ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:1014/1234)

CHOCOLATE CON CHURROS 157

Zazwyczaj piekę pączki i chrust lub, co bardziej mi odpowiada, pochłaniam te przyrządzone przez babcię, mamę lub przyszłą teściową. Są bezkonkurencyjne. W tym roku postanowiłam jednak zmienić kierunek i udać się na Półwysep Iberyjski do Hiszpanii. W końcu zaczęłam uczyć się hiszpańskiego, warto także poszerzyć kulinarne horyzonty.    Churros, czyli tradycyjna hiszpańska przekąska śniadaniowa (!!!) z ciasta parzonego, smażona(...)jednym jajku, cały czas dokładnie miksując.  Rozgrzewam olej w dużym garnku o podwójnym, grubym dnie. Uzyskane ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką (tylką) w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskam bezpośrednio na rozgrzany olej, odcinając nożykiem lub nożyczkami. Smażę po 2 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru. Usmażone churros wyciągam na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru

W kuchni Karmel-itki
Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) 144

mandorle a lamelle zucchero a velo PRZYGOTOWANIE W mikserze miksujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki, dodajemy jajko. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.  W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy grubo(...)pieczenia. Po ł owę kruchego ciasta rozwałkujemy na grubość 1/2 cm. Dokładnie wylepiamy formę razem z bokami. Na cieście układamy nadzienie. Odłożone ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim nadzienie, zlepiając dokładnie brzegi ciasta. Wierzch ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, smarujemy roztrzepanym jajkiem, dekorujemy płatkami migdałowymi. Tart ę  pieczemy

La grande e la piccola cuoca
Tort czekoladowy bez wyrzutów sumienia 171

Dobre ciasto wcale nie musi być bombą kaloryczną z dużą zawartością cukru czy tłuszczu. Ostatnio coraz więcej jest przepisów na pyszne i efektowne słodycze bez cukru, czy białej mąki.  To jest niesamowite uczucie gdy puszcza się wodzę fantazji i tworzy się coś tak nieoczywistego. Z tego powodu zawsze lubiłam kulinarne eksperymenty. Ciągle żałuję, że czasu na takie działania(...)roztrzepujemy z wodą i dodajemy je do ubitych białek. Energicznie mieszamy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i obie mąki. Łączymy wszystko dokładnie. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej na dnie masłem. Uwaga - nie smarujemy boków tortownicy. Biszkopt pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.  Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Zimny

Przysmaki Karolki
Tarta orkiszowa z rabarbarem 240

czyli bez użycia formy. Do przygotowania ciasta kruchego użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, która wspaniale komponuje się z dodatkiem cynamonu. Samo ciasto jest dość mocno słodkie, żeby zrównoważyć kwaśną warstwę rabarbaru, ale możecie zmniejszyć ilość cukru. Ciasto kruche dzięki warstwie mielonych migdałów oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do rabarbaru, pozostaje idealnie kruche i nie namaka od soku podczas pieczenia. Średnica(...)puścił, wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na placek, pomijając wolny brzeg - brzeg z ciasta zawinąć na wierzch, tworząc kształt tarty - jajkiem roztrzepanym z mlekiem posmarować brzeg z ciasta, posypać go cukrem trzcinowym - gotową tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 stopni, piec 40-45 minut lub do zrumienienia i zmięknięcia rabarbaru (można sprawdzić patyczkiem) - upieczoną tartę wyjąć

Smakołyki Bereniki
Jabłecznik z masą śmietanowo-jajeczną. 137

kolejny sezon), natrafiłam na ten przepis. Piekłam to ciasto jeszcze na studiach i muszę Wam przyznać, że było wyjątkowo smaczne. Oczywiście nie było odwrotu, bo nabrałam na nie takiej ochoty, że upiekłam jeszcze tego samego dnia. Kruchy spód, soczyste jabłka, kremowa masa i wszystko to zapieczone pod chrupiącą kruszonką, pycha! Ciasto podałam z  lodami waniliowymi , na które przepis publikowałam(...)Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Masło ubijamy z przesianym cukrem pudrem do połączenia, a następnie dodajemy mąkę, chwilę miksujemy i zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy łyżkę zimnej wody). Gotowym ciastem wykładamy formę (spód i 2 cm rant), nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor. JABŁKA: 5 i 1/2 szklanki jabłek

Rozpustne gotowanie
Babka zebra 1148

formie na babkę. Z racji, że powoli zbliżają się święta, a nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez wszelkiego rodzaju bab i babek, moja zebra powstała właśnie w formie na babkę. Wzór zebry wygląda bardzo efektownie w przekroju i zapewne z tego powodu ciasto stało się tak popularne, ale i klasyczny smak sprawia, że chętnie sięgamy po przepis na zebrę(...)nią ponownie masę jasną, czynności powtarzać do wykończenia obu ciast (ja pod koniec nakładałam po jednej łyżce masy), ciasto powinno się samo rozlać po całej formie, ewentualnie można na koniec lekko potrząsnąć nią, by poziom ciasta się wyrównał - babkę piec w 160-170 stopniach przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka ( ja piekłam przez około 30 minut

Smakołyki Bereniki
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z całymi gruszkami gotowanymi w syropie 169

T o zdecydowanie najlepsze bezglutenowe czekoladowe ciacho, jakie kiedykolwiek upiekłem. Mięciutkie, wilgotne, pachnące czekoladą i pełne aromatycznych gruszek gotowanych w syropie. Upiekłem je na mące ryżowej

