gryczanych postanowiłam przygotować kolejne gofry lecz nieco inne w smaku. Tym razem użyłam mąki kasztanowej, z którą nie wiedziałam co zrobić, oraz mąki ryżowej. Gofry mają bananowy smak i są ciemne dzięki zawartości kakao, a dodatek cukru perlistego powoduje, że przyjemnie chrupią. Bezglutenowe i bezjajeczne, czyli „hulaj dusza, piekła(...)łyżką cukru i rozgniecionym bananem na miazgę. • Do ciepłej masy dodać obie mąki, skrobię, kakao i drożdże, dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. • Przykryć ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja nastawiam piekarnik na 40 st.C i wstawiam ciasto. • Po godzinie wmieszać łyżką
To co kochamBananowe muffinki z czekoladą Składniki: - 1 szklanka zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej - 1 szklanka mąki pszennej - 1 banan - 1/3 szklanki erytrolu/cukru - 2 jaja - płaska łyżeczka sody oczyszczonej - 150g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju rzepakowego Kostki czekolady do nadziania babeczek - można użyć gorzką lub mleczną czekoladę. W zależności od tego czy chcemy mieć wersję fit czy nie fit😃 Sposób przygotowania(...)powinna nie być gęsta, jak jest za gęsta dodaj troszkę wody. Masę przekładaj łyżką do foremek wyścielonych papierkiem do muffinek - włóż do każdej kostkę czekolady i przykryj ponownie masą ciasta. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 25-30 minut. SMACZNEGO
MintTasteMój ulubiony chlebek bananowy - delikatny, mięciutki, wilgotny, rozpływający się w ustach. Przepis dopracowałam do perfekcji, zawsze się udaje! :) Składniki (na keksówkę o wym. 20x12cm): 4-5 dojrzałych bananów (ok. 440 g po obraniu ze skórki) 2 białka jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6-7 łyżek wody 100 g mąki kokosowej szczypta soli 1,5 łyżeczki sody(...)dokładnie za pomocą blendera. Dodać ekstrakt waniliowy, sól i siemię lniane, ponownie krótko miksować, do momentu pozbycia się grudek. Następnie dodać sodę, mąkę kokosową i sok pomarańczowy, wymieszać łyżką (ciasto jest gęste, ale bez wysiłku powinno dać się zamieszać łyżką). Na koniec dodać orzechy włoskie, zamieszać i przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić
Domowa Cookierenka AgiSernik w wersji fit lub light - jak kto woli. Tak samo pyszny jak jego kaloryczny braciszek. Czy przygotowanie sernika fit jest trudniejsze i bardziej
kolorowotorcikowoFaworki nieodzownie kojarzą nam się z tłustym czwartkiem, kiedy to babcia zawsze na tę okazję robiła całą górę chrustu. Na diecie wegańskiej można powrócić do tych
Bananowe Polesernik (można użyć serka kanapkowego, śmietankowego, tylko żeby nie był słony) 200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka w proszku (użyłam o smaku bananowym, można użyć przezroczystej lub innej w żółtym kolorze lub ulubionej w smaku) 200ml gorącej wody 1 puszka brzoskwiń w syropie 820g Wierzch: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru(...)proszkiem. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM . 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm lub 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika
Mała Cukierenkaczas na przepis, o który dostaję mnóstwo pytań od Wielkanocy…:) Serdecznie zapraszam Was na sernik pistacjowy bez dodatku cukru i słodzików. Nie jest to typowy sernik. Jest to ciasto, które nie wymaga pieczenia, ale za to jest przy nim sporo blendowania, więc jeśli macie w kuchni dobry blender – super! Ja natomiast poradziłam sobie za pomocą klasycznego, ręcznego blendera(...)łyżki soku z cytryny, około 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, około 2 łyżki startej skórki z cytryny, około 2 łyżki płatków migdałowych. Sposób przygotowania Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Spód ciasta Migdały i 1/4 szklanki suszonych daktyli zalej gorącą wodą (do poziomu składników) i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie zblenduj na gładką masę. Gotową i odsączoną masę rozłóż
Natka Pietruszkiśmietana i truskawki, to połączenie idealne. A jak się okazuje makaron czekoladowy Lubella nadaje się świetnie. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Jeżeli mój tata, który nie jest zwolennikiem deserów i ciast, wcinał ten z zachwytem, to coś w nim wyjątkowego musi być ;-) SKŁADNIKI 200 g makaronu Lubella mini świderki z czekoladą 500 g truskawek 1 banan 250 g serka mascarpone(...)odcedzić z wody, przełożyć do miski i zostawić, aż lekko ochłodnie (aby się nie skleił, warto go 2-3 razy przemieszać w trakcie studzenia). Do makaronu wlać masę truskawkowo-bananową i wymieszać. Pozostałe 300 g truskawek pokroić w drobną kostkę, dodać do makaronu i wymieszać. Powstałą masę przelać do naczynia z pokrywą (u mnie szklane żaroodporne) i wyrównać górę. Zimną
