Świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Słodki chlebek bananowy. Tym razem z dodatkiem orzechów włoskich. Wierzch chlebka zawsze posypuję posiekaną czekoladą. Po upieczeniu nie trzeba już cukru pudru, ani żadnej polewy. Składniki: 2 duże dojrzałe banany 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (moja szklanka(...)Wszystko zblendować na gładką masę. Następnie dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Chwilę zmiksować i dodać orzechy. Ponownie zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Czekoladę posiekać nożem. Posypać wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50-55 minut
Agusiowe smakołykinapęcznienia. Mieszamy całość z jogurtem naturalnym i zmiksowanym wcześniej bananem, przekładamy do słoiczka i wstawiamy na jakiś czas do lodówki (najlepiej na całą noc). Rano dekorujemy ulubionymi owocami. Smacznego. :) Bananowe placuszki owsiane Powszechnie znane i lubiane, ekspresowe w przygotowaniu i pyszne. Bez problemu można zapakować w pudełeczko i wziąć ze sobą do pracy lub szkoły. Naturalnie słodkie, nie potrzebują dodatku(...)budyniowy i proszek do pieczenia, chwilę przemieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju (u mnie kokosowy) po kilka minut z każdej strony. Na jeden placuszek przypada ok. 1,5 łyżki ciasta. Placuszki podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie polewa z masła orzechowego, plasterki banana i pomarańczy. 👌 Pełnoziarniste kanapki z twarożkiem, rukolą i pomidorem Kolejna mega prosta opcja. Połączenie lekkiego, białego sera
Kuchnia EllieNie trzeba dużo mieszać, robi się je bardzo szybko. W ciągu 30 minut muffinki gotowe. Polecam bardzo dobre, wilgotne, długo świeże. To jest mała porcja, wychodzi
Kuchnia Pokoleńnajprostszy, najzwyklejszy, a jednocześnie pyszny chlebek bananowy. Taki puszysty i wilgotny jest doskonały na pozbycie się zalegających dojrzałych bananów. Smakuje zarówno małym jak i dużym łasuchom. Ja najczęściej przygotowuję go z dodatkiem przyjemnie chrupiących orzechów laskowych i suszonej żurawiny, lub kawałków czekolady. Na blogu macie już przepis na czekoladowy chlebek bananowy oraz bezglutenowy , a takiego klasycznego bez udziwnień(...)pieczenia, sodę i sól mieszamy ze sobą, a następnie wsypujemy do zblednowanych bananów. Całość ponownie mieszamy, dodajemy orzechy i żurawinę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto. Pieczemy ok 1 godziny w 180 st. C do tzw. suchego patyczka
Cynamonowe szczęściePierniczki wychodzą puchate, miękkie i można je od razu jeść lub przechować w puszce czy słoju. Jeśli szukacie innych przepisów na domowe pierniczki, to sprawdźcie te: Chrupiące pierniczki świąteczne Bananowe pierniczki Pierniczki bezglutenowe na mące gryczanej Jak zrobić miękkie puchate pierniczki na święta? Składniki: 400 g mąki pszennej – polecam tortową lub luksusową ToTa 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 łyżek(...)naszą słodką mieszankę z garnuszka. Wszystko mieszamy łyżką. Gdy to już nie będzie możliwe lekko podsypujemy rękę mąką i mieszamy składniki tworząc coś w rodzaju a la kuli. Uwaga! Ciasto będzie się lepić! Tak ma być. Nie dodajemy więcej mąki. Miskę z ciastem schładzamy przez 10-15 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto będzie się już nadawać do pracy
Słodkie okruszkiGęściutki koktajl bananowy z dodatkiem kakao – pyszny… zdrowy… poprawiający humor Robię go, gdy nachodzi mnie ochota na słodycze. Wtedy zamiast cukru dodaję miód, ale możesz osłodzić tym, co lubisz, np. cukrem białym lub trzcinowym, syropem klonowym, daktylowym lub z agawy. Składniki na porcje dla 2 osób: 2-3 banany 200 g jogurtu naturalnego lub maślanki(...)napój stanie się jednolity. Do dekoracji: kakao, bita śmietana, starta czekolada, wiórki koksowe. Polecam również… Przekąskę z jajkiem Jajka po polsku Cukinię smażoną w cieście naleśnikowym Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami Pasta z szynką i serkiem
Kulinarny S.O.S.Gęściutki koktajl bananowy z dodatkiem kakao – pyszny… zdrowy… poprawiający humor Robię go, gdy nachodzi mnie ochota na słodycze. Wtedy zamiast cukru dodaję miód, ale możesz osłodzić tym, co lubisz, np. cukrem białym lub trzcinowym, syropem klonowym, daktylowym lub z agawy. Składniki na porcje dla 2 osób: 2-3 banany 200 g jogurtu naturalnego lub maślanki(...)napój stanie się jednolity. Do dekoracji: kakao, bita śmietana, starta czekolada, wiórki koksowe. Polecam również… Przekąskę z jajkiem Jajka po polsku Cukinię smażoną w cieście naleśnikowym Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami Pasta z szynką i serkiem
Kulinarne S.O.S.trend ograniczający wyrzucanie jedzenia bardzo mi pasuje. Rozsądne gospodarowanie procentuje i dopiero kiedy zaczynamy to kontrolować niwelując marnowanie jedzenia, to widzimy ile pieniędzy zostaje w kieszeni. Oto bananowe naleśniki, powstałe z bananów, które czas świeżości (i apetyczności) miały zdecydowanie za sobą. Aby nie było zbyt mdło, to oblałam je sosem pomarańczowo-karmelowym. Wyszło tak pysznie, że musiałam je Wam pokazać(...)należy obrać ze skóry. Przełożyć do miski i zmiksować blenderem na gładko. Dodać mleko, jajka, sól, cukier waniliowy i mąkę. Całość zmiksować (lub roztrzepać trzepaczką) aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Odstawić na kilka minut, aby ciasto "odpoczęło". Patelnię dobrze rozgrzać i natłuścić. Ja używam do tego celu pędzelka silikonowego zanurzonego w niewielkiej iloćci oleju. Smażyć dość cienkie naleśniki
