ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:23/867)

Ciasto "Cielaczek" czyli murzynek z serem 2582

łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 4 łyżki wody Składniki na masę serową: 500g sera białego szklanka cukru budyń śmietankowy (bez cukru) pół kostki masła (miękkiego) 2 jajka Wykonanie ciasta: Masło, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę zagotować w rondelku. Rozdzielić białka od żółtek. Gdy masa w rondelku się wystudzi dodać żółtka, mąkę oraz proszek

Mania Wypiekania
Proste ciasto cynamonowe z rodzynkami 185

Takie ciasto [ tzn.podobne] robiłam już  jakiś czas temu..a przepis oryginalny pochodzi z Małej Cukierenki. 520 g mąki 170 g cukru 2 łyżeczki sody

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki z jabłkami 331

słodkim nadzieniem. Idealnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek, a ich niewielki rozmiar sprawia, że ciężko poprzestać na jednej sztuce. Bułeczki przygotowałam z klasycznego ciasta drożdżowego, wzbogaconego o dodatek miodu, za to bez użycia jajek. Z podanych proporcji można upiec 20 niezbyt dużych bułeczek. Bułeczki z jabłkami Składniki: ciasto drożdżowe 400g mąki pszennej 200ml mleka lub wody 15g drożdży

Smakołyki Bereniki
Kolorowy sernik na zimno 552

Składniki:5 jajek 1 kostka margaryny 2 waniliowe serki homogenizowane (200g) 1/2 litra mleka 1 opakowanie żelatyny (na 2 litry płynu) 1 szklanka cukru 3 galaretki

Świat Ciasta
Jak ugotować babkę? Babka budyniowa w wiśniowej polewie (gotowana) 155

wyciągamy z garnka i odstawiamy. Po kilku minutach zdejmujemy pokrywkę. Babkę z formy wyjmujemy po jakimś kwadransie, najpierw należy kilka razy postukać dnem w blat, żeby się odkleiła. Powinna bez problemu ładnie wyjść z formy.   Warto zainwestować w dobrej jakości foremkę, która posłuży nam przez lata. I nie jest to rzecz, której użyjemy tylko raz. Wierzcie(...)wiśniowej frużeliny i był to strzał0w dziesiątkę. Nadało jej to świeżości i wyraźniejszego smaku.  *na foremkę o pojemności 1,5 litra Składniki: na ciasto: 6 jajek 8 opakowań budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g) 40 g mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia na polewę: 1/2 szklanki frużeliny wiśniowej (ewentualnie dżemu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dyniowe drożdżówki z gruszkami 158

Dzisiejszy przepis to wariacja na temat drożdżówek – do ciasta dodałam puree z dyni. Dzięki niej bułeczki mają piękny, żółty kolor (mimo, iż są bez jajek), a drugim plusem jest „przemycenie” zdrowej dyni w postaci pysznych słodkości. Smak dyni nie jest wyczuwalny. Bułeczki są bardzo delikatne i świetnie komponują się z gruszkowym nadzieniem (oczywiście możesz użyć innego(...)nadzienia). Dyniowe drożdżówki z gruszkami Via Gusto Dzisiejszy przepis to wariacja na temat drożdżówek – do ciasta dodałam puree z dyni. Dzięki niej bułeczki mają piękny, żółty kolor (mimo, iż są bez jajek), a drugim plusem jest… Drukuj Proporcje na: 10 sztuk Czas przygotowania: 60 minut Czas pieczenia/gotowania: 35 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki

Via Gusto
Ciasto mega cytrynowe 399

wielką imprezę jak i do kawy z przyjaciółmi. Jednym słowem łatwa klasyka która zawsze wychodzi i nie potrzebuje wielkich umiejętności. Mój ideał  ciasta bez kremu.Polecam! Keksówka  35 cm 3 duże jajka  20 dag masła ¾ szklanki cukru 1 duża cytryna 1 łyżka  cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker 2 pełne szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki

Wanilia i Kardamon
Fale dunaju z gruszką 217

przygotowania a do tego fajnie prezentuje się na talerzu. Moja wersja jest z gruszkami ale można dać też wiśnie lub jabłka albo zrobić wersję bez owoców. składniki: ciasto 250 g miękkiego masła 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody(...)budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 900 ml mleka 5 łyżek cukru 100 g miękkiego masła polewa 4 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 3 łyżki kakao Przygotować ciasto. Gruszki obrać i pokroić w ósemki odstawić. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować, następnie dodać

Monia miesza i gotuje
Sernik z rosą 1858

ciasto: 200 g mąki pszennej T500 100 g margaryny 110 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ale-raj szczypta soli Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1,5 szkl oleju 1,5 szkl mleka 2 budynie waniliowe b/c 1 szkl cukru 1 całe jajko 5 żółtek Beza

