Śmietanowiec był moim ulubionym deserem z dzieciństwa. Galaretkę zawsze można było dostać w peerelowskim sklepie, śmietanę też, więc jego przygotowania nie stwarzało specjalnego problem i dlatego
Kulinarne przygody GatityWielkanoc zbliża się bardzo szybko, a Ty znowu nie masz pomysłów na wypieki? Chcesz zrobić coś z odpowiednim klimatem, ale nie posiadasz formy na babkę
Via Gusto/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
Domowe ciastaBardzo szybki i łatwy do zrobienia deser z truskawek. Truskawki zapiekane z kokosem nie wymagają od nas dużo pracy. Bardzo smaczny i niezbyt słodki deser, który
Kuchcik gotujeOstatnio przygotowywałam już dżem z truskawek i płatków róży , i zafascynowana jego smakiem postanowiłam przygotować marmoladę. Smażyła się długo, ponad dwa dni
Rozpustne gotowanieWiśnie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki Wiśnie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki – fajny tytuł prawda? Mam nadzieję, że się w tym miejscu uśmiechniecie
RelaxtimeBezglutenowe ciasto dyniowe to ciasto, na które czekałam z utęsknieniem. Cóż w nim takiego wyjątkowego? Przede wszystkim jest zgodne z moją obecną dietą (jeszcze Wam o
365 dni dookoła kuchniOdstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto ma być błyszczące(...)elastyczne i ma się lekko kleić do rąk. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, w zależności od temperatury, może to potrwać nawet dwie i pół godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 16-17 części, każda po około 60 gr. Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżkę jagód, zlepić brzegi
moj przepis nasklepowych półkach co raz częściej pojawiają się niezbyt dobrej jakości uzurpatorzy zdrowych słodzików, dlatego zawsze czytajcie skład. Kilka prostych zabiegów i mamy bezgrzeszny, pyszny deser. Można? Można… bez nadmiernego spinania się i nadal w dobrym smaku. Na koniec dodam, że u nas ten sernik truskawkowy to coweekendowy „must have”. Koniecznie spróbujcie. Lubicie serniki na zimno? Zapraszam(...)blenderem, dodać wiórki kokosowe oraz olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy (wcześniej spód formy wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać i ugnieść np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut. 2) Truskawki umyć, delikatnie osuszyć, usunąć szypułki i razem z ksylitolem zmiksować za pomocą blendera na gładki mus. 3) Do misy miksera
Fitsweet.mełyżeczkę, wałek do ciasta, płaską blachę, papier do pieczenia, folię spożywczą, foremki do wykrajania ciastek, płaski talerz lub kratkę do ostudzenia ciastek, szczypce lub dwie łyżeczki lub dwa widelce do zdejmowania ciasteczek z blachy, ewentualnie stolnicę. Przygotuj składniki: 1/2 kg mąki, 20 dag miodu, 2 jajka, 20 dag cukru, 5 dag masła, łyżeczkę proszku do pieczenia, przyprawę(...)składniki, tj. jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Gdy będzie elastyczne, uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż na kilka dni w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na mniejsze porcje. Każdą z części ciast niezbyt cienko rozwałkuj na stolnicy lub innej płaskiej
blog.moje-pasje.infosypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto wyjdzie mocno gęste, trudno będzie je połączyć się w zbitą masę , lepiej na ko ń cu pomóc sobie ręką, aby nie "zmęczyć" zbytnio miksera . Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i ugnieść wszystko razem ręką - jeśli niecałe ciasto się zbije raze m, nie szkodzi, nawet(...)kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszcz a ć ręką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z achować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka trochę się „rozpłyną” w pieczeniu . Piec w temp. 180C ok. 14-15 minut. Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją przy stygnięciu . Z blachy zdejmować ciastka
Grunt to przepis!Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto ma być błyszczące(...)elastyczne i ma się lekko kleić do rąk. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, w zależności od temperatury, może to potrwać nawet dwie i pół godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 16-17 części, każda po około 60 gr. Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżkę jagód, zlepić brzegi
moj przepis naręką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić w formie(...)szpatułką, tylko do połączenia. Masa wyjdzie lekko płynna. Schować do lodówki, do lekkiego stężenia (po przechyleniu miski, krem nie może się wylewać). Dodatkowo: 500 gr dżemu porzeczkowego niskosłodzonego lub bez cukru (u nas z czarnej porzeczki, może być też z innych porzeczek, ważne aby był gęsty i kwaśny) owoce do dekoracji Ganache: 300 gr gorzkiej czekolady powyżej 70 % kakao
moj przepis nabudyń waniliowy (proszek) Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić do rąk należy je podsypać mąką, ale nie należy przesadzić z jej ilością – ciasto powinno być miękkie, delikatne i plastyczne. Ciastem wykładamy spód i boki (do samej góry) tortownicy o średnicy 26-28 cm. Tortownicę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy owocowej(...)jednocześnie w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (ok. 30 sek). Rabarbar i truskawki kroimy i zasypujemy w garnku cukrem. Po ok. 15 minutach owoce gotujemy przez około 10 minut (do czasu aż owoce puszczą sok, a rabarbar zmięknie). Obie mąki łączymy z wodą (najlepiej blenderem aby nie było grudek) i wlewamy do owoców. Gotujemy na małym
dom-agi.plsprzyjający fermentacji drożdży, oryginalnie pieczona była bez ich udziału i z pominięciem wyrastania ciasta. Z natury ma być płaska , dlatego przed pieczeniem ciasto nakłuwa się lub robi w nim wgłębienia, by zapobiec nadmiernemu wyrastaniu w trakcie pieczenia. Popularne jest także smarowanie jej oliwą, by ciasto było z wierzchy chrupiące, a wewnątrz wilgotne. Najpopularniejsza(...)łyżeczkami soli oraz 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody. Składniki wymieszać w misce i połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Można także wyrabiać mikserem. Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na placek
KUCHARNIA