ciasto 3 bit na biszkopcie - 897 przepisów (strona:29/60)

Tort z musem czekoladowym i gruszkami 317

łyżeczki żelatyny (w oryginale 1,5 łyżeczki) 60 ml ciepłej wody gruszki w syropie Krokus kakao do oprószenia czekoladowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać do tortownicy(...)dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Mus czekoladowy: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i miksować  do momentu aż będzie "bita śmietana". Dodawać porcjami krem czekoladowy i miksować na średnich obrotach do momentu aż masą się połączy. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i miksować na wolnych obrotach ale około 10-15 sekund

Ala piecze i gotuje
Torcik budyniowy z bitą śmietaną 213

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na dwa torciki : ( tyle wychodzi z jednego biszkoptu ) Biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bita śmietana : 750 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżkach gorącej wody 3 łyżki cukru(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> ), wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na dwie części , wyłożyć na każdą letni budyń ( wtedy biszkopt pozostanie delikatnie wilgotny ) i schować do lodówki ( najlepiej w foremkach do pieczenia , budyń nie ucieknie na boki ).Wreszcie bita śmietana . Ubijamy śmietanę na sztywno , pod koniec, jak zaczyna być gęsta , dosypując co jakiś czas cukier puder , aż do wyczerpania

Ogrodnik w podróży
Tort brzoskwiniowy (bez mleka i śmietany) 280

ciasto wychodzi suchy. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy całkowicie ostygnie odkrawamy go dookoła nożem i otwieramy formę. Biszkopt można przekroić na dwa spody. Przygotowanie kremu brzoskwiniowego: Dobrze schłodzoną śmietankę kokosową (powinna stać przynajmniej przez kilka godzin w lodówce) wrzucamy do miski i ubijamy. Możemy wykorzystać twardą część z puszki mleka kokosowego lub zrobić własną śmietanę kokosową . Gdy bita śmietana(...)pół z wodą. Dolną część przekrojonego biszkoptu nasączamy połową soku z cytryny. Na biszkopt wykładamy równomiernie masę brzoskwiniową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy go drugą połową soku cytrynowego. Na całość nakładamy krem maślany (najpierw boki, później wierzch). Zawsze dobrze jest nałożyć dwie warstwy kremu maślanego – pierwsza wiąże wszystkie okruchy ciasta. Druga jest czysto dekoracyjna. Wierzch tortu dekorujemy według

Dieta bez mleka
Banoffee pie 218

To nie będzie tradycyjne banoffee, tylko takie moje, żeby pokazać, że można je zrobić nieszablonowo, ze składników, które macie w kuchni. Potrzebujemy: 250 biszkoptów 2 łyżki

MamaOskarka
Ciasto borówkowa chmurka 545

kolejne w tym sezonie ciasto z borówkami. To składa się z kilku warstw. Zaczynamy doznania smakowe z góry od delikatnej bezy z migdałami następnie puszysta śmietana z mascarpone, galaretka ze sporą ilością borówek i biszkopt. Mówię wam, kubki smakowe szaleją. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki(...)około 20-25 minut. Ostudzić. Galaretka: W gorącej przegotowanej wodzie rozpuścić galaretki. Do gorącej galaretki dodać borówki i odłożyć w chłodne miejsce. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Bita śmietana: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i zmiksować na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Rozsmarować równomiernie na galaretce. Beza z migdałami

Ala piecze i gotuje
Ciasto kostka alpejska w wersji wegańskiej 259

roślinną, dodaj kajmak oraz kawę. Tuż przez przełożeniem kremu na upieczony biszkopt dodaj pokruszone beziki. Biszkopt: 600 g mąki pszennej 800 ml mleka sojowego 50 ml octu 150-200 g cukru- najlepiej pudru czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej 2 czubate łyżki kakao Przygotowanie biszkoptu: Do mleka dodaj ocet i odstaw na 10 minut. Mąkę, sodę, proszek(...)mieszając przez 3 minut podgrzewaj na małym ogniu, aż zacznie się zagęszczać. Dodaj do ubitej części i ponownie zmiksuj. Odstaw do lodówki na chwilę, aby lekko stężało. Składanie ciasta: Po upieczeniu biszkoptu wyjmij go z blachy i zetnij wierzchnią warstwę (skórkę). Przełóż z powrotem biszkopt do blachy- najlepiej pozbądź się papieru do pieczenia. Posmaruj biszkopt kwaskowatym dżemem- mały słoiczek

greenscarf
Kokosowe ciasto z mango 213

Mango niejednemu z nas kojarzą się te owoce z egzotycznymi , wymarzonymi wakacjami. Ale zanim na takie wakacje się wybierzemy mam dla Was przepis na ciasto z mango . Delikatny biszkopt połączony z soczystym mango zamkniętym w aksamitnym kremie tworzy niezwykłą całość! Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika! Spróbujcie! SKŁADNIKI ( keksówka ) - jajko – 2 sz – cukier(...)mąka – 0,4 szklanki – wiórki kokosowe – 3 łyżki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – olej – 1 łyżka – mango – 1 szt – bita śmietana niesłodzona – 1 łyżka - cukier puder – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mango kroimy na drobne kawałki i miksujemy w blenderze na mus. Dodajemy cukier puder i bitą śmietanę

