Niedawno otrzymałam aromatyczną paczuszkę pełną przypraw od Skworcu. Kilka z nich wykorzystałam do upieczenia pysznej babki. Ciasto to przede wszystkim jest bez jajek, a głównym "mokrym" składnikiem jest czerwona herbata. Dodatkowo smak zaostrza nietypowy w cieście składnik, pieprz cytrynowy. Babka jest aromatyczna, wilgotna, z dodatkiem kawałków czekolady. Pyszna! Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, szklanka
Z miłości do słodkościmlekiem , mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( wierzch ,przykrywamy ściereczką ). Jak zaczyn wyrośnie , zazwyczaj około 15 -20 minut , wsypujemy do miski resztę składników na ciasto : mąkę , cukier , jajko ( całe -bez skorupki oczywiście ) , wlewamy zaczyn drożdżowy i roztopione masło Wyrabiamy na gładką masę , tak długo , aż ciasto odejdzie od ręki -gdyby jednak było nadal kleiste , trzeba podsypać odrobinę
Ogrodnik w podróżycukru mogę użyć np. daktyli. Ale poszłam o krok dalej (a nawet dwa) i postanowiłam "stworzyć" ciacho bez glutenu, jajek i innych produktów odzwierzęcych. I tak powstało brownie bez wyrzutów sumienia. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bo ciasto wyszło naprawdę pyszne. Nie jest tak zbite, jak klasyczne brownie, ale jest wilgotne w środku, mocno czekoladowe i wyjątkowo łatwe
Domowa Cookierenka AgiTarta z kremem i owocami Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej 150 g masła kokosowego BIO miód Składniki na krem: śmietana ryżowa, deserowa
nietadietaNa prośbę jednej z czytelniczek, dzisiaj przepis na pyszne ciasto wegańskie z dynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest
Mała CukierenkaNa prośbę jednej z czytelniczek, dzisiaj przepis na pyszne ciasto wegańskie z dynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest
Mała CukierenkaOd pewnego czasu w spory zachwyt wprowadzają mnie ciasta cytrynowe - nigdy nie podejrzewałam, że one są takie pyszne. Teraz wszelkie torty, rolady i babki cytrynowe stały
sierotka maRysia w kuchnijajka, proszku do pieczenia i aromatu zagniatamykruche ciasto. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość blaszki tak, aby starczyłona boki. Ciasto musi być cienkie. Jeśli przy okazji chcemy upiec kilka miniszarlotek lub jeśli ktoś woli-babeczek, to zostawiamysobie troszkę ciasta. Jeśli mamy blaszki "non stick" to ciasto wykładamy bezpośrednio na blaszkę bez
Maminek kulinarnyZnudziła się Wam tradycyjna szarlotka? Nie macie pomysłu na niedzielne ciasto? Znajomi dali znać, że wpadną wieczorem? Nic straconego. Jest sposób jak w krótkim czasie stworzyć
Słodkie PrzyjemnościTarta jabłkowa z rodzynkami i owocami goji Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g
nietadietaśrednicy 24cm): 0,5 kg mąki tortowej 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 1 całe jajko 2 łyżki oleju Beza: 3 biała (pozostaną nam z ciasta kruchego) 0,5 szklanki cukru -> można dać więcej jeśli lubimy słoddziutkie 1 łyżka mąki ziemniaczanek 1 łyżka octu Dodatkowo: ok. 1 kg śliwek węgierek łyżeczka(...)rozwałkowujemy. Blachę to pieczenia lub formę to tarty smarujemy masłem. Wykładamy ciasto na formę i widelcem nakłuwamy delikatnie spód. Bezpośrednio na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej śliwki, zasypujemy je brązowym cukrem i (opcjonalnie) odrobiną cynamonu. Przygotowane ciasto odkładamy na bok i bierzemy się za ubicie bezy. Białka jajek ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodajemy powoli
PastelFoodCiasto ma idealne proporcje na blaszkę o wymiarach 40×25 cm. Lekko zmodyfikowałam oryginalny przepis, gdyż piekłam go w tortownicy o średnicy 25 cm. Ciasto zrobiłam z 2/3 porcji, a bezę z 1 jajka. Nie przepadam za dużą ilością bezy, więc wycisnęłam tylko dwa rzędy kleksów. Jak dla mnie idealnie! SERNIK ROSA CIASTO 3 żółka 1/2 szkl cukru(...)szkl oleju 3 jajka 1 budyń śmietankowy 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy BEZA 3 białka 1/2 szkl cukru Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimną margaryną lub masło i posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać budyń, olej i ponownie zmiksować
Pieguskowa Kuchniarondelku, a po przestudzeniu odciskamy przy pomocy gazy (wyszło mi około 1/3 szkl. letniego soku ze szpinaku (jeśli masz mniej dorób lub uzupełnij mlekiem). Zagniatamy ciasto, kiedy będzie już dobrze wyrobione, bez śladów jajka, wlewamy roztopione, przestudzone masło i długo wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie miękkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Kolorowy PrzepisownikSłodko słony karmel z daktyli i masła orzechowego, połączony z kaszą jaglaną tworzy ciasto idealne! Dodatkowo wykonane jest w wersji bez glutenu. Przygotowanie: 40
Zdrowie i pysznie na talerzuPlacki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. 2 małe cukinie kilka ziemniaków 3 łyżki mąki jajko sól, pieprz, majeranek, wegeta Cukinię obrać [ młodej nie trzeba obierać] i usunąć
Moje domowe kucharzenieDla wszystkich czekoladoholików ale nie tylko przepis na przepyszne, bardzo wilgotne i meeega smaczne ciasto bardzo czekoladowe. Stworzone na bazie rozpustnego ciasta czekoladowego (które
Smaczne Zdrowe