PIERNICZKI W WERSJI FIT 399Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Przepis znalazłam na istagramie Pauliny Mogilnickiej, która ma cały ogrom fit przepisów. I tak
Słodkie zapomnienie
Kolorowy sernik 232Dzisiaj na blogu ustępuję miejsca mojej starszej córce, która postanowiła upiec tęczowy sernik z, nota bene, rewelacyjnej książki Doroty Świątkowskiej pod tytułem
Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z jagodami i cynamonem 203Pierogi z jagodami to smak lata. Podane z jogurtem naturalnym z dodatkiem odrobiny cynamonu, który idealnie podbije smak jagód. Jagody bardzo dobrze wpływają na wzrok oraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SERNIK CASTINGOWY -NAJLEPSZY SERNIK NA ŚWIECIE! 258Ten sernik to jest najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i kiedykolwiek robiłam. A robię go często! Pojawia się kilka razy w miesiącu do popołudniowej kawki i
Ostra na Słodko
CIASTO DROŻDŻOWE ORKISZOWE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM 228Wiosna to czas kiedy bardzo, ale to bardzo... chce mi się ciasta drożdżowego... Dzisiaj jedno z naszych ulubionych ciast drożdżowych, kiedyś piekłam to
Smaczne Zdrowe
Ciasteczka i orzeszki bananowe 192mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukry i robimy wgłębienie - wbijamy do niego jajka, dodajemy kawałki margaryny i wlewamy zmiksowanego na mus banana. Całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto (będzie lekko lepkie, ale nie powinno kleić się do rąk). Przykrywamy folią i chłodzimy w lodówce pół godziny (można dłużej). Wariant I: Z ciasta odrywamy malutkie kawałki formujemy wałeczki(...)złoty kolor. Postępujemy tak do wyczerpania ciasta. Wariant II: Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat/stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wykrawamy foremkami spody kształty ciasteczek, w połowie z nich małą foremką wycinamy dziurki (musimy mieć taką samą ilość całych spodów i "przykrywek" z dziurką). Pieczemy w 180 stopniach 12-15 minut (do zrumienienia). Postępujemy tak do wyczerpania
Kolorowy Przepisownik
Sernik dla dorosłych. Porzeczkowo-ajerkoniakowy 234piję dużo alkoholu. Najczęściej, gdy jestem chora, C. serwuje mi rumowego Toddy'ego , okazjonalnie zdarza nam się wypić trochę wina do obiadu. Sylwester nie może się obyć bez szampana i kawy po irlandzku, w której przygotowaniu C. osiągnął mistrzostwo. Na średniowiecznym festiwalu zdarza nam się kupić miód pitny, i... To by było na tyle. Pamiętam też, że moim ulubionym(...)przez sitko. Zmiksować z twarogiem, kremówką, cukrem, sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, jajkami i likierem na gładką masę, tylko do połączenia składników. Masę przelać na spód. Piec w 140 st. C. przez 45 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki zagotować, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 250pieczywu ciekawszy aromat i sprawia, że daje się ono przechowywać nieco dłużej niż pieczywo pieczone wyłącznie na drożdżach Pâte Fermentée – co znaczy „stare ciasto”. Polega na zostawieniu kawałka ciasta z porzedniego pieczenia chleba i wykorzystaniu go do przygotowania ciasta chlebowego. Takie ciasto powinniśmy zużyć w ciągu 48 godzin, można je również zamrozić, ale maksymalnie na tydzień(...)wyrośnięcia na ok. 3 godziny, a następnie wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiamy, rozciągamy, a następnie wykrawamy prostokąty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy na ok. 25 minut, a następnie posypujemy obficie ulubionymi ziarenkami ( możemy to byś mak, sezam, cebulka , zioła ) i wkładamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok. 15 minut; Ps. do piekarnika
Ostra na Słodko