Ala piecze i gotuje
Delikatny sernik z owocami i bezą 203

jest moją zmorą i niestety "przekleństwem" :( Zatem jak sami rozumiecie, zwyczajnie nie mogłam przejść obojętnie obok tego przepisu. Sernik z wiśniami i bezą to ciasto,plasujące się w czołówce moich najulubieńszych! Przekonajcie się sami dlaczego :) Składniki: 2 jajka pół szklanki cukru 1 kg twarogu w wiaderku budyń śmietankowy łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki masła opakowanie mrożonych owoców, np. wiśni(...)świeże lub z puszki Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: W pierwszej kolejności przystępujemy do przygotowania blaszki, którą wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Spód ciasta przygotowujemy ze zmielonych herbatników, podobnie jak przy  niebiańsko delikatnym serniku  (przepis znajdziecie  TU ). Gdy blaszka jest już przygotowana, w dużej misce ubijamy jajka z cukrem do uzyskania jasnej

Taste Of My Day
Cytrynowy zawrót głowy 166

pierwsze z dumą chciałam donieść, że wczoraj przerosłam samą siebie: upiekłam focaccię, ciasto ucierane bez zakalca i biszkopt z ośmiu jajek, i od momentu, kiedy przygotowałam zaczyn do wyjęcia ostatniego ciacha z piekarnika minęły raptem cztery godziny. Wzniosłam się na absolutne wyżyny dobrej organizacji czasu i pracy, i sama siebie za to podziwiam, bo ostatnio mam totalnego lenia, odkładam(...)zasypiam bez ostrzeżenia w najdziwniejszych pozycjach i naprawdę bardzo, ale to bardzo chcę już nosić szorty. O.Dzisiaj jednak, nie bacząc na moje wczorajsze poczynania, chcę Wam napisać o cieście z początku tygodnia, które przygotowałam, żebyśmy mieli coś słodkiego do podjadania w urodziny C. (i nic nie szkodzi, że tak się najadłam w restauracji, że ciacho jedliśmy dopiero dnia następnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort makowo-kawowy 210

ubitych jajek, cały czas ubijając. Na koniec dodać wodę różaną. Dolny blat makowy nasączyć połową mieszanki wody różanej ze zwykłą wodą. Wyłożyć 1/3 masy kawowej. Ułożyć na niej warstwę bezów, lekko je dociskając do dna. Przykryć bezy 1/3 masy kawowej. Położyć drugi krążek makowy. Nasączyć go resztą mieszanki wód, posmarować wierzch i ewentualnie boki resztą kremu. Udekorować pozostałymi bezami. Przed(...)pokrojeniem przechowywać tort w chłodnym miejscu przez kilka godzin. ----- Podobne: Miodowy przekładaniec ze śmietaną Tureckie ciasto szpinakowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Proziaki z dżemem malinowym 199

sody oczyszczonej, pochodzi z Podkarpacia, gdzie mieszkam. Można podawać zarówno na słono jak i na słodko, wówczas do ciasta należy dodać cukier. Czasem do ciasta dodaje się też jajko, ja przygotowałam bez. Szczerze polecam proziaki na śniadanie, świetnie smakują z dodatkiem dżemu z gorącym mlekiem lub kawą. Składniki: 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki(...)Przygotowanie : Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier oraz sodę i mieszamy. Następnie wlewamy maślankę cały czas wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy dodać nieco maślanki. Konsystencja ciasta powinna być podobna do ciasta na pizzę Następnie wałkujemy je na stolnicy. Placek ma mieć grubość około 1 cm. Z ciasta kroimy np. prostokąty. Placki pieczemy

Moniki Smakołyki
PIEROGI Z MALINAMI / idealne ciasto na pierogi bez jajek 124

stać w kącie albo dostać porządnego kopa w tyłek! ). Nadrabiamy więc zaległości i mam dla Was przepis na najlepsze na świecie pierogi z malinami! Idealne ciasto na pierogi ( tym razem w wersji bez jajek ) w połączeniu ze słodko-kwaśnym owocowym nadzieniem i np. kleksem dobrej wiejskiej śmietany – perfekt! Koniecznie zróbcie na obiad! SKŁADNIKI: * mąka pszenna(...)maliny – ok. 0,5 kg * cukier – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z solą na stolnicę, dodajemy olej i niewielką ilość ciepłej wody. Wyrabiamy dolewając wodę – ciasto ma być gęste, zwarte, elastyczne i nie może bardzo się lepić. Ilość wody dostosowujemy w trakcie wyrabiania. Mocno wyrobione ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi i każdy nakładamy po kilka malin

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania