jeśli miałabym jechać gdzieś samochodem. I tak naprawdę to właśnie w takich chwilach powstają najpyszniejsze rzeczy. I tak było w przypadku dzisiejszych pralin: przejrzałam szuflady i już po 15 minutach miałam je gotowe. Składniki na ok. 60 sztuk: 100 g suszonych daktyli szczypta ostrej papryki 100 g gorzkiej czekolady 200 ml słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego 100 g łuskanego(...)węglowodanów , co czyni ją idealnym produktem dla diabetyków. Mąka kokosowa nadaje się do spożycia bez obróbki termicznej. Można ją traktować tak, jak inne mąki powstałe po zmieleniu dowolnych orzechów czy też nasion. Zatem to idealny dodatek do deserów, spodów do ciast bez pieczenia, czy też zagęszczania kremów. Nie potrzeba jej dużo, gdyż świetnie pochłania wilgoć
Codzienna kuchnia niecodziennaOd pewnego czasu bardzo mocno ograniczyłam gluten w swojej diecie. Niech sobie mówią, że to moda, czy jakaś inna choroba, ale biorąc pod uwagę moje ogólne
gutfutzagłosuje, powie, że dobre, chce przepis. Motywuje strasznie. Dziękuję! Dziś obiecany tort. Biszkopt z owocami. Nie byłabym sobą gdybym nie olała wszelkich zasad pieczenia biszkoptów i zrobiła po swojemu. Wyszło dobre, uroczo zielone ciasto. Jedyną zasadą jaką się trzymałam jest 1 jajko = 1łyżka mąki i 1 łyżka cukru. Proporcje są na formę 24 cm. Na biszkopt potrzebujemy: 7 jajek(...)delikatnie mieszamy szpatułką, żeby nie stracić powietrza. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ja kładę na spód papier i zaciskam obręcz. Nie smarujemy niczym tortownicy, bo nam ciasto zjedzie, a nie wyrośnie. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem. Jak po nakłuciu patyczek jest suchy to wyciągamy. Po wyciągnięciu
ladykitchenBuleczki jaglane to mój sposób na porpawę humoru podczas chorowania. Niestety dopadło i mnie. Choć wydawało mi się, że w tym roku moja odporność w końcu
365 dni dookoła kuchniChaczapuri?? Wygląda na to, że mało światowa jestem, gdyż dopiero niedawno pierwszy raz spotkałam się z takim nazewnictwem. Dziś jednak jestem bogatsza… zwłaszcza jeśli chodzi
Smaki Na TalerzuKtóregoś pięknego, słonecznego dnia, wróciłam do domu kompletnie wykończona. Jak już padłam na kanapę, to z pozycji siedzącej, niemal bezwładnie, w kilka minut, osunęłam się do
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiczym pigwówka, którą dopiero dziś zlałam, a robiłam w tamtym roku 🙈 W międzyczasie przygotowałam jakiś tam obiad i poskładałam prania, które wisiały już kilka dni. I to wszystko- uwaga- bez dzieci!Tym razem przejął je całkowicie Pan M.- no może z wyjątkiem podwójnego usypiania Adasia- więc ja mogłam na spokojnie wszystko sobie robić. Tak to lubię! Nawet(...)momentu podwojenia objętości. Gotowe ciasto oprószamy mąką i ponownie wyrabiamy na stolnicy. Dzielimy na min. 30 małych kawałków (ja miałam chyba 36 i jeszcze odrobinę ciasta z których za pomocą foremki wycięłam ozdoby). Każdą cząstkę rozpłaszczamy na dłoni, układamy ser i dokładnie zlepiamy nadając kulisty kształt. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkumilimetrowych odstępach
Kuchnia w czekoladzieostatnia chciałabym też poświęcić osobną część na to jak powinno wyglądać i smakować idealne ciasto kruche, ale myślę że we wpisie nakreślę jedynie najważniejsze aspekty a notkę i wskazówki przedstawię wam w osobnym poście. No to na tyle, zapraszam was na aromatyczny Kisz. Na ciasto 220 g mąki typ 500 lub 650 120 g schłodzonego masła(...)pieczenie wstępne : 1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone na kawałki . Masło rozcieramy z mąką przy pomocy dłoni tak by otrzymać kruszonkę. Jajko ubijamy lekko w osobnym naczyniu po czym dodajemy je do kruszonki. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. 2. Z ciasta formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto wstawiamy
vaniliowoczekoladowachce i ma w dupie wasze uczucia. Siądźcie wygodnie, pogłaskajcie przygotowany słoik i poczytajcie o tym, jak oswoiłam pieczenie chleba na zakwasie żytnim. Znana już Agata osiągnęła tak stan, w którym każdy mój jęk, że nie umiem piec chleba, wzbudzał w niej drgawki. Któregoś dnia, najpewniej szlag ją trafił, bo listonosz objawił się z paczką, w środku był woreczek(...)Przełożone do keksówki ciasto zostawiam na cała noc do wyrośnięcia (minimum 10 h, maksymalnie 12 h). Raz mi się spieszyło i wsadziłam do pieca po 5 h, wyszło coś, czego się bałam dać kurom, żebym im tyłków nie pozatykało. Tak więc cierpliwość wskazana. Po wyrośnięciu wierzch ciasta smaruję pędzelkiem zamoczonym w zimnej wodzie. Foremkę wsadzam do pieca nagrzanego
