Owsiane placuszki bananowe Zapraszam do obejrzenia filmiku :) scroll down for English Pyszny zamiennik tradycyjnych naleśników amerykańskich (pankejków). Te tradycyjne robi się z mąki pszennej z dodatkiem proszku do pieczenia i/lub sody oczyszczonej i bliżej im (troszkę) do naszych racuchów niż naleśników. Nie muszą być przyrządzane w podanej przeze mnie wersji wegańskiej, można zamiast lnu mielonego i wody dodać jajko(...)łyżki lnu mielonego + około 7 łyżek wody 2 dojrzałe banany ½ szklanki mleka migdałowego Przygotuj: patelnię z (koniecznie!) nieprzywierającym dnem blender lub mikser Podaj z: miodem, syropem klonowym, owocami, etc. Ciasto na placuszki robi się w mgnieniu oka – wystarczy wszystkie składniki wrzucić do blendera, ewentualnie len można wcześniej rozrobić z wodą. Banana trzeba oczywiście połamać na mniejsze kawałki. Gotowe ciasto nakładamy
Bazując na smakuPrzyszła pora na naszą ofertę śniadaniową. Dziś polecamy Wam wegańskie placki, które zapewnią dużo energii na dobry początek dnia! Energetyczne placki śniadaniowe Przepis na 10
Bananowe Polegotować, wszystko miałam podane. Ale mi było dobrze... Po powrocie znalazłam w kuchni bardzo, bardzo dojrzałego banana. Trzeba było coś z nim zrobić. I tak powstały bardzo puszyste, bananowe placuszki. Idealne na śniadanie. Nie są zbyt słodkie, polane syropem klonowym smakują świetnie, zwłaszcza w ponury jesienny poranek. Bardzo polecam! Przepis na podstawie książki Sue Quinn "Posh(...)składniki do suchych, wymieszać widelcem do połączenia składników. Nie mieszać zbyt długo. Dodać rodzynki. Rozgrzać patelnię nieprzywierającą, wlać łyżeczkę oleju. Rozprowadzić po powierzchni. Przy pomocy małej łyżki wazowej nalewać ciasto. W zależności od wielkości patelni, smażyć od jednego do kilku sztuk placuszków równocześnie. Smażyć na średnim ogniu, aby placuszki zbyt się nie spiekły. Kiedy ciasto zacznie się lekko ścinać
Stare Garywszystkich pyszności, które przygotowaliśmy, choć byłam pełniutka niczym butelka szampana, nie mogłam się powstrzymać przed spróbowaniem każdego rodzaju deseru. A było w czym wybierać, oj było... Sorbety: truskawkowy, malinowy, bananowy, kokosowy i z czarnej porzeczki; klasyczne lody z maszyny: czekoladowe, cytrynowe, lukrecjowe, miętowe z czekoladą i truskawkowe; do tego waniliowe parfait i pieczona Alaska , czyli wyżej wymienione smaki w przeróżnych(...)jest to takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie, że to akurat jest moja słaba strona; w pracy nie przygotowujemy deserów tego typu, w domu też gościom serwuję ciasta, a nam desery zdecydowanie prostsze w konstrukcji. Poza tym kompozycja na talerzu to dla mnie troszkę czarna magia; rzadko (choć chyba nawet to określenie jest sporym nadużyciem) się tak bawię. Najczęściej
Pożeraczka, czyli raz adobrzePychotka budyniowo - bananowa. Składniki : Biszkopt jasny : 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt czekoladowy : 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Budyniowa : 2 kostki masła cukier puder do smaku 1 łyżka kakao 4 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 1/2 litry(...)Upiec biszkopt jasny i czekoladowy z podanych wyżyj składników. W biszkopcie czekoladowym, po wystygnięciu wykroić kółka np. szklanką. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości ciasta biszkoptowego czekoladowego. Masa budyniowa : Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodać przestudzony budyń. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie podzielić masę
Przepisy i porady kulinarneBiszkoptowy kokosowy omlet* z bananowym twarożkiem** i prażonymi płatkami migdałowymi *z mąką kokosową, smażony na maśle ** twaróg w kostce+ twarożek sernikowy+banan Nieidealny omlet. Nie do końca taki jak powinien być. Nie tak puszysty. Krzywy, z lekka surowy , ale nadal dobry i miał twarożek, dużo twarożku, wybaczam mu. Przepis: 2 jajka (+ew. białko) 20g mąki kokosowej* 10g mąki(...)Smażę na maśle.** *radzę dać jej trochę mniej, lub 3 białka, ponieważ jest dość chłonna i omlet nie wychodzi, aż tak puszysty. ** radzę rozprowadzić go w ten sposób by ciasto nie było zbyt grube, ponieważ ja z racji marzenia o grubym i puszystym omlecie nie zrobiłam zbytnio tego i w efekcie trochę mi się w środku nie dosmażył
