długo szybciutko powstało ciasto adamkowe. Pulchny biszkopt, kwaśny dżem, masa serowa i wszystko pokryte słodką śmietaną. Kwaśne przełamane lekką słodyczą. Lekkość biszkopta złamana cieżką masą serową. Takiego połączenia już dawno nie jadłam. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane ciasto, powiedziałabym raczej, że bardzo proste i szybkie. Krótko mówiąc niebo w gębie. Składniki: ciasto: 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody(...)szklanki mąki 5 jaj 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkalnki cukru masa serowa: 1/2 kg zmielonego sera sernikowego 3 łyżki cukru 200 g masła bita śmietana: 0,5 l śmietany 30% 3 łyżeczki cukru pudru 2 śmietanfixy do śmietany dodatkowo: 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki do posypania starta czekolada lub kakao Sposób przygotowania: Zagotować olej
na moim stole...Od razu jak zobaczyłam to ciasto postanowiłam , że je zrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy
Różne smaki w kuchniTo ciasto stało się ostatnio dość popularne . Na internecie pojawia się co najmniej kilkanaście różnych przepisów na ten deser. U mnie dziś moja wersja
Malinowa Kawiarenkapokryłam cienką warstwą masy maślanej, jest to konieczne, gdy chcemy pokryć tort masą cukrową lub polewa lustrzana , bita śmietana może się rozpuścić. Tęcza to żelki Zozole. Do dzieła! Przepis na jeden biszkopt. Mniejszy torcik jest jego odchudzoną wersją TORCIK FIT SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 5 jajek w temp. pokojowej 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki(...)koniec dodaję po 2 łyżki cukru i nadal miksuję, piana powinna być sztywna i lśniąca dodaję kolejno żółtka, dosypuję partiami mąkę i mieszam wszystko delikatnie łyżką przelewam ciasto do formy i piekę 30-40 minut gdy ciasto się upiecze upuszczam je na podłogę z wysokości ok. pół metra (zapobiega to opadaniu biszkoptu) studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
Upiecz sobie babeczkęDeser biszkoptowy z polewą czekoladową, kremem waniliowym i bitą śmietaną jest niesamowity. Tradycyjny deser pochodzi z Węgier i nosi nazwę Somlói galuska. Zalet ma wiele jest
Smaczne Potrawygotujemy-do rozpuszczenia.Studzimy. 2 kubki jogurtu ubijamy mikserem na puszysta masę, dodajemy przestudzoną żelatynę, ubijamy.Do smaku dosładzamy ksylitolem lub zwykłym cukrem pudrem jeśli nie liczymy kalorii. Wylewamy na biszkopty, odstawiamy do lodówki do stężenia. *Kiedy masa stężeje kolejne 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w zimnej wodzie, jak napęcznieje znów podgrzewamy. Studzimy. 1,5 szkl malin blendujemy. W wysokim naczyniu ubijamy(...)szkl blendujemy na mus. 3 łyżeczki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, jak napęcznieje podgrzewamy i przestudzamy. Łączymy z musem z malin.Ewentualnie dosładzamy. Wylewamy ostatnia warstwę ciasta. * Górę dekorujemy wg uznania- u mnie bita śmietana, listki mięty, ozdoby czekoladowe : posypka biało czarna i czerwone usta czekoladowe
Z Majeczką w kuchniDziś mam coś dla smakoszy kawowych wypieków. Ciasto z pysznym kremem cappuccino i bitą śmietaną. Można zmieniać smak kremu używając różnych smaków cappuccino. Jednak nam najbardziej smakuje ze śmietankowy lub waniliowym. Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem cappuccino: 250 g masła 500 ml mleka(...)żółtek 0,5 szkl cukru 1/4 szkl gorącej wody 5 łyżek cappuccino śmietankowego 1/4 szkl ciepłej wody 3 łyżki żelatyny Do nasączenia biszkoptu: 0,5 szkl gorącej wody 1 łyżeczka kawy o smaku cappuccino Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1/4 szkl ciepłej wody 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać
Ala piecze i gotujeKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z żelką jagodową i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów kakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan-fix Poncz: 400 ml wrzątku(...)likieru amaretto 70 ml wódki 9 ml aromatu migdałowego Żelka jagodowa: 450g świeżych lub mrożonych jagód 300ml wody 2 galaretka jagodowe Dodatkowo na dekorację: 125g jagód bita śmietana Wykonanie: 1. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę
Szalona Kuchnia Ewelinygotowania rabarbaru idealnie komponuje się z kwaśnym smakiem samego rabarbaru. Cóż więcej mogę powiedzieć... Zachęcam gorąco do wypróbowania bo naprawdę warto w te wiosenne dni! :) Składniki na spód (warstwa biszkoptu): 2 jajka (osobno białka i osobno żółtka) 2 łyżki wody 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej (najlepiej tortowej) szczypta soli Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)ewentualnie ze śmietanFixami). Rozmiksowywujemy stężałą masę rabarbarową, a następnie partiami dodajemy bitą śmietanę. Za każdym razem miksujemy aby bita śmietana się zmieszała z rabarbarem. (Nie miksujemy długo gdyż to ma się tylko połączyć, a nie zważyć) Do nasączenia biszkoptu (jedna z poniższych opcji) Dżem (ja użyłam z czarnej porzeczki ale może być truskawkowy, malinowy lub wiśniowy) LUB: syrop owocowy
JedzeniomaniaLatem, gdy za oknem ciepło i słonecznie, a w sklepach mnóstwo świeżych soczystych owoców chętnie serwujemy sobie na deser serniki na zimno wypakowane po brzegi
Malinowa Kawiarenkaponownie, nawet Mama zaniosła kilka kawałków do pracy (podobno szefowa zachwycona :P). Ciasto jest naprawdę fantastyczne!! Jak się wczytacie w przepis, to zobaczycie zapewne małe podobieństwo do ciasta 3 Bit . To prawda, ma podobne warstwy, ale nie jest aż tak słodki i mdły. Przepis od Pani Agnieszki z tego bloga , której zawdzięczam bardzo dużo! Kilka lat temu zorganizowała konkurs(...)poważniej myśleć o założeniu swojego miejsca w sieci. Pamiętam, jak Pani Agnieszka mnie do tego namawiała... namawiała jak widać nie na marne! ;) Wracając do ciasta, składa się ono aż z 6 warstw. Pierwsza to ciemny biszkopt, następnie krem maślano-budyniowy, herbatniki, masa krówkowa, ponownie herbatniki, a na samej górze lekka pianka śmietankowa. Dekoracja ciasta wykonania jest z kakao. Polecam kochani
Nastoletnie Wypiekaniesię żadnych gości, więc większego byśmy nie przejedli :) Przepis na biszkopt mam sprawdzony i niezawodny, więc upiekłam biszkopt, a potem już mi tylko została do zrobienia bita śmietana o smaku owoców leśnych. Składniki: biszkopt: 3 jajka, 60 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej, 90 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, dodatkowo: 500 ml śmietanki(...)pianę. Dodajemy stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 16 cm. Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy jeszcze
Aga w kuchniLekka, delikatna, lekko kwaśna, aromatyczna,,, i tak mogę pisać i pisać. Dla mnie jest po prostu pyszna. Dodatkowo oprószona bardzo aromatyczną i pachnącą przyprawą która nadaje
Ala piecze i gotujeChyba każdy próbował ten wypiek w swoim życiu. Najbardziej chyba popularny warszawski relikt minionego systemu. Zastanawialiście się skąd taka nazwa? Internet źródłem wiedzy wszelkiej . Istnieją
ciastkarnia na kruchym spodzieZłośliwy piekarnik odmówił posłuszeństwa i niespodziewanie się zepsuł. A ,że weekend nie mógł sie obyć bez czegoś słodkiego , dlatego też powstało to ciasto . Bez
Malinowa Kawiarenka