ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:1057/1234)

Calzone 210

potrzeby nie było ). Ciasto: Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z solą i suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej należy zrobić rozczyn). Mąkę odgarnąć na boki wlać oliwę i mleko. Okrężnymi ruchami palca połączyć mąkę z oliwą i mlekiem. Następnie ugnieść ciasto (zagniatać kilka minut). Uformować kulkę. Miskę, w której ciasto będzie rosło lekko naoliwić, włożyć do niej ciasto i przykryć ściereczką(...)podwojenia swojej wielkości. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobić i podzielić na cztery równe części.  Rozwałkować (najlepiej robić pojedynczo ). Na połowie położyć farsz i posypać serem żółtym. Brzegi ciasta lekko posmarować wodą ( tylko nie może być zimna). Ciasto zgiąć w pół i dobrze skleić brzegi, formując pieroga.  Na blaszkę położyć papier do pieczenia, który należy lekko naoliwić. Położyć

W kuchni u Moniki
Migdałowe serduszka z ciekawym składnikiem i bardzo smakowita paczka 203

Mania pieczenia ciasteczek ma się dobrze, powiedziałabym nawet, że ewoluuje. Dzisiaj co prawda nic - po pobudce o czwartej trzydzieści, cichym buncie auta, które postanowiło nie ruszać się z wygodnego miejsca parkingowego, spóźnieniu się do pracy tylko (!) pół godziny, a później czekaniu na autobus do domu około godziny w warunkach, powiedzmy, niezbyt ciepłych (za to z dobrą książką w zamarzających(...)blenderem na gładką masę. Razem z masłem dodać do sypkich składników, zagnieść ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc (lub w zamrażarce przez 45-60 minut).Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 7 mm, wycinać foremką serduszka. W każde ciasto wcisnąć cały migdał.Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zrobić domowe purée z dyni? 172

Już nie mam siły komentować tego, co dzieje się za oknem. Znów mam się powtarzać, jak jest zimno, szaro i nieprzyjemnie? Oczywiście, że nie. Nawet nie

Be Fit Be Strong
MARAKUJA I MANGO POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ 128

Ten deser jest wprost przepyszny, ma delikatny, subtelny smak i wręcz rozpływa się w ustach! Lekko kwaskowaty smak marakui przełamuje słodycz bezowej pianki, a tę kompozycję

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tort ananasowy z kremem straciatella 326

Byłam bardzo zadowolona z tego tortu, nie tylko dlatego, że był smaczny, ale że udało mi się go zrobić z produktów, które akurat miałam w domu

Kuchnia domowa Ani
Orkiszowe ciasteczka z jabłkiem i kokosem 102

Nowy tydzień zaczynamy od dawki zdrowych słodkości – zapraszam na orkiszowe ciasteczka z jabłkiem i kokosem. To moja propozycja na umilenie tego mroźnego poniedziałku. Ciasteczka to

365 dni dookoła kuchni
Orkiszowe ciasteczka z jabłkiem i kokosem 113

Nowy tydzień zaczynamy od dawki zdrowych słodkości – zapraszam na orkiszowe ciasteczka z jabłkiem i kokosem. To moja propozycja na umilenie tego mroźnego poniedziałku. Ciasteczka to

365 dni dookoła kuchni
Knedle ze śliwkami i ricotty (Canederli di prugne con ricotta) 152

wcześniej odsączoną z wody) z miękkim masłem, jajkiem i szczypt ą  soli. Stopniowo dodajemy m ą k ę  pszenn ą  wymieszan ą  z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.  **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la ricotta precedentemente sgocciolata, il burro ammorbidito, un uovo e un pizzico di sale. Successivamente versate la farina(...)każdej śliwki wsypujemy szczyptę cynamonu i 1/2 łyżeczki cukru. Ciasto dzielimy na 7 części; przypada ok. 80 gram ciasta na jednego knedla. Opr ó szonymi m ą k ą  dłońmi delikatnie rozpłaszczamy  każd ą  część ciasta formuj ąc  cienkie placuszki. Na środek kładziemy śliwkę, dokładnie zlepiamy brzegi

La grande e la piccola cuoca
Biszkopt czekoladowy z bitą śmietaną i owocami 165

zastanawiacie, co ma czekoladowy biszkopt do zrywania zaręczyn? Otóż ten wysłannik piekieł, mój niedoszły na szczęście mąż, na odchodne oświadczył mi, że jestem beznadziejną gospodynią, bo umiem tylko 4 ciasta piec, a jego mamusia umie wszystkie. Oooooo! Nagle trafił mnie szlag, a furia zalała me lico z siłą wodospadu. Ostatkiem dobrego wychowania powstrzymałam się przez zrzuceniem tego szatana ze schodów(...)delikatnie mieszamy szpatułką, żeby nie stracić powietrza. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ja kładę na spód papier i zaciskam obręcz. Nie smarujemy niczym tortownicy, bo nam ciasto zjedzie, a nie wyrośnie. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem. Jak po nakłuciu patyczkiem, patyczek jest suchy, to wyciągamy