ladykitchenprzejeżdżający ludzie, siadali przy stoliku, gawędzili z właścicielem, drapali jego psiaki, wypijali sok i jechali dalej. Kolorowe skały i sklepik Nie tylko nas skusiły owoce Oto i to cudo- ciasto z mango we własnej osobie To miejsce urzekło nas tak, że wróciliśmy tam za drugim razem, kiedy wypożyczyliśmy samochód. Wtedy padła wiekopomna kwestia, używana przez nas do dziś(...)nasmarowanego masłem i posypanego bułką tartą- warstwa ziemniaków następnie warstwa sera. Ostatnią warstwę ziemniaków posypujemy resztką sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180*C i pieczemy aż góra się zrumieni (20 minut do pół godziny). Zapiekankę można jeść na gorąco, z dodatkiem surówki a nawet sosu np. pieczarkowego. Ja najbardziej lubię ją samą. Można ją też jeść na zimno
les mirabellesDziś przepis na przepyszny suflet z gorzkiej czekolady, czyli klasyka. Idealny suflet powinien wyrosnąć ponad formę, a wbita w niego łyżeczka powinna delikatnie opadać. Krąży przekonanie
DefinicjaSmakuOstatnio czas biegnie szybciej. Może to przez szarość za oknem i wcześnie przychodzącą noc. Kiedy biorę się za obiad, który wymaga trochę więcej czasu, mam wrażenie
W kuchni wieczoremstać w kolejkach po wyszukane składniki. Jajka, biała kiełbasa, domowy chleb z pyszną pastą, chrzan i proste ciasto. Święta to przecież celebrowanie wiosny i czasu spędzonymi z najbliższymi. Jeśli mamy w zamrażarce krewetki i brokuła, będzie to Wielkanoc na bogato. Ale bez spiny i stania przy garach. Jajka po turecku W oryginalnym tureckim przepisie są jajka w koszulkach(...)misce na gęstą masę. Foremkę do pieczenia chleba lub keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy mąką gryczaną. Masę przekładamy do foremki, posypujemy ulubionymi nasionami i ziołami i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min w ciepłym miejscu (aż wyrośnie do poziomu formy). Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut i jemy po ostudzeniu. Hummus z czerwonej
Ugotowane pozamiatanestrony, która znajdowała się na górze podczas wyrastania ciasta. Co zrobić, aby pączki nie wchłaniały tłuszczu? Alkohol, a dokładnie spirytus – tak odpowiedziałaby babcia. Pączki nie będą nadmiernie wchłaniać tłuszczu podczas smażenia, jeśli dodamy do ciasta 1 i 1/2 łyżki spirytusu na kilogram mąki. Spirytus dodajemy pod koniec wyrabiania ciasta. Ewentualnie możesz zamienić go na łyżeczkę octu lub soku(...)ciasta trochę piwa jasnego lub gazowanej wody mineralnej. Musimy też uzbroić się w cierpliwość – pączki muszą dobrze wyrosnąć przed smażeniem. Najlepiej, aby rosły w ciepłym i wilgotnym pomieszczeniu. Wtedy szybko i dobrze wyrosną, a na ich powierzchni nie zrobi się skorupka. Dzięki temu ciasto w środku pączka nie będzie zbite i twarde. TIP 1: Do przygotowania ciasta
365 dni dookoła kuchnigrudzień będą smaczną przekąską do kawy a podczas świąt smacznym poczęstunkiem, ale również pięknym sposobem na dekoracje stołu. Zawsze możesz też sięgnąć po gotowe ciasto na pierniki , a sobie zostawić już tylko pieczenie. Sprawdzonym przepisem na pierniczki, które mogą leżakować ponad miesiąc, chętnie się z Wami podzielę. PRZEPIS NA PIERNICZKI: - 450 g mąki orkiszowej jasnej(...)jednolite ciasto. Ciasto wałkujemy na cienki blat grubości 2- 4 mm i wycinamy foremką pierniki, polecam foremki ze zwierzętami i reniferem, sprawdzą się idealnie jako jadalne ozdoby choinkowe. Jeśli nie lubisz dekorować pierników, bądź nie masz na to czasu, wykorzystaj foremkę już ze wzorkiem znajdziesz ją pod nazwą BAKGLAD . Pierniczki przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy w zależności
SMYKWKUCHNIZapraszam po nową inspirację. W tym tygodniu coś słodkiego, wielowarstwowego ale wbrew pozorom zupełnie nie pracochłonnego. Każda warstwa to zupełnie inne składniki i smaki, nietypowy spód
Życie zaczyna się w kuchniBezglutenowy chlebek bananowy Obecnie jestem studentem, ale kilka lat wstecz, zaczynając przygodę z weganizmem i pracując, chlebek bananowy był dla mnie zbawieniem. Prosty i szybki do
Blendman