Food Square
Mini serniczki limonkowe z bezą włoską 125

M ini serniczki powracają! Tym razem w letniej limonkowej odsłonie! Spód z imbirowych ciasteczek, zapieczony z ekspresową w wykonaniu masą serową z limonką i udekorowany włoską

Food Square
Kimchi jjigae 71

Kimchi jjigae ( 김치찌개) to tradycyjny koreański gulasz (w zasadzie gęsta zupa) z kimchi , czyli kiszonej kapusty pekińskiej. Wersji tego dania jest wiele, moja jest jedną z

Oryginalny smak
Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym 172

Oto pyszny przepis na fit ciasto marchewkowe przełożone rozpływającą się w ustach masą kokosową i posypane prażonymi migdałami. Wilgotne, mięsiste, szybkie do wykonania… no, po

A to pestka
Tacos z tofu 83

miski, jako że woda jest gorąca wymieszaj je najpierw łyżką, a jak woda zostanie wchłonięta przez mąki to zacznij wygniatać ciasto ręką. Wystarczą 2 minuty i uzyskasz jednolite ciasto. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na 30 minut. W tym czasie pokrój tofu i dodaj do niego przyprawy – obie papryki, kmin, po szczypcie soli i pieprzu. Wymieszaj aby składniki(...)się robi szybciutko. Tofu usmaż na patelni na oleju lub oliwie, wystarczy kilka minut więc możesz to robić jednocześnie z smażeniem tortilli. Po 30 minutach odrywaj z ciasta na tortille części wielkości orzecha włoskiego. Ciasto wałkuj na blacie na cienkie placki i te smaż na patelni bez dodatku tłuszczu (ważne aby patelnia miała nieprzywieralną powłokę) po minucie z każdej

nietylkopasta.pl
CYNAMONOWE BUŁECZKI, BEZ WYRASTANIA 130

wyrabiam nigdy długo. Masę wykładamy na blat, dłońmi maczanymi w oleju rozgniatamy ciasto na prostokąt. Stopione, schłodzone masło (najłatwiej się takie rozprowadza, gdyż nie spływa), ale jednak lekko płynne rozprowadzany na blacie ciasta, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem. Płat ciasta tniemy na 12 równych części (ja przecięłam ciasto na pół, następnie każdy kawałek znów na pół i jeszcze raz każdy(...)zwinięciu wyższe...). Każdy pasek zwijamy w rulon i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja przesmarowałam wierzch stopionym masłem (miałam go trochę więcej do smarowania i zostało). Blachę z bułeczkami od razu wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut, w temp.160*C na termoobiegu. U mnie piekarnik nagrzewa się  ok. 5 minut. Gdy czas

Smaczne Zdrowe
Pstrąg z jabłkami zapiekany w cydrze 142

ząbki czosnku - do w ł ożenia w oczodoły rybki na czas pieczenia 1/2 szkl. Grójeckiego Cydru Jabłkowego   sól, pieprz, rozmaryn suszony - do smaku masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie .    Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny(...)ożyć po obranym ząbku świeżego czosnku. Z wierzchu obsypać suszonym rozmarynem - z braku świeżego . Całość oblać Grójeckim Cydrem Jabłkowym . Piekarnik nagrzać do 220C, wstawić ryby i piec ok 30-35 minutbez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Przez pierwszą połowę tego czasu piec pod przykryciem z folii

Grunt to przepis!
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 135

Mieszam całość do uzyskania jednolitej masy. Oczywiście należy wcześniej przygotować dużą formę na babę. Dokładnie smaruję ją masłem i obsypuję drobną bułka tartą. Po mniej więcej  godzinie z kawałkiem ciasto  podwoi objętość, to znak, że jest gotowe do dalszej obróbki. Wykładam je na omączoną stolnicę. Dzielę na 12 zbliżonej wielkości kawałków.    Na początek wałkuję tylko(...)rolek makowo-serowych ląduje w formie. Przykrywam ją ściereczką i odstawiam na około 40 minut, całość musi wyraźnie podrosnąć, ale pozostawać jeszcze sporo od krawędzi formy. Jak każde ciasto drożdżowe, babka musi być włożona do rozgrzanego piekarnika. Wkładam, kiedy osiągnie 175-180 stopni i piekę ok. godziny. Najlepiej wykonać próbę suchego patyczka. Nie należy wyjmować babki natychmiast po wyjęciu

I tu będę miała takie te
Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 175

swojej pamięci, tylko sięgnęłam do Nordisk bagebog Miisy Mink - świetnej książki poświęconej głównie norweskim, ale też duńskim czy szwedzkim wypiekom. Kanelbulle znalazłam bez problemu. Są tak samo popularne we wszystkich północnych krajach.Te są na cieście drożdżowym - jedliśmy je na śniadanie przez dwa dni - wychodzą ogromne! Jedną taką bułką człowiek spokojnie się naje. Do tego szklanka zimnego (lub ciepłego, jeśli(...)cynamonem. Pokroić na 6 trójkątów, gdzie podstawami są dłuższe boki prostokąta.Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od podstawy. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, końcówką do dołu, w dużych odstępach. Odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia.Piec w 200 st. C. przez 25 minut.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.W czasie pieczenia przygotować glazurę: cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze