Dziś miałam takie oto zdrowe śniadanie :) Pieczone naleśniki bez glutenu i laktozy w sam raz dla alergików. Ciasto zrobiłam na mące z quinoy, która w porównaniu z innymi ma niski indeks glikemiczny, a mleko krowie zastąpiłam kokosowym. Naleśniki podałam z prozdrowotnym dżemem z rokitnika, suszonymi morelami, kumkwatem, liofilizowanymi wiśniami i posypałam je pudrem z liofilizowanych malin (łatwo(...)skórkę pomarańczową, można też dodać trochę proszku do pieczenia, ponieważ bezglutenowe wypieki nie wyrastają tak bardzo jak pszenne. Ciasto wylewamy do małych foremek (ja użyłam pięciu foremek o średnicy 9 cm, wyłożyłam dna papierem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, na 15 - 20 minut (u mnie były 20 minut). W tym czasie przygotowujemy pozostałe
Quinoa Raz!jajeczną, na końcu wlałam roztopione przestudzone mało i powtórzyłam czynność mieszania. Masę wyłożyłam do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam około 30 minut . Upieczony biszkopt wyciągnęłam na blat kuchenny i nie wyciągając go z tortownicy zostawiłam do całkowitego wystudzenia. Dodatkowo: Ganache czekoladowe <----- to jest ink do przepisu i filmiku pokazującego(...)boki tortu. Po tych czynnościach wkładam ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto z lodówki, udekorowałam boki kremem i na wierzchu poukładałam słodycze. Jeśli chcesz poprzyklejać ciastka tak jak ja na widocznym rotcie zrób to jak jeszcze ganache nie będzie zastygnięte. Mnie osobiście bardziej podoba się wersja bez ciastek na bokach, ale to kwestia gustu :) Młody
Blondynka Gotujemieszankę drożdżową. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, by stało się miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt suche - odrobinę wody. Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką lnianą i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie uderzamy(...)jego środek pięścią, wyjmujemy i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Wykładamy je do formy wysmarowanej oliwą z oliwek. Ja użyłam formy o wymiarach 24 x 34 cm, ale możecie użyć innej formy o podobnej wielkości. Odstawiamy całość na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto nakłuwamy widelcem, skrapiamy lub smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy
Cooking MonsterCiacha, ciastka i ciasteczka! To jest to co ciasteczkowe potwory lubią najbardziej 😄 Plusem przepisów na ciastka jest fakt, że można je wykonać praktycznie ze wszystkiego, prawie
Candy PandasZgodnie z zapowiedzią dziś rusza w mojej kuchni festiwal przepisów świątecznych. Oczywiście w poprzednich latach pojawiało się ich na blogu bardzo wiele, ale w tym roku
W mojej kuchniCoraz bliżej Święta, a wraz z nim pojawia się pytanie – jakie ciasto będzie odpowiednie dla diabetyka? Nie może mieć za dużo cukru, wysoki indeks glikemiczny
DietologCiasto cielak, sernik Isaura, murzynek z sernikiem, wszystko jedno, jak to nazwiemy, najważniejsze, że ciasto fajnie się prezentuje i super smakuje. Inspiracją był przepis
Smaczne ZdroweNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Przepis znalazłam na istagramie Pauliny Mogilnickiej, która ma cały ogrom fit przepisów. I tak
Słodkie zapomnienieDzisiaj na blogu ustępuję miejsca mojej starszej córce, która postanowiła upiec tęczowy sernik z, nota bene, rewelacyjnej książki Doroty Świątkowskiej pod tytułem
Kulinarne przygody GatityPierogi z jagodami to smak lata. Podane z jogurtem naturalnym z dodatkiem odrobiny cynamonu, który idealnie podbije smak jagód. Jagody bardzo dobrze wpływają na wzrok oraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ten sernik to jest najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i kiedykolwiek robiłam. A robię go często! Pojawia się kilka razy w miesiącu do popołudniowej kawki i
Ostra na SłodkoWiosna to czas kiedy bardzo, ale to bardzo... chce mi się ciasta drożdżowego... Dzisiaj jedno z naszych ulubionych ciast drożdżowych, kiedyś piekłam to
Smaczne Zdrowemąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukry i robimy wgłębienie - wbijamy do niego jajka, dodajemy kawałki margaryny i wlewamy zmiksowanego na mus banana. Całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto (będzie lekko lepkie, ale nie powinno kleić się do rąk). Przykrywamy folią i chłodzimy w lodówce pół godziny (można dłużej). Wariant I: Z ciasta odrywamy malutkie kawałki formujemy wałeczki(...)złoty kolor. Postępujemy tak do wyczerpania ciasta. Wariant II: Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat/stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wykrawamy foremkami spody kształty ciasteczek, w połowie z nich małą foremką wycinamy dziurki (musimy mieć taką samą ilość całych spodów i "przykrywek" z dziurką). Pieczemy w 180 stopniach 12-15 minut (do zrumienienia). Postępujemy tak do wyczerpania
Kolorowy Przepisownikpiję dużo alkoholu. Najczęściej, gdy jestem chora, C. serwuje mi rumowego Toddy'ego , okazjonalnie zdarza nam się wypić trochę wina do obiadu. Sylwester nie może się obyć bez szampana i kawy po irlandzku, w której przygotowaniu C. osiągnął mistrzostwo. Na średniowiecznym festiwalu zdarza nam się kupić miód pitny, i... To by było na tyle. Pamiętam też, że moim ulubionym(...)przez sitko. Zmiksować z twarogiem, kremówką, cukrem, sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, jajkami i likierem na gładką masę, tylko do połączenia składników. Masę przelać na spód. Piec w 140 st. C. przez 45 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki zagotować, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczywu ciekawszy aromat i sprawia, że daje się ono przechowywać nieco dłużej niż pieczywo pieczone wyłącznie na drożdżach Pâte Fermentée – co znaczy „stare ciasto”. Polega na zostawieniu kawałka ciasta z porzedniego pieczenia chleba i wykorzystaniu go do przygotowania ciasta chlebowego. Takie ciasto powinniśmy zużyć w ciągu 48 godzin, można je również zamrozić, ale maksymalnie na tydzień(...)wyrośnięcia na ok. 3 godziny, a następnie wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiamy, rozciągamy, a następnie wykrawamy prostokąty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy na ok. 25 minut, a następnie posypujemy obficie ulubionymi ziarenkami ( możemy to byś mak, sezam, cebulka , zioła ) i wkładamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok. 15 minut; Ps. do piekarnika
Ostra na SłodkoUchodzi za najlepszy sernik, jaki można zjeść w całym Poznaniu. Jeśli wybieracie się do tego miasta, spotkacie go w Cafe La Ruina lub obok, w lokalu
Poezja smakuKorzenny zapach pierniczków unoszący się w domu nierozerwanie kojarzy się ze świętami. Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto
Dieta bez mleka