 1 łyżką oleju oraz chili na gładkie ciasto. Kawałki karpia oprószymy pieprzem, a następnie moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanej na patelni reszcie oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe płaty przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 15 minut w temperaturze 180 ° C. KARP W GALARECIE SKŁADNIKI NA 8 PORCJI: 1 karp(...)minut. Wywar odcedzamy. Do odcedzonego wywaru wlewamy żelatynę rozpuszczoną w około 3/4 szklanki wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Na półmisku układamy kawałki karpia. Obkładamy je jajkiem, pokrojoną w plasterki marchewką, rodzynkami oraz kawałkami natki pietruszki. Zalewamy tężejącym wywarem i odstawiamy do całkowitego stężenia. 3 PIECZONE DZWONKI Z KARPIA
Dajetposzłam na łatwiznę i nie przygotowałam tylko zwykłych zapiekanek, ale coś, co mój własny Małżonek (wybredny dodajmy) jadł bez opamiętania i z ogromną radością. Ukryte w środku pieczywa tortille doskonale się sprawdziły, a ser pomimo krótkiego czasu pieczenia stopił się, idealnie sklejając wszystko w jedną całość. Tak. To była przyjemność móc ją zjeść, a jeszcze większa, usłyszeć(...)większe i dwie mniejsze. Większymi porcjami posypujemy placki tortilli i zwijamy je ciasto w rulon. Wkładamy w środek bagietki, ostrożnie by jej nie rozerwać. Wierzch posypujemy ponownie mniejszymi porcjami sera i odrobiną prażonej cebulki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 10 minut (najlepiej z funkcją parowania. Po tym czasie wyłączamy, uchylamy piekarnik i pozostawiamy bagietkę jeszcze kilka
Kuchnia w czekoladzieWyrośnięte ciasto uderzamy kilka razy pięścią, aby zapobiec wyrastaniu bąbli podczas pieczenia. Następnie wałkujemy je, najlepiej w formę koła, na cienkie ciasto. Ranty (ok. 1 cm) zaginamy do góry, do wewnątrz i lekko dociskamy do rozwałkowanej powierzchni ciasta, tak aby powstało obramowanie pizzy. 6. MONTAŻ PIZZY (5 min): Ciasto przekładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia lub posypanej(...)cebulę, goudę, mozzarellę, oregano i salami (oraz sardele/anchois, jeśli lubicie lub chcecie poeksperymentować). 7. PIECZENIE (10 min): Pizzę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku, (230-250 stopni), najlepiej na mniej więcej 1/3 wysokości i pieczemy ok. 8-10 min. Kontrolujcie jej wygląd nawet po kilku minutach – gdy brzegi są lekko zarumienione, to należy ją wyciągać. 8. PODANIE: „Wise
Nerds KitchenGotowe ubite białka z cukrem nie mogą czekać. Należy od razu wstawić bezę do piekarnika. Czekanie, szczególnie jeśli zostały dodane orzechy, wiórki – spowoduje opadniecie bezy. Dzieje się tak z powodu tłuszczu zawartego w orzechach. 7. Temperatura. Czyli jak uzyskać śnieżnobiałą bezę. Bezy właściwie nie piecze się a suszy w piekarniku dlatego tak ważne jest by temperatura piekarnika była niska(...)podają temperaturę pomiędzy 70 a 100°C . W równomiernym suszeniu bezy bardzo pomaga termoobieg. Jeśli chcę by beza upiekła się w miarę szybko (jak na bezę) i była śnieżnobiała, zawsze piekę ją w 80 - 90°C z włączonym termoobiegiem. Bezy piekę zawsze na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszę je przez około 2,5 – 3,5 godziny. Czas
maniapieczenia