Passions hobbies lifePancakes to zawsze dobry pomysł na weekendowe śniadanie. Dziś proponuje takie przepyszne a przy okazji bardzo sycące placuszki o smaku czekoladowo - bananowym. Bardzo proste do zrobienia, bez białego cukru, z mąki pełnoziarnistej, podane z chrupiącym masłem orzechowym i bananami. Składniki (8-10 naleśników): 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki ciemnego kakao(...)Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać do dokładnego połączenia się składników (nie mieszać za długo). Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać mleka. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Nakładać ciasto (najlepiej za pomocą chochli), zachowując spore odstępy pomiędzy placuszkami. Smażyć na średnim ogniu około 2 minuty, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Przewrócić i smażyć przez kolejne 2 minuty
Healthy food explorerWersja deseru Banoffee z ubitym mleczkiem kokosowym, zamiast bitej śmietany. Karmel przygotowałam z dodatkiem masła orzechowego, co przyniosło bardzo smaczny efekt. Przepis jest wegański! Kokosowy deser
Via GustoJuż nie raz Wam pisałam, że uwielbiam ciasteczka na bazie kleiku ryżowego , więc na blogu możecie znaleźć już ich wiele wersji - klik . Uwierzcie, że bananowy smak idealnie komponuje się z dodatkiem czekolady. Przyznam, że ciasteczka są obłędnie i ostatnio piekę je co drugi dzień z podwojonej porcji. Idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz z alergią(...)przerywając miksowania - dodać uprzednio zblendowanego lub rozduszonego widelcem banana. Do powstałej masy wsypać kleik oraz proszek do pieczenia, a na końcu wmieszać (najlepiej za pomocą dłoni) posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około
Di gotujepojawił się też ukochany banan. :) Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod naszą rodzimą kruszonką. Wariantów jest mnóstwo - z rabarbarem, truskawkami, śliwkami... jednak moją ulubioną jest wersja jabłkowo-bananowa. Jest smacznie i całkiem zdrowo, w końcu owoce jeść trzeba i to jak najczęściej. Jeśli chcecie, by Wasza kruszonka była bardziej "fit" możecie użyć mielonych migdałów lub orzechów laskowych zamiast(...)truskawki, jagody, śliwki... i mogłabym tak wymieniać bez końca. ;) To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco więcej roboty niż pokrojenie owoców i posypanie ich kruszonką , dlatego ten deser sprawdzi się w przypadku leniuchów, które często chodzą i mówią, że "zjadłyby coś dobrego". Nadzienie
Cooking MonsterDzisiaj kolejny pomysł jak wykorzystać banany, których nikt nie chce zjeść :) I zdjęcia odnalezione w czeluściach komputera ;) Kiedyś przygotowywałam babeczki z bananami >
Codzienna kuchnia niecodziennaposzły babeczki bananowe z markizami i lukrem. Upiekłyśmy je specjalnie na babski wieczór. Nie były to typowe puszyste muffinki a bardziej zbite, ciężkie i słodkie ale taki urok bananowych wypieków. I tak były pyszne. Składniki na 14 sztuk: 2 banany 180 g mąki 2 jajka 100 g cukru 100 g masła 120 ml mleka 14 ciasteczek Markizy od Cukry(...)osobnej misce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę z dodatkami i cukier. Składniki suche i mikre wymieszać razem za pomocą trzepaczki, nie miksować. Do foremek nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut. Wystudzić. Wystudzone babeczki udekorować lukrem i posypkami. Smacznego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUpały nie odpuszczają więc dziś przepis na coś bardzo pysznego i bardzo zimnego :) Jestem wielka fanką kawy i deserów z jej dodatkiem. Tiramisu należy do jednych z moich ulubionych ciast, jednak nie jem go zbyt często, ponieważ nie należy ono do najlżejszych oraz zawiera nabiał, który ostatnio staram się ograniczać. Lodami czy deserami o smaku tiramisu dawniej bardzo się zajadałam(...)kakao i voila! W smaku deser jest rewelacyjny, słodki, zimny i orzeźwiający ale jednak nie jest to ten tradycyjny smak tiramisu... ale, ale przez to, że zostało mi troszkę bananowego kremu i omleta, postanowiłam przełożyć je do pudełka i zamrozić. Lody takie zjadłam na następny dzień - poczekałam aż się troszkę roztopiły i całość wymieszałam, tak żeby biszkopt połączył
Healthy food explorer