Dziś przepis na mój ulubiony tort kokosowy oczywiście bezglutenowy . Jest to najłatwiejszy tort a jednocześnie najsmaczniejszy i lekki , ponieważ krem jest na bazie bitej śmietany , nie
Kawa z mlekiemWielu z Was pewnie kończy śniadania lub zasiada do Wielkanocnego stołu. W związku z tym chciałabym Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia, zdrowia, szczęścia i obfitości od Zmartwychwstałego
Gotuję Testujęszklanki gorącego mleka 2 łyżki czekośliwki 150 g cukru 3 żółtka Dodatkowo: bita śmietana orzechy Kakao Przygotowanie: Żółtka, z cukrem i gorącą wodą ucieramy na puszystą masę. Po czym stopniowo ciągle ucierając dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich masę żółtkową i delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy 15 min, w tem. 180 stopni C. Studzimy kilka minut(...)migdały zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy masę do przestygnięcia. Masło, żółtka i cukier ucieramy, po czym dalej ucierając dodajemy do nich wystudzoną masę orzechowo - migdałową i czekośliwkę. Biszkopt smarujemy kremem i po całości rozsypujemy kawałki orzechów. Roladę zwijamy i dowolnie dekorujemy. SMACZNEGO
Lili w kuchniSkładniki : Biszkopt: 2 jajka 60g drobnego cukru 65g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia: 100ml ajerkoniaku 2 łyżki przegotowanej wody Krem
Dziś Ja gotujeSkładniki Biszkopt: 2 jajka 60g drobnego cukru 65g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia: 100ml ajerkoniaku 2 łyżki przegotowanej wody Krem
Dziś Ja gotujeMĄKĄ MIESZAMY JUŻ ŁYŻKĄ DREWNIANĄ NIGDY ROBOTEM BO OPADNIE NAM BISZKOPT) WYLEWAMY NA BLACHĘ OD PIEKARNIKA WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA PIECZEMY W ROZGRZANYM DO 180 STOPNI PIEKARNIKU 15 MIN PO UPIECZENIU PRZEWRACAMY NA ROZŁOŻONĄ ŚCIERECZKĘ,POSYPANĄ LEKKO CUKREM (ŻEBY CIASTO NIE PRZYKLEIŁO SIĘ DO ŚCIERECZKI) ZDEJMUJEMY PAPIER I ZWIJAMY CIASTO RAZEM ZE ŚCIERECZKĄ W ROLADĘ,ZOSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA UBIJAMY SCHŁODZONĄ(...)SZTYWNO,DODAJEMY CUKIER PUDER WYMIESZANY Z ŚMIETAN FIXAMI,JAK SIĘ ZMIESZA WYŁĄCZAMY(NIE UBIJAJCIE ŚMIETANY ZA DŁUGO BO SIĘ ZWAŻY) ROZWIJAMY NASZĄ ROLADĘ I SMARUJEMY DŻEMEM ,NA TO BITA ŚMIETANA,UKŁADAMY BANANY I ZAWIJAMY NA WIERZCH JESZCZE RESZTĘ BITEJ ŚMIETANY I POLEWAMY ROZPUSZCZONĄ (W KĄPIELI WODNEJ)CZEKOLADĄ,SCHŁODZIĆ W LODÓWCE I GOTOWE
Swojskie jedzonkoSKŁADNIKI : Biszkopt: 2 jajka 60g drobnego cukru 65g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia: 100ml ajerkoniaku 2 łyżki przegotowanej wody Krem
Dziś Ja gotujeSkładniki : Biszkopt: 2 jajka 60g drobnego cukru 65g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia: 100ml ajerkoniaku 2 łyżki przegotowanej wody Krem
Dziś Ja gotujeZ każdego kąta zerkają truskawki , ale co się dziwić jak sezon w pełnii. Pyszne : same , z cukrem , z jogurtem , z lodami - smakują w każdej
Malinowa KawiarenkaEksperymentalny przekładaniec, który okazał się być moim małym sukcesem. Biszkopt, konfitura jagodowa, krem, konfitura,biszkopt, a na wierzchu krem z bitej śmietany. Pycha! ;) Składniki (na ok
Kuchnia EllieCiasto o smaku drinka mojito, na bazie kremowej, aksamitnej masy serowej, nasączonego rumem biszkoptu, orzeźwiającego soku z limonek i niezwykle pachnącej mięty. Całość świetnie komponuje się w chłodzący deser, który umili spotkanie przy małej czarnej w gorący, letni dzień. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 55g mąki pszennej 40g cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku(...)350ml wody 4 łyżki cukru 70ml soku z limonki otarta skórka z 2 limonek 5 łyżeczek żelatyny 50ml syropu miętowego 20 sztuk listków mięty Dodatkowo: bita śmietana listki mięty plasterki mięty Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry, dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, sok i skórkę z limonki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem
Szalona Kuchnia EwelinyOd chrztu już sporo czasu minęło, a przepis nabrał mocy urzędowej więc publikuję :) Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, szczypta proszku do
Państwo Wojtczuk gotująKolejny tort, który przeleżał na komputerze. Tort na specjalne życzenie syna był śmietanowy z wiśniowym musem. Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg
Państwo Wojtczuk gotujądługo szybciutko powstało ciasto adamkowe. Pulchny biszkopt, kwaśny dżem, masa serowa i wszystko pokryte słodką śmietaną. Kwaśne przełamane lekką słodyczą. Lekkość biszkopta złamana cieżką masą serową. Takiego połączenia już dawno nie jadłam. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane ciasto, powiedziałabym raczej, że bardzo proste i szybkie. Krótko mówiąc niebo w gębie. Składniki: ciasto: 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody(...)szklanki mąki 5 jaj 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkalnki cukru masa serowa: 1/2 kg zmielonego sera sernikowego 3 łyżki cukru 200 g masła bita śmietana: 0,5 l śmietany 30% 3 łyżeczki cukru pudru 2 śmietanfixy do śmietany dodatkowo: 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki do posypania starta czekolada lub kakao Sposób przygotowania: Zagotować olej
na moim stole...Od razu jak zobaczyłam to ciasto postanowiłam , że je zrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy
Różne smaki w kuchni