ladykitchen
Jaglane ciasteczka z wiórkami kokosowymi 178

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Oto kolejny przepis z serii bez glutenowej, tym razem są to kruche jaglane ciasteczka z wiórkami kokosowymi Taka rada, kasza musi być naprawdę mięciutka u mnie chyba była nie do końca dobrze ugotowana przez co były(...)kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie odstawić do przestudzenia. Kiedy masa będzie letnia, zwilżonymi dłońmi nabierać porcje ciasta i formować małe ciasteczka. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 190°C przez około 40-45 minut

W garach u Gosi
Pączki cynamonowe nadziewane czekoladą 174

Dzisiaj Tłusty Czwartek! oczywiście nie może obyć się bez pączków! Co powiecie na pączki cynamonowe nadziewane czekoladą? Są przepyszne. Domowe pączki, donuty czy munki nie da się porównać z kupnymi. Przyznam są cukiernie, które mają dobre pączki i chwała im za to, ale ja i tak wolę domowe. Będąc w Polsce pierwsze co kupuję to pączki z mojej ulubionej(...)miski miksera, Dodaj mleko z drożdżami, mleko z masłem i żółtka. Zacznij zagniatać ciasto. Jeśli robisz to przy pomocy robota użyj haka i zagniataj przez 7 minut. W między czasie dodaj sól. Przykryj miskę folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i złóż kilka razy. Podziel na 20 równych kawałków

codojedzenia
Ciasto z czerwonymi pomarańczami z horrorem w tle 152

ciasto znalezione u Doroty . Tamto było ze zwykłymi pomarańczami; jestem pewna, że w smaku bardzo się od siebie nie różnią, ale ten kolor... Musicie przyznać, że chyba wszystko wygląda lepiej w krwistej czerwieni niż w banalnym pomarańczu. Ciasto jest wilgotne, słodkie i intensywnie pomarańczowe, a owoce na wierzchu to prawdziwe delicje. Nie można mu się oprzeć. Klejące ciasto z czerwonymi(...)plastry. Gdy cukier się całkowicie rozpuści, ułożyć plastry pomarańczy w garnku. Gotować na małej mocy palnika 12-15 minut, w połowie przewracając na drugą stronę, aż staną się szkliste. Odsączyć z syropu, ułożyć na dnie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia. Syrop zachować. Masło rozpuścić, przestudzić. Wymieszać ze śmietaną. Po jednym wbijać jajka, następnie dodać cukier i skórkę z pomarańczy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini serniczki z masłem orzechowym na piernikowo- orzechowym spodzie z polewą z masła orzechowego 143

jaki wystrój będzie w moim mieszkaniu. Ten cały czas poprzedzający święta powoduje, że w Wigilię siadam z uśmiechem na ustach przy stole. Przygotowana by w pełni, zupełnie bez stresu, w rodzinnej atmosferze, z pięknie przystrojonym mieszkaniem i przy przepysznych potrawach przeżywać Święta. By umilić Wam ten czas mam dla Was przepis na najlepszy serniczek świąteczny jaki do tej pory(...)sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, masłem orzechowym oraz przyprawą do sernika na jednolitą, gładką masę. Przygotowaną masę wylewam na kruchy spód i umieszczam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach cukierniczych piekę 30 minut, natomiast sernik w tortownicy piekę przez 40 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę sernik najpierw do temperatury pokojowej a następnie

Mango Papaja
Gofry na drożdżach 305

  Puszyste, miękkie prawie jak racuchy tylko z gofrownicy. Pomimo, że lubimy chrupiące te także znalazły uznanie. Wymagają nieco nakładu pracy, ale efekt jest niesamowity. Najlepsze

Niebieski kubek z kawa
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 327

szybko wymieszać, wlać do formy i piec około 45 minut w 180 stopniach  (bo oczywiście cały proces należy zacząć od nagrzania piekarnika :)). W ten sam sposób można zrobić biszkopt brązowy, dodając po prostu 2 łyżki kakao. I teraz - garść przydatnych być może informacji. Pierwsza sprawa - czym różni się soda od proszku do pieczenia i dlaczego czasem daje się(...)końcu i wymieszane ciasto należy natychmiast włożyć do piekarnika. Druga sprawa - jeśli zdarzy się, że ciasto popęka z wierzchu lub zrobi się górka, nie przejmujcie się, w kolejnych krokach będziemy robić z tym porządek :) Trzecia sprawa - a właściwie najpierwsza - tzw. biszkopt pieczemy przynajmniej 1 dzień a najlepiej 2 dni wcześniej, niż potrzebujemy tort. Upieczone ciasto zostawiamy w formie do całkowitego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE