To ciasto stało się ostatnio dość popularne . Na internecie pojawia się co najmniej kilkanaście różnych przepisów na ten deser. U mnie dziś moja wersja
Malinowa Kawiarenkapokryłam cienką warstwą masy maślanej, jest to konieczne, gdy chcemy pokryć tort masą cukrową lub polewa lustrzana , bita śmietana może się rozpuścić. Tęcza to żelki Zozole. Do dzieła! Przepis na jeden biszkopt. Mniejszy torcik jest jego odchudzoną wersją TORCIK FIT SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 5 jajek w temp. pokojowej 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki(...)koniec dodaję po 2 łyżki cukru i nadal miksuję, piana powinna być sztywna i lśniąca dodaję kolejno żółtka, dosypuję partiami mąkę i mieszam wszystko delikatnie łyżką przelewam ciasto do formy i piekę 30-40 minut gdy ciasto się upiecze upuszczam je na podłogę z wysokości ok. pół metra (zapobiega to opadaniu biszkoptu) studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
Upiecz sobie babeczkęDeser biszkoptowy z polewą czekoladową, kremem waniliowym i bitą śmietaną jest niesamowity. Tradycyjny deser pochodzi z Węgier i nosi nazwę Somlói galuska. Zalet ma wiele jest
Smaczne Potrawygotujemy-do rozpuszczenia.Studzimy. 2 kubki jogurtu ubijamy mikserem na puszysta masę, dodajemy przestudzoną żelatynę, ubijamy.Do smaku dosładzamy ksylitolem lub zwykłym cukrem pudrem jeśli nie liczymy kalorii. Wylewamy na biszkopty, odstawiamy do lodówki do stężenia. *Kiedy masa stężeje kolejne 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w zimnej wodzie, jak napęcznieje znów podgrzewamy. Studzimy. 1,5 szkl malin blendujemy. W wysokim naczyniu ubijamy(...)szkl blendujemy na mus. 3 łyżeczki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, jak napęcznieje podgrzewamy i przestudzamy. Łączymy z musem z malin.Ewentualnie dosładzamy. Wylewamy ostatnia warstwę ciasta. * Górę dekorujemy wg uznania- u mnie bita śmietana, listki mięty, ozdoby czekoladowe : posypka biało czarna i czerwone usta czekoladowe
Z Majeczką w kuchniDziś mam coś dla smakoszy kawowych wypieków. Ciasto z pysznym kremem cappuccino i bitą śmietaną. Można zmieniać smak kremu używając różnych smaków cappuccino. Jednak nam najbardziej smakuje ze śmietankowy lub waniliowym. Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem cappuccino: 250 g masła 500 ml mleka(...)żółtek 0,5 szkl cukru 1/4 szkl gorącej wody 5 łyżek cappuccino śmietankowego 1/4 szkl ciepłej wody 3 łyżki żelatyny Do nasączenia biszkoptu: 0,5 szkl gorącej wody 1 łyżeczka kawy o smaku cappuccino Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1/4 szkl ciepłej wody 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać
Ala piecze i gotujeKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z żelką jagodową i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów kakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan-fix Poncz: 400 ml wrzątku(...)likieru amaretto 70 ml wódki 9 ml aromatu migdałowego Żelka jagodowa: 450g świeżych lub mrożonych jagód 300ml wody 2 galaretka jagodowe Dodatkowo na dekorację: 125g jagód bita śmietana Wykonanie: 1. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę
Szalona Kuchnia Ewelinygotowania rabarbaru idealnie komponuje się z kwaśnym smakiem samego rabarbaru. Cóż więcej mogę powiedzieć... Zachęcam gorąco do wypróbowania bo naprawdę warto w te wiosenne dni! :) Składniki na spód (warstwa biszkoptu): 2 jajka (osobno białka i osobno żółtka) 2 łyżki wody 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej (najlepiej tortowej) szczypta soli Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)ewentualnie ze śmietanFixami). Rozmiksowywujemy stężałą masę rabarbarową, a następnie partiami dodajemy bitą śmietanę. Za każdym razem miksujemy aby bita śmietana się zmieszała z rabarbarem. (Nie miksujemy długo gdyż to ma się tylko połączyć, a nie zważyć) Do nasączenia biszkoptu (jedna z poniższych opcji) Dżem (ja użyłam z czarnej porzeczki ale może być truskawkowy, malinowy lub wiśniowy) LUB: syrop owocowy
JedzeniomaniaLatem, gdy za oknem ciepło i słonecznie, a w sklepach mnóstwo świeżych soczystych owoców chętnie serwujemy sobie na deser serniki na zimno wypakowane po brzegi
Malinowa Kawiarenkasię żadnych gości, więc większego byśmy nie przejedli :) Przepis na biszkopt mam sprawdzony i niezawodny, więc upiekłam biszkopt, a potem już mi tylko została do zrobienia bita śmietana o smaku owoców leśnych. Składniki: biszkopt: 3 jajka, 60 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej, 90 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, dodatkowo: 500 ml śmietanki(...)pianę. Dodajemy stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 16 cm. Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy jeszcze
Aga w kuchniLekka, delikatna, lekko kwaśna, aromatyczna,,, i tak mogę pisać i pisać. Dla mnie jest po prostu pyszna. Dodatkowo oprószona bardzo aromatyczną i pachnącą przyprawą która nadaje
Ala piecze i gotujeChyba każdy próbował ten wypiek w swoim życiu. Najbardziej chyba popularny warszawski relikt minionego systemu. Zastanawialiście się skąd taka nazwa? Internet źródłem wiedzy wszelkiej . Istnieją
ciastkarnia na kruchym spodzieZłośliwy piekarnik odmówił posłuszeństwa i niespodziewanie się zepsuł. A ,że weekend nie mógł sie obyć bez czegoś słodkiego , dlatego też powstało to ciasto . Bez
Malinowa KawiarenkaTo ciasto jakiś czas temu było moją małą improwizacją z wykorzystaniem minimum składników i dysponując niewielką ilością czasu. Okazało się wielkim hitem i nie raz
Di gotujeIdealne ciasto dla fanów słodkości z makiem, które w połączeniu z delikatną, pachnącą wanilią masą serową i orzeźwiającą porzeczkową nutą smakuje rewelacyjnie i z pewnością będzie hitem świątecznych spotkań przy kawie w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopty makowe: 7 jajek 200g cukru 180g maki pszennej 1/2 szklanki maku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa(...)łyżki cukru wanilinowego 1/2 szklanka mleka 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 500ml śmietany 36% 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki mleka 600g gęstego dżemu porzeczkowego wiórki czekoladowe kolorowe perełki Wykonanie: 1. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak. Następnie masę podzielić
Szalona Kuchnia EwelinyCiasto to chodziło za mną już od dłuższego czasu. Troszkę przerażało mnie połączenie słodkich bez z jeszcze słodszą masą krówkową. A , że miałam opakowanie bezików, które
Ostra na Słodko