pieczecie na weekend? Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu to spróbujcie tego ciasta. Koniecznie! To ciasto nie rośnie, nie wygląda, ale za to smakuje superowo. Do przygotowania potrzebujemy: 4 jajka (białka i żółtka osobno) 2 banany 5 daktyli bez pestek (namoczonych) Białka ubijcie na sztywną pianę. W tym czasie namoczone daktyle zmiksujcie z bananami. Do piany dodajcie żółtka i porcjami
Szybko Tanio SmacznieTen torcik z letnimi owocami i galaretką przypomina sernik na zimno, lecz jest bardziej puszysty i delikatny. Poza tym zdecydowanie mniej kaloryczny ;) Idealny na rodzinne spotkanie
głodny alergikubijać aż powstanie gładka i lśniąca beza. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Lekko przestudzić i z jeszcze ciepłego ciasta zdjąć papier. Ciasto parzone: Wodę z masłem(...)szczyptą soli zagotować. Następnie wsypać mąkę i energicznie mieszać aż grudki znikną a ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia i nabierze lśniącego koloru. Zdjąć z ognia i nie przerywając mieszania dodać po jednym jajku. Ciasto powinno kremowej konsystencji i przybrać jaśniejszą barwę (powinno dać się bez problemu rozsmarować na blaszce - jeśli jest zbyt gęste należy dodać odrobinę wody
My simple kitchenjajka i dosypujemy 130g cukru. Stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i mieszamy trzepaczką. Kiedy cukier się rozpuści wlewamy sok z cytryny. Mieszamy dalej aż masa zgęstnieje (dość mocno). Ogień powinien być niewielki. Kiedy masa będzie gęsta, zdejmujemy miskę z garnka, dodajemy skórkę z cytryny i masło. Mieszamy trzepaczką aż masło się rozpuści. Przygotowujemy pianę na bezy. Ubijamy(...)przez 2 minuty. Zalewamy pianę gorącym winem z cukrem i mieszamy do sztywności. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką. Wykładamy nim formę wysmarowaną masłem, robimy w nim dużo dziurek widelcem i pieczemy 15-20 minut w 170 stopniach z termoobiegiem (180 stopni bez). Studzimy po wyjęciu z piekarnika. Musi być dobrze upieczone. Na ostudzone ciasto wkładamy
W kuchni wieczoremdolegliwości. W kuchni zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz i można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Parówki w cieście francuskim z czarnuszką. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375 g) - 6 szt. parówek z szynki (bez osłonek) - 1 jajko do posmarowania - czarnuszka Dodatkowo: - 6 wykałaczek - 2 patyczki do szaszłyków - ketchup, musztarda - posiekany szczypiorek Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto francuskie rozwijamy
mojewypiekiinietylkodolegliwości. W kuchni zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz i można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Parówki w cieście francuskim z czarnuszką. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375 g) - 6 szt. parówek z szynki (bez osłonek) - 1 jajko do posmarowania - czarnuszka Dodatkowo: - 6 wykałaczek - 2 patyczki do szaszłyków - ketchup, musztarda - posiekany szczypiorek Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto francuskie rozwijamy
mojewypiekiinietylkoJabłka w cieście z nutą cynamonu, to ostatnio nasz ulubiony szybki deser do kawy. Przepis mam od lat. Na chwilę odszedł w kąt, by znów do niego wrócić Jabłka w cieście z nutą cynamonu są nie tylko pyszne, ale też wyjątkowo proste w przygotowaniu. Kilka chwil i gotowe. Możecie śmiało je przygotować na zbliżające się Walentynki. Można podać do nich(...)grubsze plastry i wycinamy środek. Ja do tego używam małej foremki do ciasteczek. Wycięte fragmenty zostawiam do ozdoby. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, jajko, cukier, cynamon i mleko. Ciasto powinna być jednolita bez grudek. Rozgrzewamy olej na patelni. Plasterki jabłek maczamy z obu stron w cieście. I smażymy na oleju z obu stron na złoto. Usmażone jabłka
Słodkie okruszkiaksamitna. Smakuje lekko i nowocześnie. Stare ciastko warszawskie ma konkurencję, bo na drodze konkursu zostało wyłonione nowe – Beza Zygmuntówka. Więcej o bezie, gdy ją upiekę. Składniki: Ciasto • 6 dużych jajek • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 50 g mąki ziemniaczanej • 100 g mąki pszennej • 2 łyżki kakao • 1/2 łyżeczki sody • 2 płaskie łyżeczki proszku
To co kochamtakiej bomby kalorycznej. Ja przyrządziłam deser dla czekoladolubnych gości i to był strzał w dziesiątkę, polecam. Przepis pochodzi z książki „Moja kuchnia bez glutenu”—>KLIK. ciasto: 200 g mąki gryczanej jajko 15 g mielonych migdałów 100 masła 40 g cukru pudru (użyłam trzcinowego) 30 g gorzkiej czekolady karmel: 300 ml śmietanki 30% 45 g masła
Mienta blogkoniec ścieramy na tarce masło ( ciasto pokrywamy równomiernie masłem. Pieczemy ciasto przez 55-60 minut w temp. 180*C Szybkie i proste ciasto i stosunkowo tanie :) Przepis Ewy Wachowicz "Szarlotka bez jajek
W Moim Magicznym DomuSmaczne, puszyste ciasto. Makowiec bez mąki :) Do przygotowania tego ciasta potrzebowałam: 5 jajek 400 g jabłek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki maku suchego 5 łyżek kaszy manny 100 g masła 1 aromat migdałowy. Mak sparzyłam, odcedziłam i zimny zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę ( sitka o bardzo małych oczkach ). Ż ółtka ubiłam ze szklanką cukru, dodałam masło ciągle ubijają
Darcia w kuchniprzyprawę z imbirem i mieszam razem. Banany obieram i rozgniatam, wystarczy widelcem. Do miski z sypkimi składnikami dodaję banany, płynną margarynę (zimną) mleko i jajko, całość mieszam łyżką, bez miksowania! Wykładam po łyżce ciasta, do przygotowanych foremek, nakładam łyżeczkę masła orzechowego i znowu nakładam na wierzch łyżkę ciasta. Muffiny piekę około 35 – 40 minut
Takie tam pichceniemasła 4 jajka na nadzienie: 600 ml śmietanki kremówki 2 opakowania zagęstnika do śmietany 4 łyżki cukru pudru + do posypania Wodę z masłem zagotować. Wsypać mąkę i na wolnym ogniu ciągle mieszając zaparzyć ciasto aż powstanie jednolita gęsta masa. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnej masy wbić jajka i miksować do momentu uzyskania jednolitego ciasta bez grud. Przełożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki na 5 bez: 3 białka jajek (około 70 g) w temperaturze pokojowej 130 g cukru opakowanie cukru waniliowego Krem: 100 g gorzkiej czekolady 50
Moja Galeria SmakuCiasto , które nie wymaga skomplikowanych składników ani dużej ilości poświęconego czasu - całe wykonanie i upieczenie zajęło mi 35 min. Rolada jest pyszna , ja nie mogłam wytrzymać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia