ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:1031/1234)

PIECZONE PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM 172

   Szukasz pomysłu na walentynkową kolację? Wiem, że tego wieczoru rozglądamy się raczej za wykwintnymi daniami lub (co łatwiejsze) wybieramy się do restauracji. Jednak osobiście

W kuchni Karmel-itki
Smażone ciastko francuskie z owocami 233

Oto moja walentynkowo-karnawałowa propozycja, która wygrała w Gotowanie za głosowanie dosłownie jednym głosem! Smażone ciastko z owocami to przepis, który może być ciekawą odmianą od

Fabryka pomysłów
Ciasto czekoladowo – miętowe 315

Ciasto czekoladowo – miętowe Uwielbiam czekoladki typu „after eight”, a dokładnie ich połączenie miętowego nadzienia z pyszną czekoladą. Inna sprawa, że są takie cieniutkie

Relaxtime
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 162

Kurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej.  Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CO ZROBIĆ, ŻEBY SERNIK NIE OPADŁ I NIE POPĘKAŁ? SERNIK IDEALNY! 286

lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem ( jajka, twaróg,masło. MIESZANIE Serniki nie lubią długiego, gwałtownego miksowania i napowietrzania. Zdecydowanie lepiej mieszać je np. drewnianą łyżką. TEMPERATURA PIECZENIA Maksymalna temperatura do pieczenia sernika powinna być niższa niż 180C. Zdecydowanie lepiej piec dłużej w niższej, niż krócej w wysokiej. PIECZENIE Z KĄPIELĄ WODNĄ a) Naczynie ( tortownicę(...)się piec nie wyciągajcie go z piekarnika. Nie lubi takich gwałtownych zmian temperatur. Wyłącznie urządzenie i zostawcie na ok. 30 minut, by wystygł w środku . Jeśli boicie się, że w środku jest byt wysoka temperatura, a wy macie już mocno zrumieniony wierzch – wtedy delikatnie uchylcie piekarnik. Po 30 minutach wierzch posmarujcie delikatnie roztopionym masłem. OKRAWANIE Jeśli nie piekliście

Ostra na Słodko
Domowe tahini (pasta sezamowa) - jak zrobić i do czego wykorzystać? 227

łatwo można przypalić, a wtedy tahina zrobi się gorzka. Jeżeli jesteście bardzo początkującymi kucharzami, możecie pominąć etap prażenia ziaren i od razu przejść do miksowania. Pasta tahini możecie zrobić bez dodatku jakiegokolwiek oleju. Miksowanie będzie trwało wtedy trochę dłużej, a gotowa pasta nie będzie tak gładka, tylko nieco grudkowata. Ja dodaję wiec do tahini trochę łagodnej oliwy - mój malakser(...)moich wariacji: hummus szpinakowy i buraczany , hummus z bobu . Do pasty z pieczonych bakłażanów baba ghanoush Do zrobienia dipu z pieczonej dyni piżmowej i tahiny Do przygotowania sosów sałatkowych oraz dipów. Tahina świetnie łączy się z czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Spróbuj tego sosu do pieczonych warzyw lub arabskiej sałatki z natki pietruszki z sosem tahini . Z tahiny możesz zrobić

Chilli Czosnek i Oliwa
Kokosowy sernik z ananasem na czekoladowym spodzie (wegański!) 137

Wielkanoc bez jajek, śmietany, sera... ? To w ogóle możliwe? Ano całkiem możliwe i uwierzcie że jest naprawdę pysznie! Co prawda nie jestem na diecie wegańskiej, ale wciąż próbuję tworzyć roślinne słodkości i muszę przyznać, że coraz bardziej mi się to podoba. Oczywiście nie zabraknie na moim stole prawdziwego sernika  ( tradycyjny, z rosą, mój ulubiony! ), ale takie ciasto może(...)Wylepić ciastem natłuszczoną wcześniej i oprószoną płatkami owsianymi blaszkę. Należy to robić dłońmi zwilżonymi wcześniej zimną wodą, wtedy będzie o wiele łatwiej. Uformować również niewielkie boki. Ciasto wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewać do 200 stopni C. Po wyznaczonym czasie wyjąć schłodzone ciasto z lodówki, ponakłuwać spód widelcem i podpiekać przez ok. 15-20 minut w temp

Kuchnia Ellie
Deser dla gości? Orzechowe scones z białą czekoladą i rodzynkami 131

Orzechowe scones z białą czekoladą i rodzynkami Miały być z migdałami, miały być z żurawiną, ale koniec końców zawartość szafki zweryfikowała przepis Piekliście kiedyś scones??? Ja

Relaxtime
Babka limonkowa (bez miksera) 151

Uwielbiam piec babki. Dziś zapraszam Was na babkę limonkową. Przygotowanie jej jest naprawdę proste i nie wymaga użycia miksera, wystarczy drewniana łyżka A co jest atutem

Słodkie okruszki
Ciasto cytrynowe bez glutenu i bez pieczenia 355

To ściema z tym ciastem, bo tak naprawdę masą wyłożyłam tortownicę o średnicy 24 cm, ale równie dobrze można użyć formy do tarty i za klasyczną

gutfut
Tort czekoladowy z żurawiną 229

Suszoną żurawinę zalać brandy, nakryć i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc. 2. Orzechy włoskie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180oC, prażyć przez 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte orzechy zemleć (może powstać „papka”). Biszkopt: 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg(...)gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, zmielone orzechy i dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC

Mała Cukierenka
Czekoladowa rolada z kokosowym nadzieniem 336

Kiedy zobaczyłam ten przepis pierwszy raz, moje ślinianki nie nadążały z produkcją śliny! Obłęd, niebo w gębie! Jako, że uwielbiam ciasta kokosowe, nie mogłam nie spróbować

CookYourself
Ciastka czekoladowe z płatkami owsianymi i orzechami laskowymi 109

Przyznam się bez bicia: mam lenia. Ogromnego lenia patentowego. Staram się dziś nadrobić zaległości blogowe, bo oprócz lenia - dzieje się w życiu całkiem sporo. Sporo zmian mnie wkrótce czeka i staram się choć trochę oswoić i przygotować na nie. I tak prawdę powiedziawszy - nie wiem, czy się da, ale... jak nie sprawdzę, to się nie przekonam, prawda? W każdym(...)proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec wsypujemy płatki owsiane lub otręby i posiekane orzechy laskowe. Z tak przygotowanego ciasta formujemy dość duże kule, które spłaszczamy na dłoni i przekładamy na blaszkę w sporych odstępach. Ciastka się podczas pieczenia trochę rozlewają na boki. Pieczemy 13-15 minut w temperaturze

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!