Legendarny sernik z mango 900Uchodzi za najlepszy sernik, jaki można zjeść w całym Poznaniu. Jeśli wybieracie się do tego miasta, spotkacie go w Cafe La Ruina lub obok, w lokalu
Poezja smaku
Świąteczne pierniczki z miodem (bez mleka i jajek) 308Korzenny zapach pierniczków unoszący się w domu nierozerwanie kojarzy się ze świętami. Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto
Dieta bez mleka
Czwartek: tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 175Wegetariańska tarta kapuściano-batatowo-buraczkowa ze szpinakowo-pietruszkowym pesto. Do tego glazura z octu winnego. Doskonała harmonia smaków słodkich i kwaśnych. Czas: 1,5 godziny (w
Niedzielny kucharz
Biscotti – proste ciasteczka włoskie 178Biscotti Zdarzyło nam się kiedyś być we włoskiej restauracji. W momencie jej opuszczenia dostaliśmy na drogę po dwa ciasteczka. Były to właśnie biscotti. Były smaczne, ale
Relaxtime
TOP 3 pieczonych ciast - Instagram cz. V 172Czasem zdarza się, że upieczemy coś na szybko. Takie ciacha znikają w takim tempie, że zdążymy zrobić im tylko jedno zdjęcie na Instagram a o sesji
Candy Pandas
Pierogi z kapustą i pieczarkami 170coraz bliżej, a co to za święta bez pierogów?! Przygotowałem dla Was przepis na znakomite ciasto pierogowe idealnie współgrające z każdym rodzajem farszu. Oczywiście nie zostawię Was z samym ciastem – w tym przepisie podpowiadam, jak zrobić pierogi z kapustą i pieczarkami, a w bliźniaczym poznacie instrukcję, jak zrobić pierogi ruskie. Ciasto Przygotowanie składników (proporcje na ok. 70 pierogów(...)mniej kwaśny farsz. Następnie gotujemy ją w osolonej wodzie do miękkości (ok. 30–40 minut). W międzyczasie obieramy i kroimy pieczarki oraz cebulę. Przygotowujemy ciasto – mieszamy ze sobą składniki (mąkę, wodę i olej) i ugniatamy za pomocą robota lub ręcznie. Ciasto zostawiamy na parę minut, by odpoczęło, a my w tym czasie przygotowujemy farsz. Podsmażamy poszatkowaną cebulę oraz pieczarki
Proste-przepisy.pl
95. Jabłuszkowy zawrót głowy: czyli cynamonowe bułeczki półfrancuskie z prażonymi antonówkami. 333dodajemy żółtko oraz zmielony twaróg i serek twarożkowy. Składniki łączymy ze sobą zagniatając dłońmi - staramy robić to sprawnie i w jak najkrótszym czasie. Finalnie powinniśmy otrzymać zwarte i elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok.40min w celu schłodzenia. Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, obieramy je oraz usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Kroimy(...)Dodajemy nasiona wanilii i smażymy całość na małym ogniu co jakiś czas mieszając w celu uniknięcia przypalenia. Po ok. 10 minutach patelnię zestawiamy z ognia i studzimy w chłodnym miejscu. Piekarnik nagrzewamy do 210*C (termoobieg). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką do grubości ok. 0,3 cm. Za pomocą szerszej filiżanki, wykrawaczki do pierogów lub wieczka cukiernicy
Symfonia Smaków
Idealne ciasto na tartę 526ciasta kruchego dodaje się także żółtka jaj, cukier, aromaty oraz sól. Z zasady nie stosuje się środków spulchniających, takich jak np. proszek do pieczenia. Ciasto, do wyrobu którego użyto również śmietany, białek jaj i proszku do pieczenia, nazywane jest ciastem półkruchym. [Źródło: Wikipedia] Przepis na idealne ciasto na tartę poniżej.Składniki na 2 porcje ciasta (na formę(...)rozwałkowywać ciasta bo nigdy nie trafiam kształtem i wielkością w formę blachy; krojenie nożem i układanie plastrów na blasze niweluje ten problem i skraca czas operowania ciastem dłońmi Nakłuwanie widelcem - ma zapobiegać wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia Pieczenie w wyższej temp. 200C - nastawienie piekarnika na typowe 180C (i, co z tego wynika, w dłuższy czas pieczenia
Grunt to przepis!