More food, love and dreamsWarzywnych wypieków ciąg dalszy. Ostatnio zaproponowałam Wam Korzenny chlebek cukiniowy z lawendą , dziś mam dla Was kolejny nietypowy wypiek. Nie dość, że chlebek dyniowo- bananowy to gryczany i w dodatku z szafranem. Polany czekoladą i migdałami. Bez glutenu. Byłby idealny gdybym nie zapomniała przez chwilę o jego istnieniu w momencie kiedy rumienił się w piekarniku, przez co odrobinę się wysuszył(...)Banany miksuję z puree, masłem i jajkiem na gładką masę. Do miski przesiewam mąkę i sodę. Mieszam z cukrem, solą i szafranem. Składniki mokre mieszam z suchymi do połączenia. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55-60 minut. Po upieczeniu studzę na kratce. Polewam rozpuszczoną czekoladą i posypuję płatkami
Mango PapajaOstatnie ciasteczka owsiano bananowe http://pieprznysmaczek.blogspot.com/2015/11/ciasteczka-owsiano-bananowe.html połechtały moje podniebienie w niedosycie i chciałam więcej... Tym razem trochę zmieniłam skład ale tylko minimalnie, głównym składnikiem nie są płatki owsiane ale kukurydziane, z bakalii zostały tylko migdały i morele ale za to doszło czarne gorzkie kakao. Fantastyczne jeszcze bardziej sycące niż owsiane ale nie wiem który składnik to powoduję(...)dodać kakao, sodę Masło utrzeć z cukrem i jajkiem następnie dodać zgniecione banany W/w składniki plus miód, bakalie wymieszać ze sobą. Blaszkę wyłożyć papierem śniadaniowym, formować z ciasta kulki lub nakładać łyżką następnie spłaszczyć dłonią na kształt małego kotleta. Piec w 175 stopniach ok. 20 min Smacznego
pieprzny smaczekJak szybko rozgnieść dużą ilość dojrzałych bananów będzie przedmiotem mojego dzisiejszego wpisu. Jak już zapewne zauważyliście, jestem wielką fanką dojrzałych bananów. U nas w rodzince 6
Dorota SmakujeWasze dzieci lubią racuszki ? Moje tak, zwłaszcza bananowe. Tym razem zrobiłam racuszki bezglutenowe i powiem, że smakują równie dobrze, a może nawet lepiej niż tradycyjne, z mąką pszenną. A i dodatkowy plus - smakują i na ciepło i na zimno tak samo wyśmienicie :) Zrobicie dziś na śniadanie ? A może na kolację ? Składniki: * 2 dojrzałe banany * 2 jajka * 2 łyżki mąki kukurydzianej(...)banany zgniećcie widelcem, jajka rozbełtajcie. Wszystkie mąki wymieszajcie razem z sodą. Połączcie składniki, np mieszając łyżką lub mikserem. Patelnię rozgrzejcie, wylejcie odrobinę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wykładajcie po łyżce ciasta, formując ładny racuszek. Smażcie na małym ogniu z obu stron. Usmażone placuszki serwujcie posypane cukrem pudrem lub z jogurtem/śmietaną i owocami. Smacznego
kolorowotorcikowoZdarza się, że przyjmujemy niezapowiedzianych gości albo po prostu mamy ochotę na coś słodkiego. Na szczęście istnieją desery, które możemy szybko przygotować z kilku podstawowych składników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Prosty, pyszny i zdrowy chlebek bananowy z dodatkiem siemienia lnianego, płatków owsianych i z czekoladą deserową. Mięciutki w środku, z zewnątrz chrupiący. Najlepiej smakuje z borówkami. Składniki (na keksówkę o wymiarach 20 cm x 10 cm): 4 banany 2 jaja 150 g mąki orkiszowej typ 2000 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki siemienia lnianego(...)posiekaną czekoladę. Dokładnie mieszam wszystkie składniki i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55 minut. Po upieczeniu studzę ciasto, a następnie kroję i podaję z borówkami. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaCzy jest ktoś, kto nie lubi naleśników? Chyba tylko ten, kto nie trafił na dobrze zrobione. Naleśniki mają sporo zalet: są szybkie w przygotowaniu, dzięki
Szybko Tanio Smacznieinspiracji wśród wspaniałych propozycji, które można tam znaleźć Porażki: Zrobiłam ciastka francuskie o wymyślnym kształcie, smakowały nieziemsko, ale wyglądały tragicznie - pyszne i brzydkie, niestety :P Nie wyszły mi placki bananowe - moje ukochane! Jak one mogły? Niestety nie wiem, co się stało, przypalały się na każdej patelni i skończyło się tym, że wylądowały w koszu. Widać nawet dania robione tysiące razy(...)purée z batatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem
Cooking Monsterpachnące, wynurzyły się z piekarnika. Na razie spróbowałam tylko jedną i mogę Ci powiedzieć, że są absolutnie pyszne: z chrupiącym wierzchem i chrupiącymi orzechami w środku, a dzięki bananowemu dodatkowi delikatne i wilgotne. Nie za słodkie, więc idealnie nadają się na śniadanie. Zresztą w tym celu je upiekłam, jednak wątpię, że uda im się doczekać jutra. Składniki(...)miski wlej mleko ryżowe, dodaj rozgniecione widelcem banany oraz syrop klonowy. Mokre składniki połącz ze sobą i przelej do suchych składników. Wszystko dokładnie zamieszaj, a na koniec wrzuć do ciasta posiekane orzechy włoskie. Za pomocą łyżki do lodów nadziewaj przygotowane papilotki ciastem. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na posypkę. Gotową mieszanką udekoruj wierzch wszystkich babeczek. Wstaw do rozgrzanego
Roślinna - blog wegański