syrop leje się nam ciągłym, cieniutkim strumyczkiem). Białka przełożyć nad garnek z gotującą się wodą i ubijać minimum 20 minut na parze, wlewając pomału syrop, dodać kwasek i aromat. Bita śmietana: Śmietanę kremówkę przelać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno. Przed końcem ubijania dodać cukier i Śmietan-Fix. Wypełnić masą dolną część ptysiowego ciasta (fot.2) . Przykryć górą i posypać
Świat Ciastamarchewkę z 2 łyżeczkami cukru i sokiem z cytryny. Wykładamy do naczynia. Potem robimy bitą śmietanę (ubijamy śmietanę z łyżeczka cukru/ w przypadku „śnieżki” robimy według wskazówek na opakowaniu). Bita śmietane wykładamy na sam wierzch i deser gotowy ;) Prawda że proste? Dzisiejsza piosenka należy do muzyki elektronicznej. Idealna na wybudzenie się ze snu zimowego ;) Panama
Gotuj Z Muzykąprzyjemności , gdy po chwili obsługujący nas Pan , przyniósł talerz ze smakołykami. Ciepła ( jeszcze delikatnie parująca ) szarlotka … przypominająca tę babciną , z cynamonem …. zimne kremowe lody … wspaniała bita śmietana i świeże owoce. Połączenie IDEALNE!!! Absolutnie nie można nic zarzucić! Wręcz przeciwnie , z przyjemnością chce się sięgnąć po dokładkę! * * * PODSUMOWOWUJĄC : Bez ściemy! Dawno , ale to dawno nie jadłam tak pysznego
Ostra na Słodkounikam mąki pszennej. Jedyną jej odmianę jaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej. Zapewniam, że smakują fantastycznie! Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 1100) 1 szklanka mleka lub wody 1 jajko 1… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisywymagają od nas żadnych przygotowań. A domowa masa jest idealna do świątecznego makowca, strucli makowej czy chociażby drożdżówek. Zapraszam. A i można ją zamrozić i użyć do ciasta po rozmrożeniu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkolację, a i dzieci się nim zachwycą - szczególnie dziewczynki. Deser z Mlekiem Skondensowanym - Składniki: puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 ml mleka 2 czubate łyżeczki żelatyny 2 czerwone galaretki bita śmietana i wisienki koktajlowe do dekoracji (opcjonalnie) Deser z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania: Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Ok. 1/3 wylewamy na płaską powierzchnie (np. tackę
Słodka StronaOrzeźwiający, przepyszny, kremowy sernik na zimno z kawałkami czekolady, puszystym biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana truskawek.Sernik przygotujemy jeszcze szybciej
Słodka StronaBardzo prosty w przygotowaniu, a przy tym przepyszny deser z włoską stracciatellą oraz uwielbianymi przez wielu poziomkami. Bita śmietana, poziomki, kawałki czekolady... czy można chcieć czegoś więcej... Prosty Deser Straciatella z Poziomkami - Składniki: (ok. 4 duże desery) 300 g słodkiej śmietanki 36% fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady
Słodka Stronawiśnie kładziemy 2/3 masy czekoladowej. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym). Calosc pokrywamy pozostałą masą czekoladową. Tort możemy udekorować bita śmietaną, wisienkami koktajlowymi i startą czekoladą. Moje posty
Słodka StronaPawłowej to prawdziwa poezja smaku. Pavlova jest torcikiem niemalże idealnym, jej smak jest niebiański, niezwykle lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami. Deser niemal idealny, nie sposób sobie odmówić kolejnego kawałka.... Polecam. Pavlova - Składniki: 150 ml białek 225 g cukru łyżeczka wódki 400 g śmietanki kremówki
Słodka Stronanastępnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy pieczarki, starty ser, oregano i bazylię. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche
Słodka Stronapokrojony serek brie. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy, tak aby nie uzyskać gładkiej konsystencji tylko zielono-kremowe "zygzaki".Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche
Słodka Stronasodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a następnie umieszczamy powstałą masę na ok. 2 h w lodówce lub na ok. 20 minut w zamrażalniku.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek.Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności
Słodka Stronałyżki kakaoDodatkowo:marmolada truskawkowaWykonanie:Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać masło i razem posiekać. Następnie dodać brązowy cukier, jajko, kakao i razem wszystko dokładnie zagnieść.Następnie ciasto można podzielić na 3 mniejsze części i wstawić na jakieś 20 minut do lodówki. Potem każdą cześć rozwałkować na cienko i wykrawać za pomocą szklanki nieduże kółka.Na każdym krążku kłaść
Moje pyszne gotowanieporządne)3 łyżki cukrumarmolada truskawkowaWykonanie:Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier i proszek, przemieszać. Następnie dać masło i razem posiekać. Dodać jajka i dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie jednakowe części. Do jednej dodać kakao. Wstawić dwie kulki do lodówki na jakieś 20-30 minut.Piekarnik nastawić na 180 stopni.Potem każdą z kulek rozwałkować i wykrawać małe
Moje pyszne gotowanie