pomysłu na weekendowe ciacho, zapraszam Was na mój dzisiejszy wpis. Nie będzie to przepis na tradycyjne ciasto, ale na pyszne ma ł e mini serniczki, które przygotowuje si ę w mgnieniu oka. Serniczki przygotowałam z użyciem jogurtu greckiego, bez m ą ki, wi ę c osoby uczulone na gluten nie musz ą sobie niczego(...)yogurt greco, la vanillina e l'amido di mais. Przygotowujemy 4 małe naczynia żaroodporne, do których rozlewamy powstałą masę. Serniczki pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut. Upieczone serniczki odstawiamy do wystygnięcia. **** Preparate 4 piccoli stampini per forno. Versate il composto ottenuto dentro stampini. Cuocete le cheesecake a bagnomaria
La grande e la piccola cuocaskładniki i wyrabiaj około 5 minut. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Rozciągnij je, wyłóż na nie masło. Ciasto następnie złóż i wyrabiaj około 10 minut. Uformuj z ciasta kulę i przełóż do natłuszczonej miski. Przykryj folią i odstaw na 90 minut do wyrastania w cieple - np. do piekarnika z włączonym światełkiem. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i podziel(...)równych części (po około 70 g). Przykryj folią i daj ciastu odpocząć 10 minut. Uformuj z ciasta okrągłe bułki, które umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw po przykryciem do drugiej fermentacji, trwającej 40 minut. W dolnej części piekarnika umieść żaroodporny pojemnik z wodą, następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 240 ºC. Wstaw blachę z bułkami i piecz
Grahamka, weka i kajzerkajest sztywna. Ja używam białek zawsze prosto z lodówki nigdy nie czekam aby nabrały temp. pokojowej. Bezę pieczemy, a raczej bardziej suszymy, wylewając ją na pergamin, tak aby po upieczeniu łatwo ją odkleić i zrolować. Bezę rolujemy zawsze od razu po wyjęciu z pieca, inaczej zaschnie w formie prostokąta i nie będzie można jej już zrolować. Białka ubijamy zawsze końcówkami(...)wiórki i delikatnie, mieszamy (tylko używając już łyżki, aby piana Nam nie opadła). Masę rozprowadź na pergaminie, na całą blaszkę. Jeśli wolisz grubszą bezę, użyj mniejszej blaszki. Bezę suszymy w piekarniku. Ja swoją piekłam pierwsze 6 minut temp 145 stopni C (grzanie dół+termoobieg), kolejne 25 minut 125 stopni. Bezę warto sprawdzić przed wyjęciem, dotknij palcem, jeśli się
SMYKWKUCHNIotrzymania kruszonkowej konsystencji. Wbijamy jajko i szybko, ale dokładnie wyrabiamy aż ciasto stanie się jednolite. Formę do tarty natłuszczamy lub wykładamy dno papierem (a boki natłuszczamy)- u mnie to było 23cm, dlatego zmniejszyłam proporcje musu (oczywiście po fakcie- ale wiecie, musu czekoladowego nigdy za wiele*). Wykładamy ciastem wkładamy na 30min do lodówki, lub na krócej do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy(...)otrzymania puszystej masy. Wbijamy jajko, następnie dodajemy mielone migdały i tartą skórkę pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy. Schłodzone ciasto nakłuwamy gęsto i przykrywamy pogniecionym papierem do pieczenia i wysypujemy na nie specjalne ceramiczne fasolki, albo jak ja- nieugotowany ryż. Pieczemy 10 minut, potem usuwamy przykrycie i pieczemy jeszcze 10 minut. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i ostawiamy do ostygnięcia, a piekarnik
les mirabellesaromatu dodatkiem czarnuszki. Dodałem też coś dla zdrowia - zmielone ziarna ostropestu. I jeszcze do miski z ciastem wpadł zmielony słód jęczmienny. Jednakże czarnuszka, ostropest i słód nie są obowiązkowe. Bez nich też można ten chleb upiec. Mąka żytnia starogardzka znalazła się w zaczynie, bo takową akurat miałem na półce. Oczywiście doskonale się sprawdzi mąka żytnia razowa. Chleb jest stosunkowo(...)godziny w temperaturze pokojowej. Dodaj pozostałą część mąki pszennej (600 g) i wymieszaj dokłądnie drewnianą kopyścią lub zaprzęgniętym do pracy robotem douty, dopóty, dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ścianek miski. Pozostaw ciasto na 20 minut, aby odpoczęło. Przełóż ciasto do prostokątnych foremek, uprzednio natłuszczonych smalcem lub wyłozonych papierem do pieczenia. Foremki wypełnij do połowy ich wysokości, a powierzchnię
Grahamka, weka i kajzerkaDrodzy moi dzisiaj mam dla was niezwykle lekki,puszysty i pełen smaku sernik. W zasadzie podobnie jak poprzednim razem ( przepis tutaj ) przygotowany został na kanapkowym serku
vaniliowoczekoladowaRabarbaru już coraz mniej w sklepach i warzywniakach, więc to ostatni dzwonek, by z niego skorzystać! Z tej okazji chciałabym podzielić się z Wami totalnie spontanicznym
Be Fit Be StrongPowiew lata w zimowe popołudnie, czyli torcik , który choć latem bywa u nas dość często, to zimą zastępuje go raczej tort bezowy dacquoise z
Smaczne ZdroweDelikatna, miękka rolada bezowa z chrupiącą posypką pralinową, kremem cytrynowym z mascarpone i truskawkami, bardzo lekka, idealna na lato. Wręcz rozpływa się w ustach. Na
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCiasteczka owsiano – kokosowe to moja propozycja na Walentynki. Choć nie jestem wielką zwolenniczką tego święta i raczej go nie obchodze, tak uważam, że każda okazja
365 dni dookoła kuchniSernik z musem truskawkowym przygotowany z sera z jogurtów greckich. Doskonały pod każdym względem - robiłam go wielokrotnie z różnymi owocami i zawsze jest to rozkosz
Kuchnia bezglutenowaBeza, krucha i dostojna, ulubiony deser wielu z nas, w Wielkanocnej wersji w postaci pastelowego wianka będzie dopełnieniem świątecznego obiadu, efektownie wyglada i tak samo smakuje
Wanilia i KardamonDla wielbicieli tradycyjnego chleba pszenno-żytniego, jego zdrowsza alternatywa. Chleb orkiszowo-żytni w wersji udoskonalonej. Dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą (od której jestem wręcz
Smaczne ZdrowePamiętacie nasz przepis na domowe Fig Bary ? Niedawno pokazałyśmy go również na naszym Instagramie i tam także zrobiły niezłą furorę! Postanowiłyśmy wrócić do tych pyszności
Candy Pandasświęta, w sumie bez znaczenia które, czy bożonarodzeniowe czy też wielkanocne, nie może zabraknąć u mnie miodowników, orzechów i sernika. Przepis na sernik pojawi się pewnie w przyszłym tygodniu, a teraz zapraszam na kombinację z różnych ciast, czyli miodownik z orzechami na wierzchu, kremem kawowym i kajmakiem. Taka kawowa wersja snikersa, można by rzec ;) Na pewno Wam posmakuje! Normal(...)kajmaku Sposób przygotowania Ciasto oraz masa orzechowa: Orzechy włoskie smażyć wraz z masłem, cukrem oraz miodem przez ok 5 minut. Przesianą mąkę siekamy z masłem oraz pozostałymi składnikami. Zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Schładzamy ok 30 minut w lodówce, a następnie każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach blaszki- najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. 2 blaty przekładamy
Kuchnia w czekoladzie