Codzienna kuchnia niecodziennaowsianki. Wstałam rano i zapałałam ochotą na banana. Hmm, trochę to zabrzmiało. Owsianka, banan i... no właśnie. Gruszka zjedzona. Jabłko dla Gizmola. Truskawki wylądowały wczoraj w cieście. Otworzyłam ponownie lodówkę. I... uśmiechało się do mnie. Wołało. Zjedz mnie! Masło orzechowe. Taaak! Dopełniło pustą fałdkę w mych bioderkach. A później się doczytałam, że podobną kombinację, tyle(...)się strzałem w dziesiątkę. Zajada bez marudzenia. A ja? Popijam od czasu do czasu napar imbirowy. Rozgrzewający. O tej porze roku najlepszy. A ponadto jelitka lepiej pracują. Lunch: Chlebek bananowy z herbatą imbirową 1 cytryna 1 litr wrzątku 2 łyżki cukru trzcinowego 0,5 łyżeczki imbiru 2 łyżki zimnej wody zielona herbata Sok z cytryny wlałam do garnuszka. Zalałam
bastalenaoczywiście zrobić jej ładne zdjęcia a na końcu wypadałoby coś do tego napisać. Postanowiłam zrobić coś prostego tak na początek, naszło mnie na zrobienie placków…hmm tylko jakich? Bananowych? Nieee, od nich aż roi się w internecie a poza tym nie miałam nawet bananów a chęć na gotowanie przychodzi do mnie wieczorem a wszystkie sklepy zamknięte. Na szczęście miałam(...)się nada) Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozbełtane osobno jajka wraz z mlekiem. Wsypujemy słodzidło. Mieszamy mikserem do połączenia składników. Ścieramy jabłka na tarce. Dodajemy do ciasta, przyprawiamy cynamonem, mieszamy delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy placuszki aż do zarumienienia. Podajemy np. z domowym syropem malinowym tak jak w moim przypadku. Smacznego
madamekuchnia.wordpress.comKokosowe placki bananowe, z borówkami i ubitym mleczkiem kokosowym *całkowicie z mąki kokosowej, mleczkiem kokosowym Tak sobie stojąc nad tą patelnią zastanawiając się, czy będę mieć te śniadanie czy nie, doszłam do wniosku, że to właśnie to w tej mące jest takie fajne, te kombinowanie i stres, czy wyjdzie. 1 : 0 dla Natalii, wyszły świetnie. (przepraszam, za brak(...)łyżeczki proszku do pieczenia większa szczypta sody oczyszczonej ew. coś do dosłodzenia Banana rozgnieść widelcem i zmiksować z jajkami, mleczkiem kok. i zwykłym. Dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało gęstą i inną strukturę niż zazwyczaj, ale nie zrazić się. Patelnię przetrzeć tłuszczem (polecam olej kokosowy). Nakładać po łyżce ciasta (wyjdzie ok. 5 placków-nie mogą być bardzo grube
More food, love and dreamsNigella Lawson wraca z nową książką. „Zrób, zjedz, powtórz” to nie tylko nowe przepisy, ale też opowieści o jedzeniu oraz gotowaniu i radości, która
Na-talerzu.plściętej głowy) - miało coś zostać na rano, lub chociaż przetrwać do napisów końcowych w filmie. Wybór padł na tradycyjną u nas kompozycję bananów i pustych słoiczków! Powstały bezglutenowe chlebki bananowe, wzbogacone mieszanką ziaren zabierającą nas do "Cynamonowego Raju" z lekką nutą orzechowego masła. To był strzał w 10-tkę. Ta dziesiątka była cholernie dobra. PS. Dzięki nim nikt(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać" dłużej. Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa). Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji
Wypisz Wymalujstraganach kolorowe i soczyste owoce zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Owoce, które kupuję najchętniej to: truskawki, morele, brzoskwinie i śliwki, na które trzeba czekać nieco dłużej. Zdecydowanie bardziej od ciast i kalorycznych deserów, wolę świeże, domowe koktajle, które przygotowuję od lat. Za każdym razem jednak powstają nowe pomysły, a ulubiony koktajl truskawkowy na maślance z dzieciństwa jest niejednokrotnie bazą do moich(...)wychodzić do sklepu. Koktajle są syte, orzeźwiające i bardzo smaczne. Więcej inspiracji na słodycze bez dodatku glutenu znajdziecie na stronie https://uczymyjakslodzic.pl/5-pomyslow-na-slodycze-bez-glutenu/ Jak przygotować koktajl bananowy z ananasem i chia? Składniki: 300 g naturalnego i gęstego jogurtu 1 plaster ananasa 1 banan 3 łyżeczki nasion chia 2 listki świeżej mięty miód do smaku Przygotowanie: Do kielicha
Moja smaczna kuchniamnie naszło , że narobiłam ich całą wielką blachę wymyślając przy tym coraz to inne smaki. Były o smaku twixa … były pączkowe … były czekoladowe z karmelem … bananowe i te – czekoladowe z kokosem , białą czekoladą i prażonymi płatkami migdałów. Muffinki jak to muffinki robi się je niesamowicie szybko i tak naprawdę już po 30 minutach możemy cieszyć się(...)Dodajemy cukier , kokos i wbijamy jajka. Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu. Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 25 / 180C. Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy białą czekoladą i posypujemy
Ostra na Słodko