najmniejszych watpliwości, że wejda one do naszego codziennego menu! Bo sa pyszne! Mięciutkie i bardzo mocno bananowe. Idealnie się przechowuja do następnego dnia i smakuja równie dobrze. Nie to, że z upieczonych 10 wiele zostało - ot 3 sztuki, skonsumowane zimowym porankiem w parku... Składniki: (na 10 sporych sztuk, albo 12 mniejszych) 3 jajka, wbite do miseczki 150g masła(...)wsyp cukier. Ubij mikserem na gładka, puszysta masę. Następnie dodawaj na przemian jajka i makę, ubijajac cały czas mikserem na niskich obrotach. Na końcu wmiksuj szybko rozgniecione banany. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15-20 minut, do czasu, aż będa złotawe i sprężyste przy dotyku. Wyjmij z blaszki i zostaw do ostudzenia
Lejdi of the houseWsiąść do pociagu byle jakiego... Tak jadę wlaśnie pociągiem ale nie byle jakim tylko pociagiem do domku :) ludy ludy chwila oddechu!! przepis na te ciasto zrodził się wczoraj, choć tkwił w mojej głowie od dawna :) nieskromnie powiem, że wyszło booooskie :D Składniki (na około 9 kawałków): 3 bardzo dojrzałe banany 1 jajko szklanka mąki razowej pszennej łyżka oleju z orzechów(...)widelcem na miazgę 2. Do bananów dodajemy olej z orzechów i mieszamy 3. Jajko miksujemy z ksylitolem 4. Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, a następnie dodajemy jajeczną i bananową mieszankę, miksujemy 5. Powstałą masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia 6. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50-60 minut (do suchego patyczka) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSernik bez cukru, słodzony ksylitolem. Tak samo smaczny jak jego kaloryczny braciszek. Odchudzona wersja sernika to propozycja dla osób będących na diecie, trenujących
kolorowotorcikowoUwielbiam desery. To od nich zaczęła się moja przygoda w kuchni. Dziś polecam Wam śmietankowo bananowy deser warstwowy. Jak to w deserach bywa i ten jest prosty i szybki w wykonaniu. Kilka podstawowych smaków i składników ułożonych w apetycznych warstwach potrafi zdziałać cuda i poprawić humor nawet w tak brzydką deszczową pogodę. Taki deser możecie jeść zarówno w wersji(...)przygotowujemy budyń śmietankowy. Do deseru wykorzystujemy 1 szklankę gotowego budyniu. Odstawiamy go do wystudzenia (ma być ciepły, ale nie gorący). Ciasteczka przekładamy do misy blendera z nożami (odkładamy jedno ciasto do dekoracji), dodajemy 2 łyżki płatków migdałowych. Całość miksujemy na a la kruszonkę. Banana obieramy i kroimy w kostkę. W dwóch pucharkach/szklankach układamy warstwy naszego deseru. Na dno każdego pucharka
Słodkie okruszkiBoczniaki już goszczą na sklepowych półkach, pora więc się nimi odpowiednio zająć. Jeśli zastanawiacie się co z nich zrobić, to ten przepis jest dla Was. Boczniakowe
Bananowe Polepokochałam mini wypieki, jest na nie tyle możliwości, kroić nie trzeba, każdy ma swoją babeczkę dla siebie a i zawsze wychodzą! Proste i smaczne, do kawy jak znalazł. Muffinki bananowe z borówkami, w kilka chwil powstają, bez miksera. W sam raz na leniwy weekend lub w tygodniu gdy goście za chwilę – wiem co mówię Udekorujcie je bitą śmietaną, borówkami(...)kefiru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki borówek 1 jajko 2 dojrzałe rozgniecione widelcem banany PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre. Dobrze mieszam rózgą kuchenną, później gdy ciasto zgęstnieje łyżką. Napełniam formę na muffiny papilotkami. Napełniam do 2/3 wysokości, wtykam borówki. Piekę w temp. 175 C grzaniem góra plus dół (bez termoobiegu) na środkowej półce piekarnika przez
Zasmakuj KuchniOwsiane placuszki bananowe Zapraszam do obejrzenia filmiku :) scroll down for English Pyszny zamiennik tradycyjnych naleśników amerykańskich (pankejków). Te tradycyjne robi się z mąki pszennej z dodatkiem proszku do pieczenia i/lub sody oczyszczonej i bliżej im (troszkę) do naszych racuchów niż naleśników. Nie muszą być przyrządzane w podanej przeze mnie wersji wegańskiej, można zamiast lnu mielonego i wody dodać jajko(...)łyżki lnu mielonego + około 7 łyżek wody 2 dojrzałe banany ½ szklanki mleka migdałowego Przygotuj: patelnię z (koniecznie!) nieprzywierającym dnem blender lub mikser Podaj z: miodem, syropem klonowym, owocami, etc. Ciasto na placuszki robi się w mgnieniu oka – wystarczy wszystkie składniki wrzucić do blendera, ewentualnie len można wcześniej rozrobić z wodą. Banana trzeba oczywiście połamać na mniejsze kawałki. Gotowe ciasto nakładamy
Bazując na smakuPrzyszła pora na naszą ofertę śniadaniową. Dziś polecamy Wam wegańskie placki, które zapewnią dużo energii na dobry początek dnia! Energetyczne placki śniadaniowe Przepis na 10
Bananowe Polegotować, wszystko miałam podane. Ale mi było dobrze... Po powrocie znalazłam w kuchni bardzo, bardzo dojrzałego banana. Trzeba było coś z nim zrobić. I tak powstały bardzo puszyste, bananowe placuszki. Idealne na śniadanie. Nie są zbyt słodkie, polane syropem klonowym smakują świetnie, zwłaszcza w ponury jesienny poranek. Bardzo polecam! Przepis na podstawie książki Sue Quinn "Posh(...)składniki do suchych, wymieszać widelcem do połączenia składników. Nie mieszać zbyt długo. Dodać rodzynki. Rozgrzać patelnię nieprzywierającą, wlać łyżeczkę oleju. Rozprowadzić po powierzchni. Przy pomocy małej łyżki wazowej nalewać ciasto. W zależności od wielkości patelni, smażyć od jednego do kilku sztuk placuszków równocześnie. Smażyć na średnim ogniu, aby placuszki zbyt się nie spiekły. Kiedy ciasto zacznie się lekko ścinać
Stare Garywszystkich pyszności, które przygotowaliśmy, choć byłam pełniutka niczym butelka szampana, nie mogłam się powstrzymać przed spróbowaniem każdego rodzaju deseru. A było w czym wybierać, oj było... Sorbety: truskawkowy, malinowy, bananowy, kokosowy i z czarnej porzeczki; klasyczne lody z maszyny: czekoladowe, cytrynowe, lukrecjowe, miętowe z czekoladą i truskawkowe; do tego waniliowe parfait i pieczona Alaska , czyli wyżej wymienione smaki w przeróżnych(...)jest to takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie, że to akurat jest moja słaba strona; w pracy nie przygotowujemy deserów tego typu, w domu też gościom serwuję ciasta, a nam desery zdecydowanie prostsze w konstrukcji. Poza tym kompozycja na talerzu to dla mnie troszkę czarna magia; rzadko (choć chyba nawet to określenie jest sporym nadużyciem) się tak bawię. Najczęściej
Pożeraczka, czyli raz adobrzePychotka budyniowo - bananowa. Składniki : Biszkopt jasny : 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt czekoladowy : 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Budyniowa : 2 kostki masła cukier puder do smaku 1 łyżka kakao 4 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 1/2 litry(...)Upiec biszkopt jasny i czekoladowy z podanych wyżyj składników. W biszkopcie czekoladowym, po wystygnięciu wykroić kółka np. szklanką. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości ciasta biszkoptowego czekoladowego. Masa budyniowa : Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodać przestudzony budyń. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie podzielić masę
Przepisy i porady kulinarneBiszkoptowy kokosowy omlet* z bananowym twarożkiem** i prażonymi płatkami migdałowymi *z mąką kokosową, smażony na maśle ** twaróg w kostce+ twarożek sernikowy+banan Nieidealny omlet. Nie do końca taki jak powinien być. Nie tak puszysty. Krzywy, z lekka surowy , ale nadal dobry i miał twarożek, dużo twarożku, wybaczam mu. Przepis: 2 jajka (+ew. białko) 20g mąki kokosowej* 10g mąki(...)Smażę na maśle.** *radzę dać jej trochę mniej, lub 3 białka, ponieważ jest dość chłonna i omlet nie wychodzi, aż tak puszysty. ** radzę rozprowadzić go w ten sposób by ciasto nie było zbyt grube, ponieważ ja z racji marzenia o grubym i puszystym omlecie nie zrobiłam zbytnio tego i w efekcie trochę mi się w środku nie dosmażył
More food, love and dreamsWarzywnych wypieków ciąg dalszy. Ostatnio zaproponowałam Wam Korzenny chlebek cukiniowy z lawendą , dziś mam dla Was kolejny nietypowy wypiek. Nie dość, że chlebek dyniowo- bananowy to gryczany i w dodatku z szafranem. Polany czekoladą i migdałami. Bez glutenu. Byłby idealny gdybym nie zapomniała przez chwilę o jego istnieniu w momencie kiedy rumienił się w piekarniku, przez co odrobinę się wysuszył(...)Banany miksuję z puree, masłem i jajkiem na gładką masę. Do miski przesiewam mąkę i sodę. Mieszam z cukrem, solą i szafranem. Składniki mokre mieszam z suchymi do połączenia. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55-60 minut. Po upieczeniu studzę na kratce. Polewam rozpuszczoną czekoladą i posypuję płatkami
Mango PapajaOstatnie ciasteczka owsiano bananowe http://pieprznysmaczek.blogspot.com/2015/11/ciasteczka-owsiano-bananowe.html połechtały moje podniebienie w niedosycie i chciałam więcej... Tym razem trochę zmieniłam skład ale tylko minimalnie, głównym składnikiem nie są płatki owsiane ale kukurydziane, z bakalii zostały tylko migdały i morele ale za to doszło czarne gorzkie kakao. Fantastyczne jeszcze bardziej sycące niż owsiane ale nie wiem który składnik to powoduję(...)dodać kakao, sodę Masło utrzeć z cukrem i jajkiem następnie dodać zgniecione banany W/w składniki plus miód, bakalie wymieszać ze sobą. Blaszkę wyłożyć papierem śniadaniowym, formować z ciasta kulki lub nakładać łyżką następnie spłaszczyć dłonią na kształt małego kotleta. Piec w 175 stopniach ok. 20 min Smacznego
pieprzny smaczekJak szybko rozgnieść dużą ilość dojrzałych bananów będzie przedmiotem mojego dzisiejszego wpisu. Jak już zapewne zauważyliście, jestem wielką fanką dojrzałych bananów. U nas w rodzince 6
Dorota Smakuje