SKŁADNIKI: (forma 22x22cm) Biszkopt jasny 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej
RAROSSAWalentynki, walentynki - w tym roku obchodzę, a co! :) Mąż kupił wcześniej kwiaty i czekoladę, nie ma wyjścia, trzeba świętować. Jak to ja, postanowiłam coś wyczarować w
MamaOskarkawysokości. Dodajemy ulubione składniki (maliny, jabłko pokrojone w kosteczkę, jagody, serek mascarpone, czekolada,kakao, rodzynki, wszystko zależy od tego na co mamy akurat ochotę) i przykrywamy odrobiną ciasta. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25-30 minut. Po ostudzeniu dekorujemy zajączki i kurczaczki. Składniki potrzebne do dekoracji zajączków: 1/2 opakowania kokosu zielony barwnik spożywczy w proszku(...)dodać śmietan-fix wtedy mamy pewność , że bita śmietana będzie sztywniejsza ). Serek wymieszać z cukrem pudrem i delikatnie dodawać ubitą wcześniej śmietanę. Wszystko razem połączyć. Przestudzone babeczki , dekorować powstałym kremem. Zielony kokos wsypać do szerokiej miseczki i obtaczać w nim babeczki , tak by cała powierzchnia kremu utworzyła zielone zajączki. Z podłużnych biszkoptów zrobić uszka każdemu zajączkowi , a następnie
Aromatyczne Podróżezmianę), a następnie przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką bądź bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut (po tym czasie najlepiej sprawdzić patyczkiem stan upieczenia biszkoptu i w razie potrzeby wydłużyć o kilka minut czas(...)mieszamy, aby wszystko dokładnie się połączyło. Tak przygotowaną masę nakładamy na upieczony i wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki, by masa stężała. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Lekko tężejącą wylewamy na zastygniętą masę jogurtową. Przed podaniem dowolnie dekorujemy torcik bita śmietaną i owocami. Smacznego! W przypadku, gdy chcecie użyć owoców mrożonych, musicie je najpierw rozmrozić
MyCookBook.plZapraszam na pyszny i mało skomplikowany w wykonaniu deser. Sernik na zimno na serkach homogenizowanych. Kostka serowa wygląda bardzo efektownie, smakuje wybornie i daje przyjemne ochłodzenie
kawawszklancemoje moczyły się wcześniej w syropie z dzikiego bzu), otrzymacie najpyszniejsze ciasto, nie tylko na niedzielę. Piszę to z pełną odpowiedzialnością, mając świadomość, że wcześniej w podobny sposób nie raz zachwycałam się bezami, brownie i wszystkim co kawowe i karmelowe. Wszystkie te rozkosze schodzą na drugi plan. Biszkopt jest mięciutki, wilgotny, delikatny. Niezwykły kolor zawdzięcza bazylii, która po utarciu(...)smak biszkoptu bazyliowego . Nieprędko pójdę po ciastka do cukierni. A jak smakują Wasze niedziele? Chodzicie w niedziele po ciastka do cukierni? Jakie są Waszymi ulubionymi? BIZCOCHO DE ALBAHACA - BISZKOPT BAZYLIOWY /na tortownicę o średnicy 20 cm/ 2 garści listków bazylii 150 g cukru 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g mąki 2 jajka szczypta soli bita śmietana świeże
KUCHARNIAPołączenie najlepszych smaków. czekolady, bitej śmietany i wiśni. Niebiański wygląd ;) Składniki: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru 500 g
Malinowe PocałunkiŚnieżny puch to ciasto, które jakiś czas temu było hitem internetu. I wcale się temu nie dziwię, ponieważ jest naprawdę rewelacyjne i delikatne w smaku
Di gotujeDzisiejszy tort to prezent urodzinowy dla mojej Babci, która niedawno skończyła 80! lat. Czekoladowe biszkopty przełożyłam prostym kremem czekoladowym, domowym dżemem jagodowym i udekorowałam świeżo zebranymi
CiastkozercySzesnaste urodziny mojej córki zmobilizowały mnie w końcu do wykonania tortu, który już jakiś czas temu chciałam wypróbować. Przepis znalazłam u Ani z bloga: Butcher
Ciasteczkowy PotwórTorty piekę na każde urodziny swoje i moich najbliższych. Niestety nigdy nie ma okazji i czasu na zrobienie zdjęć, nadających się na blog, stąd brak na
Moja Delicjadopracowane receptury, mnóstwo wskazówek, by smakołyki które zobaczymy na zdjęciach można było zrobić we właśnej kuchni. Nie znajdziemy tu przepisów które zawierają produkty zwierzęce, jest za mnóstwo kremów, ciast, ciasteczek, które zostały przygotowane nie tylko bez mąki pszennej, ale też bez jaj czy mleka. Książka podzielona jest na pory roku, każdy rozdział na podrozdziały ( na co dzień, dla malucha(...)wyjątkowe okazje). Pierwszym rozdziałem są podstawy, gdzie znajdziemy wskazówki dotyczące zamienników, podstawowe przepisy na produkty, których będziemy używać do przygotowania słodkości z książki (mleko kokosowe, migdałowe, jaglane, bita śmietana, jogurt kokosowy, lukier, aquafaba itd). Autorka zachęca nas do eksperymentowania, ponieważ dzięki temu nabierzemy wprawy. Mamy się nie zrażać tym, że coś nam nie wyjdzie, bo czasem robimy coś
kruche babeczkiDelikatny biszkopt i mnóstwo puszystej masy w dwóch smakach . -orzechowa i śmietanowa. Całość nie za słodka , lekka . Początkowa masa orzechowa miała być z masłem orzechowym
Malinowa Kawiarenkapowstrzymać i musiałam użyć złotego pyłku.....uwielbiam jak błyszczy się i mieni. Mam nadzieje że przez to nie stracił swojego męskiego charakteru. Ten tort jest prosty. W środku bita śmietana, mascarpone i świeże owoce. Na wierzchu krem z masła, gorzkiej czekolady i skondensowanego mleka. Zrobiłam też brązowo- czerwone mazy na torcie. (Użyłam masy, tej którą pokryty jest tort(...)kakao.) Ozdobiłam czekoladowym dripem i słodkościami (mam nadzieje że ulubionymi). Zapraszam Was do wykorzystania tego przepisu jako bazowy, a ozdoby i świeże owoce wybierzcie takie, jakie lubicie najbardziej Biszkopt pieczony w tortownicy-19 cm 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk