Na życzenie Taty z okazji jego święta wraz z Nikodemem przygotowaliśmy specjalne, zgodne z zamówieniem tiramisu truskawkowe. Niestety zdjęcie marne, bo ostatni kawałek udało się uchwycić
Magiczna kuchnia DariiW tym torcie jest tyle pyszności, że nie wiem od czego zacząć! Puszyste czekoladowe biszkopty, delikatny krem śmietankowy, chrupiące orzeszki i kajmak. Dla mnie bomba! To
CiastkozercyMój kolejny tort ale pierwszy piętrowy. Teraz w sezonie letnim najlepiej smakują takie z owocami. Nie są takie ciężkie jak torty z kremami, za którymi osobiście
Ewa w kuchniNie wiem jak to jest u Was ale na weekend ciacho musi być. Co prawda często też jest w ciągu tygodnia coś słodkiego ale na weekend
Ewa w kuchniPiec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do całkowitego wystudzenia na kratce lub w piekarniku. Nożykiem, bardzo delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Przekroić na 2 blaty, wyjdą dość cienkie (około 1 cm). Nasącz: 1 szklanka(...)wiśniówki (można też dać 2 szklanki wiśniówki, już bez wody) 1 szklanka zimnej wody Wodę wymieszać z wiśniówką. Bita śmietana: 1 litr śmietany 30% lub 36% schłodzonej 2 łyżki żelatyny 4 łyżki zimnej wody 1-2 łyżki cukru pudru (ja nie dodawałam) 300-400 g dżemu porzeczkowego niskosłodzonego Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie
moj przepis nauznania) na dekorację: bita śmietana z kakao cukrowe kwiatki i listki perełki cukrowe rodzynki Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić i przekroić na trzy krążki. Każdy z nich naponczować. Budyń z cukrem ugotować na mleku, wystudzić. Rodzynki namoczyć w brandy. Orzechy i czekoladę pokroić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Dodać bakalie i czekoladę. Pierwszy krążek ciasta posmarować dżem i wyłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacieście tuż przed podaniem..ale w przepisie podaję jak zrobić śmietanę samodzielnie. biszkopt 2 kg jabłek 3-4 łyżki cukru 2 op. galaretki np.agrestowej Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Udusić na patelni, pod koniec dodając cukier.Następnie dodać suchą galaretkę i wymieszać.Ostudzić i przełożyć placki biszkoptowe.Odstawić do zastygnięcia. Bita śmietana
Moje domowe kucharzenieprzepyszne ciacho! Delikatny spód … orzeźwiający środek … i słodka góra … przenikające się smakami , zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Ciasto robi się ekspresowo … nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych … Taka szarlotka to prawdziwa uczta dla podniebienia! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - jajka – 5 szt - sól – 1 szczypta - mąka pszenna – 3 łyżki - mąka ziemniaczana – 2 łyżki - cukier(...)łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA JABŁKOWA: - jabłka – 2 kg - galaretka cytrynowa – 2 szt - cukier – 3 łyżeczki BITA ŚMIETANA: - śmietana 30 % – 500 ml - „Śnieżka” – 2 szt POLEWA: - margaryna – 125 g - cukier – 3 łyżeczki - kakao – 3 łyżeczki - jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Rozdzielamy żółtka od białek. Białka
Ostra na Słodkofont-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;} Szwarcwaldzki tort, Blach Forest Cake, Schwarzwälder Kirschtorte, tort Czarny las - to jedno z ciast, które są znane niemal na całym świecie. Mocno czekoladowe blaty nasączone wiśniówką, bita śmietana oraz wiśnie – któż chociaż raz nie spróbował tego połączenia? I choć nazwa sugeruje, że tort wywodzi się ze Schwarzwaldu, historia jego pochodzenia(...)pochodzenie Schwarzwälder Kirschtorte ma kilka wersji. Pierwsza z nich bazowana jest na wizualnym podobieństwie słynnego deseru do stroju ludowego dziewczyn ze Szwarcwaldu: czarna spódnica jak czekoladowy biszkopt, biała bluzka niczym bita śmietanka oraz kapelusz z wyglądającymi jak wiśnie czerwonymi pomponami. Być może nazwa tortu wzięła się też stąd, iż ciemne czekoladowe blaty bardzo przypominają niemal czarne korony sosen, porastających góry
Obiad gotowyEmilki, która właśnie takiego ciasta zapragnęła. Mimo, że wyszło ciut inaczej niż planowałam to ona i tak była zachwycona. Takie ciasto o lekkiej konsystencji mimo zimowej nazwy będzie idealne także na lato. *foremka 20*20 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju na masę budyniową(...)łyżki cukru 100 g masła na piankę: 300 ml śmietanki kremówki 2 opakowania galaretki cytrynowej szczypta niebieskiego barwnika spożywczego dodatkowo: 1 opakowanie galaretki niebieskiej ok. 15 sztuk niebieskich bezików bita śmietana i cukrowe ozdoby do dekoracji Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając powoli dosypywać cukier. Następnie dodać żółtka a później olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaW ubiegłym roku przed Wielkanocą hitem okazała się " Pijana kukułka" dziś mam dla Was podobną propozycję aczkolwiek o zupełnie innych smakach :) To lekkie kremowe ciasto powinna
Cynamonowe szczęściepieczenia Bita śmietana - ½ l śmietanki 36% - 3 łyżki cukru pudru Krem budyniowy - opakowanie budyniu śmietankowego - 2 szklanki mleka - 3 łyżki cukru - 20 dag masła - laska wanilii - słoiczek konfitury jagodowej Wykonanie Przygotować biszkopt – białka ubijać na sztywno, wsypując porcjami cukier. Nie przerywając ubijania, dodawać kolejno żółtka. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej
Świat Smakugalaretki cytrynowe BITA ŚMIETANA : 400 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru 2 cukry waniliowe po 16 g PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy żółtka i wsypujemy cukier. Po chwili wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Blaszkę 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt 25 minut(...)jabłka ostygną i masa zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy mascarpone. Na koniec wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki, rozkładamy masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem ciasta i wylewamy śmietanę, posypujemy wierzch kakaem. Ciasto chłodzimy kilka godzin najlepiej całą noc. Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolikawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki żelatyny Bita śmietana: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 łyżki adwokatu/ajerkoniaku Dodatkowo: opakowanie podłużnych biszkoptów typu Lady Fingers (140g) 2 łyżki kawy rozpuszczalnej starta czekolada lub posypka czekoladowa do dekoracji Wymiary 30 x 25 cm. Na początku robimy biszkopt. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy(...)ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ucierając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy czekoladę, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia
PatiGotuje