Ostra na Słodko
Ciasto o smaku cappuccino 198

przepis znalazłam w gazetce CIASTA) Składniki: BISZKOPT 1 szklanka mąki tortowej 180 g cukru 8 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA 2 szklanki mleka 250 g margaryny 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem (po 60 g) 6 łyżek cukru BITA ŚMIETANA 500 g śmietany 36 % 55 g kawy cappuccino PONADTO: starta czekolada do dekoracji

The Sweet Damsel
KOSTKA JAGODOWA BEZ PIECZENIA 156

typu Greckiego 270 g   jagód (mogą być mrożone) 9 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny 1 bita śmietana Śnieżka PRZYGOTOWANIE: 1.Blaszkę o wymiarach 26x21 wykładamy folią aluminiową, a na dnie układamy podłużne biszkopty. 2. Rozmrożone jagody miksujemy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. 3. Żelatynę wsypujemy do ½ szkl. wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia(...)Serki homogenizowane naturalne lub gęsty jogurt krótko miksujemy, a następnie partiami dodajemy mus jagodowy. Dokładnie miksujemy. 5. Połowę masy wylewamy na ułożone biszkopty. Wyrównujemy wierzch . Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów i ponownie zalewamy musem. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki. 6. Śnieżkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Dekorujemy nią ciasto przed podaniem SMACZNEGO

Marcepanowa kuchnia
Torcik biszkoptowy z jeżynami 142

Torcik biszkoptowy chodził już za mną od długiego czasu. Wykorzystałam sezon na jeżyny i dodałam je do kremu. Delikatny, puszysty biszkopt, śmietanka z mascarpone i kwaskowe

Pieguskowa Kuchnia
Torcik biszkoptowy z jeżynami 165

Torcik biszkoptowy chodził już za mną od długiego czasu. Wykorzystałam sezon na jeżyny i dodałam je do kremu. Delikatny, puszysty biszkopt, śmietanka z mascarpone i kwaskowe

Pieguskowa Kuchnia
Leniwy wtorek, czyli okazja do świętowania 244

wtedy na naszym stole pojawi się ciasto wybitnie urodzinowe, które mam nadzieję, uda mi się sfotografować. W tajemnicy Wam wyznam, że kilka dni temu mi się przyśniło - dokładnie wiem, jaki efekt chcę osiągnąć, i miejmy nadzieję, że wszystko pójdzie tak, jak sobie zaplanowałam. Będą truskawki, bita śmietana, delikatny biszkopt i... Mam nadzieję, kropka nad i .  Póki co zapraszam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kostka alpejska 1312

jadłam. Połączenie bezy, kajmaku i bitej śmietany - robi swoje :) Ale, dla wszystkich tych, którzy lubią mocne słodkości, będzie ciastem idealnym. Generalnie jest pyszne! Miękkie, wilgotne, słodkie z nutą zakwaszonych powideł śliwkowych i ajerkoniaku, zwieńczone delikatną bitą śmietaną. Składniki na biszkopt: 4 jajka 100 g cukru 90 g mąki  35 g kakao Do nasączenia: 1/3 szklanki zaparzonej czarnej herbaty(...)masła 1 puszka gotowej masy kajmakowej 4 łyżki ajerkoniaku 250 g gotowej białej bezy lub małych bezików Bita śmietana: 800 g zimnej śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny Na wierzch: 70 g startej gorzkiej czekolady Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać razem i przesiać

Świat Ciasta
Ciasto czekoladowe tortowe z wiśniami 176

Jeżeli nie przepadacie za przygotowywaniem tortów, to polecam to ciasto. Nie tylko świetnie się prezentuje, ale również smakuje jak wyborny tort. Poza tym wbrew pozorom jest

Passions hobbies life
Tort z bitą śmietaną i owocami 144

najbardziej stresujący etap: Po upieczeniu – wyjmij gorące ciasto z piekarnika i upuść je w formie z wysokości – około 50 – 60 cm. Odstaw do ostygnięcia do uchylonego piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu – przekrój na 3 blaty. Biszkopt możesz przegotować dzień wcześniej i zostawić np. w uchylonym piekarniku na noc – do całkowitego ostygnięcia. Bita śmietana: 2 śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru

Moja pasja smaku